Мексиканската медийна вълна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мексиканската медийна вълна

Мексиканската медийна вълна

Конспиративно жълтите сайтове - удобната платформа за ченгета, политици и обикновени интриганти

Димитър Пеев
6189 прочитания

© Shutterstock


"Даваш интервю за националното радио. То не излиза. Впоследствие научаваш от роднини, че са прочели нещо от твое име в жълт вестник - интервю с думи, които не си казвал, и въпроси, които не са задавани. След което в продължение на две седмици като мексиканска вълна същото нещо се разпространява през различни сайтове."

Това лято съдията от Варненския окръжен съд и съосновател на ГЕРБ Душана Здравкова се сблъсква с най-доброто от българската журналистика. В края на юни (малко след парламентарните избори) с нея се свързва журналистка, която взема интервю, под претекст че то ще бъде използвано за програма "Христо Ботев" по БНР. Темата е за проекта ГЕРБ и новото управление в държавата. Впоследствие журналистката заявява, че разговорът няма как да бъде излъчен по националното радио, но пита дали може да го предостави на в. "Шоу". Душана Здравкова отказва категорично. Въпреки това, интервюто излиза: "Аз не съм казвала подобни неща, това не е моят изказ, нямаше подобни въпроси. Никога не съм се съгласявала на интервю за в. "Шоу". Никога не бих говорила за политика пред подобно издание, това е оксиморон." Освен това така нареченото интервю с нея е с автор, който варненският съдия не познава - Лиляна Апостолова.

През следващите две седмици интервюто е прекопирано в сайтовете afera.bg и blitz.bg. "Добре дирижирана атака, от конкретен човек, свързан с Държавна сигурност, и имаща конкретна цел. Медиите в случая бяха просто маши", категорична е Душана Здравкова. Днес, два месеца по-късно, тя е огорчена и не вярва, че истината ще възтържествува. "Интервюто" с нея продължава да е достъпно както в afera.bg, така и в blitz.bg (последното е неофициалната страница на в. "Шоу".) Нито те, нито в. "Шоу", нито Етичната комисия за етиката в електронните медии, нито БНР (освен две телефонни обаждания) са й изпратили някакъв отговор.

Историята на Душана Здравкова има много аспекти, но ние ще се спрем на един от тях. Далеч от теориите за световна конспирация публикуваното интервю, което й се приписва, надхвърля жълтата сензация. В него има дописани пасажи, които целенасочено вкарват Душана Здравкова в режим на оправдание. Kакто ще каже самата тя впоследствие: "Чрез интриги и внушения се опитват да сринат единственото, на което държиш - доброто си име." И още - дописано и манипулирано, интервюто е от полза директно на вътрешнопартийните й опоненти. Припомняме - тя е потърсена в ключов момент - конституирането на новото правителството. Една от възможните причини за манипулацията е, за да бъде "обезвредена", въпреки че е съдия с добра репутация и дългогодишен стаж. А прекопирането според Душана Здравкова има своята цел - една лъжа, повторена многократно, става истина. Ще го покажем и с други примери.

Паралелната информационна реалност на жълто конспиративните сайтове като afera.bg и blitz.bg започна да набира сила през последната година и половина. Превърнали се в платформа за прокарване на кампании, тези сайтове съществуват в своя собствен свят, но успяват да прехвърлят внушения (и да оставят интернет следа) и към "цивилния живот". Сюжетите най-често са свързани с различни кръгове в службите за сигурност, престъпността и политическите сили - микс, който вероятно отразява реалната власт в България. В машината за разпространяване на слухове обаче може да попадне всеки, който по някакъв начин е неудобен за тази власт. Веригата най-често е: един сайт копира друг сайт, някой от тиражните вестници препечатва, а с повече талант на организаторите добре населилата пространството "клюка" може да прескочи и до някоя телевизия. Достатъчно е.

Сайтът afera.bg

който се списва от варненската журналистка Веселина Томова, е лесно предвидим. Появил се в началото на миналата година, той играе ключова роля в кампанията в защита на осъдения за създаване на организирана престъпна група, сводничество и изнудване варненски бизнесмен Веселин Данов. През последната година в afera.bg банерите с реклами на заложните къщи на Данов умело се съчетаваха с "разкрития" за основните двигатели на разследването срещу него - директора на варненската полиция Димитър Димитров и зам. окръжния прокурор на града Стефка Якимова (цитираме: "Мега" прокурор и ченге поръчково спасяват наркобос и набутват други вместо него"; "Дуо "Якимова – Димитров" проспаха организираната престъпна група"). Против всякаква журналистическа логика информацията в сайта се появяваше подобно на латиноамерикански сериал - парче по парче, като заканите за "още разкрития" често бяха повече от самите "разкрития". В това няма нищо случайно - източници на "Капитал", близки до разследването срещу Данов, например разказват, че публикациите в сайта вървели като по часовник с процесуалните действия по делото. В крайна сметка обаче уж невинният варненски бизнесмен сключи споразумение с прокуратурата и каузата на afera.bg беше загубена.
Близостта на Данов до Алексей Петров (осъденият бизнесмен е бил представител на създадената от бившия съветник в ДАНС "Аполо и Болкан" във Варна) лесно прозира в отношението на afera.bg към него ("Алексей Петров хвърли бомбата и ги скупчи на кълбо – никой не знаел за доклад на ДАНС"; "Алексей Петров следен чрез "мобилна клетка", нюхат с кого се среща"; "Алексей Петров готви мощен медиен проект" и т.н.) Същите любимци (Данов и Петров), същия тон, същата позиция и често същите истории има и сайтът blitz.bg. А сещате ли се къде беше мултиплицирано "интервюто" на Душана Здравкова? Не, няма конспирация.

Продължаваме нататък.

Смяната на властта

през лятото доведе до сериозни промени в ДАНС. Агенцията напуснаха служители близки до Алексей Петров, както и самият той. Цялата история със смяната на караула в ДАНС трябваше да бъде украсена с героично-трагични нотки.
За целта на 18 август сайтът vsekiden.com (собственост на Мирослав Боршош) излезе с "разкритие", че напусналият заедно с Петров ръководител на отдела за полицейски операции в ДАНС Велин Хаджолов е бил разкрит като такъв от журналиста Огнян Стефанов - главен редактор на сайта frognews.bg и свързван със закритата от ДАНС "Опасните новини". Малко след това започна акция в защита на Хаджолов с мотив, че оглавяваният от него отдел ОСА е работел по престъпленията на белите якички и явно е настъпил нечий интерес, и затова ще бъде закрит. Впоследствие стартиралият във vsekiden.com зле прикрит опит да се атакува новото ръководство на ДАНС и да се защити кръгът около Алексей Петров премина методично през afera.bg, blitz.bg и... блога на Николай Бареков. Самият водещ по това време беше в отпуск, но Хаджолов се появи в студиото на гост-водещия Кристина Патрашкова. По това време тя беше част от екипа на жълтия вестник "Уикенд", а вече е директор на вестник "Галерия", който се очаква да излезе следващата седмица с "идейната и емоционална" подкрепа на Алексей Петров (цитатът е от негово изявление пред списание "Тема") и под главното редакторство на доскорошната говорителка в ДАНС Зоя Димитрова. Така интригата, родена изцяло на underground сцената и засягаща тесен кръг специалисти по национална сигурност, стана проблем, разискван от национална телевизия. Цикълът се затвори, когато превърнатите в герои бивши агенти на ДАНС бяха взети под крилото на Яне Янев и неговата РЗС. Събитие, щателно покрито от Николай Бареков. Това е просто един от многото примери за преливане на "конспиративната" журналистика към качествените медии.

Освен че изповядват общи виждания (в което, ако не прозираше почеркът на службите, нямаше да има нищо лошо), blitz и afera набират скорост в началото на 2008 г. И това едва ли е случайно - именно тогава беше създадена ДАНС и започнаха процесите на явно разделение на лагерите в БСП (които по дефиниция минават през компроматна война и имат нужда от подобни платформи).

frognews.bg и "Опасните новини"

През пролетта на 2007 г. близкият до БСП Младен Мутафчийски и журналистът Огнян Стефанов стартират сайта frognews.bg. През него говорят успешно кръговете около Мутафчийски в БСП. Година по-късно на хоризонта се появява и анонимната страница "Опасните новини", която комбинира жълти новини с такива, които съдържат (по информация на самата ДАНС) "елементи на класифицирана информация". Въпреки че категорично отрича да има нещо общо с "Опасните", Огнян Стефанов е свързван със сайта (програмистът на frognews.bg е засечен да качва новините). В крайна сметка след операция на ДАНС страницата е закрита, а малко по-късно Огнян Стефанов е пребит от все още неизвестни извършители.

"Даваш интервю за националното радио. То не излиза. Впоследствие научаваш от роднини, че са прочели нещо от твое име в жълт вестник - интервю с думи, които не си казвал, и въпроси, които не са задавани. След което в продължение на две седмици като мексиканска вълна същото нещо се разпространява през различни сайтове."

Това лято съдията от Варненския окръжен съд и съосновател на ГЕРБ Душана Здравкова се сблъсква с най-доброто от българската журналистика. В края на юни (малко след парламентарните избори) с нея се свързва журналистка, която взема интервю, под претекст че то ще бъде използвано за програма "Христо Ботев" по БНР. Темата е за проекта ГЕРБ и новото управление в държавата. Впоследствие журналистката заявява, че разговорът няма как да бъде излъчен по националното радио, но пита дали може да го предостави на в. "Шоу". Душана Здравкова отказва категорично. Въпреки това, интервюто излиза: "Аз не съм казвала подобни неща, това не е моят изказ, нямаше подобни въпроси. Никога не съм се съгласявала на интервю за в. "Шоу". Никога не бих говорила за политика пред подобно издание, това е оксиморон." Освен това така нареченото интервю с нея е с автор, който варненският съдия не познава - Лиляна Апостолова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  fen avatar :-P
  fen

  пишете за конспирация у сайтове/медии, чиято тематика е конспирации... яката работа! :))))))))))

 • 2
  Avatar :-|
  mitko pesenov

  А защо материалът тогава е подписан с добрия стар псевдоним на "Капитал"? Нали никой не се съмнява, че е прозрачна медия

 • 3
  Avatar :-|
  sulio

  Бе добре си е българската "журналистика". В Афера.бг можете да научите истината за Капитал. в КАпитал истината за афера.бг и така като се плюят и замерят с говна интелигентният човек може да си направи верния извод (а именно, че всички са маскари).

 • Ariman

  Димитър Пеев е автора, да чете който може....

 • АБВГДЕЖ

  ЗАЩО МОЕТО ОДОБРЕНИЕ ОТИВА В ПОЛЗА НЕОДОБРЕНИЕ ????????????? КАКВО СТАВА ???????

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  е то затова някои писачи и ги понабиват от време на време, па и поотстрелват, квой прайш, обмен на информацийка...

 • 7
  gt avatar :-P
  гт

  ... "В края на юни (малко след парламентарните избори)"...

  Я пак си погледнете календара!

  :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK