Едно лицемерие по-малко

Красимир Гергов призна публично, че е съдружник в bTV

Покрай сделката за bTV, с помощта на ГЕРБ, Красимир Гергов излезе на светло
Покрай сделката за bTV, с помощта на ГЕРБ, Красимир Гергов излезе на светло
Покрай сделката за bTV, с помощта на ГЕРБ, Красимир Гергов излезе на светло    ©  Асен Тонев
Покрай сделката за bTV, с помощта на ГЕРБ, Красимир Гергов излезе на светло    ©  Асен Тонев
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Тройна сделка

Красимир Гергов няма собственост в компании, които да притежават радио- или телевизионни станции. Това показва проверка в българските публични регистри. Проучване на документите по сделката за продажбата на bTV на СМЕ обаче показват, че той вече притежава 6% от новия собственик на bTV чрез контролираната от него компания - Top Tone Media Holdings*. 

Всъщност продажбата на най-голямата българска телевизия изважда Гергов от анонимността на регистрираните в офшорни зони дружества. До сделката той се води консултант и на двете страни - на компанията на Рупърт Мърдок, досегашен собственик на телевизията, и на компанията на Роналд Лаудер, която купи bTV. Няма повече официална информация за съдържанието на консултантските договори.

Когато СМЕ обяви, че купува "Болкан нюз корпорейшън", като публична компания тя описва всички детайли по придобиването в съобщения до Американската комисия за ценни книжа. Сделката изглежда сложна, защото е свързана с няколко фирми, притежаващи различните медии. Резултатът обаче е, че СМЕ получава пълен контрол върху Pro.bg и Ring.tv и 94% от т.нар. bTV group. Останалите 6% се придобиват от Top Tone Media Holdings срещу 17.7 млн. долара. Но Top Tone прехвърля и притежаваните от нея до момента 20% от Pro.bg и Ring.tv.

Във всички документи Top Tone Holdings се споменава заедно с Красимир Гергов. 

Още в първото съобщение за сделката (PDF) се казва, че по договор Гергов е упълномощен да получи "икономическите ползи", натрупани за Top Tone Media Holdings. Отбелязано е и че с новата сделка след придобиването на 6-те процента се прекратяват всички дотогава съществуващи договорeности с Top Tone Media Holdings и Красимир Гергов за бизнеса на Pro.bg.  

В т.нар. Investment agreement от 22 април има още детайли. Според документа Top Tone Media Holdings може да продава, прехвърля или да се разпорежда със собствеността си само ако дружеството наследник е контролирано и 100% притежавано от Гергов. Самата компания също е посочена като негова собственост. 

Top Tone Media Holdings има опция да разшири участието си в дружеството - собственик на bTV (с още 4% в следващите три години), а след 2013 има право да продаде всичко и СМЕ да ги изкупи. Тя получава и едно място в борда на новата фирма. 

От съобщенията до борсата се разбира, че в bTV Group влизат телевизиите bTV, bTV cinema, bTV comedy, 74 % от "Радиокомпания Си Джей" (това са радиостанциите N-joy, "Джаз ФМ", "Класик ФМ", "Мелъди" и Z-rock) и 23% от "Болкан медиа груп" (издател на списанията "Жената днес" и "Наш дом"). 

Досегашният собственик на всички тези медии (с изключение на bTV comedy) "Болкан нюз корпорейшън" вече е преименуван на "БТВ Медиа груп" ЕАД и е еднолична собственост на "Си Ем И Бългерия Би Ви" (Нидерландия). Именно в "Си Ем И Бългерия Би Ви" според сделката Top Tone Media Holdings вече притежава 6%.

Красимир Гергов беше потърсен от "Капитал" за коментар по тази тема, но отказа да вземе отношение.

* Top Tone Media Holdings Limited - регистрирана на Британските Вирджински острови. До продажбата на bTV на СМЕ тя притежава през други фирми 20% от Pro.bg и Ring.tv. При сделката ги прехвърля на СМЕ срещу почти 18 млн. долара. В един от публично предоставените документи като пълномощници на Top Tone Media Holdings Limited са представени Владимир Брусарски и Росица Пенчева. Брусарски има обща фирма с брата на Красимир Гергов - Тодор, освен това заема различни управляващи длъжности във фирми на или с участието на Гергов. Росица Пенчева също има връзка с Тодор Гергов. Тя е адвокат и до декември 2009 г. заедно с него са били в борда на фирмата "Медиа линк" АД.

В шеметната ни и оплетена история през последните години на злощастните зрители често се налага да гледат един особено дразнещ жанр – пародията. В нея за пред хората нещата, които се случват, се представят по приемлив и благовиден начин, докато зад кулисите е различно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

27 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  iordan avatar :-|
  Йордан Матеев
  • - 20
  • + 20

  Според вас честната конкуренция на рекламния пазар ще бъде защитена със забрана на вертикалната интеграция? Абсурдна теза. Това е погазване на свободи и нарушава принципа за равенство пред закона.
  http://iordanmateev.blogspot.com/2010/06/blog-post_03.html

  Нередност?
 • NK /имигрант в родната страна/
  • - 10
  • + 85

  Признатото в случая лицемерие малко осветлява защо в продължение на 10 години (всъщност излизат 11) се направи всичко възможно да бъде оплют единствения български политик, който направи нещо съществено за територията наречена България в посока изграждане на държава.

  Все още над 80% от промиваните през годините мозъци вярват, че същия им е основната причина за всички злини - от паднало либидо до червеите в доматите. ... Явно твърде много мазоли е настъпал.


  135-годишен поздрав за всички обитатели на територията България от дедо ви Петко Рачов Славейков:

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.
  (1875г.)

  Нередност?
 • 3
  marina5 avatar :-|
  marina5
  • - 79
  • + 25

  От няколко дни следя как журналистите реагират към човека, създал най-много и най-големите медии в България. Направо недоумявам, че повечето от тях се нахвърлиха настървено срещу човека, който реално създаде конкуренция на пазара, откри хиляди нови работни места и изгради конкурентен и силно развит рекламен пазар. Учудващо е, че именно журналистите "изядоха" своя човек. Единственото, което те разбраха е "плод и зеленчук", "порно" и заподозряха пак зли интереси. Колко жалко, но това реално показва техните лични възможности. И още по-жалко, защото дори икономическите журналисти показаха, че не разбират от предприемачество, инвестиции, управление и успешно бизнес планиране и моделиране. Сигурна съм, че всички инвеститори, хора, които имат бизнес в България много ясно са разбрали какво казва Красимир Гергов. А то е просто и вярно: "От 10 години инвестирам моите и парите на международните си партньори в България, въпреки политическия рекет, оплюванията на конкурентите ми и безмислените дела в съда. Въпреки, че ми е било много трудно, съм изградил най-харесваната телевизия в България. Ето това ме прави щастлив и сигурен, че съм постъпил правилно". За това искам да кажа на Красимир Гергов чрез форума на Капитал (въпреки, че те нищо не са разбрали, защото са просто журналисти): Господин Гергов, шапка Ви свалям, вие сте един умен, успял и смел мъж! Хич да не Ви пука от няколко дребни души, които никога няма да имат успеха, куража и смелостта да направят нещо в живота си и затова ще им остане само да коментират успеха на другите! Браво за bTV, браво за рекламата, браво да привлечените стотици милиони инвестиции в медийния пазар!

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 71
  • + 24

  Не завиждайте андрешковци, завистта е смъртен грях ще се пържите в Ада...
  А по повод Красимир Гергов, човекът просто ги умее нещата при капитализЪма за който така настървено скачахме.......Нещо като Джон Рокфелер, ама много по-малък от Български мащаб...
  Ако имате време и акъл в капацините по добре щудирайте ходовете на г-н Гергов и се учете... нали сте учили "Напред науката е слънце...."
  Айде мърдайте гънки, но не завиждайте.......

  Нередност?
 • 5
  45iv avatar :-|
  45iv
  • - 52
  • + 16

  В.Капитал явно сериозно се е захванал с 4истотата на Бг.медии.Но в една книга е казано-По делата 6те ги познаете.Незнам дали 6те намерите от 1 год. тук крити4ен материал с/у ББ ЦЦ или правителството.Къде бяхте когато над 50%от пе4аните медии бяха собственост на 1 западна гропировка. В коя дем. държава можа6е да се позволи това.Но явно народа си е сменил навиците.Голяма 4аст от мед. баница мина в други ръце-УВИ.Напъните ви са направо жалки.Нима искате по административен път да се върне статуквото.Жак Уел4 го е казал-Или бъди наи добрия в бран6а или се омитаи.За съжаление в Б-я страната на неуграни4ените НЕвъзможности,това е невъзможно.Тук в масовия бизнес-таксита,търг.на дребно,мадии,важи лафа-Аз неискам да съм добре ..........................

  Нередност?
 • 6
  dgavrilova avatar :-?
  Jeanne D'Arc
  • - 16
  • + 56

  А дали Красимир Гергов не може и не трябва да бъде съден, че в продължение на 10 години е погазвал закона???

  Нередност?
 • 7
  yankee avatar :-|
  Yankee
  • - 12
  • + 65

  Червената буржоазия вече се чувства всесилна и недосегаема и не и пука какво мислят балканските скотове-получовеци. Ето това ви каза мазното ченге "бизнесмен" с достатъчна наглост и в прав текст. А вие тъпанарите дето Костов ви е крив за всичко и помилвахте червените палачи на 10.10.1989 година (вместо да тръгнат подир Чаушеску при любимите им Маркс и Ленин ), докарахте това комарджийско перде Царя, избрахте потомъка на убиец и престъпник, а сега сложихте и телохранител-бабаит да ви управлява... В коя нормална страна слагат начело такива карикатури? А после се чудите кой ви е духал супата и защо сте като Албания (но не задълго щото има и по-ниски дъна), а не сте като Чехия....

  Нередност?
 • 8
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius
  • - 20
  • + 8

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Ами Боби дай всички да трупаме пари които за целия си живот не можем да изхарчим,и ако не си запознат според новите смъртни грехове които обяви Ватикана са и да си неприлично богат,така че въпрос на тълкувания.

  Нередност?
 • 9
  polyta avatar :-|
  Papesa
  • - 8
  • + 30

  "Красимир Гергов призна, че е съдружник в БТВ". Аз бих попитала "И какво от това?". То това си го знаехме, голям праз!

  Нередност?
 • 10
  febra avatar :-|
  febra
  • - 17
  • + 45

  До коментар [#3] от "marina5":

  Спомням си и за други смели и успели мъже - Илия Павлов, Васил Илиев, Гущеров, Георги Гергов, Христо Ковачки, Цецо мустака, ПИБ-аджиите, Васил Божков. И те са направили революция в бизнеса им. Само че когато революцията се състои основно в узурпиране и монополизиране на мен ми пречи.
  Ако си била на заплата при К.Гергов може и да си намазала филийка, но това е за сметка на толкова много пропуснати ползи, колкото не можеш да си представиш с твоя "смел и успял мъж".
  Няма как да разбереш какво ти казвам, ако наричаш монополизирания пазар конкурентен. Затова и не си прави труда да мислиш как да славословиш твоя патрон

  Нередност?
Нов коментар