С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 5 юни 2009, 12:48, 8965 прочитания

КРС изпълни поръчката

Регулаторът раздаде аналоговите честоти и определи собственика на първите два мултиплекса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Как се казва на виц, чийто край е ясен от началото? Тъп виц.

През последната седмица играчите на телевизионния пазар със затаен дъх чакат две важни за пазара решения, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да вземе. Едното съдържа списъка с телевизиите, спечелили разрешителни за аналогово излъчвате за срок от три години. За него може да се каже, че е с почти предизвестен край. Вторият документ ще обяви компанията, спечелила конкурса да изгради двата частни мултиплекса за първата фаза на цифровизацията (от 2009 до юли 2010 г.). Тук конкурсът също изглеждаше предсказуем, но резултатът по-скоро изненада медийния бизнес. Въпреки че далекосъобщителният регулатор се бави с информацията, на медийния пазар вече се знае какви точно са ключовите решения на КРС.


Ефирни надежди

Източник разкри пред "Капитал", че печелившите компании с нови аналогови разрешителни за излъчване са общо пет. За никого не е изненада, че консултираната от Ирена Кръстева ТV7 печели честоти за всички градове, в които каналът е кандидатствал (виж таблицата). Другите печеливши са ТV2, каналът на варненската група ТИМ - МСат, телевизия "Евроком" (софийската, не тази на Георги Гергов) и телевизия "Европа" на кандидата за евродепутат от ГЕРБ Емил Стоянов.
След като обяви за свободни две честоти в София и всчки участници в конкурса кандидатстваха за тях, по средата на процедурата по раздаване на ефира, КРС реши да я изтегли. Мотивът на регулатора е, че честотата е необходима при цифровизацията и е по-добре да не бъде давана за използване. Така фаворит за софийския пазар остана единствено ТВ7
ТV2 печели достатъчно на брой честоти, за да увеличи покритието и пазарния дял на канала си. Проверка на "Капитал" в тв каналите потвърди, че КРС е изпратила уведомителни писма на медиите по колко честоти печелят и в кои градове. Изпълнителната директорка на ТV7 Евелина Колева потвърди, че са получили официално писмо, но не пожела да даде повечe подробности относно броя на честотите и градовете. Тя уточни, че се надява до три седмици тв каналът да е в състояние да обяви идеите си за развитие на ТV7.
"Получили сме официално писмо от КРС. С честотите искаме да покрием места, където не ни хващат, за да могат повече хора да ни гледат", коментираха лаконично от ТV2.
Най-изчерпатeлни бяха от МСат, видимо доволни от резултата. Изпълнителният директор Виктория Миткова уточни, че телевизията е кандидатства за всички обявени свободни аналогови честоти, общо 102 на брой за 58 града. "Получихме уведомително писмо от КРС, която издава на MСат разрешения за ефирно излъчване в градовете Сливен, Стара Загора, Враца, Казанлък, Велико Търново, Харманли, Ботевград, Добрич, Плевен, Асеновград, Кюстендил, Монтана, Кърджали, Пазарджик, Ловеч." Тя уточни, че в МСат в момента се извършват промени и се правят големи инвестиции. "Решението ни да се развиваме като водеща медиа не е продиктувано от това дали ще ни се издаде разрешениe за аналогова честота или не. Естествено, се радваме, че ще излъчваме и ефирно в голяма част от територията на България, което ще доведе до по-голяма гледаемост и пазарен дял. Чрез кабелните оператори към този момент имаме национално покритие и за нас няма приоритетен регион", каза Миткова. Тя обясни, че каналът е закупил нова техника и е започнал изграждането на студиа не само в София, но и в някои по-големи областни градове, като някои от тях са напълно готови и оборудвани - в Стара Загора, Добрич и Варна.
До редакционното приключване на броя от "Евроком" не бяха получили писмо от КРС, не успяхме да получим потвърждение и от тв "Европа".
Много от загубилите кандидати още преди да започне подаването на документи за аналогови честоти, предупредиха, че ще обжалват, ако не са доволни от крайния резултат.
В процедурата на КРС се включиха 16 компании с над 400 заявления. Само една от тях - "Телекабел", получи отрицателно становище от СЕМ. Причината е, че всички притежавани от дружеството регистрации за телевизионни програми са заличени поради непредоставяне в срок на необходимите документи съгласно изискванията на медийния закон.
Най-много от конкурса (поне преди да са се появили обжалванията от отпадналите кандидати) печели TV7. Освен национално ефирно покритие и произтичащите от това финансови печалби телевизията си осигури статут да бъде качена по право (must-carry) на бъдещите цифрови мрежи още на първия етап от цифровизацията.

