С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
16 23 окт 2009, 13:36, 8115 прочитания

Говори с тях

Българските блогъри са отворени да общуват с компании, които се вслушват в мнението им

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
PR практиците за блогърите:

"Огромната разлика между блогърите и журналистите е, че те свободно могат да публикуват своето мнение – не зависят от решението на редактори или корпоративни интереси на медията, в която работят. Това ги прави лидери на обществено мнение."

Анелия Мирчева, Директор "Маркетинг, реклама и връзки с обществеността", Първа инвестиционна банка

"Блогърите са атрактивна целева група особено за продукти и услуги, чиито потребители и стейкхолдъри са редовни потребители на интернет и във възрастова група 15-35."

Гергана Василева, управляващ партньор на United Partners

"Информацията, която изпращаме на блогърите, е съобразена преди всичко с темите, от които те се интересуват. Tя трябва да им е полезна, да им казва нещо ново, да е интересна и да им дава свободата да я коментират и споделят своето мнение."

Илиана Александрова, генерален мениджър на AMI Communications

"За нас подобно на журналистите блогърите не са просто таргет група, а са потенциални съюзници в предаването на информация до аудиторията. Блогърите наследиха от традиционните медии мисията на свободата на словото и в момента са единствените, които напълно я олицетворяват."

Левена Лазарова, управляващ директор на Ogilvy PR Sofia

"Блогърите са високоинформирани и компетентни,често професионалисти в съответната област хора, чието мнение рядко може да
бъде срещнато в традиционните медии и е изключително ценно за компаниите, с които работим."

Чавдар Петров, ръководител на PR отдел в APRA/Porter Novelli

Едногодишно околосветско пътешествие с Coca-Cola. Стартът е на 1 януари в Мадрид, маршрутът минава през 206 държави, мисията - да се проследи пътят на щастието. Това преживяване ще бъде достъпно за трима блогъри, избрани чрез онлайн гласуване, като част от глобалната кампания Open Happiness на безалкохолната напитка. Coca-Cola ще поеме разходите на тримата пътешественици и ще им плаща заплати, а тяхната задача ще бъде да се срещат с местните хора, да открият какво ги прави щастливи и да споделят впечатленията си в сайта на кампанията, в Twitter и в YouTube.

Това е най-пресният пример за усилията на компаниите да бъдат част от безкрайно любопитния свят на социалните медии - били те блогове, социални мрежи или платформи за създаване на съдържание от потребителите. Всъщност маркетингът от уста на уста (от англ. word-of-mouth) се очертава като един от най-бързо растящите бизнеси в САЩ и според изследователската агенция PQ Media пазарът се оценява на 1.5 млрд. долара през 2008 г.


В България тази седмица беше представено проучване (едно от първите) какво е отношението на блогърите към PR практиките и нагласите им към взаимодействието с компании или PR агенции (виж графиката). То е реализирано по инициатива на PR агенция AMI Communications с помощта на Нов български университет и агенцията за пазарни проучвания "Арбитраж" и в него са взели участие 52-ма български блогъри. Освен че съдържа полезни изводи за маркетолозите за това как е подходящо да се подхожда към специфична публика като блогърите, изследването посочва категорично, че сравненията със САЩ са нерелевантни.

Така например в годишното изследване на Technorati за състоянието на блогосферата се отбелязва, че без съмнение блоговете вече са мейнстрийм, както и че се наблюдава нарастващо припокриване между тях и традиционните медии. Там нараства и броят на професионалните блогове, докато в България блоговете са предимно лично пространство за себеизразяване. Затова на тях се гледа повече като на

алтернативен източник на информациявстрани от сложните медийни схеми на отразяване на действителността.

Еленко Еленков има собствен блог от шест години и както сам определя - "публикува неща, които го изненадват", а съдържанието на сайта му е "асорти". Средно на ден блогът му се посещава от 1500 души, а 1367 са абонирани да получават RSS емисии. Еленко е взел участие в анкетата на AMI Communications и смята, че резултатите от нея отвеждат в две важни посоки - все по-ниското доверие в медиите и това, че българският PR се движи с около две години назад от останалия свят. "Проблемът е, че блогърите или се третират като останалите медии, или на тях се гледа като на нов вид медия за младежи, а това не е така", обяснява Еленко и продължава: "Хората, които четат блогове, влизат там, защото им е интересно. Те са и тези, които много лесно възприемат новите неща и след това ги разпространяват сред другите."

Всъщност това е една от причините блогърите да бъдат атрактивна целева група за рекламодателите и обект на интерес за PR практиците. Гергана Василева, управляващ партньор в PR агенция United Partners, разказва: "Преди две седмици бях в Лондон на срещи с различни PR агенции и организации. Една от агенциите беше направила онлайн изследване с въпрос кои са медиите, на които се доверявате за финансова информация и за тяхно огромно учудване един блог, създаден от финансов анализатор преди само година, беше с почти същия рейтинг като този на BBC!"

Според изследването на AMI Communications блогърите са по-скоро отворени да общуват с PR практици, но едва 21% от анкетираните казват, че получават редовно информация от тях. Боян Юруков е носител на наградата "Блог 2009" на Българската уеб асоциация. Той също е участвал в анкетата и казва, че гледа положително на проактивния подход на компаниите към блогърите. Стига обаче да няма натиск и отношенията да са отворени. "Ако PR специалистът не е сигурен, какво може да е сътрудничеството, може директно да пита няколко блогъра и те на драго сърце ще му отговорят. Радваме се да ни обръщат внимание", признава той.

Всъщност Боян сам е инициирал и реализирал няколко успешни сътрудничества с български компании. Едното от тях е с Първа инвестиционна банка, която финансира кандидатурата му за делегат на Световния младежки конгрес."Когато кандидатствах, попитах в Twitter кой би ме подкрепил и те откликнаха веднага. Нищо в споразумението не предполага някакви конкретни действия от моя страна. Подкрепят ме заради блога ми, мнението им за мен и възможността, която този конгрес би ми дал", разказва той.

ПИБ организират и регулярни срещи офлайн с блогъри, като първата такава беше за рождения ден на корпоративния блог на банката. Анелия Мирчева, директор "Маркетинг, реклама и връзки с обществеността" на финансовата институция, обяснява, че идеята на тези събирания е да се запознаят, да ги изслушат, да приемат техните препоръки и съвети за нови инициативи. "Това са хората, които до голяма степен определят мнението на нашите публики в интернет", убедена е тя.

PR практиците, до които се допитахме, са единодушни в твърденията си, че блогърите са специфична група, която изисква различен подход. Илиана Александрова, генерален мениджър на PR агенция AMI Communications, казва, че за да бъде успешна комуникацията с блогърите, е необходимо добре да се познава блогосферата, да има лично отношение към всеки блогър и информацията, която им се подава, да бъде съобразена с индивидуалните им предпочитания и интереси.

"Контактуваме само с блогъри, които знаем, че нямат против да бъдат информирани от наша страна по съответните теми, а картите са свалени на масата – блогърите знаят кои сме ние, за кого работим и защо се обръщаме към тях", разказва Левена Лазарова, управляващ директор на Ogilvy PR и добавя, че комуникацията им с блогърите се подчинява на вътрешен етичен кодекс, който се прилага на глобално ниво от всички агенции в мрежата.

Чавдар Петров, мениджър на PR отдел в APRA Porter Novelli, припомня, че е много важно PR практиците да бъдат последователни в контактите си с блогърите, ако искат да постигнат резултат. "Грешка е просто да изпратиш информация на блогър и да спреш дотам, тъй като това е началото на разговор между автора на блога и читателите му, в който винаги трябва да си на разположение за още въпроси", коментира той. Според Чавдар Петров блогърите са атрактивна целева група за продукти и услуги от сферата на технологиите, туризма и бързооборотните стоки. И разказва, че сред техните клиенти, тези, които работят най-активно с блогъри, са HP. "Преди време с тях създадохме един от първите български блогове, списван от човек на висока ръководна позиция в компанията, а наскоро изпратихме автор в блог за архитектура на световното изложение на компанията в Барселона ", добавя той.

Едно от най-важните правила в общуването с блогъри, а и едно от основните в маркетинга въобще, е

Да умееш да слушаш

Според Еленко Еленков един от големите проблеми е, че PR агенциите и компаниите се страхуват да не получат негативни оценки и ревюта. "Не е задължително, ако блогърът се изкаже негативно за даден продукт, аудиторията му да се съгласи с него", обръща внимание той. И добавя, че ако компаниите искат да имат успех сред блогърите, трябва да се научат да приемат критики и да признават грешките си. И още нещо много важно - да не ги задължават и ангажират с условия. Еленко, който работи в сферата на интернет бизнеса (той е мениджър "Проекти" в интернет отдела на "Икономедиа" - компанията, издател на "Капитал"), разказва, че неведнъж е получавал покани от технологични компании за пътувания за световните премиери на различни продукти или услуги. И една от причините досега да е отказвал е, че компанията или PR агенцията изисква публикация или отразяване.

Еми Попова поддържа блог за заведения, в който споделя впечатленията си от храната, обстановката и обслужването. Съвсем естествено е получавала покани от собственици или управители на ресторанти да ги посети. Тя обаче предпочита да не се отзовава на тях и има ясно обяснение защо: "Посещавам тези, които си заслужават, но никога не предупреждавам или информирам, че съм аз. Все пак идеята на блога ми е да ходя инкогнито и да получавам обективно обслужване."

Резултатите от анкетата сред блогърите сочи, че 32% биха се съгласили да тестват продукт, ако той им харесва, а 40% биха публикували мнението си, ако не им се оказва натиск то да бъде положително. Оказва се обаче, че 21% са получавали и предложение да споделят мнението си за продукт или услуга в блога си срещу заплащане. Боян Юруков е на мнение, че включването на темата "заплащане" в диалога е много рисковано. "Не бива да се предлага "пишете за нас и ще ви платим", защото ефектът ще е обратен", смята той и съветва вместо това компаниите да заложат на преференциални услуги, тестване на продукти, покани за семинари и спонсорство на проекти.

Според Велян Стайков, който има блог, работи във финансовата сфера и се интересува от технологии, няма точна рецепта за общуването между блогъри и PR агенции или компании. Зависи от приоритетите на блогъра, който представя продукта и до каква степен може да бъде обективен относно продукта и рекламното послание. "А, и, казва Велян, човек трябва да чете много и да не вярва на всичко, защото едно добро ревю в блог за даден модел фотоапарат не значи гарантирана обективност."

Една голяма част от рекламодателите вече започна да се убеждава е, че бъдещето на ревютата на продукти и услуги е онлайн. Там, където има свобода на споделянето на мнения и гледни точки и където потребителите знаят, че компаниите могат да ги чуят. И българските блогъри обаче предупреждават - това е игра само за онези, които не държат да притежават контрол върху марките си и които не се притесняват да бъдат открити и честни в комуникацията си.
Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Очаквано КЗК разреши сделката за "Нова тв" на братя Домусчиеви 4 Очаквано КЗК разреши сделката за "Нова тв" на братя Домусчиеви

След безпрецедентната забрана за покупка от страна на Петр Келнер сега регулаторът произведе скоростно одобрение

22 мар 2019, 2043 прочитания

Новата Human рекламна агенция Новата Human рекламна агенция

Фокус на собствениците Константинос Пагидас и Константин Трендафилов са стратегическите комуникации

21 мар 2019, 7390 прочитания

24 часа 7 дни

22 мар 2019, 4231 прочитания

22 мар 2019, 2422 прочитания

22 мар 2019, 2031 прочитания

22 мар 2019, 1995 прочитания

22 мар 2019, 1754 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
ТВ7 стартира. Отново

Каналът ще се бори да се утвърди като четвърта национална телевизия

Founder Institute започва европейския си поход от София

Основателят и изпълнителен директор на прекселераторската програма Адео Реси пред "Капитал"

Заплахата от крайнодесен терор

В целия свят сме изправени пред надигащата се идеология на омразата, насочена срещу малцинствата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

20 въпроса: Маргарита Доровска

"Изкуството е потребност и достъпът до него е гражданско право"

Сто години красота

Богата образователна програма ще отбележи стогодишнината от създаването на Баухаус

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 23.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.03.2019 Прочетете