С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 31 юли 2009, 13:25, 5967 прочитания

Дано, ама надали

Пазарът на пресреклама се е свил с 8.7% според мониторинга. А всъщност с много повече

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дано, ама надали

Автор: Shutterstock

Инфографика

Инфографика

Сумите са в хиляди лева.

Увеличаване

Бледи спомени по отминалите дни.

От такива най-вероятно са обзети служителите в рекламните отдели на печатните медии от всякакъв вид в България. Времената, когато рекламодателите сипеха пари във вид на закупуване на рекламни площи, са отминали, най-вероятно за известно време напред. Свиването на потреблението накара рекламодателите сериозно да преосмислят маркетинговите си инвестиции и тези от тях, които не спряха тотално кампаниите си, силно ги редуцираха.


Това доведе до спад в инвестираните в пресреклама средства от -8.7% за първите шест месеца на 2009 г. според мониторинга на TNS/TV Plan. В парично измерение това се равнява на малко повече от 7 млн. лева - от 81.009 млн. лева през първата половина на 2008 г. до 73.954 млн. лева от януари до юни 2009 г.

Мониторингът на TNS/TV Plan обхваща 17 всекидневника, 20 седмични вестника, 17 седмични и близо 59 месечни списания (в таблиците публикуваме приходите на най-големите). При разглеждането на данните трябва да се има предвид, че те са изчислени по официалните тарифи на съответните медии и не включват отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори. В сумите не са включени рекламите на игри, лотарии, тв канали и радиостанции, вестници, списания, издателска дейност, благотворителни организации, социологически и рекламни агенции. За да се придобие по-реална представа за вложенията в пресреклама, обикновено се вадят между 10% и 50% от официалните стойности. А в период на криза като настоящия - и до 70%.

Повече, много повече


Официалните резултати може и да изглеждат добри, но те не отразяват реалното положение на пазара. Отстъпките, които медиите дават на клиентите си, са търговска тайна. Неофициално участници на пазара признават за спад по-скоро в рамките на 30-35% - много повече от тези 8.7% от мониторинговите данни.Досега основният източник на ръст бе пазарът на месечни издания. От началото на годината по данните на TNS/TV Plan този пазар е най-слабо засегнат, отчитайки спад от едва 2.2%. Този резултат, от една страна, се дължи на навлизането на нови издания (Madame Figaro, Harper’s Bazaar, ОК! и други), а от друга - на смайващите официални резултати на списанията от групата на "Хей Енд" - Intro, HiComm, Hi Fi и други. Според Петър Добрев, рекламен директор на лайфстайл изданието Intro, успехът им се дължи на "нашия концептуален и оригинален начин на дистрибуция, и нашите партньори сами виждат огромните разлики в ефективността".

Въпреки общия спад в сегмента на месечните списания те все пак си остават най-конкурентната ниша в пазара на печатни издания. Според управителя на медия агенция Initiative Media Club Катерина Буюклиева женските списания запазват сравнително добри позиции, тоест не губят от лоялната си аудитория. "Свиването на потреблението при тях се дължи на това, че сега, вместо да купуват повече заглавия, потребителките се ограничават до една марка месечно", коментира тя.

Спадът на рекламните приходи при едно от издателствата с най-много брандове в сегмента на списанията "Санома Блясък България" (ELLE, Cosmopolitan, Harpers Bazaar, National Geographic, Story, "Блясък" и "Тя") се движи средно между 20-30%. Търговският директор на "Санома Блясък България" Богдана Черногорова коментира, че основният спад в сегмента на списанията идва от намалените инвестиции на модните марки. "Модният сектор очевидно беше ударен от кризата сериозно, а той е основен носител на приходи за нашите издания", обясни тя.  Черногорова обърна внимание, че сериозно свиване на бюджетите се наблюдава и при автомобилните вносители. А в същото време козметичният сектор не отчита спад, но по думите й "трудно можем да говорим и за ръст".

Въпреки това обаче от "Санома Блясък" гледат по-скоро с позитивизъм към втората половина на годината. "Със сигурност нивата ще са под тези от миналата година", каза тя пред "Капитал", но допълни: "Оптимисти сме, защото на този етап годишните ни договорки се спазват. Както ние, така и рекламодателите се надяваме на силни продажби през есенно-зимния сезон. Предвидили сме специални страници в Elle например за представяне на конкретни категории продукти и коледни приложения, които се приемат добре от  компаниите."

Автореклама


Най-слабо се представят сегментите на седмичните вестници и списания. При списанията спадът по официални данни е 19.9%, а при вестниците инвестициите са намалели с 16.3%. При тях най-голям спад отбелязват пазарните лидери "Капитал" - 33.4%, и "Софийски имоти" - 32.4%. "Основните рекламодатели на "Капитал" и "Дневник" са от браншовете, които са най-засегнати от кризата - финансови институции, автомобилни вносители, недвижими имоти. Те формират много голям дял от общите приходи, а при почти всички се наблюдава намаляване на бюджетите", изяснява причините за намаляването на инвестициите рекламният директор на "Икономедиа" Румяна Георгиева.

Според нея един от положителните ефекти от кризата обаче е, че търговците на реклама стават по-креативни в работата си и се стремят да предлагат решения, чрез които рекламодателите получават повече за парите си. Тя дава пример с летните пакети за "Капитал", "Дневник и "Кариери', които включват реклама в принт и онлайн изданието на съответния бранд, позволяват комуникацията да достигне до обединените аудитории на брандовете и постигат ниска цена на контакт.

В сегмента на седмичните вестници устойчив ръст отбелязва вестник "Трета възраст", който миналата година също беше сред изданията с най-бързо растящи рекламни приходи. Според Николай Данаилов, директор "Реклама" във вестник "Трета възраст" близо 80-процентния ръст на изданието е логичен, защото това е седмичникът с най-голям тираж (според самите издатели над 300 хил. бройки) и най-голяма таргет група. "Нашата аудитория представлява най-голямата социална група в България - възрастните хора, а те си имат своите потребности и привличат определен тип рекламодатели", изясни той причината сред топ 20-те рекламодатели на изданието на първата половина на 2009 да се нареждат предимно фармацевтични компании и фирми, които рекламират хранителни добавки. Данаилов обърна внимание, че аудиторията на вестника е атрактивна за рекламодателите и поради факта, че те имат твърд пенсионен доход. Така например от началото на годината редица финансови организации проявяват интерес за реклама в "Трета възраст", предимно в сферата на микрокредитирането.

При всекидневниците спадът е от 8.9%. Практиката на "огледална реклама" на "24 часа" и "Труд" продължават да им носят най-голям пазарен дял, но и той е намалял, с 13.7%. "Капитал" изпрати въпроси на изпълнителния директор на "Вестникарска Група България" (издателят на пазарните лидери "Дневен Труд" и "24 часа", и на седмичника "168 часа") Аксел Шиндлер, но до редакционното приключване на броя не получихме отговор на тях.

В тази група впечатляващо се представят "Телеграф" (част от групата издания на Ирена Кръстева) с 42.2% ръст и "Дума", които удвояват приходите си в сравнение с първата половина на 2008 г. До редакционното приключване на броя директорът на рекламния отдел на вестник "Телеграф" не беше открит за коментар. Справката в мониторинга на TNS/TV Plan сочи, че сред 20-те най-големи рекламодателя на изданието за първите шест месеца на 2009 са автомобилният вносител Moto-Pfohe  с 342 хил. лева, следван от финансово-брокерската компания "Фина-С" (115 хил. лева), в която официален акционер е председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. През последните месеци името му често се свързваше с това на Ирена Кръстева, покупката на медии и сделките с вече бившето правителството за сградите на НАП. Смята се, че той е акционер в "Обединени български вестници" заедно с Кръстева, но това все още не е отразено в търговския регистър. Институтът по микроелектроника, който е основен акционер в Корпоративна търговска банка, също е инвестирал  82 хил. лева в реклама в "Телеграф" за първите шест месеца на 2009, както и издателско-полиграфическият комплекс "Родина" АД, отново контролиран от Кръстева с 25 хил. лева. Сред 20-те най-големи рекламодателя в изданието за този период се нареждат и политическите партии БСП, ДПС и ЛИДЕР, които са инвестирали общо около 118 хил. лева.

Габриела Найденова, ръководител отдел "Реклама" в другия отличник за периода - "Дума" казва, че добрите резултати на изданието за първите шест месеца на годината се дължат на гъвкавите условия, които предлагат на рекламодателите и още на разнообразието на самите фирми, които инвестират в реклама при тях.

Според мониторинга на TNS/TV Plan най-големите рекламодатели на "Дума" в този период не са типичните за пресата банки и автомобилни вносители. На първо място е политическата партия "БСП" с 50 хил. лева, следват строителната и инвестиционна компания Novel Building с 37 хил. лева, Министерството на културата с 28 хил. лева и  "Коалиция за България" с 20 хил. лева.

Габриела Найденова обясни пред "Капитал", че се опитват да стимулират рекламодателите да инвестират въпреки трудните времена с разнообразни похвати - "Сега подготвяме специално приложение за ремонти и строителство, планираме и специални страници с представяния на български фирми от малкия и средния бизнес на страниците на вестника. А всеки четвъртък в секцията "Туризъм" се представят различни дестинации, в които рекламират местните хотели и къщи за гости ", коментира още тя.

По традиция втората половина на годината е времето, в което рекламодателите концентрират усилията си в привличането на вниманието и портфейлите на потребителите. Така печатните медии могат да се надяват да приключат годината с малко по-добър резултат от първите шест месеца. Преди предпразничните кампании и промоции "БТК груп" ще стартира активностите около ребрандирането си, което също ще влее допълнителни средства в медиите. Но за ръст на пазара в сравнение с 2008 г. е абсурдно да се говори. Въпросът е колко дълбоко ще е дъното.

*В следващия брой Топ 50 на рекламодателите в преса
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 септември) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 септември)

All Channels Communication Group създаде звено за медиа планиране и купуване Connected; "Нова тв" ще може да купи малкия дял в "Нет инфо" и още

17 сеп 2019, 1719 прочитания

Новият играч в медийната реклама Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

13 сеп 2019, 4570 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
С микрофон и пагон

Записки по българските медийни досиета

Португалският инвеститор в българско стъкло

До пет години новият собственик на фабриките за бутилки и буркани в Пловдив и София - BA Glass, планира да вложи 400 млн. лв.

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Софийската Индиана Джоунс

Какво остана под паважите: за Магдалина Станчева (1924–2014) и археологията на София през социализма

Книга: Иън Макюън - "Машини като мен"

Най-новият роман на популярния британски писател