Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 9 апр 2010, 16:26, 8555 прочитания

Анонимни инвеститори влизат в тв разпространението

Представлявани от Цветан Василев хора "без доверие на банки и фондове" купуват 50% от НУРТС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Сложният медиен пъзел, който Цветан Василев - мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, упорито изгражда през последните две години, от тази седмица вече е много, много по-голям.

Офшорната компания Mancelord Limited придоби от БТК 50% от Национално управление "Радио- и тв станции" (НУРТС). Представител на регистрирания в Кипър купувач е "Бромак", собственост на Цветан Василев. Чрез тази фирма той е основен акционер в Корпоративна търговска банка и чрез различни схеми контролира седем вестника, две телевизии, една печатница и разпространителски фирми за печатни издания. Самият Василев твърди, че се е оттеглил от управлението на вестниците и една от телевизиите, но това е спорно (виж по-долу).


Запитан за произхода на капиталите зад кипърската фирма, Цветан Василев отговоря, че става дума за "хора без доверие на банки и фондове, които инвестират в идея".

Сделката за НУРТС е важна, защото без тази мрежа не може да излъчва нито една национална телевизия и радиостанция. Предприятието ще има водеща роля в процеса на цифровизация, тъй като неговите предаватели са с отлично географско положение. Собственикът на мрежата моментално се сдобива с пазар, където на практика няма конкуренция. Телевизиите и радиостанциите в момента плащат на НУРТС за преноса на своя сигнал. "Със сигурност очакваме таксите за пренос на цифрова телевизия да бъдат в пъти по-ниски от тези, които плащаме за аналоговите услуги", обясниха от bTV. Цените се регулират от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). "Няма да има абсолютно никакви промени в търговската политика [на НУРТС]", твърди Цветан Василев.

По неофициална информация, потвърдена от мениджър в БТК,Оценката на НУРТС е около 100 млн. евро

Това означава, че бившият държавен телеком ще получи около 50 млн. евро за половината от мрежата. Концепцията на сътрудничеството е "да се развие [НУРТС] до 5 г. и да се продаде на стратегически инвеститор", разказва Цветан Василев. Преди три месеца е регистриран джойнт венчърът "НУРТС България" ЕАД с капитал от 50 хил. лв. Най-вероятно той ще е новият собственик на подразделението на БТК. Ако сделката бъде одобрена от държавните регулатори, неговият капитал ще бъде увеличен, а БТК ще обособи активите на НУРТС в новото дружество. Управлението ще бъде поделено между двама изпълнителни директори, чиито имена още не са ясни, потвърждава източникът ни в БТК.

НУРТС разполага с национална мрежа от ефирни предаватели. Тя се състои от над 800 точки, сред които сателитният телепорт в Плана планина, предавателят на връх Вола и тв кули в цялата страна. Въпреки че техниката е остаряла, предприятието е най-близо до излъчването на цифров телевизионен сигнал. В него работят 500 души по данни от края на 2008 г. НУРТС има приходи от 48 млн. лв. и нетна печалба от 17 млн. лв. за 2009 г.

За бившия държавен телеком сделката е поредното изнасяне на странична дейност подобно на партньорството с "Алкател-Лусент" за техническата поддръжка на мрежата и продажбата на имоти. Телекомът получава кеш, като на по-късен етап може да продаде своя дял на Mancelord Limited или трето лице за повече от 50 млн. евро. Оттук насетне БТК ще се фокусира изцяло върху своя бизнес с фиксирана и мобилна телефония и доставка на интернет.

Телекомът се опитва да продаде НУРТС от края на 2008 г. Тогава групата ORS, 60% собственост на австрийската обществена телевизия ORF, договори покупката на почти 100% от НУРТС за около 80 млн. евро. Очакваше се формалното одобрение на държавата, както и сега, но то закъсня с няколко месеца. Те се оказаха критични, тъй като изтече срокът, с който ORS можеше да оперира с парите, заделени от неговите инвеститори.

Точно тогава кабинетът на Сергей Станишев разработваше законодателство, което да регулира прехода към тв цифровизацията. В основата си тя е техническо обновление на предавателите, така че повече тв канали да се пренасят върху по-малко на брой ефирни честоти. Освен че е в пъти по-ефективно, качеството на цифровия сигнал е и по-високо. Ползите за хората са сериозни, защото освободеният честотен спектър може да се използва за пренос на интернет и телефония.

Тук трябва да уточним, че в екосистемата на цифровизацията съществуват три играча. От една страна, са телевизиите, те плащат на операторите на мултиплексите. Последните събират няколко програми в един честотен канал. Третият тип играч държи предавателите, т.е. той излъчва ефирния сигнал.

Две в едно

Преди около година в Закона за електронни съобщения и Закона за радиото и телевизията беше записано, че собственик на мултиплекс не може да притежава преносната система. Това ощетяваше ORS, които освен в управлението на НУРТС искаха да бъдат и оператор на мултиплекс заради гарантираните суми, плащани от телевизиите. И тъй като компанията е свързана с австрийската държавна телевизия и няма как да скрие този факт, практически прекрати участие в тази инициатива.

От ORS тогава заподозряха, че правителството на Сергей Станишев разчиства пътя за по-близък до него играч, който да купи преносната система. Различни участници на медийния (и не само) пазар по това време сочеха най-вече към Цветан Василев. Промените в закона по това време бяха прокарани основно чрез депутати от ДПС. "Лицето" на медийните инвестиции на Василев са бившата шефка на държавния тотализатор Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който сега е депутат от ДПС и един от най-приближените до Ахмед Доган.

Междувременно словашката "Тауърком" и латвийската "Ханну про" спечелиха конкурсите на КРС за изграждането на мултиплекси. Тези компании имат лицензи само за частните телевизии. До седмици предстои КРС да обяви конкурс и за компания, която ще строи мултиплекс за обществените БНТ и БНР. "Впоследствие собствениците както на обществения, така и на частните мултиплекси следва да изградят цифрова мрежа, която би могла да ползва инфраструктурата на НУРТС, но може да бъде създадена и чрез собствена инвестиция от страна на притежателите на лицензите за мултиплекси", обясниха от БТК.

След реакция на Конституционния съд и правителството на Бойко Борисов спорните промени в ЗЕС и ЗРТ бяха отменени, което даде инциатива на ORS в края на 2009 г. отново да пожелае да купи НУРТС. Този път обаче заедно с "Инкомс телеком", управлявана от Петър Танков и финансирана от Цветан Василев. ORS обаче не успя да изпълни финансовите условия на БТК.

"Поради удължения процес и специфичните ограничения, заложени с промени в българското законодателство, нашата компания нямаше как да запази дълготраен интерес", коментира Михаел Вагенхофер, изп. директор на ORS. "Желаем успех на цифровизацията в България", допълни той. Така се стигна до тази седмица, когато фирма, свързана с Цветан Василев, придобива 50% от НУРТС.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е уведомена за продажбата на НУРТС и по закон ще се произнесе в 6-седмичен срок, обясни Веселин Божков, председател на телеком регулатора. Комисията за защита на конкуренцията все още не е информирана за продажбата. Тя трябва да издаде становище до два месеца след това, но може и да поиска допълнителни 4 месеца за по-изчерпателен анализ.

Транспортното министерство не е уведомено за сделката, което е нарушение на устава на БТК, твърди Първан Русинов, зам.-министър по транспорта. "През февруари поискахме изрично информация за предстоящи или сделки в ход, но в получения отговор от БТК не са посочени такива", допълва Първан Русинов. Държавата продължава да държи златна акция в БТК, въпреки че за нея сега се води съдебен спор. Има насрочено дело за 15 май. Първан Русинов подчерта, че за държавата "е важно да се убеди, че този стратегически ресурс няма да бъде изваден от БТК по начин, който лишава компетентните органи от възможност да влияят върху взимането на решения, свързани с управлението на НУРТС".

Предизвикателството пред Mancelord Limited е голямо, тъй като активите на НУРТС трябва да се обособят в отделно предприятие. Според Цветан Василев сега не е ясно колко всъщност неефективно е предприятието, тъй като няма обособени отчети. До края на 2011 г. Mancelord Limited ще инвестира 20-25 млн. евро в модернизацията на НУРТС в зависимост от това дали и кога сделката ще бъде одобрена, казва Цветан Василев. От БТК коментираха, че обновяването на НУРТС ще отнеме между 50 и 200 млн. евро.

Най-ниските цени ще бъдат за национални телевизии, на които по закон се полага цифрово разпръскване, обяснява Цветан Василев. Според него регионалните и кабелните телевизии едва ли ще имат необходимите приходи за цифрово разпръскване. На практика това означава, че местните електронни медии ще се пренасят по кабел. Така кабелните оператори и мултиплекс операторите най-вероятно ще се конкурират за клиенти по места. Могат да бъдат развивани нови услуги, които днес заради остарялата техника НУРТС не може да предложи на мобилните оператори, допълва Цветан Василев, без да уточнява какви точно.

НУРТС (макар и 50%) е поредното парче от медийния пъзел, който Цветан Василев сглобява от 2007 г. насам заедно с Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Първата стъпка беше закупуването на пресгрупа "Монитор" от Петьо Блъсков (вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика") заедно с дяловете, които компанията притежаваше в печатницата ИПК "Родина". Последва сделка за спортния вестник "Меридиан мач", великотърновския "Борба" и всекидневника "Експрес". Заедно с последното издание групата придоби от Любомир Павлов - някогашния ковчежник на Стефан Софиянски, и канала TV7. Следващата стъпка беше телевизията BBT, a след нея и най-тиражния български вестник - масовия седмичник "Уикенд". В нито една от тези компании Цветан Василев няма директно участие в собствеността.

Сделките от името на Нова българска медийна група са финансирани от Корпоративна търговска банка срещу залог на акциите, а останалите са омъглени през различни офшорни компании. Така TV7 всъщност е инвестиция от Кипър, а в "Уикенд" има участие американска компания със скрити собственици. Освен печатницата ИПК "Родина" и изданията групата около Цветан Василев има участие и в друга част от вестникарския бизнес - разпространението. "Нова българска медийна група" притежава директно поне една дистрибуторска компания и има близки отношения с други.

Практически всички медии от този сложен пъзел следват доста стриктно една и съща редакционна политика. Преди парламентарните избори те бяха силно критични към Бойко Борисов, а веднага след като той ги спечели, вестниците на пресгрупата възприеха тактиката "за Борисов - само добро или нищо".

Освен политически те защитават и бизнес интересите на фирмите, управлявани от Цветан Василев. Наскоро застрахователната компания "Алианц" се оплака публично, че срещу нея се води остра и координирана атака от всички медии около банкера. В основата на тази медийна война тогава се оказа предстоящият конкурс за избор на застраховател в ТЕЦ "Марица-изток"  2. Освен "Алианц" участник в конкурса е и застрахователното дружество "Виктория", на което Цветан Василев е председател на надзорния съвет.

"Допреди година и половина бях съсобственик на тези медии (вестниците - бел. ред.)", коментира Цветан Василев. Той казва, че сега е само "финансов консултант" на TВ7. Коментарът му относно изискванията на закона собственик на медиa да не притежава мрежа за пренос на цифров тв сигнал беше: "Няма конфликт на интереси." Най-вероятно е прав, тъй като в сделката за НУРТС той участва като консултант, а и участията му в собствеността на TV7 и BBT са скрити.

А и в крайна сметка може би наистина не той е инвеститорът във всички тези проекти, а онези хора, които не вярват в "банки и фондове", за които самият Василев споменава.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 май) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 май)

Рекламна спортна пауза; Започна подаването на заявки в конкурса "PR приз 2020" и "Сайт на годината"; Подкастът на Джо Роугън вече само в Spotify; Новата кампания на Nike и др.

27 май 2020, 1157 прочитания

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник" 2 "Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Организацията смята, че запорът на активи на Иво и Галя Прокопиеви се извършва, за да се измести вниманието от скандала за търговия с влияние в хазарта

23 май 2020, 5341 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Ще има ли СЕМ

Новият председател на регулатора Георги Лозанов вярва, че съвета ще взема надпартийни решения

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10