ТВ7 стартира. Отново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ТВ7 стартира. Отново

ТВ7 стартира. Отново

Каналът ще се бори да се утвърди като четвърта национална телевизия

9721 прочитания

© Shutterstock


На свития рекламен пазар освен националните телевизии bTV, "Нова тв", ProBG и БНТ има и пети играч, който ще се бори за зрители и рекламни приходи - ТВ7.

В края на мандата на предишното правителство телевизията, доскоро част от медийната мрежа на Ирена Кръстева, получи 58 ефирни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), което й дава възможност да покрие почти цялата територия на страната. За да получи честотите, властимащите се намесиха и дори промениха закона. Особеното при честотите на ТВ7 е също като при ProBG (бившата ТВ2) - разрешителните за тях са издадени поотделно за всеки град, тъй като ТВ7 няма национален програмен лиценз. Създаденият от ProBG прецедент обаче ще помогне и на ТВ7 да работи като национален канал.

Телевизията ще се опита да влезе в медийната А група в доста труден момент. Според данните от официалния мониторинг на агенция TNS/TV Plan за първите девет месеца от 2009 г. инвестициите в тв реклама са спаднали с около 20%. Най-вероятно спадът е още по-голям, защото агенцията не изчислява различните отстъпки, които телевизиите дават на клиентите си.

Менджърски смени

Очевидно ТВ7 вече взема мерки да промени позициите си на пазара и това пролича в осветляването на новите й собственици (виж по-долу) и назначаването на нов мениджърски екип. От тази седмица официално каналът е с нов управляващ директор - Светлана Василева (виж интервюто), която бе генерален директор на Fox International Channels и първи директор на bTV при създаването на канала. През октомври бе променен и съставът на съвета на директорите. В него влизат Александър Пайр - председател на съвета на директорите, Евелина Колева - зам.-председател на съвета на директорите, и Светлана Василева.

Преговорите с Василева започнаха още през лятото, а тя зае позицията в средата на октомври. В следващите няколко месеца ТВ7 ще направи сериозни инвестиции в цялостното преструктуриране на медията, в техническото обновление и в програмното съдържание. Първата сериозна инвестиция е закупуването на 58 предавателя, чиято пазарна стойност се определя на цена от 4-5 хил. евро (за един предавател). До края на ноември те трябва да бъдат инсталирани, защото в противен случай собствениците на телевизията рискуват да загубят лиценза си. В него е определен срок да започне излъчване най-късно до началото на декември.

Кой стои зад ТВ7

Ръководството на медиата официално обяви, че "през май 2009 г. в "ТВ Седем" ЕАД настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите. Техен финансов консултант е Цветан Василев, председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише в официалното прессъобщение. Василев представлява интересите на собствениците, но самият той не е собственик. Той ще взима процент от печалбата и носи определен риск от потенциалната загуба. Пред "Капитал" източници, запознати със сделката, казаха, че КТБ е финансирала частично сделката. По този начин се разпределя рискът. Така при печалба двете страни ще делят при определено съотношение след покриване на инвестициите.

Цветан Василев и има и други интереси в медийния бизнес. КТБ финансира сделките за покупка на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и "Експрес". Цветан Василев е замесен още и в смяната на собствеността на най-тиражния български вестник "Уикенд". Той беше купен от все още неизвестна публично компания, за която се предполага, че отново стоят участниците и в другите вестникарски сделки на Цветан Василев - депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Австрийският фонд, който влезе преди време в ТВ7, не е стратегически инвеститор. Схемата, по която придобива канала, е с цел да я препродадат след увеличаване на пазарния дял по примера на "Диема" и ТВ2 (сега ProBG). Планират се нова програмна схема, нови лица, нови предавания, като задачата е да се вдигне пазарният дял в рамките на три до пет години, след което каналът да бъде продаден на стратегически собственик.

Светло бъдеще

Ръководството на канала и управителният съвет имат за цел в бъдеще да качат телевизията и на мултиплекс и тя да започне да излъчва цифрово. Това вероятно няма да е трудно, като се има предвид, че Цветан Василев е свързан и със сделката за продажба на излъчвателния комплекс на БТК - НУРТС, който ще бъде в основата на цифровизацията. В момента НУРТС е собственост на "БТК груп", но се водят преговори за продажбата му на консорциум между българското дружество "Инкомс телеком холдинг" и австрийската фирма ORS. Управляваната от Цветан Василев банка може би ще участва във финансирането на сделката. Но е много възможно този сценарий да не се реализира. Факт е, че с още един играч на пазара на националните ефирни канали битката за зрители ще е много по-оспорвана и интересна.

На свития рекламен пазар освен националните телевизии bTV, "Нова тв", ProBG и БНТ има и пети играч, който ще се бори за зрители и рекламни приходи - ТВ7.

В края на мандата на предишното правителство телевизията, доскоро част от медийната мрежа на Ирена Кръстева, получи 58 ефирни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), което й дава възможност да покрие почти цялата територия на страната. За да получи честотите, властимащите се намесиха и дори промениха закона. Особеното при честотите на ТВ7 е също като при ProBG (бившата ТВ2) - разрешителните за тях са издадени поотделно за всеки град, тъй като ТВ7 няма национален програмен лиценз. Създаденият от ProBG прецедент обаче ще помогне и на ТВ7 да работи като национален канал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  аз

  ...и отново не става ясно кой, аджеба, е собственик на ТВ7.

  някакъв неопределен "австрийски фонд", с неопределени акционери и неопределен предмет на дейност... • 2
  Avatar :-|
  тв7

  Велислава, наистина не става ясно кои е този австрийски фонд! Вероятно няма такъв! Собствеността е в кипърска офшорка. Според регистъра на СЕМ в СД е Александър Франц Пайр, дали той ще каже кои е австрийският фонд.

 • 3
  Avatar :-|
  az

  всичко е далавера на ДПС и еничарите

 • 4
  Avatar :-|
  Борис

  "Според данните от официалния мониторинг на агенция TNS/TV Plan за първите девет месеца от 2009 г. инвестициите в тв реклама са спаднали с около 20%. Най-вероятно спадът е още по-голям, защото агенцията не изчислява различните отстъпки, които телевизиите дават на клиентите си."

  Няма как спадът да е по-голям заради отстъпките. Спадът в проценти е същият (защото отстъпките се отнасят както към ненаправените, така и към направените инвестиции в тв реклама), а този в лева е по-малък от данните, посочени от TNS/TV Plan. Малко математика никога не е излишна преди да започне реденето на изреченията.

 • 5
  Avatar :-|
  Yankee

  Кое е новото ченге-собственик?

 • 6
  Avatar :-|
  Хинин

  Уж сме в Европа,а ДПС активисти върлуват...Доган не е ли още казал,че не СЕМ, а той раздава телевизионните честоти?...Сигурно е забравил...

 • 7
  x_x_x avatar :-|
  Х X X  Сори не разбрах от статията, финансирането от КТБ или КГБ е?

  Най-паче си е от ДПС, т.е. от ДС....


 • 8
  Avatar :-|
  jabba Da hutt

  и Бойко си купи тиливизия...

 • 9
  Avatar :-?
  джанка

  Поредната Гергова (на Краси-б.ред.) телевизия...Светлана Василева колко дълго време беше негова дясна ръка, а и още е ръка... Този човек пуска пипалата си навсякъде - от ТВ 2 (ПРО БГ) до ТВ 7 като минава и през БНТ 1. Там друг негов човек, Дима Кирова, съвсем наскоро стана маркетинг директор.

  Просто нищо ново под слънцето...Само един крал-слънце....

 • 10
  lazarov avatar :-|
  Алексей Лазаров

  Здравейте,
  Много благодаря за коментарите и мненията. Да внеса малко яснота за собствеността на ТV7, доколко е възможно, разбира се. Дружеството, което притежава лиценза за излъчване на канала е 100% собственост на регистрирана в Кипър компания. Всички смени в собствеността, всъщност се случват в кипърските регистри. Собствениците на TV7 не съобщават кой е "австрийския фонд" и няма как да се разбере дали и това не е просто регистрирана извън България компания. Прави сте, обаче, че трябваше да обясним в текста малко повече тази структура на компанията, най-малкото защото тя най-вероятно е създадена, за да прикрива действителните собственици.
  По въпроса за отстъпките - коментар 4, не мисля, че сме сгрешили. Различните канали дават различни отстъпки от тарифите си. По-засегнатите от кризата могат да свалят дори и 70% от официалните си цени. TNS/TV Plan пък измерва парите като засича броя и дължината на клиповете и умножава по официалната тарифа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK