BBT си договори ефир

Гергов осигури ефир за BBT

BBT си договори ефир

Защо са СЕМ и КРС след като медийния пазар се подрежда и без тях

Весислава АНТОНОВА
3441 прочитания

Гергов осигури ефир за BBT

© Юлия Лазарова


Все по ясно става, че конкурси за нови ефирни телевизии едва ли ще има. Това обаче не отказва медийните играчи да участват в последната битка за преразпределянето на тв пазара и те разработват алтернативни прийоми за това.

Съветът за електронни медии може и да няма полезен ход за тв конкурсите, но собственика на медии и рекламни агенции Красимир Гергов веднага намери изход от ситуацията. Размяна на ефир срещу кабелно излъчване. От както обяви пред "24 часа", че е рекламен консултант на кабелната ВВТ на телевизията изведнъж и потръгна.

От тази седмица канала на Петър Манджуков излъчва вече в Софийския ефир, вместо по кабел и сателит както бе до сега. Още преди месец в интервю пред "24 часа", Гергов обеща, че" кабелната ВВТ ще получи ефир, като започне да излъчва програмата си на ефирната честота на "7 дни тв". И това се случи.

Реакцията

Директорът на "7 дни тв" Петко Тодоров потвърди пред "Капитал", че от сряда тази седмица медиата се излъчва само по кабел и сателит. "В наш интерес е да се излъчваме в ефир, но става дума за бизнес и политически интереси. Нищо не зависи от нас. Законно ли е това, кето се случва с телевизията? Питайте СЕМ, нека те да ви обяснят какъв е смисъла от лицензирането. Икандидатстването за такъв.", коментира Тодоров. Той каза още, че "в телевизията се обаждат зрители, които искат да организират протест, свързват промята в излъчването на "7 дни ТВ" с изборите."

СЕМ обаче ще се занимае с казуса чак през септември. Официално голяма част от медийните надзорници са в отпуск. Първото им заседание за сега е насрочено за 11 септември. Председателката на съвета Мария Стефанова коментира, че "в четвъртък сутринта (23.08.07) в съвето пристигна пакет с документи изпратени от "Макс ченъл", дружеството собственик на "7 дни" . Предстои да ги разгледаме и да ги обсъдим", каза тя. Очевидно писмото е пристигнало в регулатора ден след като е станало разменото излъчване на двата тв канала. От далекосъобщителния регулатор Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяснихя: "Няма нужда да бъдем уведомявани в случая с ВВТ и "Макс ченъл". Става дума за нормални търговски отношения между две дружества. По Закона за радиото и телевизията, ВВТ е регистриран оператор, който създава радио- и тв програма. "Макс ченъл" е далекосъобщителен оператор с право да разпространява радио- и тв програма. Има временна далекосъобщителна лицензия до обявяването на нов конкурс"

Според прокуриста на ВВТ Кирил Гоцев (бивш генерален директор на БНТ) - "Има изпратено уведомително писмо до СЕМ за договорката между "Макс ченъл" и ВВТ, с входящ новмер. Лицензията е напълно редовна и в това което се случи няма нищо незаконно. "Макс ченъл" като далекосъобщителен оператор има право да излъчва всяка регистрирана програма. Това е положително за телевизията, но за кратко, защото след една година ще започне цифровизиране на сектора.", каза Гоцев. Според него за ВВТ сега най-важното е "дали ще направим качествена нова програма, която трябва да тръгне в окончателен вид на 15 октомври, за да станем привлекателни за рекламодателите". Той не отрече, че между промените в програмната схема на медиата, обявени преди месец и ефирното излъчване има връзка.

Практиката

По неофициална информация Гергов контролира и трите телевизии, които извън bTV, "Нова" и БНТ излъчват ефирно в София с временни лицензи, издадени от КРС на основание заварено положение, и до провеждането на конкурс. Това са - GTV, "7 дни ТВ" и CTN (телевизията, която варненската група ТИМ сглоби, мистериозно издействайки от КРС временни честоти за всички големи градове). Въпреки че официално не може да бъде собственик на тв канали заради изрична забрана в Закона за радио и телевизия, на пазара цари единодушие, че материалният интерес зад тях е негов.

Ако СЕМ потвърди договора на Гергов за размяна на ефира между "7 дни тв" и ВВТ, използвайки широкото тълкуване на медийния закон и заложените в него противоречия, всъщност ще даде лош пример за алтернативно лицензиране при спрени тв конкурси. А те дават шанс за развитие на пазара единствено на операторите с временен статут. Все пак, когато един тв оператор кандидатства за лиценз, той защитава програмна концепция, инвестиционен план, а после му трябва дълго време да се утвърди като медиа. Ако друг започне да излъчва на неговите честоти, лицензът се обезсмисля. В момента, в който такава практика придобие легитимност през СЕМ, на другите играчи не им остава нищо друго, освен да търсят компромисна коалиция с Гергов, който при изгодна сделка да им предложи да качат програмата си на софийската честота на CTN например. Така обаче се заобикаля законната процедура и логика на издаването на лицензи.

Остава в следващите дни да проследим каква ще е печалившата пазарна комбинация между ефирната за София GTV и TV2 (чийто далекосъобщителен лиценз изтече миналата година и КРС не поднови). Гергов отдавна се хвали в медийните среди, че скоро може да се очаква старта на четвъртата национална тв на честотите (28 на брой) на бившата шуменска "Топ тв" под логото CTN. По вече утвърдена практика регулаторите СЕМ и КРС пак ще премълчат алтернативните методи на лицензиране, които Гергов прилга. Така вече години наред поддържат монопола му на медийния пазар.

Все по ясно става, че конкурси за нови ефирни телевизии едва ли ще има. Това обаче не отказва медийните играчи да участват в последната битка за преразпределянето на тв пазара и те разработват алтернативни прийоми за това.

Съветът за електронни медии може и да няма полезен ход за тв конкурсите, но собственика на медии и рекламни агенции Красимир Гергов веднага намери изход от ситуацията. Размяна на ефир срещу кабелно излъчване. От както обяви пред "24 часа", че е рекламен консултант на кабелната ВВТ на телевизията изведнъж и потръгна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


17 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Spiegel

  Има ли още хора дето гледат телевизия? няма зрители - няма реклами - няма герги :)

 • 2
  Avatar :-|
  Дядо Петър

  КРС и СЕМ са за да могат десетки некадърници и бивши ченгета да се препитават.

 • 3
  Avatar :-|
  someone

  Аз кабел нямам. Гледах малко '7 дни', предимно В Енчев и композитора Андреев.
  Оня ден гледам ББТ! Ееееее Това вече е прекалено... Не стига БНТ,БТВ,НТВ , а сега и ББТ. То се 'наколенки'.....

  Ще ги истигнем след 3 -4 поколние - но не съм сигурен. Все пак тояа си е В/Б/улгаристан ;)

 • 4
  Avatar :-|
  телеман

  Преди имаше "Останкино" само в петък вечерта, сега всеки ден.
  МолодцЬІ!

 • 5
  Avatar :-(
  angella

  УЖАС... пълно е с правописни грешки... дано поне фактологията е вярна; излагате се!!!

  Неизчерпателно:
  по ясно >> по-ясноно
  но собственика на медии и рекламни >> но собственикЪТ на медии и рекламни...
  От както обяви пред >> Откакто обяви пред...
  че е рекламен консултант на кабелната ВВТ на телевизията >> че е рекламен консултант на кабелната ВВТ, (запетайка!) на телевизията...
  От тази седмица канала на Петър Манджуков >> От тази седмица каналЪТ на Петър Манджуков...
  Още преди месец в интервю пред "24 часа", Гергов обеща >> Още преди месец в интервю пред "24 часа" (без запетайка!) Гергов обеща...

  това, к_ето се случва...
  И_кандидатстването...
  ...
  които Гергов прил_га...


  Май редакторите са в отпуск...:))


 • 6
  Avatar :-|
  Към № 5

  Щом пишат:
  МедиА вместо медиЯ, трябва да пишат и СофиА вместо СофиЯ, МаниА вместо МаниЯ, МедийниА пазар и тем подобни кОлтурни писаниА.

 • 7
  Avatar :-|
  postmodernoto

  Това, че редакторите не са чели текста, е очевидно. но номер 6 е в дълбока заблдуа. Думата "медиА" се пише с "А". Идва от множественото число на латинското medium - mediA, като йотоването в случая е погрешна вербална практика на опростачените селяндури, които нямат понятие от етимологията и значението на думите, поради което ги произнасят по логиката на селската си езикова интуиция.

 • 9
  Avatar :-|
  Поназнайващ

  Към№7
  Явно ти си сред "опростачените селяндури", които имат погрешна представа за българския правопис и правоговор, защото все пак "медия" се пише с Я, а не с А, езиков гиганте...
  За справка - "Правописен речник на българския език", последно издание на изд."Наука и изкуство" от 2006 г., с автори научен колектив от БАН и преподаватели от СУ.

  А на №5 искам да кажа, че авторът на тази статия правилно е изписал наречието "откакто" слято /така е правилно/, а не разделено "от както", написано от теб, но явно и ти допускаш грешки, както и журналистите...

 • 10
  Avatar :-|
  lglalov

  за какво са? стига бе, все едно не знаете, бюрократи, писнало ми е, дори да си платя данъците трябва да си вземам отпуска.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал