Маневри в СЕМ

ГЕРБ промени състава и структурата на регулатора

Депутатите от ГЕРБ набързо гласуваха промените в медийния закон, с които да намалят броя на членовете в медийния регулатор
Депутатите от ГЕРБ набързо гласуваха промените в медийния закон, с които да намалят броя на членовете в медийния регулатор    ©  надежда чипева
Депутатите от ГЕРБ набързо гласуваха промените в медийния закон, с които да намалят броя на членовете в медийния регулатор
Депутатите от ГЕРБ набързо гласуваха промените в медийния закон, с които да намалят броя на членовете в медийния регулатор    ©  надежда чипева

Всяка управляваща сила досега е поставяла под контрол държавните (по закон - обществени) медии. Настоящите властимащи няма да постъпят по-различно.

Съставът на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще бъде намален от девет на пет души, мандатите им - от шест на пет години, а членовете на органа нямат право на двa последователни мандата в съвета. Тези промени в Закона за радиото и телевизията прие парламентарната медийна комисия на извънредно заседание през седмицата.

Идеята за промяна е на депутата от ГЕРБ и член на медийната комисия Силвия Хубенова и група народни представители от нейната политическа сила. Предложението беше внесено и гласувано в изключително кратък срок - за два дни. Този факт предизвика коментари и остри нападки от страна на опозицията защо толкова бързо и защо точно сега се прави законовата промяна.

Мотивът на вносителите за съкращаване на състава на медийния регулатор съвсем тривиално се корени във финансовата и икономическата криза. "Оптимизирането на състава на СЕМ ще реализира съществени икономии в републиканския бюджет. Това би освободило финансов ресурс от бюджета на регулатора, който да бъде пренасочен за издръжка на регионалните центрове или за системата за цифров мониторинг", аргументира се Хубенова. Според депутатите така ще се спестят 120 хил. лв. годишно от заплати. По закон медийните надзорници получават по три средни месечни заплати. Справка в сайта на Националния статистически институт показва, че средната месечна заплата на служителите в държавното управление е 810 лв. Тоест възнагражденията на надзорниците са около 2400 лв. Член на СЕМ коментира, че всъщност брутната заплата на членовете на регулатора е около 2 хил. лв.

Бюджетът на СЕМ за 2010 г. е с 50% по нисък от предходната година за разлика от този на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), който е намален само с 9%. Тогавашният председател на СЕМ (сега член на регулатора) Маргарита Пешева реагира пред представителите на парламентарната медийна комисия, че с подобен бюджет регулаторът ще бъде принуден да закрие шестте си регионални бюра за медиен мониторинг. Други членове на съвета коментираха, че с 50% по-малко пари съветът може да работи не повече от шест месеца.

Другият аргумент на ГЕРБ , с който намалява съставът на регулатора, е убеждението, че "по-малкият брой членове ще повиши гъвкавостта, бързината и ефективността при вземането на решения".

"Усилието на ГЕРБ за редуциране на членовете на съвета не е просто от икономически подбуди, а за да се елиминират неудобните на властта членове", контрира по време на обсъжданията депутатът от ДПС Лютви Местан.

Депутатите приеха и нов текст, според който членовете на регулатора нямат право на два последователни мандата. Вносителката на законодателните промени Силвия Хубенова обясни, че се предлага и промяна на принципа за ротация на членовете на съвета. "Досега тези години са били две. Предлагаме квотата на Народното събрание в СЕМ да се променя на две години, а квотата на президента на три години", каза тя. Според Хубенова така няма да се стигне до превес на която и да било от двете квоти.

След като промените в медийния закон бъдат гласувани и в пленарната зала, в СЕМ ще останат трима души от парламентарната квота и двама от президентската. От медийния регулатор ще трябва да излязат членовете, които имат два последователни мандата. Това са Маргарита Пешева и Мария Стефанова (кандидатури съответно на БСП и НДСВ), както и  Бойчо Кулински (от президентската квота). Управляващите предвиждат поправките да влязат сила от момента на обнародването им в Държавен вестник. В началото на април управляващите смениха двама членове на съвета. В медийния регулатор бяха назначени медийният експерт Георги Лозанов и пресаташето на бившия външен министър Румяна Желева - София Владимирова, и двамата предложени от ГЕРБ. Те замениха Райна Николова (предложена от НДСВ) и Мая Вапцарова (от ДПС). С други думи, от парламентарната квота в регулатора остават Лозанов, Владимирова и Анна Хаджиева (от НДСВ). По-сложен е казусът с хората на президента. В проекта за промени на медийния закон обаче и техният казус е взет под внимание. Предложението е да се тегли жребий между тримата представители на президента - Анюта Асенова, Милен Вълков и Георги Стоименов, който да посочи кои двама от тях да останат в СЕМ.

Идеята да бъде намален съставът на СЕМ бе лансирана от новия председател на съвета Георги Лозанов веднага след като той зае тази длъжност. Тогава той коментира, че в близко или по-далечно бъдеще се очаква съставът да бъде намален от 9 на 5 души. "Намалението е логично, защото не съм сигурен, че девет души са необходими", каза Лозанов. Той обаче предупреди, че "от друга страна, не трябва да става механично, просто за да намалим бройката. Защото увеличаването на бройката навремето имаше проста аргументация в полза на независимостта. Колкото повече са членовете, толкова по-трудно е да се създадат лобита на базата на нечие влияние, включително и да бъдат купени".

Възможно е сегашната промяна в състава на СЕМ, както и намаленият наполовина бюджет да не са просто свиване на разходите и състава на СЕМ, а тактически ход на правителството. Управляващите имат идеи да започнат работа по изцяло нов медиен закон, в който е много вероятно регулаторът да бъде конвергентен, т.е. да обедини програмния регулатор СЕМ с техническия - КРС, или просто медийният надзор да е дирекция към комисията. В медийния сектор тази идея отдавана се обсъжда, а в много европейски държави е приложена.

Но по-логичната причина за бързата промяна в състава и структурата на СЕМ е предстоящият избор на нови генерален директор на БНР до края на май, а през есента - и на БНТ. Кандидатите и за двата поста ще бъдат изпитвани и одобрявани от регулатора. Очевидно за управляващите не е без значение какъв състав ще избира директорите на двете държавни медии. Ясен знак, че органът остава заложник на политически намерения.

Още от Капитал