Мултиплекси за " Тауърком"

Източникът на "Капитал" от КРС потвърди и информацията за второто важно решение на комисията. Компанията, която ще изгради двете търговски цифрови мрежи в първата фаза на цифровизацията (2009-2010), е "Тауърком България" ЕАД. Дружеството е собственост на чешката "Тауърком ЦР" А.С., която в България е представлявана от адвокатската кантора "Банков-Абаджиева-Репуц" Представител на "Тауърком България" е Наньо Манев, а в борда й влизат освен него и Божидар Луканов и Роман Фишер. Информацията, че "Тауърком" печелят конкурса, се търкаляше в медийните среди още в края на миналата седмица, но като един от фаворитите бе припознавана и латвийската "Хану Про" (всички кандидатствали вижте в карето)."Тауърком" е базирана в столицата на Словашката република Братислава. Експертната комисия на КРС е взела решението си още в началото на седмицата. Засега изборът официално още се пази в тайна, въпреки че във вторник, е започнало разглеждането на офертите и за втория конкурс за мултиплекси.
Окзва се, че останалите петима кандидати са подали непълни документи за участие в конкурса и това на практика ги е отстранило от надпреварата. Това би трябвало да е отразено в мотивите на КРС да предпочете "Тауърком". Една от причините КРС да се забави с оповестяване на компанията победител вероятно е и затруднението й да формулира мотивите си за избор на "Тауърком България". Според източника ни въпреки крайното решение на конкурсната комисия е имало съмнения дали и "Тауърком България" не попада под забраната на закона.
Справка в сайта на компанията показва, че в Словакия "Тауърком", която през 2008 г. сменя името си от TRI R, започва да излъчва експериментално цифрова телевизия още през 1999 г. и има мрежа за пренос на радио- и тв сигнал. Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС), на основание на който КРС обяви конкурсите за мултиплекси, в тях не могат да кандидатстват компании, които имат собствена мрежа. Законът обаче не посочва къде не трябва да бъде притежавана тази мрежа - в България или чужбина. Експерти от комисията настоявали, че забраната засяга само компании, които имат мрежи на територията на България. Така предвидливо е записано и в правилата на КРС за конкурсите, които бяха приети, след като ЗЕС вече бе обнародван в Държавен вестник.

Освен "Тауърком България" оферти подадоха БТК, "Интерактив медия сървисиз", австрийската ORS, "Техно ентъртейнмънт" и "Хану про България" ЕАД. "Тауърком България" е подала оферта и във втория конкурс. Според правилата им обаче тя няма право да играе и за останалите мултиплекси. За БТК и ORS се очакваше, че нямат големи шансове за успех, защото статуквото им на оператори на мрежи за пренос на радио- и тв сигнал влиза в противоречие както със ЗЕС, така и с правилата на регулатора за конкурсите.

От австрийската компания ORS (кандидат да придобие излъчвателния комплекс на БТК - НУРТС) коментираха пред "Капитал", че принципната им позиция остава непроменена. "Компанията намира някои от последните промени в законодателството за силно нетипични и несъответстващи на обичайната европейска рамка. Цифровизацията не е само технически процес, тя изисква общ ангажимент и усилия на тв операторите, техническите оператори и държавните институции. В сегашния им вид някои от особеностите на българското законодателство не създават условия за плавен преход към цифровизация, а обратното - биха сериозно затруднили и забавили процеса, защото де факто се ограничават сериозните компании с опит от участие, а от друга страна, се раздробяват и усложняват взаимоотношенията по веригата тв оператор - мултиплекс - мрежа - краен потребител. От това в крайна сметка губят всички - от операторите до зрителите", коментираха от ORS.
Те обясниха, че загубата в битката за мултиплекси няма да повлияе на сделката за мрежата от кули и предаватели (НУРТС) на БТК.
Остава да дочакаме КРС да публикува официалното си решение и за двете процедури. До края на месеца по всичко личи, че ще приключи и третата процедура, която ще определи кой ще изгради трите цифрови мрежи във втората фаза на цифровизацията (2010-2012). Ключово за ситуацията на тв пазара ще е и решението на Конституционния съд, сезиран от опозицията да се произнесе срещу определени текстове в ЗЕС и Закона за радиото и телевизията.
Така точно преди изборите кашата на медийния пазар може да стане още по-гъста и лепкава и да изостри напрежението в сектора. А вкусът й поразително да прилича на... тъп виц.
Кандидатите за цифрови мрежи
Първа фаза (2009-2010):
БТК, ORS, "Интерактив медия сървисиз", "Хану про", "Тауърком" и "Тесла България"

Втора фаза (2010-2012):
"Интерактив медия сървисиз" ООД, "Булсатком" АД, "Хану про България" ЕАД, "Тауърком България" ЕАД, "Адепто" ООД, "Тесла България" ООД
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28 януари) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28 януари)

Елена Матеева е първият изпълнителен директор на БДВО; СЕМ избра за генерален директор на БНР мениджър с опит в CNN и "Асошиейтед прес"; bTV обяви кой заменя Слави Трифонов като водещ на вечерното шоу; Netflix посреща 2020 г. под натиск от конкуренцията; Реклама за слушане

28 яну 2020, 1189 прочитания

Глътка надежда за БНР 1 Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

24 яну 2020, 3698 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Добре дошли, тежки времена

Кризата е най-доброто нещо, което може да се случи на една силна компания. Ето защо

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Битката за столичната адвокатура

Изборите на органи на софийската колегия имат значение не само за професионалните интереси на гилдията, но и за институционалната зрялост на държавата

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10