🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И какво стана?

ТВ2 започва да излъчва програмата си на 25 ноември

Красимир Гергов контролира две от трите частни национални телевизии bTV и ТВ2
Красимир Гергов контролира две от трите частни национални телевизии bTV и ТВ2
Красимир Гергов контролира две от трите частни национални телевизии bTV и ТВ2    ©  АСЕН ТОНЕВ
Красимир Гергов контролира две от трите частни национални телевизии bTV и ТВ2    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Гледай какво става." Това ще е слоганът на четвъртата национална телевизия, която ще започне да се излъчва след малко повече от седмица.

Освен че ще привлича зрители, той прекрасно описва и как изглежда ситуацията откъм държавните регулатори, които собствениците на канала ловко финтираха, за да стартират канала си.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-?
  Борислав Борисов

  Великолепна статия, за която благодаря на Велислава Антонова! Разбира се, потресен съм, но едва ли само аз... Искам да предложа само едно важно уточнение. В текста по-горе пише: "Националният лиценз е издаден на ТВ2 от Съвета за електронни медии (СЕМ) още през 2000 г. по стария медиен закон с право на излъчване до 2010 г." Всъщност, тогава медийният регулатор се наричаше НСРТ. А програмната лицензия (като съдържание) наистина е изключително обтекаема, не само Азис, но и духовният и финансов родител на Гергов, Хачо, би могъл да има шоу всяка вечер, според нея. Хайде да попитаме тогавашните проминентни членове на НСРТ (да ги изброявам ли поименно?) и днешните още по-проминентни членове на СЕМ какво стана. Дали наистина някой ще се сети да ги пита?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  pong

  На тъмно и неясно само съмнителни типове правят бизнес. Друг е въпросът че досега трябваше да има трета национална телевизия, за което пък държавата е отговрна (т.е. никой), че я няма.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Весислава

  Благодаря ви, че сте ме коригирали г-н Борисов. Наистина, прав сте....тогава вместо СЕМ имаше НСРТ. Уверявам ви, че по скоро несъзнателно съм направила грешката, отколкото преднамерено.
  Извинявам се!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  ЧАЛГАНАЦИЯ

  ЧАЛГАТЕЛЕВИЗИЯ

  NO COMMENT  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Аз

  Цели се пълен монопол върху информацията с още по голяма възможност за манипулация чрез дезинформационно облъчване от няколко източника. Като между другото, ще се печели и от реклама./Рекламен монопол и картел/Основна цел-затвърждаване на политическото статукво на "национално отговорния капитал" и обслужващите го партии: ГЕРБ, БСП,ДПС, новото несъздадено движение на Първанов, НДСВ.
  ТОВА НЯМА ДА Е НЕЗАВИСИМА И ОБЕКТИВНА, А ПСЕВДОНЕЗАВИСИМА И КВАЗИОБЕКТИВНА МЕДИЯ, която само ще вземе честотното място на потенциално обективна медия.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-P
  Борислав Борисов

  Г-жа Антонова, аз ви благодаря! В тази трудна професия грешките са норма, знам отлично това :) Писах коментара си не с цел да ви поправям, колкото да изразя задоволството си, че първа представихте цялостнта картина на ситуацията. Искрено се надявам, че тази тема ще намери много обстойно и сериозно продължение в "Капитал". Колкото до НСРТ и СЕМ, те вероятно в съзнанието на всички ни са се слели в едно мъгляво неразчленимо и непроницаемо цяло. И сякаш е време да започнем да перосифицираме - след десетилетие медийна регулация по европейски образец (която в нашия вариант води до казуса, който брилянтно описвате).

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Robinson

  В България всичко е старомодно и деформирано. Щом има кой да гледа разни блудкави телевизии, ще има и корупционни практики. Та кой е Гергов - милиционерче, кой е Манджуков - съветски милиционер. И на тези грозни хора се издава лиценз за национални телевизии. Призовавам към пълен бойкот на телевизиите. Гледайте каквото и да било онлайн!

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Какво стана

  Програмните лицензии съдържат изискване програмата да се предостави за разпространение в определен срок, например девет месеца или една година. За да се гарантира спазване на това изискване, в Закона за радиото и телевизията до 2001 г. имаше специална разпоредба - чл.107:

  "Лицензираните радио- и телевизионни оператори са длъжни да осигурят разпространение на програмите си в съответствие с изискванията и сроковете, определени в лицензията. При забава на изпълнението на задълженията лицензията може да се отнеме само на това основание."

  Ето какво има сега:

  Чл. 107. (Отм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)

  Този текст беше специално отменен от НДСВ. Въпреки реакциите в медиите точно срещу тази промяна.
  Това са факти - фактите показват кой не е искал контрол - иначе какво пречи чл.107 ?
  Регулаторите вероятно ще преценят какви са възможностите им в условията на отменен чл.107.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-P
  Мераклия

  Известно е, че читателите на "Капитал" нямат причини да харесват Гергов, но тенденциозното мнение и псевдожурналистиката от стратниците на "Капитал" стават вече досадни. Четете си вестника с тираж 2000 бройки и чакайте какво ще направи Прокопиев от РЕ:ТВ.... Една ли нещо по-интерсно...

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  кико

  Един безплатен съвет на Мераклия-чети в.дума или Земя

  Нередност?
Нов коментар