ДПС разчиства пътя за нов играч на тв пазара

Поправка в Закона за електронните съобщения регламентира даването на аналогови честоти без конкурс

Депутатите все още не са грасували за параграф 77 в пленарна зала<br />
<br />
Депутатите все още не са грасували за параграф 77 в пленарна зала<br /> <br />    ©  Красимир Юскеселиев
Депутатите все още не са грасували за параграф 77 в пленарна зала<br />
<br />
Депутатите все още не са грасували за параграф 77 в пленарна зала<br /> <br />    ©  Красимир Юскеселиев

Само с един текст от промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) в края на седмицата депутатите тихомълком преобърнаха цялата логика на телевизионно лицензиране. Поправката, внесена от ДПС, ще даде възможност на подкрепен от властта играч да завземе позиции в ефира преди парламентарните избори, което ще му гарантира участие и в предстоящата цифровизация.

Гръмотевична промяна

Измененията в ЗЕС, прокарани в последния момент в ресорната комисия, разширяват правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Според предложения нов параграф 77 до издаването на цифровите лицензи КРС ще може да пуска в ефир оператори при правила, определени от самата комисия. Това ще става чрез "разрешения" и противоречи на досегашната практика за конкурси. От тази възможност няма да могат да се ползват операторите с временни лицензи, но могат да кандидатстват на практика всички кабелни и сателитни телевизии. Този текст предизвиква истински обрат в медийния сектор, след като още миналата година Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да не провежда конкурси за свободните аналогови честоти, за да не блокира цифровизацията. До това заключение медийните надзорници стигнаха именно с подкрепата на далекосъобщителния регулатор, който обяви, че с оглед на цифровизацията свободен аналогов ресурс няма и е признак на назадничавост да мислиш за аналогови конкурси, вместо да гледаш към цифровото бъдеще. Още през лятото на 2006 г. тогавашният председател на КРС Георги Александров в писмо до премиера Станишев предложи: "Да се преустанови лицензирането на нови оператори... за наземно аналогово разпръскване... с цел резервиране на достатъчно честотен ресурс." Това предложение тогава обслужваше телевизиите с временни лицензи, които можеха да ги загубят при провеждането на конкурс. Няколко канала в орбитата на рекламния бос Красимир Гергов бяха именно с такива временни честоти. Заради тях конкурсите се отмениха. Сега, изглежда, интересът се е променил и трябва да се услужи на друг влиятелен играч.

Кой има полза

Скандалният текст попадна в последния момент в закона. Бил е предложен на последното заседание на транспортна комисия на 29 януари устно от ДПС депутата Камен Костадинов. Предложението му е било гласувано от мнозинството в комисията, показа проверка на "Капитал", и така е влязло в заключителния доклад като нейно предложение. Въпреки недоволството на опозиционните депутати при обсъждането на второ четене в пленарната зала скандалният параграф 77 мина безпрепятствено. След заседанието на парламента в четвъртък само десните предупредиха, че "тъй като определени текстове в ЗЕС, засягащи бъдещата цифровизация и разпределянето на ефира, са противоконституционни, ще сезираме Конституционния съд (КС) и Европейската комисия". Депутатът от ДСБ и член на транспортната комисия Иван Иванов коментира пред "Капитал", че след приемането на закона ще бъде инициатор на подписка за сезиране на КС (необходими са 50 подписа). Текстът, освен че влиза в последния момент в пленарната зала, дава възможност за монополизиране на цифровата платформа в един от членовете й, като определя едно лице да изгради цифровата мрежа и да определи кои канали да се разпространяват по нея, коментира Иванов. Според него е нарушена и прозрачността. "КРС сам си пише правилата, по които ще дава разрешителни на каналите, и сам ще си ги прилага. Това означава, че се нарушава стандартът за прозрачен и недискриминационен начин на даване на честотите", допълни Иванов. Колегата му Костадинов обясни, че е предложил текста, защото "той дава възможност за ефективно използване на свободните аналогови честоти до цифровизацията. Нека медиите, които искат в следващите две години и половина, до 2012 г., когато ще се цифровизира излъчването, да могат да използват ефира. Не разбирам бурните реакции на опозицията, едва ли ще има много кандидати за толкова кратък период", коментира Костадинов.

Според експерти от пазара промените противоречат на конституцията, пренебрегват медийния закон и създават условия за раздаване на честоти на тъмно. Почти всички от тях обаче предпочетоха да не коментират официално.

Според депутата Иван Иванов се нарушава конституцията, "тъй като ефирът е ограничен ресурс и като такъв се дава за определен период от време само на конкурсен принцип от СЕМ. Параграф 77 нарушава именно конкурсното начало заложено в медийния закон", каза Иванов. Според новия параграф не СЕМ, а КРС ще има право да издава просто разрешения на телевизиите да използват ефира. Разрешенията нямат и точно определен срок. В текста е записано, че честотите се ползват до момента "когато спектърът е необходим за реализиране на съответния етап (първи ли, втори ли не е ясно - бел. ред.) от изграждане на цифровата мрежа". Въз основа на този текст, ако оператор получи ефир и се окаже, че достига до над 50% от населението, той автоматично трябва да бъде качен на мултиплекс още при първия етап на цифровизацията така, както bTV, "Нова тв" и ТВ2. "Обсъдихме казуса, но ще обявим официално позицията си след гласуване на текстовете", коментира Мария Стефанова от СЕМ пред "Дневник". Председателката на съвета Маргарита Пешева каза, че не е запозната с текстовете на ЗЕС. "От СЕМ не се иска становище по този закон. Не мога да коментирам", каза Пешева. Председателят на медийната комисия Иво Атанасов (БСП) заяви, че няма представа какво налага въпросната промяна, и не пожела по-подробен коментар. Според члена на транспортната комисия Иван Иванов в интервю за предаването "Булевард България" по Re:TV от поправката ще се възползва ТВ7, която от края на миналата година се контролира от издателката на "Монитор" и "Телеграф" Ирена Кръстева. Дали това е вярно предстои да разберем съвсем скоро. Кръстева се сочи като близка до ДПС, а синът и Делян Пеевски бе назначен за зам.-министър в министерството на извънредните ситуации от квотата на ДПС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  тв


  Ето как Гергов прави телевизии за милиони

 • 2
  Avatar :-|
  Гаргов

  Ама и други искат. Та си намират начини...

 • 3
  Avatar :-|
  jerald89

  Положителното на поправаката е само едно - доказва за пореден път, че СЕМ е излишен!

 • 4
  Avatar :-|
  Нужна е реформа

  Без реформа на системата нещата ще си кретат завинаги такива. Какво значи това? Значи мажоритарни избори и възможност на избирателите да наказват/поощряват лошата/добрата работа на политиците персонално. Като крадеш - вън завинаги! А не да има листи и винаги да знаем кой ще бъде в парламента и борбата на партиите да бъде за проценти.

  Няма да допускаме втори шанс за неизбежния Месия ала Царя, Костов, Сидеров и всеки нов от тук нататък. Като си крал - вън! Като си политическа проститутка - вън! Ще можем да оценяваме РЕАЛНО свършената работа на политиците.

  С реформата на избирателната система ще бъдат поправени няколко фатални недоразумения. Като ДПС например. Която при мажоритарни избори НИКОГА повече няма да е на власт. Едва ли ще има и над 5%. А сега е мандатоносител. И по лидера и ходят съпартийци за да го застрелят, а в последствие се самоубиват. И няма да гледаме как министерство на земеделието се контролира от тази партия, която я има реални 5% гласоподаватели я не. Няма да гледаме безучастно как се изкупуват маса медии от 2ма държавни служители или как земите на България стават собственост на свързани с ДПС лица.

  Проблемът не е единствено в кражбите - и на запад гепят като луди, макар и по-завоалирано. Проблемът е в това, че КПДто е ниско, че никой не върши реална дейност в полза на обществото. Аз бих гласувал за някой, който ще крадне 100 милиона, но ще свърши работа за 2 милиарда в дългосрочен план. Сега само вземат без да дават. И си мерят работите по безумните въздушни рейтинги и корумпирани медии. На кой му пука каква кампания е направил Първанов или как Велчев пести от гориво по време на криза?! Не знам кой луд вЕрва на Труд, 24, Галъп, на БТВ, на всичката пийпълметрия или социометрия. Зависимост зависимост зависимост - няма ефективен граждански контрол.

  Системата едва ли ще се промени, разбира се. Политиците да не са луди да си вземат хляба.

 • 5
  Avatar :-(
  123

  За демокрация и дума не може да става. Както се вижда "Парламента" е само една групичка от хора за които не е ясно какво, за кого и кога го правят. "Коването" на законите е нещо което трябва да обслужва определни хора и сателитните им партии.
  Просто се чудя дали тези които заминават за Запад и ходят да мият чинийте на европейците и американците в крайна сметка чисто житейски не са си направили сметката по-добре от нас - баламурниците които бъхтят за едното нищо.

 • 6
  Avatar :-|
  Амед

  Парламента в Б ЪЛГАРИЯ е напълно излишен той работи срещу народа си това са вероотстъпници и защитават олигарски интереси и прокарват турски интереси ще доиде време те всички ще отговарят за тези си действия това време ще дойде

 • 7
  ivan_tatarski avatar :-|
  Ivan Tatarski

  То всъщност и държава няма. Няма усещане за държавност у българите. Всеки се е затворил в своята си черупка, различни дерибей са отцепили късчета от държавата, а законите ги спазва само който не си плаща.
  Абе време е някой да изхвърли боклука. Но го няма този някой, а народът се е примирил като агне със съдбата си. Голямата част от будните и решителни хора отколе са взели решението си и решително са напуснали България защото искат да спрат да слугуват на старата комунистическа номенклатура, трансформирана сега като анархокапиталистическа.

 • 8
  Avatar :-|
  Petar Georgiev

  Поздравявам новия закон,така трябва да бъде ,за да мога да гледам спокойно всички телевизии които са кабелни и сателитни ,а не кабелните оператори само да ги спират независимо че си плащаш за услугата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал