Слави Трифонов: Един ден ще имаме телевизия

Слави Трифонов: Един ден ще имаме телевизия

+ аудио вариант на интервюто

Весислава Антонова, Алексей Лазаров
19402 прочитания

© Надежда Чипева


"Вие сте първият вестник, на който давам интервю от година насам", казва Слави Трифонов, докато се отпуска на кожения фотьойл в сумрачния си офис и веднага казва: "Питайте каквото искате." Поводът да го потърсим за интервю е договорът, който той подписа с "Нова телевизия" за продуцирането на музикално шоу със заглавие "Пей с мен". Интересното в случая е, че това е първото предаване извън bTV на "Седем осми" АД - компанията, която се управлява от Слави Трифонов. В същото време един от другите големи продуценти - "СИА адвъртайзинг", които доскоро работеха предимно с "Нова" за проекти като "Стани богат" и "Биг брадър", преди няколко дни сключиха договор с bTV за производство на български сериал и това ще е най-големият проект на телевизията за тази година. По всичко личи, че ако миналата година на тв пазара хит бяха риалити програмите, през тази горещи ще са сериалите. Подобен проект подготвя и "Нова телевизия" и това е един от симптомите, че за този бизнес предстоящата година ще бъде динамична и интересна...

Какво се случва на пазара на продуцентски услуги и какво предстои през тази година ще може да прочетете повече в следващия брой на "Капитал", а тази седмица ви предлагаме анализа на Слави Трифонов за тези процеси...

Профил

Слави Трифонов е един от най-популярните тв водещи в България. "Шоуто на Слави", което от 2000 г. води по bTV, продължава да има един от най-високите рейтинги в часовия пояс, в който се излъчва - 22.30 - 23.30 (от понеделник до петък). Средният рейтинг на предаването за 2007 г. по данни на TNS/TV Plan е 14%, а пазарният му дял - 51.2%. Заедно с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син той е първият продуцент на частна продукция в БНТ - "Каналето". Става продуцент и водещ на предаването "Хъшове" през 1997 г., което имаше едно излъчване по БНТ, а после се излъчваше по "7 дни тв".

Телевизиите ли сами отглеждат продуцентите? Опитват се да ги създават? Или пък обратното - продуцентите научиха телевизиите повече да ги търсят и сами полагат усилия да се наложат като такива?

- Не мога да правя коментар от името на всички продуценти. Мога да кажа само как е според мен. Не знам, а и наистина не се интересувам какви са взаимоотношенията при други продуцентски компании. Факт е, че вече има много и различни фирми, които почнаха да работят по различни проекти. Какво по-хубаво от това? Капитализъм. В крайна сметка, който е по-добър, той ще се наложи. Моите взаимоотношения с телевизиите допреди две седмици бяха отношенията ми с [една] телевизия. Преди две седмици за първи път подписах договор с "Нова тв" и отсега е рано да кажа какви ще са отношенията ни, защо предаването за тях като продукт тепърва ще го създаваме.

Що се отнася до bTV, там правя моето шоу, за което сега подписахме договор за още три годни. Другото, което съм правил за тях, е "Вот на доверие", "Красавицата и отличникът", Survivor, Music Idol и Five Stars. Още в средата на 2003 г. обаче разбрахме, че е много трудно да се прави само едно шоу и трябва да се правят допълнителни предавания, и така започнахме да произвеждаме само за тях. Аз за добро или лошо приемам нещата като кауза. За мен фактът, че телевизия bTV в лицето на Светла Василева и Албърт Парсънс през 2000 г. ми подадоха ръка, е важен. Те ми предложиха да работим заедно в тежка за мен и екипа ситуация. Затова за мен да правя програми за bTV бе кауза в продължение на много време. На второ място и бизнес.

Какви са ви отношенията с bTV и "Нова тв"?

- bTV в продължение на много време е изпълнила със съдържание двете основни тези, според които аз движа своето развитие. Едната е каузата и това да има едни отношения, които надскачат бизнеса. Имам предвид г-н Парсънс и г-жа Василева, на които съм лично задължен. Другото, както казах, си е чисто бизнес. Аз и моят екип винаги сме се стремели да правим продукт, който да е бизнес ориентиран и да е успешен. Такъв е моят манталитет, така мисля. Ако съм имал съмнение, че нещо не е наред и няма да се случи, не съм искал просто да вземам пари и да правим предаване дори и да не върви добре. Самият факт, че прекратихме договора на "Вот на доверие" с пет или шест месеца по-рано, го доказва.

Има един момент, от който нататък бизнесът се промени и взаимоотношенията с bTV, които е имало, също претърпяха промяна. Тук няма обиди. Тв шоуто, което правим - "Шоуто на Слави", е продукт, който има много добър рейтинг и продължава да има. По отношение на другите телевизионни проекти обаче аз установих, че ние трудно намираме допирна точка с bTV. Първи Survivor - огромен рейтинг, вторият го прави друг екип. С Music Idol същото. В интерес на истината ми предложиха да правя втория Music Idol, но аз вече бях изгубил интерес да работя по този начин. Имам взаимоотношения с мениджърския екип на bTV, които ни затрудняват работата. Например предлагат ми да участвам в конкурс... А аз в конкурси не участвам. И то не защото ми е под нивото да участвам, но е ясно аз и моите хора какво можем да правим. Няма нужда всеки път да се доказвам. Не е нужно, защото аз работя с телевизията отдавна - седем години. Изнесъл съм стотици битки и на мен може да ми се вярва. Аз, разбира се, се съобразявам с условията в bTV. Тази телевизия ми създава добри условия, за да правя моето шоу. Имам необходимата свобода, необходимия финансов ресурс, но за страничните продукти условията се промениха и аз имам правото да проверя на друго място как стоят правилата и "Нова тв" дава тази възможност. Имам в момента договор с нея за производството на едно авторско музикално шоу, което ще започне през март - "Пей с мен". Моята компания може да прави телевизионно шоу и в други телевизии. Сега правя предаване за "Нова тв" и ще направя всичко възможно да си свърша добре работата, защото така е професионално. Както се старая по bTV "Шоуто на Слави" да е един добър продукт. По принцип предпочитах варианта, в който работя само с bTV, ситуация, в която телевизията ми дава възможност да се развивам със сериозни продукти. Тук са ми офисите, хората. Имаме няколко много добри идеи. Още преди няколко години моите сценаристи започнаха да пишат един ситком. Защо да не се направи качествен български ситком или сериал? Трябва да се инвестира в неща, които са авторски, български. Наистина предпочитах да работя само с bTV и да правя силни сезонни продукции, и то не само музикални и риалити формати, а да се правят наистина сериозни неща. Затова инвестирам в екип, който е в състояние да произведе такъв продукт. Продължаваме да правим инвестиции в bTV, но вече само в рамките на "Шоуто на Слави". Другите проекти са с други хора и по друго време.

Откога има пазар на продуцентски услуги?

- С появата на bTV и после на "Нова тв". В БНТ повечето се правеха далавери. Аз ще ти дам едни пари от реклама, пък ти ще ми върнеш едни други пари. Аз никога не съм правил подобно нещо. Предаването "Каналето" бе спирано три пъти. Взаимоотношенията между продуценти и нормалните частни телевизии всъщност се наместват чак сега. Имам предвид с появата на играч като "Нова тв", когато стана национална. В началото bTV се притесняваше, докато не смачка БНТ. БНТ сега изобщо не съществува. Държавата дава 50-60 млн. годишно и на никого не му пука, че телевизията я няма. Там по високите етажи живеят едни хора, които са мухлясали от много време. БНТ прави по-нисък рейтинг вече от една кабелна телевизия.

bTV беше амбициозна, докато смачка БНТ. След това се успокои. Когато "Нова тв" стана национална, отново се зародиха конкурентни отношения. Чак сега се развиват продуцентски къщи и компании и повечето са много скромни. Като изключим SIA Advertising и Global Vision. Аз обаче не се слагам до никого. Нека не звучи все едно, че съм егоцентричен, но аз нямам същите разбирания като тях. За мен думи като коректност, лоялност са изпълнени със съдържание. Аз не познавам отвътре работата на другите продуценти. Гледам само едни цифри, рейтингите, които правят. Примерно има такива, които инвестират в техника, друг в друго. Аз съм инвестирал в хора. В това отношение имаме различен подход. Но и това си крие рисковете. В някои хора инвестирам, инвестирам, инвестирам и понякога те решават, че искат нещо друго, и инвестицията ми избягва. Просто стават, тръгват и понеже съм ги научил на много неща, някои телевизии им дават възможности да се изявяват и моята инвестиция почва да работи срещу мен. Така че и моят проект може да не действа и да трябва да се промени. Казал съм обаче на тези хора, че не ми дължат нищо.

Има ли все пак конкуренция на продуцентския пазар? Кого приемаш като свой основен конкурент?

- Видимо има конкуренция. Фактът, че има много други продуцентски компании, означава конкуренция. Има техни проекти, които имат успех и рейтинг. Особено първият и вторият сезон на Big Brother. Иначе ние [продуцентите] нямаме професионален допир. Нямаме някаква организация, профсъюз. Аз правя това, което трябва да правя, не се интересувам много от конкуренцията.

Мисля, че телевизиите трябва да се научат да инвестират повече в добри продукции. Сега те дават малко, а искат да спечелят много - от 1 лев - 20 лева. Аз мисля, че в бъдеще ще започнат да се инвестират повече пари и телевизиите сами ще го разберат. Тук няма да се правят чак сериали от нивото на "Бягство от затвора", но ще почнат да се снимат все пак прилични сериали, защото зрителят заслужава повече. Сега все още има предавания, които се правят на фона на един чаршаф. Ама те били хубави, актьорите. Ами хубави са, ама не трябва да има чаршаф за декор, трябва да се инвестира и това е така, не е защото аз съм го измислил или на мен така ми изнася, или пък аз искам да струва повече. Такава е практиката по света.

Кога правенето на предавания се превърна за теб от кауза в бизнес?

- Със смяната на мениджърския екип на bTV и появата на други продуцентски къщи в телевизията. Светла Василева отдавна не е директор на bTV. А аз не мога да бъда лоялен към институции, а към хора. Утре, като дойде друг да управлява телевизията, съвсем естествено тя поема друг курс. Може да има други идеи този, който управлява. Сегашният мениджърски екип реши да увеличи броя на продуцентите, с които да работи, вероятно това е логично и удачно. Може би защото не искат да работят само с един, който да стане достатъчно силен и така телевизията да стане зависима от един продуцент. С повече продуценти вероятно получава и по-добри цени, по-добра база, на която работят. Сигурно има и други аргументи. Фактът, че медиата започна да работи с други продуценти, веднага ми освободи пазара в друга телевизия, която също иска да се справя и да воюва на рекламния пазар, да печели рекламодатели и зрители.

Предстои цифровизация на тв пазара. Как гледаш на нея?

- Това е сериозен казус. В момента очевидно не е разрешен чисто на парламентарно ниво. Този процес в България наистина трябва да се задвижи бързо, защото до 2012 г. трябва да имаме цифрова телевизия. Не оттогава нататък, а дотогава и това са условията пред нас като членове на ЕС. Цифровизацията ще даде много възможности за зрителя и за производителите на съдържание. Ще има повече телевизии на пазара и ще се разпространяват само ако имат добро и качествено съдържание. Цената на продуцентите ще се вдигне. Когато телевизиите усетят огромна конкурентна среда, цената на такива като мен ще се вдигне и това те го знаят. При цифровизацията хората ще се научат и да плащат и за телевизия.

Как си представяш развитието на продуцентската компания "Седем осми"?

- "Седем осми" трябва да има телевизия някой ден. Дотам трябва да се стигне. Ако имаме този шанс, вярвам, че ще променим телевизионния пазар. За мен няма значение какво се прави, има значение кой го прави и как го прави. В България монотематичните телевизии се правят от чужбина... Ако искаш да гледаш такива телевизии, ще гледаш Discovery, HBO, Animal Planet и т.н. Българските монотематични телевизии нещо не вървят и няма и да тръгнат е моята прогноза.

Каква е цената да си №1?

- Всяко нещо си има цена. Ако бизнесът просто го гледаш отстрани и го правиш, е едно. Но ако си част от самия продукт, това вече представлява един сериозен казус. Хората се вманиачават в пари, слава, власт. Това са все нещата, които ги привличат. Ти трябва да се бориш с тези неща, също и със славата, клюките, жълтото. Много неща има, които могат да те съборят. Възрастта също. Ние остаряваме по телевизията, затова трябва да излизаме достойно, т.е. достойно да се държиш. Трябват да имаш достатъчно критерии, за да знаеш кога какво да направиш. Много сложен е този казус за цената да си номер едно. Много личен и няма да мога да ви отговоря с три изречения.

Докога ще издържи "Шоуто на Слави"?

- Докато издържа аз, дотогава ще го има шоуто.

