Вече има на кого да се оплачете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вече има на кого да се оплачете

Вече има на кого да се оплачете

Журналистите избраха първите членове на етичните комисии

Весислава АНТОНОВА
1050 прочитания

„Бързи, свободни, справедливи“ - тези три думи, превърнати в принципи, са написани с големи червени букви в сайта на Британската прескомисия по жалбите. Създадена през 1953 г., тя разглежда годишно по около 3500 оплаквания срещу медиите, което е показател за значимостта и.

От началото на 2006 г. и в България ще бъде възможно всеки да подаде жалба срещу материал, който според него е нарушил личния му или обществения интерес. Две общи събрания на журналистите в печатните и електронните медии през седмицата избраха първите членове на двете комисии. Те ще следят за спазването на Етичния кодекс, подписан вече от над 200 вестници, списания, телевизии и радиа. По думите на Яша Ланге, консултант към проекта „Техническа помощ за подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика“, финансиран от програма ФАР на Европейския съюз, комисиите са важни, защото са единствени по рода си в балканския регион и са създадени от самите български медии. Иначе подобни саморегулативни органи, които подпомагат качеството и отговорността на медиите, съществуват в повечето страни в Европа.
Медиите, които са приели да спазват Етичния кодекс, всеки месец трябва да публикуват обява или да излъчват 45-секунден клип за популяризиране работата на комисиите по жалбите. Така зрителите, слушателите и читателите ще знаят към кого да се обърнат, ако имат оплаквания от публикация в пресата или излъчен в ефир журналистически материал. Предстои да бъде одобрен правилникът за работата на двете етични комисии - за печата и електронните медии. Той ще създаде нормите, по които ще бъдат допускани, разглеждани и решавани жалбите. Основното правило е, че всеки, който пише до комисиите, трябва да посочи кой от текстовете на Етичния кодекс смята за нарушен. Не е задължително този, който подава жалбата, да е лично потърпевш - той може да сигнализира за засегнат обществен интерес. Ако съответната комисия прецени, че има нарушение, изданието, което го е направило, задължително ще публикува решението на комисията. Електронните медии също са длъжни да поднасят извинения на засегнатите и да излъчват коригирани материали. Комисиите за етика са от по 12 членове, разпределени в три квоти по четирима - на журналистите, на собствениците на медии и независима квота, съставена от представители на обществеността. За членове на Комисията за етика в печата от квотата на журналистите бяха избрани Димитрана Александрова от „Капитал“, Алексения Димитрова от „24 часа“, Светлана Джамджиева от „Труд“ и Светослав Терзиев от „Сега“. За резервни членове най-много гласове получиха Росен Саръмов от „Марица“ и Иван Матанов от „Стандарт“. Те ще участват в комисията, ако предсрочно бъде прекратен двегодишният мандат на някого от членовете. Избрани бяха и двама от независимата квота - проф. Милко Петров, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации(ФЖМК) в СУ, и Петя Миронова от Съюза на българските журналисти (СБЖ). Предстои издателите да определят останалите шестима членове - четирима от квотата на собствениците и двама от независимата квота.
Общото събрание на журналистите в електронните медии също избра шестима от дванайсетте членове на своята етична комисия. В нея от квотата на журналистите влизат Емилия Иванова от БНТ, Иво Инджев от bTV, Нина Венова от БТА и Пролет Велкова от „Дарик радио“. Резерви са Георги Папакочев от телевизия „Европа“, Красимир Ганев от БНТ, Калоян Стоев от телевизия NOVA и Ива Дойчинова от радио FM+. От независимата квота членове са Александър Кашъмов, юрист във фондация „Програма достъп до информация“, и Весела Табакова, преподавател във ФЖМК. Като резервен член СБЖ предложи юристката Бисера Занкова. И за тази комисия предстои избирането на останалите шестима членове.

За да бъде гарантирано, че четиримата представители на обществеността във всяка комисия ще бъдат хора с висок авторитет, членовете от журналистическата квота ще трябва да подкрепят избраниците на собствениците и обратното.

Работата на комисиите ще бъде подпомогната от фондация „Национален съвет за журналистическа етика“, създадена от Съюза на издателите, Асоциацията на българските радио- и тв оператори, СБЖ , Българската медийна коалиция и Центъра за развитие на медиите. Уставът и вече е регистриран в съда. Според него членовете на двете етични комисии са независими в действията си и не могат да получават указания от излъчилите ги организации.

„Бързи, свободни, справедливи“ - тези три думи, превърнати в принципи, са написани с големи червени букви в сайта на Британската прескомисия по жалбите. Създадена през 1953 г., тя разглежда годишно по около 3500 оплаквания срещу медиите, което е показател за значимостта и.

От началото на 2006 г. и в България ще бъде възможно всеки да подаде жалба срещу материал, който според него е нарушил личния му или обществения интерес. Две общи събрания на журналистите в печатните и електронните медии през седмицата избраха първите членове на двете комисии. Те ще следят за спазването на Етичния кодекс, подписан вече от над 200 вестници, списания, телевизии и радиа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK