КРС изпълни поръчката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КРС изпълни поръчката

С консултант като Ирена Кръстева ТВ7 става ефирна телевизия

КРС изпълни поръчката

Регулаторът раздаде аналоговите честоти и определи собственика на първите два мултиплекса

Весислава АНТОНОВА
9168 прочитания

С консултант като Ирена Кръстева ТВ7 става ефирна телевизия

© николай дойчинов


Как се казва на виц, чийто край е ясен от началото? Тъп виц.

През последната седмица играчите на телевизионния пазар със затаен дъх чакат две важни за пазара решения, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да вземе. Едното съдържа списъка с телевизиите, спечелили разрешителни за аналогово излъчвате за срок от три години. За него може да се каже, че е с почти предизвестен край. Вторият документ ще обяви компанията, спечелила конкурса да изгради двата частни мултиплекса за първата фаза на цифровизацията (от 2009 до юли 2010 г.). Тук конкурсът също изглеждаше предсказуем, но резултатът по-скоро изненада медийния бизнес. Въпреки че далекосъобщителният регулатор се бави с информацията, на медийния пазар вече се знае какви точно са ключовите решения на КРС.

Ефирни надежди

Източник разкри пред "Капитал", че печелившите компании с нови аналогови разрешителни за излъчване са общо пет. За никого не е изненада, че консултираната от Ирена Кръстева ТV7 печели честоти за всички градове, в които каналът е кандидатствал (виж таблицата). Другите печеливши са ТV2, каналът на варненската група ТИМ - МСат, телевизия "Евроком" (софийската, не тази на Георги Гергов) и телевизия "Европа" на кандидата за евродепутат от ГЕРБ Емил Стоянов.

След като обяви за свободни две честоти в София и всчки участници в конкурса кандидатстваха за тях, по средата на процедурата по раздаване на ефира, КРС реши да я изтегли. Мотивът на регулатора е, че честотата е необходима при цифровизацията и е по-добре да не бъде давана за използване. Така фаворит за софийския пазар остана единствено ТВ7 ТV2 печели достатъчно на брой честоти, за да увеличи покритието и пазарния дял на канала си. Проверка на "Капитал" в тв каналите потвърди, че КРС е изпратила уведомителни писма на медиите по колко честоти печелят и в кои градове. Изпълнителната директорка на ТV7 Евелина Колева потвърди, че са получили официално писмо, но не пожела да даде повечe подробности относно броя на честотите и градовете. Тя уточни, че се надява до три седмици тв каналът да е в състояние да обяви идеите си за развитие на ТV7. "Получили сме официално писмо от КРС. С честотите искаме да покрием места, където не ни хващат, за да могат повече хора да ни гледат", коментираха лаконично от ТV2.
Най-изчерпатeлни бяха от МСат, видимо доволни от резултата. Изпълнителният директор Виктория Миткова уточни, че телевизията е кандидатства за всички обявени свободни аналогови честоти, общо 102 на брой за 58 града. "Получихме уведомително писмо от КРС, която издава на MСат разрешения за ефирно излъчване в градовете Сливен, Стара Загора, Враца, Казанлък, Велико Търново, Харманли, Ботевград, Добрич, Плевен, Асеновград, Кюстендил, Монтана, Кърджали, Пазарджик, Ловеч." Тя уточни, че в МСат в момента се извършват промени и се правят големи инвестиции. "Решението ни да се развиваме като водеща медиа не е продиктувано от това дали ще ни се издаде разрешениe за аналогова честота или не. Естествено, се радваме, че ще излъчваме и ефирно в голяма част от територията на България, което ще доведе до по-голяма гледаемост и пазарен дял. Чрез кабелните оператори към този момент имаме национално покритие и за нас няма приоритетен регион", каза Миткова. Тя обясни, че каналът е закупил нова техника и е започнал изграждането на студиа не само в София, но и в някои по-големи областни градове, като някои от тях са напълно готови и оборудвани - в Стара Загора, Добрич и Варна. До редакционното приключване на броя от "Евроком" не бяха получили писмо от КРС, не успяхме да получим потвърждение и от тв "Европа". Много от загубилите кандидати още преди да започне подаването на документи за аналогови честоти, предупредиха, че ще обжалват, ако не са доволни от крайния резултат.
В процедурата на КРС се включиха 16 компании с над 400 заявления. Само една от тях - "Телекабел", получи отрицателно становище от СЕМ. Причината е, че всички притежавани от дружеството регистрации за телевизионни програми са заличени поради непредоставяне в срок на необходимите документи съгласно изискванията на медийния закон.

Най-много от конкурса (поне преди да са се появили обжалванията от отпадналите кандидати) печели TV7. Освен национално ефирно покритие и произтичащите от това финансови печалби телевизията си осигури статут да бъде качена по право (must-carry) на бъдещите цифрови мрежи още на първия етап от цифровизацията.

Мултиплекси за " Тауърком"

Източникът на "Капитал" от КРС потвърди и информацията за второто важно решение на комисията. Компанията, която ще изгради двете търговски цифрови мрежи в първата фаза на цифровизацията (2009-2010), е "Тауърком България" ЕАД. Дружеството е собственост на чешката "Тауърком ЦР" А.С., която в България е представлявана от адвокатската кантора "Банков-Абаджиева-Репуц" Представител на "Тауърком България" е Наньо Манев, а в борда й влизат освен него и Божидар Луканов и Роман Фишер. Информацията, че "Тауърком" печелят конкурса, се търкаляше в медийните среди още в края на миналата седмица, но като един от фаворитите бе припознавана и латвийската "Хану Про" (всички кандидатствали вижте в карето).

"Тауърком" е базирана в столицата на Словашката република Братислава. Експертната комисия на КРС е взела решението си още в началото на седмицата. Засега изборът официално още се пази в тайна, въпреки че във вторник, е започнало разглеждането на офертите и за втория конкурс за мултиплекси.

Окзва се, че останалите петима кандидати са подали непълни документи за участие в конкурса и това на практика ги е отстранило от надпреварата. Това би трябвало да е отразено в мотивите на КРС да предпочете "Тауърком". Една от причините КРС да се забави с оповестяване на компанията победител вероятно е и затруднението й да формулира мотивите си за избор на "Тауърком България". Според източника ни въпреки крайното решение на конкурсната комисия е имало съмнения дали и "Тауърком България" не попада под забраната на закона.

Справка в сайта на компанията показва, че в Словакия "Тауърком", която през 2008 г. сменя името си от TRI R, започва да излъчва експериментално цифрова телевизия още през 1999 г. и има мрежа за пренос на радио- и тв сигнал. Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС), на основание на който КРС обяви конкурсите за мултиплекси, в тях не могат да кандидатстват компании, които имат собствена мрежа. Законът обаче не посочва къде не трябва да бъде притежавана тази мрежа - в България или чужбина. Експерти от комисията настоявали, че забраната засяга само компании, които имат мрежи на територията на България. Така предвидливо е записано и в правилата на КРС за конкурсите, които бяха приети, след като ЗЕС вече бе обнародван в Държавен вестник.

Освен "Тауърком България" оферти подадоха БТК, "Интерактив медия сървисиз", австрийската ORS, "Техно ентъртейнмънт" и "Хану про България" ЕАД. "Тауърком България" е подала оферта и във втория конкурс. Според правилата им обаче тя няма право да играе и за останалите мултиплекси. За БТК и ORS се очакваше, че нямат големи шансове за успех, защото статуквото им на оператори на мрежи за пренос на радио- и тв сигнал влиза в противоречие както със ЗЕС, така и с правилата на регулатора за конкурсите.

От австрийската компания ORS (кандидат да придобие излъчвателния комплекс на БТК - НУРТС) коментираха пред "Капитал", че принципната им позиция остава непроменена. "Компанията намира някои от последните промени в законодателството за силно нетипични и несъответстващи на обичайната европейска рамка. Цифровизацията не е само технически процес, тя изисква общ ангажимент и усилия на тв операторите, техническите оператори и държавните институции. В сегашния им вид някои от особеностите на българското законодателство не създават условия за плавен преход към цифровизация, а обратното - биха сериозно затруднили и забавили процеса, защото де факто се ограничават сериозните компании с опит от участие, а от друга страна, се раздробяват и усложняват взаимоотношенията по веригата тв оператор - мултиплекс - мрежа - краен потребител. От това в крайна сметка губят всички - от операторите до зрителите", коментираха от ORS.

Те обясниха, че загубата в битката за мултиплекси няма да повлияе на сделката за мрежата от кули и предаватели (НУРТС) на БТК.
Остава да дочакаме КРС да публикува официалното си решение и за двете процедури. До края на месеца по всичко личи, че ще приключи и третата процедура, която ще определи кой ще изгради трите цифрови мрежи във втората фаза на цифровизацията (2010-2012). Ключово за ситуацията на тв пазара ще е и решението на Конституционния съд, сезиран от опозицията да се произнесе срещу определени текстове в ЗЕС и Закона за радиото и телевизията. Така точно преди изборите кашата на медийния пазар може да стане още по-гъста и лепкава и да изостри напрежението в сектора. А вкусът й поразително да прилича на... тъп виц.

Кандидатите за цифрови мрежи

Първа фаза (2009-2010):

БТК, ORS, "Интерактив медия сървисиз", "Хану про", "Тауърком" и "Тесла България"

Втора фаза (2010-2012):

"Интерактив медия сървисиз" ООД, "Булсатком" АД, "Хану про България" ЕАД, "Тауърком България" ЕАД, "Адепто" ООД, "Тесла България" ООД

Автор: Капитал

Как се казва на виц, чийто край е ясен от началото? Тъп виц.

През последната седмица играчите на телевизионния пазар със затаен дъх чакат две важни за пазара решения, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да вземе. Едното съдържа списъка с телевизиите, спечелили разрешителни за аналогово излъчвате за срок от три години. За него може да се каже, че е с почти предизвестен край. Вторият документ ще обяви компанията, спечелила конкурса да изгради двата частни мултиплекса за първата фаза на цифровизацията (от 2009 до юли 2010 г.). Тук конкурсът също изглеждаше предсказуем, но резултатът по-скоро изненада медийния бизнес. Въпреки че далекосъобщителният регулатор се бави с информацията, на медийния пазар вече се знае какви точно са ключовите решения на КРС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  тир

  и кой са 58-те града за тв7?

 • 2
  Avatar :-|
  anonymous

  >Кандидатите за цифрови мрежи
  >
  >Първа фаза (2009-2010):
  >"Интерактив медия сървисиз" ООД, "Булсатком" АД, "Хану про България" ЕАД, >"Тауърком България" ЕАД, "Адепто" ООД, "Тесла България" ООД
  >
  >Втора фаза (2010-2012):
  >БТК, ORS, "Интерактив медия сървисиз", "Хану про", "Тауърком" и "Тесла >България"

  Нещо май не сте си написали добре домашното ... :
  http://crc.bg/files/_bg/Registyr__podali_kym_Reshenie_358_12.05.09.htm
  http://crc.bg/files/_bg/reg_dbvt_etap2.htm


 • 3
  Avatar :-|
  Весислава

  Правилна ви е забележката, че са разменени компаниите за първа и втора фаза на цифровизацията, но журналистите не винаги са виновни, че дизайнерите, които правят таблиците разменят данните. те пък няма как да разберат, че са го сторили, защото не са вътре в темата така, че ще поправим грешката която уверявам ви е техническа, но ако сте прочели текста няма как да не сте разбрали.....

 • 4
  Avatar :-|
  Велислав

  "Правилна ви е забележката"
  Това беше достатъчно. Другото е дрън-дрън.

 • 5
  Avatar :-|
  .

  Погледнете нещата от хубавата им страна - КРС не може да раздава честоти в интернет!

 • 6
  Avatar :-|
  БСП

  Следващата седмица раздаваме и честотите за боклука на София и така мандатът може да се счита за успешно приключил

 • 7
  Avatar :-|
  Конан

  Няма ли някой да провери в интерактив медиа сървисиз кой е съдружник? Защо не сте проверили най-важното?!

 • 8
  Avatar :-?
  Мултиплексорен

  И кое му е толкова "важното" на това кой е съдружник в интерактив медиа сървисиз, че не разбирам??
  освен това достъпа до данните за това от Търговския регистър е безплатен, ама ти Конан-е явно не си "ти" с тези неща..

 • 9
  mmoraliyska avatar :-|
  mmoraliyska

  не са разменени фирмите от първа и втора фаза, а е сгрешена една от фирмите от първата фаза - вместо Тесла България трябва да се посочи Техно ентъртейнмънт. така че грешката не е в дизайнерите...

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Важното му е № 8, че някои наши "предприемачи" не са гепили от баницата с честотите, и сега надигаме вой! Най необичам да губим....
  Ама няма как иначе да бъде, баницата една, а ние много.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK