Някои го предпочитат горещо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Някои го предпочитат горещо

Законът разрешава на външната реклама на тютюневи изделия да присъства само търговска марка, не и рекламен слоган.<br />

Някои го предпочитат горещо

Рекламната кампания на цигарите Merilyn Slims и The King тества границите на правилата

Зорница Стоилова
11506 прочитания

Законът разрешава на външната реклама на тютюневи изделия да присъства само търговска марка, не и рекламен слоган.<br />

© Анелия Николова


Усещане за жена. В съзнанието на всеки вероятно изникват различни образи и емоции.

Оказва се обаче, че за една група популярни личности от шоубизнеса в България отговорът е един и категоричен: "Като една вселена с аромат на ванилия!" И при това задължително е обвързан с образа на американската актриса Мерилин Монро, която за около шест месеца се превърна в икона, пример за подражание на същата тази група от знаменитости.

Най-впечатляващото в нейния стил и начин на живот за тях е маниерът й на пушене, който по думите им е непоправимо секси, а цигарата я правела много по-привлекателна и желана от мъжете. А за да постигнат същия ефект, изборът им на марка цигари е също така еднозначен и категоричен - Merilyn Slims (която се произвежда от "Кингс табако" ЕАД, собственост на свързаната с "Винпром Пещера" захарна компания "Сигма консултинг").

Пасват отлично

Този сценарий се разиграва в българските печатни медии в поредица от едни и същи материали и интервюта, които не носят подписа на журналист и, странно, обикалят различни издания. И продължава в поредица от музикални видеоклипове на попфолк изпълнители, които доволно изразяват предпочитания към същата марка като част от творческата концепция на песните си.

На Мерилин Монро е посветено парчето "Усещане за Мерилин" на изпълнителите на музикална компания "Пайнер" Преслава и Константин, както научаваме от техни интервюта (разбира се, поразително подобни), които четем във вестниците "Уикенд" и "Стандарт" и списание "Блясък". В клипа Константин играе ролята на продуцента Mr. King, който, разбира се, пуши цигари от марката The King (отново производство на "Кингс табако" ЕАД) и флиртува с две различни жени, едната от които трябва да прилича на американската актриса.

"За мен Mr. King е олицетворение на мъжкаря, какъвто навремето е бил президентът за Мерилин Монро. Той има свободата да бъде където пожелае, когато пожелае и с когото пожелае. Може да говори свободно, да бъде бунтар, да бъде забавен и смел, поне такъв би бил един крал в наши дни", обяснява изпълнителят в интервюто си за различните издания.

Друг фен на марката The King e режисьорът и актьор Андрей Слабаков, който през юни заявява категорично: "King ми паснаха отлично и за мен оттук нататък те са символ на истинското качество и мъжкия вкус", а ние научаваме това от "Новинар", "Телеграф", "Монитор" и "Марица". При това в разстояние от няколко дни.

Объркахте ли се вече? Да, и на нас ни се сториха твърде много съвпадения. Още повече че в България рекламата на тютюн и тютюневи изделия е забранена както в радио- и телевизионни предавания, така и в печатните медии.

Или не съвсем

Експерти от министерството на икономиката обясниха пред "Капитал", че всякакви нестандартни форми на комуникация, що се отнася до рекламата на тютюневи изделия като пласирането на продукти в музикални видеоклипове, PR материали в печатните медии или промоционални интернет сайтове, се явяват в нарушение на разпоредбите на Закона за тютюна и тютюневите изделия и на Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна.

"Предполагам, че всички тези хора са консуматори и почитатели на марките ни", така маркетинг директорът на "Кингс табако" ЕАД Милен Щерев коментира еднаквите интервюта на различни популярни личности в медиите. Той обаче подчерта, че не е попадал на тях и компанията не може да контролира съдържанието на журналистически материали и публикации.

Щерев отрече и да имат договорни отношения за спонсорство с телевизия "Планета"или с други продуценти. "Вплитането в сюжета и показването на наши марки в музикални видеоклипове вероятно идва от страна на режисьорите и изпълнителите", разсъждава маркетинг директорът на "Кингс табако" и продължава: "В някаква степен това е комплимент за нас, тъй като обикновено в подобни продукции се показват луксозни марки. Вероятно предвид голямото търсене на нашите марки и отличния им продуктов дизайн, те са счетени за аксесоар, който би подхождал на стила на съответната продукция."

От музикална компания "Пайнер", която продуцира попфолк изпълнителите и техните клипове, също отрекоха да имат договорни взаимоотношения с "Кингс табако" ЕАД за пласирането на техни продукти във видеоклипове. А фактът, че марките Merilyn Slims и The King се появяват на екрана, обясниха с режисьорско виждане. Увериха ни, че от месец по телевизия "Планета" се излъчват нови версии на музикалните видеоклипове, в които търговските марки са заличени.

Съветът за електронни медии обаче е предприел административна процедура относно излъчването на тези клипове, тъй като според тях се нарушава забраната на чл.80, ал.2 от Закона за радиото и телевизията да се рекламират тютюн и тютюневи изделия в радио- и телевизионни предавания, както и забраната за скрита реклама в чл.77, ал.2. Санкциите, на които подлежат електронните медии, ако регулаторът установи нарушение, са между 2000 и 15 000 лева.

Печатните медии, на които изпратихме запитвания за поредицата еднакви материали в услуга на марките Merilyn Slims и The King, предпочетоха да не коментират казуса. От рекламния отдел на вестниците "Телеграф" и "Монитор" ни отказаха коментар с мотива, че не дават информация за договорните си отношения с рекламодателите. И ако двете издания от медийната империя на Ирена Кръстева не са подписали Етичния кодекс на българските медии, то "Стандарт" и "Новинар" са и поне на хартия носят отговорност пред читателите си, в случай че за интервютата е прието плащане и това не е отбелязано.

Ако преценката дали да промотират цигари, или шоколади зависи от съвестта на популярните личности, се предполага, че за тютюневите компании има ясни граници, в които да поставят маркетинговите си активности. По думите на маркетинговия директор на "Кингс табако" ЕАД Милен Щерев въвеждащата рекламна кампания на двете марки цигари е проведена единствено чрез двата разрешени от закона начини - чрез билбордове, на които е показана само търговската марка на тютюневите изделия и чрез поставяне на рекламни материали и промоции в точките на продажба.

Още в началото на годината Merilyn Slims стартираха билборд кампания, в която се виждаше изображението на символа на марката Мерилин Монро, словесното наименование Merilyn и рекламният слоган "Усещане за жена". По закон тютюневата компания има право да показва на съоръжения за външна реклама само регистрираната си търговска марка. Справката в базата данни на българското патентно ведомство обаче показва, че компанията е получила регистрация на марката Merilyn като комбинация между слово и изображение едва в края на септември 2009 г. А регистрираната търговска марка не включва слогана "Усещане за жена". В подобно нарушение попадат и билбордовете на марката The King, на които се изобразява рекламното изречение "Вкус за мъже". Някои от тях комуникираха промоционалната цена от 2.80 лева за кутия, което също противоречи на разпоредбите на закона.

Големите международни компании на пазара на тютюневи изделия имат вътрешни маркетингови кодекси, в които правилата са много по-строги от ограниченията на местните законодателства в различните страни. По маркетинговото поведение на бившата цигарена фабрика в Пловдив ни се струва, че българските играчи дори не са тръгнали по този път.

Из "Закон за тютюна и тютюневите изделия"

Чл. 35. (1) Забранява се рекламирането на тютюн и тютюневи изделия, с изключение на:

1. територията на предприятия, където се произвеждат тютюн или тютюневи изделия, и обектите, в които се извършва търговия с тютюн и тютюневи изделия

2. използването на търговска марка, когато в рекламата не участват лица под 18 години и тя не е предназначена или насочена към тях

3. места или мероприятия, на които достъпът на лица под 18 години е забранен.

(2)Забранява се рекламирането на тютюн и тютюневи изделия в радио- и телевизионни предавания.

(3) Рекламирането на тютюн и тютюневи изделия в пресата и в други печатни издания и чрез услугите на информационното общество се допуска само за публикации, които са:

1. предназначени изключително за професионалисти в областта на търговията с тютюн и тютюневи изделия или за лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия

2. отпечатани или публикувани в трета държава и не са предназначени за пазара на държава - членка на Европейския съюз, и на други държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

(4) Друга реклама на тютюн и тютюневи изделия в пресата и в други печатни издания и чрез услугите на информационното общество е забранена.

Усещане за жена. В съзнанието на всеки вероятно изникват различни образи и емоции.

Оказва се обаче, че за една група популярни личности от шоубизнеса в България отговорът е един и категоричен: "Като една вселена с аромат на ванилия!" И при това задължително е обвързан с образа на американската актриса Мерилин Монро, която за около шест месеца се превърна в икона, пример за подражание на същата тази група от знаменитости.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

71 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Александра
  • -143
  • +13

  Аз пуша Мерилин и според мен тези цигари са наистина хубави (особено Ванилията). На изборът ми не би подействала нито "реклама" във вестници, нито това, че някой ги пуши в някакъв си клип. Имам и други познати, които също си ги купуват и нито една не ми е казала "Видя ли какво пише в Телеграф", например. Не ни подценявайте в правото на избор и мнение.

 • 2
  Avatar :-|
  LAdy El

  Obogavam Merelin, tova sa strahotni zigari! Vaniliikata sa mi lubimite:)

 • 3
  Avatar :-|
  B

  Abe vie nqmate li za kakvo da pisjete. Cigarkite sa si super i jenata gi kupuva, kakav e problema. Vednaj da imame neshto hubavo na hubava cena i vednaga day da go stapchem. Aman i ot interesi!

 • 4
  Avatar :-|
  Стояновa

  Пуша точно тези цигари по няколко причини. Първо, защото са качествени, изглеждат добре и са на добра цена. Не ме интересува какво пишат по вестници, нито коя чалгарка ги пуши.

 • 5
  Avatar :-|
  Zozo

  Съгласна съм с Александра. Хората не са толкова глупави и отдавна не се водят по реклами или интервюта. Пуша Мерилин и мои познати също. Пуша ги, защото са наистина хубави, а и са на достъпна цена. Ако ще да се забрани думата цигара да се споменава на общестени места, който иска ще си пуши, било то Мерилин, Кинг или нещо друго. И всички тези забрани по-скоро действат дразнещо, отколкото да имат ефект...

 • 6
  Avatar :-|
  eveto

  Аз не разбрах къде е проблемът и какво точно ни казвате? Купувам си всички списания (хоби ми е) и съм чела нещата, за които пишете, но не съм съгласна, че са еднакви. За вестници не знам, ама за списанията сте се объркали. Не го казвам, защото слушам чалга, а защото харесвам качеството на цигарите. Пуша ги отпреди да чета интервютата и мога да кажа, че е защото ми харесват, на мен, на майка ми, на приятелките ми. И аз като Алексанра съм малко засегната, че ме мислите за толкова повърхностна... и отделно какво лошо, страхотни неща чета!

 • 7
  Avatar :-|
  idioti

  От горните мнения само може да се съди, че българите наистина сме идиоти!

  Те ти казват - ЗАБРАНЕНО е със ЗАКОН това което те правят, за да рекламират тези цигари - ти викаш АМА КАКВО МУ Е ЛОШОТО!?

  Лошото е, че децата каквото видят по телевизията и го имитират.
  И че пристрастяването към никотин (от цигари) е по-силно от пристрастяването към хероин. Чиста статистика.
  И затова е забранено със закон да има реклама по телевизията.

  Това дали цигарите са хубави или не и каква им е цената никой не обсъжда.
  Но какво да обясняваш на идиоти, че го правиш в тяхна защита.

 • 8
  Avatar :-P
  Sneaky B

  Само не можах да разбера това, че сте сложили снимка на билборда на тези пичове счита ли се за реклама на цигарите им и следва ли сега и аз да хукна до най-близкия магазин, за да си купя "Мерилин" (които са съвсем читави цигари, между другото), тъй като съм ги видял във вестника ?

 • 9
  Avatar :-|
  де

  Важен казус, но много неща липсват от тази статия.

  Като например - какво правят конкурентните марки и компании?
  Защо подаряват безвъзмездно от пазарния си дял?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK