С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
85 7 авг 2009, 13:15, 14910 прочитания

С микрофон и пагон

Записки по българските медийни досиета

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Не че сме привърженици на конспиративните теории, но след отварянето на досиетата на журналистите от електронните медии повдигнахме десните си вежди - агенти или кадрови служители на Държавна сигурност се оказват прекалено много хора от ключови радиостанции и телевизии.

За досиетата на медийни собственици и журналисти в професионалните среди отдавна се разказват легенди. Тази седмица някои от тях се оказаха очакван факт, а други напълно изненадаха колегите им (от медиите, не от Държавна сигурност).


Комисията по досиетата разкри общо 101 агенти на бившите служби, които работят в частните електронни медии. Проверени  са били 2366 души от 273 медии, като всъщност картината на агентурната зависимост не е съвсем пълна. Поправка в закона, наложена от предишния парламент, ограничава проверката само за хора, работещи в медиите (или имащи участие в тях) след 2006 г., но не и в периода преди това.

По закон на проверка подлежат собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, заместник главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори, водещи на предавания, водещи на рубрики. В края на миналата година комисията по досиетата обяви 43 сътрудници на ДС, работили на ръководни постове в БНТ след 1989 г., 66 агенти в БНР и 20 в БТА. Тогава обаче бяха проверени само хора на ръководни постове на тези медии.

Табло на отличникаИзпълнителният директор и създател на "Дарик радио" Радосвет Радев, собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов, създателят на BBT Петър Манджуков, създателите на няколко радиа, сред които на радио FM+ Константин Тилев и Петър Пунчев, медийният консултант и рекламен собственик Красимир Гергов. Това са някои от сътрудниците на бившата ДС в електронните медии, обявени от комисията.
Собственикът на "Дарик" - първото частно радио с новини и коментарни предавания Радосвет Радев е регистриран през август 1988 г. като нещатен агент Карак в шесто управление на ДС отделение пет, отдел едно, или с други думи, в отдела на шесто "за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност по линия на художествената и творческа интелигенция в средствата за масова информация", показа справка в архивите на комисията. Към картона на Радев е запазен документ с гриф "Строго секретно" от юли 1990 г., адресиран до началника на служба "Информация и архив" (отдел трети на МВР) със следния текст: "Моля нареждането ви да бъдат заличени от всички картотеки на МВР данните за следните агенти, които са били на ръководство в отделение 5, отдел 1, при бившето шесто управление на ДС... (изредени са 63 агентурни имена, сред които и Карак - бел.ред.) ...Посочените по-горе агенти са носители на оперативна информация с особена важност, част от тях са изпълнявали и задачи и зад граница. Регистрационните бланки и материалите в делата им са унищожени по установения ред."
"За мен простата истина е неуспешен опит за вербовка. Казах им, че не ставам за агент, защото съм карък, а те са ме записали под такъв псевдоним. Учудвам се, че не извадиха това досие 20 години, за да спрат "Дарик радио", коментира пред "Дневник" Радев.
Петър Манджуков, доскорошен собственик на ВВТ и преди време издател на "Дума", е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Той е вербуван през 1978 г. под псевдоним Омуртаг, когато става ясно, че заминава на работа в Алжир. Освен под псевдонима Омуртаг е работил и като Пампоров. Самият той вербува чужди граждани и дори е награждаван с медал за "Заслуги за сигурността и обществения ред". Осъществявал е и икономически шпионаж, като в сведенията му има чертежи и схеми. Първоначално работи безвъзмездно, но по-късно, от януари 1986 г., за инициативност и оперативно майсторство му отпускат месечно възнаграждение от 50 долара.
В списъка на сътрудниците на комунистическите служби попада и бизнесменът Красимир Гергов. Той е проверен като собственик в "Кантус фирмус" АД заради "Класик ФМ радио" АД.  Гергов е една от най-противоречивите и влиятелни фигури в българския рекламен и медиен пазар. Собственик е в рекламни агенции и консултант (не без влияние върху публицистиката) на първата частна национална телевизия bTV, както и на TV2, която беше продадена на СМЕ и неотдавна преименувана на PRO.BG. В новините на bTV името на Гергов не беше споменато в репортажа за отварянето на досиетата. Той има, макар и непряко, инвестиции и в печатни медии. (Само по себе си заставането "от двете страни" е силно изкривяващо за пазара и по тази причина в законодателството има опит да бъде избегнато - явно неуспешен). При предишна проверка в края на ноември 2008 г. на работилите в държавните медии на ръководни позиции стана ясно, че генералният директор на PRO.BG Огнян Димов също е бил агент на ДС. Димов е същият директор на рекламата в БНТ от средата на 90-те години, когато Гергов се превърна в основен маркетмейкър на телевизионна реклама, благодарение на няколко силно неизгодни за общесвената медиа договори.  
Така или иначе данните съхранени в личното кадрово дело на Гергов са любопитни, но в него няма информация каква работа точно е извършвал. Той е бил щатен служител на Управление за безопасност и охрана (УБО, Пето управление на ДС) от 1985 г., когато е назначен като разузнавач. В досието му се посочва, че "данните от психологическото му изследване са благоприятни за работа в УБО". Красимир Гергов отказа коментар за "Капитал". Във "Въпросник за кадрите" към досието си тогава Гергов пише: "Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изискват от постъпилите - талант и творчество за борба с рушителите  на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочиха собствените ми възгледи за нея." В документа Гергов е описан като постови офицер първа група. Като разузнавач в отдел първи на 5-то управление на ДС е получавал "заплата за длъжност 205 лева и звание лейтенант, считано от 1.01.1986 г.", пише в официалния документ.
Собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов е вербуван като агент на Трeто управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1988 г. под псевдоним Завадски. Красимир Узунов каза, че е завършил военно училище и логично е работил във ВКР, а не е бил милиционер. Сега се занимава с новините :)
Петър Пунчев и Константин Тилев, създатели на музикалните радиостанции "ФМ+", "Мила ФМ", "Орфей медиа ФМ" и други, също са обявени за агенти. Пунчев е бил щатен служител на Разузнавателното управлeние на Генералния щаб на армията от 1980 г., а през 1986 г. е вербуван от доскорошния директор на ДАНС Петко Сертов, който по това време е бил опeративен работник във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) като агент Троянски. Тилев е бил агент на Шесто управление и секретен сътрудник на ПГУ под псевдоним Първан. И двамата не бяха открити за коментар.
Създателят на телевизия "7 дни" и собственик на няколко кабелни телевизии като "Вяра ТВ", "Джипси ТВ" и др. Георги Агафонов (впрочем собственик на фалиралата навремето банка "Славяни") пък е бил агент Здравков. Сред сътрудниците на комунистическите служби са също музикалният редактор Тома Спространов, водещият на БНР Виктор Ангелоев, водещият на предаване по БНТ Владимир Береану, както и друг водещ по националната телевизия - Владко Мурдаров. Покрай проверката излизат и имената на двама от собствениците на "Еврофутбол" ООД. Веселин Райков Ранков е бил вербуван за две години в началото на 70-те години като секретен сътрудник на ДС и ПГУ, а Стефан Найденов Найденов е бил агент на СГУ на МВР-ДС-II-VI, вербуван през 1980 г.

Да строим живота нов

Пред медиите председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира, че "като цяло изненадата е, че се запазва традицията водещи имена в началото на демократичния преход да са били съпричастни към бившите служби на ДС". Той допълва, че комисията "обявява всички, независимо дали това лице продължава активната си дейност след 1989 г."
"След изваждането на тези досиета става ясно, че хората, които са разполагали с много информация, имали са безотчетни пари, са имали също така и възможността да участват и в създаването на медии", коментира за "Капитал" юристът във фондация "Достъп до информация Александър Кашъмов. Според него "разкриването на досиетата е важно, защото дава възможност на гражданите в една свободна държава да надникнат зад вратите на една тежка структура като ДС и да разберат какво се е случвало там, защото чак когато разберат важни детайли от миналото си, могат да правят информирани избори за бъдещето си. Това, което става, е добро и важно за страна с минало като нашето. Хората трябва да знаят какво и как е ставало, защото най-важното, което движи медиите, е достоверността на информацията и когато има съмнения в нея, е лошо и дори разрушително за дадената медия", категоричен е Кашъмов. Медийният експерт Георги Лозанов е на мнение, че "тези хора продължават да бъдат на възлови места в цялата публична схема, което означава, че ДС се е трансформирала успешно. Очевидно сътрудниците са на такива места, че могат да повеждат дебата за отваряне на досиетата в избрана от тях посока, а не е вярна тезата, че това вече не е актуална тема", коментира Лозанов пред "Дневник".
В историята с досиетата в медиите има един сигурен проблем - двойственият живот на ключови фигури в него. Едва ли съществува някакъв мащабен план на ДС за инфектиране на публичността, а въпросът за морала на хората с досиета е индивидуален и личен. Проблемът е в двойното дъно на голяма част от медиите. Съществена част от тези, които преди са се представяли за журналисти, а всъщност са агенти, днес пак само се представят за журналисти, а всъщност са имитация.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (15 октомври) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (15 октомври)

СЕМ започна процедура за отстраняване на директора на БНР Светослав Костов; Колко инвестират партиите в политическа реклама за местните избори; Interpartners основа група от агенции на Балканите; TikTok забрани политически реклами в платформата си и др.

15 окт 2019, 572 прочитания

"Канал 3" е фаворитът на партиите за предизборна реклама "Канал 3" е фаворитът на партиите за предизборна реклама

Според официалните данни близкият до Пеевски канал е получил най-много средства от политическите формации, ВМРО и ДПС водят по инвестиции в медиите като цяло

13 окт 2019, 1892 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Да живее малкият рекламодател!

Официалните данни за инвестициите в пресреклама се крепят на новите играчи

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм