Може ли да спре БНТ

Vivacom опитва да си събере 8.2 млн. лв. преди евентуална продажба на НУРТС

Който придобие излъчвателния комплекс, получава сигурен пазар, където НУРТС няма конкуренция
Който придобие излъчвателния комплекс, получава сигурен пазар, където НУРТС няма конкуренция    ©  Надежда Чипева
Който придобие излъчвателния комплекс, получава сигурен пазар, където НУРТС няма конкуренция
Който придобие излъчвателния комплекс, получава сигурен пазар, където НУРТС няма конкуренция    ©  Надежда Чипева

Представяте ли си ситуация, при която държавната БНТ, натоварена с обществени функции, да спре? Звучи ви невъзможно? От телеком оператора Vivacom обаче не са съвсем сигурни. Компанията предприе офанзива да си събере дълговете от държавната телевизия, като заплаши, че ще прекрати излъчването на канала. Активизирането на Vivacom вероятно е свързано с предстоящата продажба на дъщерното й дружеството НУРТС, което разпространява тв сигнала.

През седмицата ръководството на държавната телевизия и мениджмънта на компанията се срещнаха, за да обсъдят варианти и условия, при които БНТ да плати натрупания от август 2009 г. дълг от 8.2 млн. лв. Оттогава БНТ не си плаща за пренос на програмите.

Какво се случва

Vivacom и БНТ се опитват да решат проблема с преговори още от есента. Досега обаче няма решение как да се изплати дългът. "Задълженията на телевизията към Vivacom за 2009 г. са 5 млн. лв., а за 2010 г. са 2 млн. лв. От миналата година ръководството на БНТ води преговори с Vivacom за предоговаряне на условията... за разпространение на сигнала. За съжаление преговорите буксуват, но се водят с всички ръководства в БТК, откакто тя е приватизирана", коментираха от националната телевизия.

От Vivacom пък са категорични, че ще могат да започнат преговори с БНТ за нов договор, но не и преди да са уредени задълженията. "Ако това не стане, ние ще се възползваме от всички позволени ни от закона възможности да изискаме плащане, включително завеждане на съдебно дело, като не изключваме и възможността за спиране на сигнала. Последната мярка според нас обаче е крайна и се надяваме да не се налага да я обсъждаме", казват от компанията.

Всъщност дори и Vivacom да иска, тя не може да спре БНТ. Според Законa за електронните съобщения (ЗЕС) бившата БТК е задължена с изрична разпоредба да разпространява обществените програми. "Това задължение е наложено в защита на обществения интерес. Разбира се, [Vivacom] не е лишено от правото си да търси обезщетение за вреди, причинени от неизпълнение на задълженията на насрещната страна по законоустановените начини", коментира пред "Капитал" зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и комуникациите Първан Русинов.

Генералната директорка на БНТ Уляна Пръмова обясни, че поради повишаването на цените на горивата и електроенергията, Vivacom периодично променя цените, с което оскъпява услугите, които извършва към БНТ. От друга страна, според нея цялата мрежа, по която се излъчва програмата, е остаряла, амортизирана и не се развива. "Конкретен пример - Vivacom не е направила инвестиция за стереозвук от предавателната система, тъй като това изисква крупни средства и заради това на БНТ все още се налага да излъчва монозвук", обясни Пръмова.

Според предвиденото в бюджета субсидията на БНТ за 2010 г. е 60 млн. лв. За 2009 г. по официални данни телевизията е продала реклама за близо 12.7 млн. лева според мониторинга на TNS/TV Plan. Реално тази сума е по-малка, тъй като от нея не са извадени търговските отстъпки, които се правят за големи рекламодатели. От тези пари БНТ трябва да отдели 14 млн. лв. като годишна такса за излъчване на програмите й за БТК. Само за излъчване националното радио БНР годишно дава 20 млн. лв. Генералният директор на радиото Валерий Тодоров неведнъж е поставял въпроса дали не е възможно таксите, които БНТ и БНР плащат за разпространение, да се поемат директно от държавата.

Всъщност вероятността точно сега да се коригират цените за пренос на сигнала на двете държавни медии е много малка, защото Vivacom е в напреднал етап да продаде излъчвателния комплекс НУРТС и това би променило параметрите по сделката.

Предчувствие за сделка

Едно от възможните обяснения Vivacom спешно да иска да изчисти вземанията си от задлъжнели компании като БНТ са активните опити на дружеството през последната година и половина да продаде излъчвателния комплекс НУРТС. През седмицата различни източници, близки до бившата БТК, твърдяха, че съвсем скоро предстои Vivacom да сключи предварителен договор с компания купувач.

Откакто НУРТС е обявен за продажба, има две компании, които проявяват интерес да придобият излъчвателния комплекс. Едната е австрийската Osterreichische Rundfunksender (ORS), втората - "Инкомс телеком холдинг", чийто управител е българинът с австрийско гражданство Петър Танков. За 2009 г. НУРТС има приходи от 48 млн. лв. и нетна печалба от 17 млн. лв. Цената на комплекса остава тайна, въпреки че в медиите се появиха суми между 85 и 150 млн. евро. По време на тройната коалиция ORS беше извадена от надпреварата за НУРТС след промяна в закона за електронните съобщения, прокарана основно от ДПС. При предишния опит за продажба "Инкомс телеком холдинг" участваше заедно с Корпоративна търговска банка, която стои зад TV7, вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и "Уикенд". Сега представителят на "Инкомс" казва, че няма интерес повече към сделката.

НУРТС има ключова позиция на аналоговия пазар на разпространение на радиочестотни сигнали чрез мрежата си от тв кули и ретранслиращи устройства, като с тях покрива цялата територия на страната и предава програмите на основните тв и радиооператори. Това осигурява на поделението важна роля в прехода от аналогово към цифрово наземно разпространение. България трябва да изпълни изискванията на Европейския съюз за дигитализация до 2012 г. На практика, който придобие излъчвателния комплекс, получава сигурен пазар, където НУРТС няма конкуренция. Мрежата включва 800 точки в цялата страна, включително сателитния телепорт в Плана планина и експерименталния мултиплекс* до София. Другият привлекателен момент е, че при евентуална модернизация на преносната мрежа част от съоръженията (като например телевизионната кула в София) ще останат свободни и недвижимите имоти могат да се използват за друго.

*Мултиплекс е устройството в основата на цифровата телевизия. То смесва няколко сигнала в един честотен канал, излъчван от предавател. Мултиплексът може да събира до 6, 10 или повече програми (радио и/или тв), безжичен достъп до интернет, мобилна телефония и т.н.

По темата работи и Андриан Георгиев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


13 коментара
 • 1
  fccf avatar :-|
  fccf

  а колко честоти за цифров пренос съществуват в българия и кои са им собствениците ?

  храна за размисъл.

 • 2
  borislavb avatar :-|
  Борислав Борисов

  Чудесна статия, която ме подсети да помоля за отговора на един важен въпрос (на който съм получавал противоречиви отговори от колеги от БНТ).
  Телевизионната кула в Борисовата градина, която е първата сграда на Българската телевизия (там се намира и легендарното Студио 1, от което е излъчвано всичко през 60-те години на миналия век), в момента собственост на БНТ ли е, или е част от НУРТС, тоест собственост на Виваком?

 • 3
  heliofob avatar :-P
  ХФБ

  А защо БНТ да не спре?

  За малко де - докато си платят, нали все пак от парите на данъкоплатците получават.

 • 4
  lyubozamf avatar :-|
  пепо

  Към Борислав Борисов.Собствеността е на БТК-АД.НУРТС е поделение на БТК.
  Апропо,колкото по бързо стане евентуално закупуване от австрийците,толкова по добре за НУРТС.Единствено с тях ще случим на купувач,който е от бранша./препратка-Вивавенчрс,Ей Ай Джи/,които съсипват БТК.

 • 5
  borislavb avatar :-|
  Борислав Борисов

  До коментар [#4] от "пепо":
  Благодаря!

 • 6
  oligofree avatar :-|
  Radoslav Minchev

  Честотата на световната мрежа признавам!
  БНТ е единствената родна телевизия, която все още има смисъл да се гледа. Хвърлянето на едно око и на други места не вреди:
  http://www.tyxo.bg/top100/
  http://www.alexa.com/topsites/countries/BG
  Иначе момента, в който телекомите ще почнат имиджово да се борят на ниво "традиция и корен" не е далеч. Жалко за БТК, БНТ, БНР и една камара "марки" с нещо повече от история зад тях.

 • 7
  chyene avatar :-|
  chyene

  А се пита в задачката аджаба, при продажбата на бТК ЕАД на Вива кой хрантутник включи в пакета за продажба и въпросния НУРТС?! И след като БНТ се разпространява от тази система, ами Българското националното радио тогава??!?! Не можа ли тази инфраструктура да остне към Министерството на транспорта?! Или не е от държавно значение радиорелейния пренос на звук и картина в НАЦИОНАЛНИЯ ефир?! Само от точката на връх Ботев има радио видимост към 60 % от територията на страната - стратегическа национална точка, със кула чиито собственик няма нищо общо с българската националност.

 • 8
  d avatar :-|
  d

  БНТ наистина си заслужава като изключим безумните развлекателни предавания, които, явно, са изсмукани от пръстите на някои 50-60 годишни продуценти с илюзия за разбиране на съвременния ТВ пазар. Новините са доста добре издържани, без истерия (БТВ, Нова) и са разчупени - нещо, което нито БТВ, нито Нова предлагат. Има интересни публицистични предавания и стойностни филми - все пак говорим за национална телевизия, която има обществени функции.
  Но си личи, че БНТ не се управлява адекватно и закостенелите разбирания и ценности все още надделяват за сметка на развитие и модернизиране.

 • 9
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Хич не се учудвам,че БНТ ще се продава - че то не останаха много други неща за продаване.60 млн. лева не са кой знае колко пари за един бюджет,а национална телевизия трябва да има.Ама кой го пита обикновения човек?!И НЕК можеше да си остане държавна,ама не - трябвало да се продаде,та на хората да им се стъжни живота.Знам,че има големи компании,които са монополисти,но защо трябваше да се дадат на чужденци,като монопола така или иначе си остана?Според мен приватизацията "на всяка цена" е грешна стратегия!

 • 10
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Докато си дрънка капитал и дневник за неволите на БНТ, НУРТС е продадена не на ОРТ, а на финансова акула на 50%. Бромак. Зъм-зъм-зъм, представител на международен фонд - зъм-зъм зъм
  Какво значи това? Същото, каквото АИГ сториха на БТК - разсипване и грабеж. Още едни мошеници, които първо ще уволнят 300 от 600 души, ще продадат сградите около кулите, ще си раздадат дивидент от заем, даден от тях на себе си, и няма значение, че инфраструктурата може да се срине.
  БГ държавата да си я спасява после. Защото е нямало държава и КРС на първо място, които да защитават интересите на гражданите и.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга