С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 25 юни 2010, 15:01, 7118 прочитания

По план

Офшорна фирма става собственик на половината от НУРТС и два мултиплекса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Консултант - кредитор

В средата на май в интервю за вестник "Пари" Цветан Василев заяви, че по сделката за НУРТС консултира инвестиционен фонд. "Убедил съм доста хора да инвестират в това нещо. Мои познати отвън, които знаят възможностите ми." Василев тогава обясни, че инвеститорът ще плати придобиването на 50% от НУРТС (стойността на сделката е около 50 млн. евро), а за развитието на мрежата ще се търси кредитиране. Василев допусна, че КТБ може да е банката, която да финансира НУРТС, като каза: "Това е още един проект, който би минал през банката, което е мой личен интерес."
В края на април стана ясно, че в КТБ са съсредоточени почти 50% от депозитите на най-големите държавни фирми (около 408 млн. лева). Досега банката е финансирала и други медийни сделки. Това са покупки на бившата шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, на вестници и телевизии, сред които "Телеграф", "Монитор", "Политика", BBT. Цветан Василев консултираше и придобиването на ТВ7 от австрийски фонд.

Още по темата

БТК излиза от играта за дигиталната телевизия

Излъчвателите на НУРТС стават собственост на две офшорни компании

22 юли 2011

Обрат в цифровизацията

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради избора на мултиплекс оператори

20 май 2011

Кучето, което не хапе

Европейски граждански организации излизат с обща инициатива срещу медийната концентрация в ЕС

8 апр 2011

Всички печелят освен зрителя

Правителството отложи цифровизацията на телевизиите до 2015

19 ное 2010

Ще инвестираме в оптична мрежа

Главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер пред в. "Капитал"

22 юли 2010

Гинтарс Кавацис: "Хану Про" и "Тауърком" няма да се обединяват

Мениджърът на компанията, която ще разпростанява повечето цифрови телевизии, пред "Капитал"

19 юли 2010

Кент флош роял

С непрозрачен конкурс държавата избра компанията, която ще разпространява БНТ и БНР

16 юли 2010

Мултиплексирай това

Как ще работи цифровото разпространение на ефирните телевизии в България

13 юли 2010

КЗК даде зелена светлина на сделката за НУРТС (обновено)

С едно решение на регулатора "НУРТС България" се превърна в най-важния играч в цифровизацията на телевизиите

23 юни 2010

КРС одобри сделката за НУРТС

Регулаторът е прехвърлил лицензите от досегашния собственик БТК на "НУРТС - България"

15 юни 2010

Хонконгска връзка

Бъдещето на БТК има три сценария, най-вероятният от които води към Китай

4 юни 2010

Един ще ги владее всички

Инвеститорите зад банкера Цветан Василев ще имат водеща роля в предстоящата цифровизация на тв ефира

5 май 2010

Петата власт: Рекет

Цветан Василев и Делян Пеевски превърнаха търговията с влияние в норма за медиите

16 апр 2010

Анонимни инвеститори влизат в тв разпространението

Представлявани от Цветан Василев хора "без доверие на банки и фондове" купуват 50% от НУРТС

9 апр 2010

Wanchai e квартал в Хонконг. Някъде там между конструкциите от стъкло и стомана, на "Харбър роуд" 18 е Central Plaza - третият по височина небостъргач на острова.

На 57-ия му етаж би трябвало да се намира офисът на фирмата, която ще купи радио- и телевизионните кули на БТК. Тя се казва "Цефор холдинг лимитед". Сделката става възможна, след като през седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че всъщност не се налага да разрешава придобиването.


От становището на антимонополния орган се видя, че фирмата Mancelord Limited, която иска да купи срещу 50 млн. евро половината от Национално управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), е 100% собственост на регистрираната в Хонконг компания. Кои обаче са "Цефор холдинг лимитед" и защо искат да развиват радио- и тв разпръскването в България, имат ли опит в цифровизацията и други интереси тук продължава да е загадка или пък умишлено скривана информация. Единствената потвърждаваща се връзка остава с групата около Корпоративна търговска банка и собственика й Цветан Василев.

Прекосяваме граници, създаваме решения

За "Цефор холдинг" няма публична информация. Проверка на точния й адрес, посочен пред КЗК, отвежда до Central Plaza, но в апартамент 5704-5 всъщност е местният офис на Vistra group, открит през 2009 г. "Капитал" се свърза с офиса в Хонконг за повече информация за "Цефор холдинг", но бяхме пренасочени към представителството в Женева. От там отговориха, че нямат правомощия да коментират, но обещаха, че по-късно ще се обади друг представител на компанията, което не се случи до редакционното приключване на броя.Vistra е компания, която предлага всякакви услуги, свързани с регистриране и управление на фирми, мениджмънт на активи и т.н. Това означава, че тя вероятно е създала "Цефор холдинг" за свой клиент, който може и никога да не е стъпвал в Хонконг. Мотото на Vistra е "Прекосяваме граници, създаваме решения". Фирмата има офиси във Великобритания, Холандия, Люксембург, Кипър и други страни. На адреса й в Кипър се оказва регистриран Mancelord Limited, който е собственост на "Цефор холдинг". Това показва сравнение между посочения в документите на КЗК адрес и сайта на Vistra. Очевидно Vistra e създала и двете фирми. Кой е реалният собственик в края на комбинацията от офшорни компании обаче не е ясно.

В публикуваното решение на КЗК е посочено само, че "Цефор" не осъществява самостоятелна дейност, а участва и управлява други предприятия и останалите данни са заличени (право на комисията е да скрива част от информацията - бел. ред.).

"В решението не е изследван въпросът дали "Цефор холдинг" упражнява контрол върху други предприятия и дали последните имат реализиран оборот в страната. Изясняването на този въпрос е от значение за решението дали в конкретния случай е налице концентрация между предприятия", коментира в четвъртък пред "Дневник" адвокат Румен Петров, партньор в "Георгиева, Петров, Ненков, Георгиев". "Има доста непубликувани данни, тъй като представляват защитена тайна, и затова не може да се прецени дали това е дефект на решението, или е обсъдено от КЗК, но е защитена тайна", обясни той.

Така отговорът на въпроса кой всъщност ще притежава НУРТС остава изтрит и/или неясен. Защото не е сигурно дали КЗК е изследвала собствеността до реалните лица, или е стигнала само до офис 5704-5.

А собствеността има значение не само защото новата фирма ще управлява преносната мрежа и поне половината от мултиплексите. Прозрачността на инвеститора е важна, за да може да се провери и гарантира, че няма акционер, който притежава дялове в радио или телевизия.  Българското законодателство забранява една компания да е собственик едновременно на медиа и мултиплекс.

Кипър - Хонконг - Пловдив - София

Досега публично известно е само, че консултант на Mancelord е дружеството "Бромак", притежавано от Цветан Василев (виж карето). През тази фирма той е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Василев отказа да отговаря на въпроси на "Капитал" за инвеститора.

Mancelord в момента притежава 100% от "НУРТС България" - създадено за покупката на предавателите. В неговия съвет на директорите влизат шестима българи, но единственият по-разпознаваем сред тях е директорът на издателство "Сиела" Светлозар Желев, който отказва да говори за тази компания.

Около Vistra има и още една българска връзка. В сайта й е публикувано съобщение, че тя е открила офис в България в края на май 2010 г. Неин представител тук става адвокат Петър Стойчев, чиято кантора е в Пловдив. Той е регистрирал дружество "Вистра България" в края на 2009 г. Стойчев има участие в собствеността и управлението на различни компании, а в медиите придоби публичност като адвоката на Ирена Кръстева покрай интересите й да купи "Ботев" (Пловдив). Стойчев не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.

Технология на сделката

Преди повече от месец Mancelord се договори с БТК да купи половината от НУРТС.  А после стана ясно, че купува и "Тауърком България" - фирмата, която спечели конкурса на КРС за първите два мултиплекса, на които ще бъдат качвани частните телевизии.  С решението си от тази седмица КЗК даде зелена светлина и на двете сделки в пакет.

Според изследването, което прави, регулаторът решава, че тези придобивания всъщност не попадат в обхвата му. Според Закона  за защита на конкуренцията предприятията уведомяват КЗК за концентрация и тя се произнася по нея, ако общият им оборот надхвърля 25 млн. лв, а приходите на всяка една от засегнатите компании са над 3 млн. лв. КЗК обаче обяснява, че само едно от предприятията е реализирало оборот в България през предходната година - БТК, а Mancelord Limited и "Тауърком България" са учредени през 2009 г. и нямат приходи в страната. Именно затова тяхната концентрацията  не попада в регулацията на закона.

Придобиванията стават след тройна комбинация. Първо е създадено дружеството "НУРТС България" ЕАД (собственост на Mancelord). То купува 100% НУРТС от БТК. А БТК пък придобива 50% от "НУРТС България" и така двете компании създават джойнт венчъра. В решението на КЗК е описано, че на следващ етап БТК може да изиска Mancelord да изкупи дяловете й и офшорката да придобие пълен контрол.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) преди седмица също се произнесе по сделката, като разреши лицензите за преносната мрежа от БТК да се прехвърлят на "НУРТС България". Представителите на регулатора обясниха, че основното, за което са се погрижили, е да остане гарантирано разпространението на държавните БНТ и БНР.

Речено - сторено
 
БТК отдавна искаше да продаде мрежата от предаватели и почти се беше стигнало до договор с австрийската ORS, КЗК тогава проверява дълго, но в един момент сделката пропадна. Междувременно се променяха закони, които уреждат цифровизацията, и течаха конкурси, издаваха се лицензи за мултиплекси.

"Тауърком" спечели два от тях и заяви, че когато бъде обявен конкурс, ще кандидатства и за изграждането на обществения мултиплекс, чрез който ще се разпространяват БНТ и БНР. Ако компанията спечели и него, "НУРТС България" ще бъде собственик на преносната мрежа и половината мултиплекси в България ("Хану про" спечели да изгражда другите три).

Всъщност това нямаше да е възможно, ако не бяха направени законови промени преди година.  В края на управлението на тройната коалиция бе отменена забраната за едновременно притежаване на разпространителска мрежа и мултиплекс. Смисълът й беше да предотврати концентрацията на голям ресурс в една компания и съответно злоупотребата с него. След силен натиск от страна на ДПС обаче ограничението бе отменено с мотива, че може да отблъсне сериозните инвеститори от българския пазар, за които няма да е изгодно да са собственици само на мрежата.

"Изправени сме пред ситуация, в която основната отговорност за преминаване към цифрово телевизионно излъчване на първия етап от цифровизацията пада върху едно юридическо лице", коментира Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО (Асоциацията на българските радио- и тв оператори). "Практиката сочи, че при осъществяване на няколко дейности по веригата пренос - разпространение от един и същ пазарен субект е налице възможност за постигане на икономия от мащаб. Вярваме, че преговорите с "НУРТС България" ще се развиват в рамките на свободното договаряне и добрите търговски практики", допълни той.

Още от първоначалното заявяване на интереса на Mancelord към НУРТС инвеститорът се пази в тайна. Всички отказват да обяснят кой иска да даде 50 млн. евро за мрежата. БТК  също отклонява въпросите за бъдещия си партньор.

В блога си nellyo.wordpress.com юристът Нели Огнянова написа през седмицата: " Напълно възможно е някой да  затваря цикъла "производство на съдържание – смесване – пренос"... Цялата  мрежа от офшори, представителства  и многоточия в решението на КЗК прави горната хипотеза напълно реалистична. А зависимостта на обществените медии от "НУРТС  България" е отделна тема, картината  тепърва ще блесне в целия си блясък."
 
* "Мултиплекс" е обобщаващо наименование за устройствата и технологиите, които ще служат за смесване и разпространение на дигитални радиа и телевизии в ефира.

По темата работи и Андриан Георгиев
Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

HBO сваля цената на онлайн платформата си и предлага нова опция за плащане 2 HBO сваля цената на онлайн платформата си и предлага нова опция за плащане

HBO GО вече ще струва 2.99 евро на месец за директните абонати на услугата

14 ное 2018, 935 прочитания

АЕЖ - България, поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеевски 1 АЕЖ - България, поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеевски

Днес обаче документът бе публикуван в Държавен вестник и очевидно президентът го е подписал още миналата седмица

13 ное 2018, 948 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
КЗК санкционира "Експрес БГ" ЕАД за дъмпинг на цени

Антимонополният регулатор обаче отхвърли жалбата на ВАЦ срещу вестник "Телеграф"

Голямата работа на рекламните агенции

Кои са най-големите комуникационни групи в България, които управляват близо 280 млн. рекламни инвестиции и как дигитализацията променя бизнеса им

Кои са банките с най-ниски такси

БНБ вече прави сравнение между офертите на всички институции на пазара

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Бергман мания 2018

Сто години след рождението му Ингмар Бергман намира ново поколение публика за филмите си

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Според Синек е важно един ръководител да избяга от статистиката

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Икономиките на ЕС и България се забавят, Brexit пред финал

Емисия

DAILY @7PM // 14.11.2018 Прочетете