„Нова тв“ се устреми към върха

Рекламните приходи на телевизиите се увеличиха с 10% за първата половина на 2005 г.

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Първата половина от 2005 г. се оказва добра за пазара на телевизионна реклама въпреки новите рестриктивни правила за рекламиране на алкохолни напитки и горещите страсти около изготвянето на пийпълметричните данни за гледаемостта на различните канали.

Приходите на осемте телевизии, следени от мониторинга на Market Links, за първата половина на годината са 147 086 440 лева. Това е ръст с 15 801 839 лева, или почти 10% в сравнение със същия период на 2004 г., когато агенцията за маркетингови изследвания е изчислила приходите на тв каналите на малко над 131 млн. лева. Броят на следените канали е същият, единствената разлика е, че на мястото на музикалната ММ Market Links са включили „Диема 2“. Данните на агенцията са базирани на официалните тарифи за реклама на съответните канали, като не са отчетени комисионите на рекламни агенции, медиа шопове или рекламодатели, закупуващи рекламно време директно, без да ползват услугите на агенция. От сумите не са извадени още отстъпките за обем и бартерните сделки. За да се получи по-реална представа за приходите на телевизиите, от тези суми трябва да се извадят между 15 и 50% от инвестициите.

„Нова“ изненада

Основният двигател на положителните резултати за най-предпочитаната рекламна медиа се оказва „Нова тв“. Приходите и са нараснали с малко повече от 20 млн. лева, или близо 60% в сравнение със същия период през 2004 г. - 53.937 млн. за първата половина на тази година срещу 33.620 млн. за миналата. В същото време постъпленията на bTV са 57.090 млн. от януари до юни 2005 г., с около 6 млн. лева (10%) по-малко, отколкото през 2004 г. Държавната БНТ е увеличила приходите си с приблизително 2.5 млн. лева, което представлява ръст с близо 17%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар