С микрофон и пагон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С микрофон и пагон

Красимир Гергов<br />

С микрофон и пагон

Записки по българските медийни досиета

Весислава АНТОНОВА
16235 прочитания

Красимир Гергов<br />

© АСЕН ТОНЕВ


Не че сме привърженици на конспиративните теории, но след отварянето на досиетата на журналистите от електронните медии повдигнахме десните си вежди - агенти или кадрови служители на Държавна сигурност се оказват прекалено много хора от ключови радиостанции и телевизии.

За досиетата на медийни собственици и журналисти в професионалните среди отдавна се разказват легенди. Тази седмица някои от тях се оказаха очакван факт, а други напълно изненадаха колегите им (от медиите, не от Държавна сигурност).

Комисията по досиетата разкри общо 101 агенти на бившите служби, които работят в частните електронни медии. Проверени са били 2366 души от 273 медии, като всъщност картината на агентурната зависимост не е съвсем пълна. Поправка в закона, наложена от предишния парламент, ограничава проверката само за хора, работещи в медиите (или имащи участие в тях) след 2006 г., но не и в периода преди това.

По закон на проверка подлежат собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, заместник главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори, водещи на предавания, водещи на рубрики. В края на миналата година комисията по досиетата обяви 43 сътрудници на ДС, работили на ръководни постове в БНТ след 1989 г., 66 агенти в БНР и 20 в БТА. Тогава обаче бяха проверени само хора на ръководни постове на тези медии.

Табло на отличника

Изпълнителният директор и създател на "Дарик радио" Радосвет Радев, собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов, създателят на BBT Петър Манджуков, създателите на няколко радиа, сред които на радио FM+ Константин Тилев и Петър Пунчев, медийният консултант и рекламен собственик Красимир Гергов. Това са някои от сътрудниците на бившата ДС в електронните медии, обявени от комисията.

Собственикът на "Дарик" - първото частно радио с новини и коментарни предавания Радосвет Радев е регистриран през август 1988 г. като нещатен агент Карак в шесто управление на ДС отделение пет, отдел едно, или с други думи, в отдела на шесто "за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност по линия на художествената и творческа интелигенция в средствата за масова информация", показа справка в архивите на комисията. Към картона на Радев е запазен документ с гриф "Строго секретно" от юли 1990 г., адресиран до началника на служба "Информация и архив" (отдел трети на МВР) със следния текст: "Моля нареждането ви да бъдат заличени от всички картотеки на МВР данните за следните агенти, които са били на ръководство в отделение 5, отдел 1, при бившето шесто управление на ДС... (изредени са 63 агентурни имена, сред които и Карак - бел.ред.) ...Посочените по-горе агенти са носители на оперативна информация с особена важност, част от тях са изпълнявали и задачи и зад граница. Регистрационните бланки и материалите в делата им са унищожени по установения ред."
"За мен простата истина е неуспешен опит за вербовка. Казах им, че не ставам за агент, защото съм карък, а те са ме записали под такъв псевдоним. Учудвам се, че не извадиха това досие 20 години, за да спрат "Дарик радио", коментира пред "Дневник" Радев. Петър Манджуков, доскорошен собственик на ВВТ и преди време издател на "Дума", е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Той е вербуван през 1978 г. под псевдоним Омуртаг, когато става ясно, че заминава на работа в Алжир. Освен под псевдонима Омуртаг е работил и като Пампоров. Самият той вербува чужди граждани и дори е награждаван с медал за "Заслуги за сигурността и обществения ред". Осъществявал е и икономически шпионаж, като в сведенията му има чертежи и схеми. Първоначално работи безвъзмездно, но по-късно, от януари 1986 г., за инициативност и оперативно майсторство му отпускат месечно възнаграждение от 50 долара. В списъка на сътрудниците на комунистическите служби попада и бизнесменът Красимир Гергов. Той е проверен като собственик в "Кантус фирмус" АД заради "Класик ФМ радио" АД. Гергов е една от най-противоречивите и влиятелни фигури в българския рекламен и медиен пазар. Собственик е в рекламни агенции и консултант (не без влияние върху публицистиката) на първата частна национална телевизия bTV, както и на TV2, която беше продадена на СМЕ и неотдавна преименувана на PRO.BG. В новините на bTV името на Гергов не беше споменато в репортажа за отварянето на досиетата. Той има, макар и непряко, инвестиции и в печатни медии. (Само по себе си заставането "от двете страни" е силно изкривяващо за пазара и по тази причина в законодателството има опит да бъде избегнато - явно неуспешен). При предишна проверка в края на ноември 2008 г. на работилите в държавните медии на ръководни позиции стана ясно, че генералният директор на PRO.BG Огнян Димов също е бил агент на ДС. Димов е същият директор на рекламата в БНТ от средата на 90-те години, когато Гергов се превърна в основен маркетмейкър на телевизионна реклама, благодарение на няколко силно неизгодни за общесвената медиа договори.
Така или иначе данните съхранени в личното кадрово дело на Гергов са любопитни, но в него няма информация каква работа точно е извършвал. Той е бил щатен служител на Управление за безопасност и охрана (УБО, Пето управление на ДС) от 1985 г., когато е назначен като разузнавач. В досието му се посочва, че "данните от психологическото му изследване са благоприятни за работа в УБО". Красимир Гергов отказа коментар за "Капитал". Във "Въпросник за кадрите" към досието си тогава Гергов пише: "Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изискват от постъпилите - талант и творчество за борба с рушителите на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочиха собствените ми възгледи за нея." В документа Гергов е описан като постови офицер първа група. Като разузнавач в отдел първи на 5-то управление на ДС е получавал "заплата за длъжност 205 лева и звание лейтенант, считано от 1.01.1986 г.", пише в официалния документ. Собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов е вербуван като агент на Трeто управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1988 г. под псевдоним Завадски. Красимир Узунов каза, че е завършил военно училище и логично е работил във ВКР, а не е бил милиционер. Сега се занимава с новините :) Петър Пунчев и Константин Тилев, създатели на музикалните радиостанции "ФМ+", "Мила ФМ", "Орфей медиа ФМ" и други, също са обявени за агенти. Пунчев е бил щатен служител на Разузнавателното управлeние на Генералния щаб на армията от 1980 г., а през 1986 г. е вербуван от доскорошния директор на ДАНС Петко Сертов, който по това време е бил опeративен работник във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) като агент Троянски. Тилев е бил агент на Шесто управление и секретен сътрудник на ПГУ под псевдоним Първан. И двамата не бяха открити за коментар.

Създателят на телевизия "7 дни" и собственик на няколко кабелни телевизии като "Вяра ТВ", "Джипси ТВ" и др. Георги Агафонов (впрочем собственик на фалиралата навремето банка "Славяни") пък е бил агент Здравков. Сред сътрудниците на комунистическите служби са също музикалният редактор Тома Спространов, водещият на БНР Виктор Ангелоев, водещият на предаване по БНТ Владимир Береану, както и друг водещ по националната телевизия - Владко Мурдаров. Покрай проверката излизат и имената на двама от собствениците на "Еврофутбол" ООД. Веселин Райков Ранков е бил вербуван за две години в началото на 70-те години като секретен сътрудник на ДС и ПГУ, а Стефан Найденов Найденов е бил агент на СГУ на МВР-ДС-II-VI, вербуван през 1980 г.

Да строим живота нов

Пред медиите председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира, че "като цяло изненадата е, че се запазва традицията водещи имена в началото на демократичния преход да са били съпричастни към бившите служби на ДС". Той допълва, че комисията "обявява всички, независимо дали това лице продължава активната си дейност след 1989 г."

"След изваждането на тези досиета става ясно, че хората, които са разполагали с много информация, имали са безотчетни пари, са имали също така и възможността да участват и в създаването на медии", коментира за "Капитал" юристът във фондация "Достъп до информация Александър Кашъмов. Според него "разкриването на досиетата е важно, защото дава възможност на гражданите в една свободна държава да надникнат зад вратите на една тежка структура като ДС и да разберат какво се е случвало там, защото чак когато разберат важни детайли от миналото си, могат да правят информирани избори за бъдещето си. Това, което става, е добро и важно за страна с минало като нашето. Хората трябва да знаят какво и как е ставало, защото най-важното, което движи медиите, е достоверността на информацията и когато има съмнения в нея, е лошо и дори разрушително за дадената медия", категоричен е Кашъмов. Медийният експерт Георги Лозанов е на мнение, че "тези хора продължават да бъдат на възлови места в цялата публична схема, което означава, че ДС се е трансформирала успешно. Очевидно сътрудниците са на такива места, че могат да повеждат дебата за отваряне на досиетата в избрана от тях посока, а не е вярна тезата, че това вече не е актуална тема", коментира Лозанов пред "Дневник".

В историята с досиетата в медиите има един сигурен проблем - двойственият живот на ключови фигури в него. Едва ли съществува някакъв мащабен план на ДС за инфектиране на публичността, а въпросът за морала на хората с досиета е индивидуален и личен. Проблемът е в двойното дъно на голяма част от медиите. Съществена част от тези, които преди са се представяли за журналисти, а всъщност са агенти, днес пак само се представят за журналисти, а всъщност са имитация.

Не че сме привърженици на конспиративните теории, но след отварянето на досиетата на журналистите от електронните медии повдигнахме десните си вежди - агенти или кадрови служители на Държавна сигурност се оказват прекалено много хора от ключови радиостанции и телевизии.

За досиетата на медийни собственици и журналисти в професионалните среди отдавна се разказват легенди. Тази седмица някои от тях се оказаха очакван факт, а други напълно изненадаха колегите им (от медиите, не от Държавна сигурност).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

85 коментара
 • 2
  popocatepetl avatar :-|
  rotos

  Структура "ДС" в България никога не е имало.

  Имаше структура КДС (по аналогия с КГБ, като и значението в превод беше същото) т.е. Комитет за държавна сигурност, който си имаше Председател, обикновено с генералски чин, и подразделения: Първо главно, Второ главно ..... Шесто главно всички със воите Дирекции: Първа, Втора и т.н.

  Да повторя за тия, които се правят на забравили: не ДС! Ка Де Се!

 • 3
  Avatar :-|
  Хан Крум

  Главното извлечение, губещо се във всяка поредна информация за дейността на Държавна сигурност през годините на прехода е тъкмо очевадното планирано създаване на бизнес-класа, съставена изцяло от комунистически номенклатурчици и ченгета. Премълчава се и основната истина, че тази класа и всяка нейна инициатива е захранвана дебело с присвоените държавни богатства. С една дума, грабежът лежи в основата на бизнеса на "честните частници от националноотговорния капитал". Всяка частна инициатива (помните офисите по Патриарха, осветявани от свещеници, пълни с компютри и принтери, мраморни облицовки, полиран месинг и палячовски издокарани с лъскави костюми дебеловрати "бизнесмени", помните табелките в кв. Изток "смесено дружество" и пр, и пр. Изведнъж прост майор от ДС става собственик на половината гаражи Малашевци.

  Изведнъж редови журналист от "Работническо дело" прави радиостанция, която слага зверски ценоразпис за рекламно време, обаче се намират "националноотговорни предприемачи" , плащащи рекламата, перат се зверски суми и ТОВА Е ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ ЗА ИЗПИРАНЕ НА ЗАДИГНАТИТЕ ПАРИ.

  Сегашният министър на културата много добре знае защо го лансираха в Мултигруп. Прането на пари през реклама, медии, галерии, културни прояви, книгоиздаване направи неколцина ченгета супербогаташи. Представете си сумата над техния десятък каква е била.

  Никой не брои ченгетата и комунистите в книгоиздаването, музикалните къщи, видеотеките. Толкова пари са дадени хей така, донасят ти куфар с три-четири милиона долара и те потупват по рамото.

  На мен ми се губи счетоводството. Знам от разкази, че често цветущи рекламни агенции с огромен оборот имат счетоводители , работещи в тайни нерегистрирани фирми. Разбирате ли, Държавна сигурност и комунистическите организатори на прехода си имат успоредна планирана икономика. В нея заплатите са в пъти по-високи от тези на обикновените българи. Фирми от системата уж са частни, а нищо не произвеждат. И въпреки това не фалират!

  Празни офиси в центъра ( 180 кв. м, наем 1500 евро!) имитират дейност с по две-три секретарки, вътре се срещат за отчет ( дявол знае какъв) одъртяващи ченгета. Икономика в икономиката, при това явната е бледа сянка на скритата по превъртане на капитали. И оттам идват учудващите размери на с нищо непокритите белези за богатството на екскомунистическата каста: гигантски дворци, колекции от коли, разкошни интериори, по-скъпи от постройката, сметки зад граница и демонстративно пилеене на пари.

  Манипулацията на общественото мнение естествено би трябвало да обслужва пълноценно измамата около метаморфозата на довчерашните комунисти в капиталисти. Тъкмо журналистите бяха и са са сред главните виновници за живите пясъци на информацията за прехода, погълващи трупа на истината. И главната роля се пада на ченгетата сред тях. Какво да кажем за Коритаров, кошмарно е някак да дори да го споменаваме. Такова мерзко падение просто няма за сравнение. И да е само той, да е само той...Всички журналисти, пуснати в началото по екраните и пред микрофоните бяха откровени ченгета, циници и измамници, лъжещи в очите хората. Я кажете, вярва ли все още някой от вас, че изборите през тези години не са били фалшиви? Може би след двадесет години и това ще излезе наяве.

  Българската частна икономика, едрият капитал, възловите ресори, финансите, всичко буквално се държи в ръцете на бившите ДС-дейци. Комунистическите фамилии държат каймака. Вижте клановете от ЦК и феодалите от окръжните комитети на Партията по колко и какви фирми са създали и си задайте въпроса: абе, щом сте толкова талантливи капиталисти, успели да станат милиардери за една нощ, защо ви беше да правите комунизъм?

  Трусовете на пазара никога не засягат по правило бясното множене на капитали на червените фирми. Държавата, ръководена от подставените дс-подлоги нарочно създава лостове, с които червените фирми трупат баснословни богатства, прегледайте последните действия на кабинета на Станишев. Източването на обществените ресурси към частните фирми на новата-стара господстваща каста беше главен белег на българската икономика след 1989-та.

  Основна пречка за заглаждане на ръбовете на инфарктните последици за обществото е тъкмо липсата на поносимо обяснение за натрупването. Честна политика и грабеж? Интересна амалгама..., дори и най-дебелокожият комунист млъква, щом започнеш да му изреждаш неудобните истини за началото на прехода. "Нали не щяхте комунизъм, на ви сега", подхваща той, обаче не ще да изплюе камъчето, че сегашният модел на българския ченгеджийски капитализъм, заченат с ограбеното от живота на хората, е дело на самите ченгета.

  Парадоксът е, че БКП и Държавна сигурност извършиха безкръвна революция и премахнаха комунистическия строй. Цената я плати мизерстващият български народ.
  Запустели ниви, обезлюдени села, масова емиграция, висока смъртност, гипсокашонено застрояване, дрехи втора употреба, коли трета употреба, разбита инфраструктура, лошо здравеопазване, опростачено население, гигантска престъпност, корупция, измами, съсипан имидж на българите - това е само част от модела на българския дс-капитализъм, в който ченгетата трябваше на всяка цена да преуспеят и да продължат господството на червената каста по нов начин.

  Какъвто им бе комунизЪма, такъв им бе и капитализЪма.

 • 4
  joro01 avatar :-P
  joro01

  Ясно на всички беше, че явлението 'Гергов' нямаше как да се случи без скрита подкрепа от самото начало. Няма начин да се превърнеш в абсолютен медиен монополист и да си там 20 години след падането на соца. Да, медиите и рекламата като бизнес сегменти не са пълни с мъжкари, които стрелят както в енергетиката например , но все пак случайни работи няма. И на това явление, както на всяко, ще му мине времето. Не си мислете, че му е лесно на човека - и той се отчита както си трябва.

  Това, което не ми харесва е принципното оплюване на агентите от ДС. Под общ знаменател се слагат обикновените доносници и онези, които са вършили по-сложна и реална работа. Чакайте малко, при всеки строй е чест и гордост да служиш на родните тайни служби! Нали знаете, че не сме ние онези, които решаваме какво ще е в България - демокрация, комунизъм или клептокрация... Решават го отвън. През това време е чест да помагаш с каквото можеш на България.

  В голямото си болшинство плюещите днес са онези, които не са били с достатъчно качества едно време. Нека си спомним как беше създадено СДС. С комплексарите дето бяха отхвърлени за БКП (а едно време повечето хора са искали да са в БКП заради кариерата си) направиха великата синя идея, която впоследствие се оказа продукт на Луканов. В наши дни повечето буйни седесари от едно време се правят на ударени, правят се, че не са схванали глупостта си да гласуват за продукт на БКП.

  И така в наши дни - стартира плюенето по Гергов, Радев и тн. Ами могли са и са го направили. Какво могат плюещите?

 • 6
  Avatar :-|
  Хан Крум

  Мазното преплъзване около обяснението за извадената гадост е широкоразпространен рефрен. Често безсилните подлеци нападат, опитвт се да дискредитират, да ухапят отровно несъгласните с ченгеджийския модел, за да прикрият съпричастността си към покварата и съсипването. Международното положение било виновно.

  Да, ама ставахте дс-сътрудници по време на онзи режим, нали така, доброволно давахте клетви за вярност, обещавахте да бъдете верни до гроб на червената проказа ( и сте й верни до гроб, оказа се, беше ви ДОБРЕ платено). Тези приказки за уменията, за лузерите, за лудите, за патриотите, за тайните служби и пр. ги оставете за Божидар Димитровци и прочие безочливи комунистически кандидат-министри.

  Държавна сигурност беше престъпен репресивен апарат от убийци и подлеци, обслужващ и пазещ властта на престъпния диктаторски комунистически режим. Нищо патриотично нямаше в нейните функции.

  Когато казвахме "комунисти", отдавна бяхме се освободили от всякакво идеологическо обяснение, у нас "комунисти" и "комунистическа партия" бяха (и са) синоними на "бандити" и "мафия". И това се знаеше от всеки. Готовността да се присъединиш към комунистите и ДС беше равносилна да загубиш човешкото у себе си и да приемеш сатанинската злост за свой идеал.

  Няма къде да се скриете, другари, дори и в гроба. Позорът ще върви след вас в историята.

 • 7
  alexdim2 avatar :-|
  alexdim2

  Хан Крум, продължавайте с коментарите, моля Ви!
  А най-добре ще е да се заемете да напишете нещо по сериозно и обхватно. Да систематезирате спомените и размишленията си като начало и те сами ще се подредят като започнете. Имате големи заложби. Не отлагайте! Започнете ли и завършите ли това голямо дело ще останете в българската история.

 • 8
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ханът, ханът...!!!

 • 9
  Avatar :-|
  Yankee

  Абсолютно същата жалка картина е и в реалния бизнес. Назначени от ДС предприемачи, комунистически отрепки и КГБ куки - това е 99.9% от "бизнес" обществото на Майка България

 • 10
  Avatar :-|
  vsekiden

  ГЕРБ дават заден за пълното отваряне на досиетата !!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Много скоро му свърши парата на Бойко Борисов, а и малкото, дето я имаше, отиде в свирката


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK