С микрофон и пагон

Записки по българските медийни досиета

Красимир Гергов<br />    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Не че сме привърженици на конспиративните теории, но след отварянето на досиетата на журналистите от електронните медии повдигнахме десните си вежди - агенти или кадрови служители на Държавна сигурност се оказват прекалено много хора от ключови радиостанции и телевизии.

За досиетата на медийни собственици и журналисти в професионалните среди отдавна се разказват легенди. Тази седмица някои от тях се оказаха очакван факт, а други напълно изненадаха колегите им (от медиите, не от Държавна сигурност).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
85 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  popocatepetl avatar :-|
  rotos
  • - 10
  • + 14

  Структура "ДС" в България никога не е имало.

  Имаше структура КДС (по аналогия с КГБ, като и значението в превод беше същото) т.е. Комитет за държавна сигурност, който си имаше Председател, обикновено с генералски чин, и подразделения: Първо главно, Второ главно ..... Шесто главно всички със воите Дирекции: Първа, Втора и т.н.

  Да повторя за тия, които се правят на забравили: не ДС! Ка Де Се!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Хан Крум
  • - 1
  • + 127

  Главното извлечение, губещо се във всяка поредна информация за дейността на Държавна сигурност през годините на прехода е тъкмо очевадното планирано създаване на бизнес-класа, съставена изцяло от комунистически номенклатурчици и ченгета. Премълчава се и основната истина, че тази класа и всяка нейна инициатива е захранвана дебело с присвоените държавни богатства. С една дума, грабежът лежи в основата на бизнеса на "честните частници от националноотговорния капитал". Всяка частна инициатива (помните офисите по Патриарха, осветявани от свещеници, пълни с компютри и принтери, мраморни облицовки, полиран месинг и палячовски издокарани с лъскави костюми дебеловрати "бизнесмени", помните табелките в кв. Изток "смесено дружество" и пр, и пр. Изведнъж прост майор от ДС става собственик на половината гаражи Малашевци.

  Изведнъж редови журналист от "Работническо дело" прави радиостанция, която слага зверски ценоразпис за рекламно време, обаче се намират "националноотговорни предприемачи" , плащащи рекламата, перат се зверски суми и ТОВА Е ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ ЗА ИЗПИРАНЕ НА ЗАДИГНАТИТЕ ПАРИ.

  Сегашният министър на културата много добре знае защо го лансираха в Мултигруп. Прането на пари през реклама, медии, галерии, културни прояви, книгоиздаване направи неколцина ченгета супербогаташи. Представете си сумата над техния десятък каква е била.

  Никой не брои ченгетата и комунистите в книгоиздаването, музикалните къщи, видеотеките. Толкова пари са дадени хей така, донасят ти куфар с три-четири милиона долара и те потупват по рамото.

  На мен ми се губи счетоводството. Знам от разкази, че често цветущи рекламни агенции с огромен оборот имат счетоводители , работещи в тайни нерегистрирани фирми. Разбирате ли, Държавна сигурност и комунистическите организатори на прехода си имат успоредна планирана икономика. В нея заплатите са в пъти по-високи от тези на обикновените българи. Фирми от системата уж са частни, а нищо не произвеждат. И въпреки това не фалират!

  Празни офиси в центъра ( 180 кв. м, наем 1500 евро!) имитират дейност с по две-три секретарки, вътре се срещат за отчет ( дявол знае какъв) одъртяващи ченгета. Икономика в икономиката, при това явната е бледа сянка на скритата по превъртане на капитали. И оттам идват учудващите размери на с нищо непокритите белези за богатството на екскомунистическата каста: гигантски дворци, колекции от коли, разкошни интериори, по-скъпи от постройката, сметки зад граница и демонстративно пилеене на пари.

  Манипулацията на общественото мнение естествено би трябвало да обслужва пълноценно измамата около метаморфозата на довчерашните комунисти в капиталисти. Тъкмо журналистите бяха и са са сред главните виновници за живите пясъци на информацията за прехода, погълващи трупа на истината. И главната роля се пада на ченгетата сред тях. Какво да кажем за Коритаров, кошмарно е някак да дори да го споменаваме. Такова мерзко падение просто няма за сравнение. И да е само той, да е само той...Всички журналисти, пуснати в началото по екраните и пред микрофоните бяха откровени ченгета, циници и измамници, лъжещи в очите хората. Я кажете, вярва ли все още някой от вас, че изборите през тези години не са били фалшиви? Може би след двадесет години и това ще излезе наяве.

  Българската частна икономика, едрият капитал, възловите ресори, финансите, всичко буквално се държи в ръцете на бившите ДС-дейци. Комунистическите фамилии държат каймака. Вижте клановете от ЦК и феодалите от окръжните комитети на Партията по колко и какви фирми са създали и си задайте въпроса: абе, щом сте толкова талантливи капиталисти, успели да станат милиардери за една нощ, защо ви беше да правите комунизъм?

  Трусовете на пазара никога не засягат по правило бясното множене на капитали на червените фирми. Държавата, ръководена от подставените дс-подлоги нарочно създава лостове, с които червените фирми трупат баснословни богатства, прегледайте последните действия на кабинета на Станишев. Източването на обществените ресурси към частните фирми на новата-стара господстваща каста беше главен белег на българската икономика след 1989-та.

  Основна пречка за заглаждане на ръбовете на инфарктните последици за обществото е тъкмо липсата на поносимо обяснение за натрупването. Честна политика и грабеж? Интересна амалгама..., дори и най-дебелокожият комунист млъква, щом започнеш да му изреждаш неудобните истини за началото на прехода. "Нали не щяхте комунизъм, на ви сега", подхваща той, обаче не ще да изплюе камъчето, че сегашният модел на българския ченгеджийски капитализъм, заченат с ограбеното от живота на хората, е дело на самите ченгета.

  Парадоксът е, че БКП и Държавна сигурност извършиха безкръвна революция и премахнаха комунистическия строй. Цената я плати мизерстващият български народ.
  Запустели ниви, обезлюдени села, масова емиграция, висока смъртност, гипсокашонено застрояване, дрехи втора употреба, коли трета употреба, разбита инфраструктура, лошо здравеопазване, опростачено население, гигантска престъпност, корупция, измами, съсипан имидж на българите - това е само част от модела на българския дс-капитализъм, в който ченгетата трябваше на всяка цена да преуспеят и да продължат господството на червената каста по нов начин.

  Какъвто им бе комунизЪма, такъв им бе и капитализЪма.

  Нередност?
 • 4
  joro01 avatar :-P
  joro01
  • - 40
  • + 19

  Ясно на всички беше, че явлението 'Гергов' нямаше как да се случи без скрита подкрепа от самото начало. Няма начин да се превърнеш в абсолютен медиен монополист и да си там 20 години след падането на соца. Да, медиите и рекламата като бизнес сегменти не са пълни с мъжкари, които стрелят както в енергетиката например , но все пак случайни работи няма. И на това явление, както на всяко, ще му мине времето. Не си мислете, че му е лесно на човека - и той се отчита както си трябва.

  Това, което не ми харесва е принципното оплюване на агентите от ДС. Под общ знаменател се слагат обикновените доносници и онези, които са вършили по-сложна и реална работа. Чакайте малко, при всеки строй е чест и гордост да служиш на родните тайни служби! Нали знаете, че не сме ние онези, които решаваме какво ще е в България - демокрация, комунизъм или клептокрация... Решават го отвън. През това време е чест да помагаш с каквото можеш на България.

  В голямото си болшинство плюещите днес са онези, които не са били с достатъчно качества едно време. Нека си спомним как беше създадено СДС. С комплексарите дето бяха отхвърлени за БКП (а едно време повечето хора са искали да са в БКП заради кариерата си) направиха великата синя идея, която впоследствие се оказа продукт на Луканов. В наши дни повечето буйни седесари от едно време се правят на ударени, правят се, че не са схванали глупостта си да гласуват за продукт на БКП.

  И така в наши дни - стартира плюенето по Гергов, Радев и тн. Ами могли са и са го направили. Какво могат плюещите?

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Хан Крум
  • - 4
  • + 78

  Мазното преплъзване около обяснението за извадената гадост е широкоразпространен рефрен. Често безсилните подлеци нападат, опитвт се да дискредитират, да ухапят отровно несъгласните с ченгеджийския модел, за да прикрият съпричастността си към покварата и съсипването. Международното положение било виновно.

  Да, ама ставахте дс-сътрудници по време на онзи режим, нали така, доброволно давахте клетви за вярност, обещавахте да бъдете верни до гроб на червената проказа ( и сте й верни до гроб, оказа се, беше ви ДОБРЕ платено). Тези приказки за уменията, за лузерите, за лудите, за патриотите, за тайните служби и пр. ги оставете за Божидар Димитровци и прочие безочливи комунистически кандидат-министри.

  Държавна сигурност беше престъпен репресивен апарат от убийци и подлеци, обслужващ и пазещ властта на престъпния диктаторски комунистически режим. Нищо патриотично нямаше в нейните функции.

  Когато казвахме "комунисти", отдавна бяхме се освободили от всякакво идеологическо обяснение, у нас "комунисти" и "комунистическа партия" бяха (и са) синоними на "бандити" и "мафия". И това се знаеше от всеки. Готовността да се присъединиш към комунистите и ДС беше равносилна да загубиш човешкото у себе си и да приемеш сатанинската злост за свой идеал.

  Няма къде да се скриете, другари, дори и в гроба. Позорът ще върви след вас в историята.

  Нередност?
 • 7
  alexdim2 avatar :-|
  alexdim2
  • - 4
  • + 31

  Хан Крум, продължавайте с коментарите, моля Ви!
  А най-добре ще е да се заемете да напишете нещо по сериозно и обхватно. Да систематезирате спомените и размишленията си като начало и те сами ще се подредят като започнете. Имате големи заложби. Не отлагайте! Започнете ли и завършите ли това голямо дело ще останете в българската история.

  Нередност?
 • 8
  tucker_case avatar :-P
  tucker case
  • - 1
  • + 13

  ханът, ханът...!!!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Yankee
  • - 2
  • + 23

  Абсолютно същата жалка картина е и в реалния бизнес. Назначени от ДС предприемачи, комунистически отрепки и КГБ куки - това е 99.9% от "бизнес" обществото на Майка България

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  vsekiden
  • - 4
  • + 18

  ГЕРБ дават заден за пълното отваряне на досиетата !!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Много скоро му свърши парата на Бойко Борисов, а и малкото, дето я имаше, отиде в свирката

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал