Напразни цифрови надежди

bTV и "Нова" ще сезират Европейската комисия за несъвършенствата на медийния закон

До&nbsp;2012 г. телевизионното излъчване трабва да бъди само цифрово<br />
<br />
До&nbsp;2012 г. телевизионното излъчване трабва да бъди само цифрово<br />
<br />
До&nbsp;2012 г. телевизионното излъчване трабва да бъди само цифрово<br /> <br />    ©  ShutterStock
До&nbsp;2012 г. телевизионното излъчване трабва да бъди само цифрово<br /> <br />    ©  ShutterStock
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В медийната супа от убийства, фалшиво сирене и глупави политически изказвания приемането на поправките в Закона за радиото и телевизията мина малко незабелязано. Тази седмица парламентът гласува на второ четене измененията в медийния закон, които определят как ще се случи цифровизацията. Това е важен за всички процес (вижте повече в карето), който може да пренареди сериозно телевизионния пазар.

Засега обаче със сигурност доволни от него са само регулаторите на този сектор - Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщения (КРС). Приемането на поправките беше дълъг и сложен процес, на който се опитаха да повлияят всички участници на пазара и различни замесени държавни ведомства. На този етап престрелките между различните парламентарни групи и медийният бизнес са позатихнали, но по всичко личи, че това ще е за кратко.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Джонджо

  "Появата на нови субекти на тв пазара пък се очаква да доведе до повече на брой, по-разнообразни и качествени програми, до спад в цените на рекламното време и до по-голяма (и здравословна) конкуренция между медийните играчи."

  Само малка корекция - спад в цените ще има при телевизиите с най-голямо териториално покритие, останалите - които в момента са с по-малко покритие - със задоволство ще увеличат цените си.

  Има и един интересен и леко пренебрегван момент при цифровизацията - кой ще плати цифровия приемник на баба Пена и дядо Гьоре на село. Все пак няколко десетки милиона лева ще бъдат пръснати само за тези кутийки. Опитът на по-богатите държави обикновено показва, че обикновено не се рискува социалното спокойствие и държавата финансира покупката и инсталирането на цифровите приемници. И така, кои ли ще бъдат участниците за тази апетитна хапка от баницата - един цифров приемник е около 50 лв на дребно, а телевизорите в България са около 3 милиона. Някои кабелни оператори може би?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Некомпетентен

  Джонджо, мислите ти са верне, но прогнозите ти няма да се осъществят защото горкото Народно събрание не съзнава какво е сторило! Прецакани са националните телевизии. Те също не разбрат какво им се е случило. СЕМ пък няма и минимален шанс да разбере гафа на "умните глави" в Парламента. Бързичко и "оговорно" ще изпълни разписаните правомощия, и едва тогава ще се разбере, че и платформите, и мрежите няма какво да разпространяват. Така, че споко за баба Пена и дядо Гьоре, да се не тревожат. Ще се окаже, че трябва да се тревожат авторите на изменения ЗРТ и чуждестранните собственици на националните телевизии - Мърдок, Лаудер, МТДжи.


  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  jerald89

  Бтв и Нова няма защо да сезират ЕК за несъваршенства на новия закон. Трябва да чакат той да влезе в сила и "да заработи". Второто няма да как да стане защото грешките в него са повече от т.н. несъвършенства. Още първите предвидени процедури ще покажат "нивото" на професионален капацитет на авторите на закона и на тези, които мълчаливо го подкрепяха с тайна надежда от хитруването да получат своето. Дано Първанов не наложи вето, че тогава току виж някои се усетят. Чудно защо националните телевизии и регулаторът още не са разбрали, че са оставени без роля в цифровизирането, а предвидените им позиции и правомощия са привидни и невъзможни за изпълнение. Най-неприятно е, че към загубените две години ще се добави още една. Сякаш обаче така е по-добре - пред перспективата кръговете около управляващите да проведат цифровизацията.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  ТВ зрител

  Вижте какво сътвориха досега в ефира СЕМ и КРС.
  Сълзите на БТВ и НТВ са крокодилски.
  Никой няма сметка да се мотае цифровизацията. Просто навсякъде в милата ни република цари некадърност, а при държвните службички тя е гарнирана с корупция и мързел.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Aussie

  Този "сет топ бокс" :) при новите телевизори е вграден, така че няма да е кой знае какъв проблем. И според мен минаването на цифрова телевизия не означава че ще бъде спряно излъчването на аналоговата веднага, та баба Пена да се нуждае спешно от "сет топ бокс" за Операта. И да кажа също така че и за цифровия сигнал пак има нужда от антена, не колкото за аналоговата но без никаква антена може да е проблем който при аналоговите сигнали се състои в гаден шум и липса на картина а при цифровите в замръзване на екрана или преминаването му в квадрати и тем подобни мълчаливи номера.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-P
  Джонджо

  Хехе, значи баба ми Пена директно да си купува нов телевизор, няма проблем, нали :) То и без това всички сме с телевизори от последните две-три години. Между другото, в грешка си за антената. Ако сигнала се скофти, много по-добре е да си на аналогово приемане, понеже там макар и със снежинки пак се гледа, а при цифровото знаеш как е. Цифровото си иска по-добър сигнал от аналоговото, така че има вероятност да трябва и антената да си смени.
  В проектозакона си пише, че в преходния период аналоговото излъчване се спира. Което всъщност въобще не е проблема, а просто късия срок, в който трябва да бъде окончателно спряно.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Стоян

  Еми да...Баба Пена ще има проблеми..Идеята да се излъчва едновременно цифрова и аналогова телевизия (симулкастинг) не е от вчера. Прилага се в Европа, но струва пари..и то доста
  а относно твърдението на ТВ зрителя че, Никой няма сметка да се мотае цифровизацията съм склонен да не се съглася. Хората с мажоритарен дял от пазара, никога нямат сметка от това да се променя статуквото..На националните телевизии няма да им е толкова просто когато до национален ефир бъдат допуснати още поне 6 оператора...Преди време Мобилтел плащаше сумати пари само и само закона за допускане на 2ри мобилен оператор да бъде запазен.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  ТВ зрител

  Стояне, съгласен съм с теб по отношение на така наречените национални телевизии, но това си е техен проблем. Аз като обикновен ТВ зрител предпочитам да гледам цифрови телевизии с надеждата за по-добро качество и по-голямо разнообразие. По-добре да гледаме към Европа, а не към "баба Пена".

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  korkolov

  бтв и Нова какво предлагат?
  нека да и гадно защото техния монопол омръзна вече!
  нека да видим не това което предлагат в америка (чрез бтв), нека видим повече ефирни предавания и още толкова по-различни тематики.
  какво ви интересува кой и колко ще печели от мултиплекса - по-скоро коя е по-качестжената телевизия е ? а сегашното мерене на реитинг е под всякаква критика - каква точността на преброяването някои дали ще каже или се страхува понеже грешката е 50% поне
  нека различни фирми правят мултиплексите - тожа е демокрацията! всичко друго е ККоооомунизам

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Деньо

  Въхт, никой ли не забелязва текста дето е до снимката на дистанционното?
  "До 2012 г. телевизионното излъчване трабва да бъди само цифрово"
  И какво, след 2012-та освен цифрово ще има и аналогово ли? Също може да се обърне внимание на думичките трЯбва и бъдЕ. Може би автора не е имал предвид "бъди" ами "стани" :)

  Нередност?
Нов коментар