С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
16 23 окт 2009, 13:36, 7776 прочитания

Говори с тях

Българските блогъри са отворени да общуват с компании, които се вслушват в мнението им

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

APRA разширява бизнеса си на Балканите

PR агенцията отваря офиси в Македония, Албания и Косово

30 юли 2012
PR практиците за блогърите:

"Огромната разлика между блогърите и журналистите е, че те свободно могат да публикуват своето мнение – не зависят от решението на редактори или корпоративни интереси на медията, в която работят. Това ги прави лидери на обществено мнение."

Анелия Мирчева, Директор "Маркетинг, реклама и връзки с обществеността", Първа инвестиционна банка

"Блогърите са атрактивна целева група особено за продукти и услуги, чиито потребители и стейкхолдъри са редовни потребители на интернет и във възрастова група 15-35."

Гергана Василева, управляващ партньор на United Partners

"Информацията, която изпращаме на блогърите, е съобразена преди всичко с темите, от които те се интересуват. Tя трябва да им е полезна, да им казва нещо ново, да е интересна и да им дава свободата да я коментират и споделят своето мнение."

Илиана Александрова, генерален мениджър на AMI Communications

"За нас подобно на журналистите блогърите не са просто таргет група, а са потенциални съюзници в предаването на информация до аудиторията. Блогърите наследиха от традиционните медии мисията на свободата на словото и в момента са единствените, които напълно я олицетворяват."

Левена Лазарова, управляващ директор на Ogilvy PR Sofia

"Блогърите са високоинформирани и компетентни,често професионалисти в съответната област хора, чието мнение рядко може да
бъде срещнато в традиционните медии и е изключително ценно за компаниите, с които работим."

Чавдар Петров, ръководител на PR отдел в APRA/Porter Novelli

Едногодишно околосветско пътешествие с Coca-Cola. Стартът е на 1 януари в Мадрид, маршрутът минава през 206 държави, мисията - да се проследи пътят на щастието. Това преживяване ще бъде достъпно за трима блогъри, избрани чрез онлайн гласуване, като част от глобалната кампания Open Happiness на безалкохолната напитка. Coca-Cola ще поеме разходите на тримата пътешественици и ще им плаща заплати, а тяхната задача ще бъде да се срещат с местните хора, да открият какво ги прави щастливи и да споделят впечатленията си в сайта на кампанията, в Twitter и в YouTube.

Това е най-пресният пример за усилията на компаниите да бъдат част от безкрайно любопитния свят на социалните медии - били те блогове, социални мрежи или платформи за създаване на съдържание от потребителите. Всъщност маркетингът от уста на уста (от англ. word-of-mouth) се очертава като един от най-бързо растящите бизнеси в САЩ и според изследователската агенция PQ Media пазарът се оценява на 1.5 млрд. долара през 2008 г.

В България тази седмица беше представено проучване (едно от първите) какво е отношението на блогърите към PR практиките и нагласите им към взаимодействието с компании или PR агенции (виж графиката). То е реализирано по инициатива на PR агенция AMI Communications с помощта на Нов български университет и агенцията за пазарни проучвания "Арбитраж" и в него са взели участие 52-ма български блогъри. Освен че съдържа полезни изводи за маркетолозите за това как е подходящо да се подхожда към специфична публика като блогърите, изследването посочва категорично, че сравненията със САЩ са нерелевантни.

Така например в годишното изследване на Technorati за състоянието на блогосферата се отбелязва, че без съмнение блоговете вече са мейнстрийм, както и че се наблюдава нарастващо припокриване между тях и традиционните медии. Там нараства и броят на професионалните блогове, докато в България блоговете са предимно лично пространство за себеизразяване. Затова на тях се гледа повече като на

алтернативен източник на информациявстрани от сложните медийни схеми на отразяване на действителността.

Еленко Еленков има собствен блог от шест години и както сам определя - "публикува неща, които го изненадват", а съдържанието на сайта му е "асорти". Средно на ден блогът му се посещава от 1500 души, а 1367 са абонирани да получават RSS емисии. Еленко е взел участие в анкетата на AMI Communications и смята, че резултатите от нея отвеждат в две важни посоки - все по-ниското доверие в медиите и това, че българският PR се движи с около две години назад от останалия свят. "Проблемът е, че блогърите или се третират като останалите медии, или на тях се гледа като на нов вид медия за младежи, а това не е така", обяснява Еленко и продължава: "Хората, които четат блогове, влизат там, защото им е интересно. Те са и тези, които много лесно възприемат новите неща и след това ги разпространяват сред другите."

Всъщност това е една от причините блогърите да бъдат атрактивна целева група за рекламодателите и обект на интерес за PR практиците. Гергана Василева, управляващ партньор в PR агенция United Partners, разказва: "Преди две седмици бях в Лондон на срещи с различни PR агенции и организации. Една от агенциите беше направила онлайн изследване с въпрос кои са медиите, на които се доверявате за финансова информация и за тяхно огромно учудване един блог, създаден от финансов анализатор преди само година, беше с почти същия рейтинг като този на BBC!"

Според изследването на AMI Communications блогърите са по-скоро отворени да общуват с PR практици, но едва 21% от анкетираните казват, че получават редовно информация от тях. Боян Юруков е носител на наградата "Блог 2009" на Българската уеб асоциация. Той също е участвал в анкетата и казва, че гледа положително на проактивния подход на компаниите към блогърите. Стига обаче да няма натиск и отношенията да са отворени. "Ако PR специалистът не е сигурен, какво може да е сътрудничеството, може директно да пита няколко блогъра и те на драго сърце ще му отговорят. Радваме се да ни обръщат внимание", признава той.

Всъщност Боян сам е инициирал и реализирал няколко успешни сътрудничества с български компании. Едното от тях е с Първа инвестиционна банка, която финансира кандидатурата му за делегат на Световния младежки конгрес."Когато кандидатствах, попитах в Twitter кой би ме подкрепил и те откликнаха веднага. Нищо в споразумението не предполага някакви конкретни действия от моя страна. Подкрепят ме заради блога ми, мнението им за мен и възможността, която този конгрес би ми дал", разказва той.

ПИБ организират и регулярни срещи офлайн с блогъри, като първата такава беше за рождения ден на корпоративния блог на банката. Анелия Мирчева, директор "Маркетинг, реклама и връзки с обществеността" на финансовата институция, обяснява, че идеята на тези събирания е да се запознаят, да ги изслушат, да приемат техните препоръки и съвети за нови инициативи. "Това са хората, които до голяма степен определят мнението на нашите публики в интернет", убедена е тя.

PR практиците, до които се допитахме, са единодушни в твърденията си, че блогърите са специфична група, която изисква различен подход. Илиана Александрова, генерален мениджър на PR агенция AMI Communications, казва, че за да бъде успешна комуникацията с блогърите, е необходимо добре да се познава блогосферата, да има лично отношение към всеки блогър и информацията, която им се подава, да бъде съобразена с индивидуалните им предпочитания и интереси.

"Контактуваме само с блогъри, които знаем, че нямат против да бъдат информирани от наша страна по съответните теми, а картите са свалени на масата – блогърите знаят кои сме ние, за кого работим и защо се обръщаме към тях", разказва Левена Лазарова, управляващ директор на Ogilvy PR и добавя, че комуникацията им с блогърите се подчинява на вътрешен етичен кодекс, който се прилага на глобално ниво от всички агенции в мрежата.

Чавдар Петров, мениджър на PR отдел в APRA Porter Novelli, припомня, че е много важно PR практиците да бъдат последователни в контактите си с блогърите, ако искат да постигнат резултат. "Грешка е просто да изпратиш информация на блогър и да спреш дотам, тъй като това е началото на разговор между автора на блога и читателите му, в който винаги трябва да си на разположение за още въпроси", коментира той. Според Чавдар Петров блогърите са атрактивна целева група за продукти и услуги от сферата на технологиите, туризма и бързооборотните стоки. И разказва, че сред техните клиенти, тези, които работят най-активно с блогъри, са HP. "Преди време с тях създадохме един от първите български блогове, списван от човек на висока ръководна позиция в компанията, а наскоро изпратихме автор в блог за архитектура на световното изложение на компанията в Барселона ", добавя той.

Едно от най-важните правила в общуването с блогъри, а и едно от основните в маркетинга въобще, е

Да умееш да слушаш

Според Еленко Еленков един от големите проблеми е, че PR агенциите и компаниите се страхуват да не получат негативни оценки и ревюта. "Не е задължително, ако блогърът се изкаже негативно за даден продукт, аудиторията му да се съгласи с него", обръща внимание той. И добавя, че ако компаниите искат да имат успех сред блогърите, трябва да се научат да приемат критики и да признават грешките си. И още нещо много важно - да не ги задължават и ангажират с условия. Еленко, който работи в сферата на интернет бизнеса (той е мениджър "Проекти" в интернет отдела на "Икономедиа" - компанията, издател на "Капитал"), разказва, че неведнъж е получавал покани от технологични компании за пътувания за световните премиери на различни продукти или услуги. И една от причините досега да е отказвал е, че компанията или PR агенцията изисква публикация или отразяване.

Еми Попова поддържа блог за заведения, в който споделя впечатленията си от храната, обстановката и обслужването. Съвсем естествено е получавала покани от собственици или управители на ресторанти да ги посети. Тя обаче предпочита да не се отзовава на тях и има ясно обяснение защо: "Посещавам тези, които си заслужават, но никога не предупреждавам или информирам, че съм аз. Все пак идеята на блога ми е да ходя инкогнито и да получавам обективно обслужване."

Резултатите от анкетата сред блогърите сочи, че 32% биха се съгласили да тестват продукт, ако той им харесва, а 40% биха публикували мнението си, ако не им се оказва натиск то да бъде положително. Оказва се обаче, че 21% са получавали и предложение да споделят мнението си за продукт или услуга в блога си срещу заплащане. Боян Юруков е на мнение, че включването на темата "заплащане" в диалога е много рисковано. "Не бива да се предлага "пишете за нас и ще ви платим", защото ефектът ще е обратен", смята той и съветва вместо това компаниите да заложат на преференциални услуги, тестване на продукти, покани за семинари и спонсорство на проекти.

Според Велян Стайков, който има блог, работи във финансовата сфера и се интересува от технологии, няма точна рецепта за общуването между блогъри и PR агенции или компании. Зависи от приоритетите на блогъра, който представя продукта и до каква степен може да бъде обективен относно продукта и рекламното послание. "А, и, казва Велян, човек трябва да чете много и да не вярва на всичко, защото едно добро ревю в блог за даден модел фотоапарат не значи гарантирана обективност."

Една голяма част от рекламодателите вече започна да се убеждава е, че бъдещето на ревютата на продукти и услуги е онлайн. Там, където има свобода на споделянето на мнения и гледни точки и където потребителите знаят, че компаниите могат да ги чуят. И българските блогъри обаче предупреждават - това е игра само за онези, които не държат да притежават контрол върху марките си и които не се притесняват да бъдат открити и честни в комуникацията си.
Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 октомври) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 октомври)

Печалбата на "БТВ медиа груп" нарасна с 85% през третото тримесечие; Saatchi&Saatchi със сребърна награда от фестивала Golden Drum и трето място за екипа от BBDO Group в Young Drummers; Анна Цолова напуснала "Нова телевизия", след като разбрала, че няма да има предаване; 5 маркетинг тенденции в Instagram през 2019 г. и др.

23 окт 2018, 473 прочитания

Протестите на музикантите от БНР провокират промени в закона Протестите на музикантите от БНР провокират промени в закона

Проект за допълнение в Закона за радиото и телевизията търси решение на проблема с финансирането

22 окт 2018, 923 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
ТВ7 стартира. Отново

Каналът ще се бори да се утвърди като четвърта национална телевизия

Голямото църковно поражение на Путин

Най-сериозната загуба за Русия във войната срещу Украйна дойде от неочаквано място - религиозния фронт

Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

Германската KiK и полската Pepco искат да превземат ниския сегмент със съответно над 100 и 60 магазина

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

20 въпроса: Йордан Дъбов

Тази есен кафе брандът Dabov отбелязва 10-годишнината си

Албания в Демос версия

Гръцкият фотограф Джон Демос за революционните промени в Албания между 1990-1991 г.

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Правителството увеличaва разходите си с над 5.8 млрд. лв. догодина, ръст на приходите от летния туризъм, пет български фирми на лондонската борса

Емисия

DAILY @7AM // 23.10.2018 Прочетете