"Вие сте първият вестник, на който давам интервю от година насам", казва Слави Трифонов, докато се отпуска на кожения фотьойл в сумрачния си офис и веднага казва: "Питайте каквото искате." Поводът да го потърсим за интервю е договорът, който той подписа с "Нова телевизия" за продуцирането на музикално шоу със заглавие "Пей с мен". Интересното в случая е, че това е първото предаване извън bTV на "Седем осми" АД - компанията, която се управлява от Слави Трифонов. В същото време един от другите големи продуценти - "СИА адвъртайзинг", които доскоро работеха предимно с "Нова" за проекти като "Стани богат" и "Биг брадър", преди няколко дни сключиха договор с bTV за производство на български сериал и това ще е най-големият проект на телевизията за тази година. По всичко личи, че ако миналата година на тв пазара хит бяха риалити програмите, през тази горещи ще са сериалите. Подобен проект подготвя и "Нова телевизия" и това е един от симптомите, че за този бизнес предстоящата година ще бъде динамична и интересна...

Какво се случва на пазара на продуцентски услуги и какво предстои през тази година ще може да прочетете повече в следващия брой на "Капитал", а тази седмица ви предлагаме анализа на Слави Трифонов за тези процеси...

Профил

Слави Трифонов е един от най-популярните тв водещи в България. "Шоуто на Слави", което от 2000 г. води по bTV, продължава да има един от най-високите рейтинги в часовия пояс, в който се излъчва - 22.30 - 23.30 (от понеделник до петък). Средният рейтинг на предаването за 2007 г. по данни на TNS/TV Plan е 14%, а пазарният му дял - 51.2%. Заедно с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син той е първият продуцент на частна продукция в БНТ - "Каналето". Става продуцент и водещ на предаването "Хъшове" през 1997 г., което имаше едно излъчване по БНТ, а после се излъчваше по "7 дни тв".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


120 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  lol

  Най, ама най отвратителния човек в българския обществен живот. Ех, догади ми се само от снимките :(

 • 3
  Avatar :-|
  zlati

  Най готиния човек в Българския шоубизнес.
  Слави Трифонов е умен ,чувствителен благороден ,симпатичен.Това което той направи никога никой Българин не е правил и няма да направи.Много хора му завиждат по простата причина че никога няма да са като него.
  Успех Слави

 • 4
  Avatar :-|
  n/a

  Този човек и господарите му са нанесли толкова вреди на манталитета, политическата култура, ценностната система и възпитанието на голяма част от българското общество, че просто не знам какво да кажа. Като го видя ми се повдига. Като видя мазните ви лустросани въпроси към него - също. Грозна работа.

 • 5
  Avatar :-|
  nobrain

  "Хората се вманиачават в пари, слава, власт."

  малко клиширано ми звучи, от неговата уста

 • 7
  Avatar :-?
  кейро

  мисля че слави разкри нйкои мн важни неща за лицемерието в шоубизнеса. не ме интересува какво е правил и кога, а това че е лоялен сега и надали ще се промени. фактът, че минали продукции са "навредили" не е причинен от него, а от годините. според мен онова е било доста опорочено време и мръстните игри в т.нар. шоубизнес след 90та са го доказали. Не Слави и екипа му са допринесли за простотията, ние българите сме си виновни, защото ако ти сам нямаш съзнание, няма кой да ти го монтира! така ще е и занапред.

 • 8
  Avatar :-|
  вчерашен

  Ооо, Славчо! Да не си се депресирал нещо? Ми купи си нов Hammer и оди на село, да си го караш. И да не се заяждаш повече, с хората които работят за теб. Да не ги навикваш като песове, те са човеци. А за "Господарите.." си вкарваш автогол. Хи,хи..

 • 9
  Avatar :-|
  obektiv

  дори коментарите тук са показателни за влиянието на т.нар. пари, слава, власт
  който ги няма очевидно ги иска,
  мърморенето и злобеенето говорят за един доста нисък потенциал
  независимо дали е Слави или някой друг, скромната ни държавица има нужда от подобни хора, за да се развива възходящо
  иначе ситуацията би продължавала да е отражение на направените тук отрицателни коментари
  успех на новаторите и повече вяра на неверниците
  доста жалки сме като народ
  жалко.

 • 10
  Avatar :-|
  sehera

  няма да използвам ударна фразировка, за да квалифицирам по- горните постове на завистниците
  по пианията им ще ги познаете..
  ако го нямаше слав и екипа му, в бг думата шоу щеше д се изпълва със съдържанието на това което могат да дадат етините жени и травеститите, и няколко леднали блгарета за слава..
  видно е, че слав и екипа, толкова се вдигнали летвата, че каквото и да се появи н,а родния екран, пробада поради лош сценарий и липса на качествени водещи, липса стройната концепия,
  екипът и слав са професианалисти и тепъра ще видим какво има да се случва в родното продуцентство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал