Новият брой: Да си посееш бъдеще

По план

Офшорна фирма става собственик на половината от НУРТС и два мултиплекса

Весислава Антонова
9169 прочитания

© Надежда Чипева


Консултант - кредитор

В средата на май в интервю за вестник "Пари" Цветан Василев заяви, че по сделката за НУРТС консултира инвестиционен фонд. "Убедил съм доста хора да инвестират в това нещо. Мои познати отвън, които знаят възможностите ми." Василев тогава обясни, че инвеститорът ще плати придобиването на 50% от НУРТС (стойността на сделката е около 50 млн. евро), а за развитието на мрежата ще се търси кредитиране. Василев допусна, че КТБ може да е банката, която да финансира НУРТС, като каза: "Това е още един проект, който би минал през банката, което е мой личен интерес."

В края на април стана ясно, че в КТБ са съсредоточени почти 50% от депозитите на най-големите държавни фирми (около 408 млн. лева). Досега банката е финансирала и други медийни сделки. Това са покупки на бившата шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, на вестници и телевизии, сред които "Телеграф", "Монитор", "Политика", BBT. Цветан Василев консултираше и придобиването на ТВ7 от австрийски фонд.

Wanchai e квартал в Хонконг. Някъде там между конструкциите от стъкло и стомана, на "Харбър роуд" 18 е Central Plaza - третият по височина небостъргач на острова.

На 57-ия му етаж би трябвало да се намира офисът на фирмата, която ще купи радио- и телевизионните кули на БТК. Тя се казва "Цефор холдинг лимитед". Сделката става възможна, след като през седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши, че всъщност не се налага да разрешава придобиването.

От становището на антимонополния орган се видя, че фирмата Mancelord Limited, която иска да купи срещу 50 млн. евро половината от Национално управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), е 100% собственост на регистрираната в Хонконг компания. Кои обаче са "Цефор холдинг лимитед" и защо искат да развиват радио- и тв разпръскването в България, имат ли опит в цифровизацията и други интереси тук продължава да е загадка или пък умишлено скривана информация. Единствената потвърждаваща се връзка остава с групата около Корпоративна търговска банка и собственика й Цветан Василев.

Прекосяваме граници, създаваме решения

За "Цефор холдинг" няма публична информация. Проверка на точния й адрес, посочен пред КЗК, отвежда до Central Plaza, но в апартамент 5704-5 всъщност е местният офис на Vistra group, открит през 2009 г. "Капитал" се свърза с офиса в Хонконг за повече информация за "Цефор холдинг", но бяхме пренасочени към представителството в Женева. От там отговориха, че нямат правомощия да коментират, но обещаха, че по-късно ще се обади друг представител на компанията, което не се случи до редакционното приключване на броя.

Vistra е компания, която предлага всякакви услуги, свързани с регистриране и управление на фирми, мениджмънт на активи и т.н. Това означава, че тя вероятно е създала "Цефор холдинг" за свой клиент, който може и никога да не е стъпвал в Хонконг. Мотото на Vistra е "Прекосяваме граници, създаваме решения". Фирмата има офиси във Великобритания, Холандия, Люксембург, Кипър и други страни. На адреса й в Кипър се оказва регистриран Mancelord Limited, който е собственост на "Цефор холдинг". Това показва сравнение между посочения в документите на КЗК адрес и сайта на Vistra. Очевидно Vistra e създала и двете фирми. Кой е реалният собственик в края на комбинацията от офшорни компании обаче не е ясно.

В публикуваното решение на КЗК е посочено само, че "Цефор" не осъществява самостоятелна дейност, а участва и управлява други предприятия и останалите данни са заличени (право на комисията е да скрива част от информацията - бел. ред.).

"В решението не е изследван въпросът дали "Цефор холдинг" упражнява контрол върху други предприятия и дали последните имат реализиран оборот в страната. Изясняването на този въпрос е от значение за решението дали в конкретния случай е налице концентрация между предприятия", коментира в четвъртък пред "Дневник" адвокат Румен Петров, партньор в "Георгиева, Петров, Ненков, Георгиев". "Има доста непубликувани данни, тъй като представляват защитена тайна, и затова не може да се прецени дали това е дефект на решението, или е обсъдено от КЗК, но е защитена тайна", обясни той.

Така отговорът на въпроса кой всъщност ще притежава НУРТС остава изтрит и/или неясен. Защото не е сигурно дали КЗК е изследвала собствеността до реалните лица, или е стигнала само до офис 5704-5.

А собствеността има значение не само защото новата фирма ще управлява преносната мрежа и поне половината от мултиплексите. Прозрачността на инвеститора е важна, за да може да се провери и гарантира, че няма акционер, който притежава дялове в радио или телевизия.  Българското законодателство забранява една компания да е собственик едновременно на медиа и мултиплекс.

Кипър - Хонконг - Пловдив - София

Досега публично известно е само, че консултант на Mancelord е дружеството "Бромак", притежавано от Цветан Василев (виж карето). През тази фирма той е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Василев отказа да отговаря на въпроси на "Капитал" за инвеститора.

Mancelord в момента притежава 100% от "НУРТС България" - създадено за покупката на предавателите. В неговия съвет на директорите влизат шестима българи, но единственият по-разпознаваем сред тях е директорът на издателство "Сиела" Светлозар Желев, който отказва да говори за тази компания.

Около Vistra има и още една българска връзка. В сайта й е публикувано съобщение, че тя е открила офис в България в края на май 2010 г. Неин представител тук става адвокат Петър Стойчев, чиято кантора е в Пловдив. Той е регистрирал дружество "Вистра България" в края на 2009 г. Стойчев има участие в собствеността и управлението на различни компании, а в медиите придоби публичност като адвоката на Ирена Кръстева покрай интересите й да купи "Ботев" (Пловдив). Стойчев не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.

Технология на сделката

Преди повече от месец Mancelord се договори с БТК да купи половината от НУРТС.  А после стана ясно, че купува и "Тауърком България" - фирмата, която спечели конкурса на КРС за първите два мултиплекса, на които ще бъдат качвани частните телевизии.  С решението си от тази седмица КЗК даде зелена светлина и на двете сделки в пакет.

Според изследването, което прави, регулаторът решава, че тези придобивания всъщност не попадат в обхвата му. Според Закона  за защита на конкуренцията предприятията уведомяват КЗК за концентрация и тя се произнася по нея, ако общият им оборот надхвърля 25 млн. лв, а приходите на всяка една от засегнатите компании са над 3 млн. лв. КЗК обаче обяснява, че само едно от предприятията е реализирало оборот в България през предходната година - БТК, а Mancelord Limited и "Тауърком България" са учредени през 2009 г. и нямат приходи в страната. Именно затова тяхната концентрацията  не попада в регулацията на закона.

Придобиванията стават след тройна комбинация. Първо е създадено дружеството "НУРТС България" ЕАД (собственост на Mancelord). То купува 100% НУРТС от БТК. А БТК пък придобива 50% от "НУРТС България" и така двете компании създават джойнт венчъра. В решението на КЗК е описано, че на следващ етап БТК може да изиска Mancelord да изкупи дяловете й и офшорката да придобие пълен контрол.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) преди седмица също се произнесе по сделката, като разреши лицензите за преносната мрежа от БТК да се прехвърлят на "НУРТС България". Представителите на регулатора обясниха, че основното, за което са се погрижили, е да остане гарантирано разпространението на държавните БНТ и БНР.

Речено - сторено

БТК отдавна искаше да продаде мрежата от предаватели и почти се беше стигнало до договор с австрийската ORS, КЗК тогава проверява дълго, но в един момент сделката пропадна. Междувременно се променяха закони, които уреждат цифровизацията, и течаха конкурси, издаваха се лицензи за мултиплекси.

"Тауърком" спечели два от тях и заяви, че когато бъде обявен конкурс, ще кандидатства и за изграждането на обществения мултиплекс, чрез който ще се разпространяват БНТ и БНР. Ако компанията спечели и него, "НУРТС България" ще бъде собственик на преносната мрежа и половината мултиплекси в България ("Хану про" спечели да изгражда другите три).

Всъщност това нямаше да е възможно, ако не бяха направени законови промени преди година.  В края на управлението на тройната коалиция бе отменена забраната за едновременно притежаване на разпространителска мрежа и мултиплекс. Смисълът й беше да предотврати концентрацията на голям ресурс в една компания и съответно злоупотребата с него. След силен натиск от страна на ДПС обаче ограничението бе отменено с мотива, че може да отблъсне сериозните инвеститори от българския пазар, за които няма да е изгодно да са собственици само на мрежата.

"Изправени сме пред ситуация, в която основната отговорност за преминаване към цифрово телевизионно излъчване на първия етап от цифровизацията пада върху едно юридическо лице", коментира Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО (Асоциацията на българските радио- и тв оператори). "Практиката сочи, че при осъществяване на няколко дейности по веригата пренос - разпространение от един и същ пазарен субект е налице възможност за постигане на икономия от мащаб. Вярваме, че преговорите с "НУРТС България" ще се развиват в рамките на свободното договаряне и добрите търговски практики", допълни той.

Още от първоначалното заявяване на интереса на Mancelord към НУРТС инвеститорът се пази в тайна. Всички отказват да обяснят кой иска да даде 50 млн. евро за мрежата. БТК  също отклонява въпросите за бъдещия си партньор.

В блога си nellyo.wordpress.com юристът Нели Огнянова написа през седмицата: " Напълно възможно е някой да  затваря цикъла "производство на съдържание – смесване – пренос"... Цялата  мрежа от офшори, представителства  и многоточия в решението на КЗК прави горната хипотеза напълно реалистична. А зависимостта на обществените медии от "НУРТС  България" е отделна тема, картината  тепърва ще блесне в целия си блясък."

* "Мултиплекс" е обобщаващо наименование за устройствата и технологиите, които ще служат за смесване и разпространение на дигитални радиа и телевизии в ефира.

По темата работи и Андриан Георгиев

Консултант - кредитор

В средата на май в интервю за вестник "Пари" Цветан Василев заяви, че по сделката за НУРТС консултира инвестиционен фонд. "Убедил съм доста хора да инвестират в това нещо. Мои познати отвън, които знаят възможностите ми." Василев тогава обясни, че инвеститорът ще плати придобиването на 50% от НУРТС (стойността на сделката е около 50 млн. евро), а за развитието на мрежата ще се търси кредитиране. Василев допусна, че КТБ може да е банката, която да финансира НУРТС, като каза: "Това е още един проект, който би минал през банката, което е мой личен интерес."

В края на април стана ясно, че в КТБ са съсредоточени почти 50% от депозитите на най-големите държавни фирми (около 408 млн. лева). Досега банката е финансирала и други медийни сделки. Това са покупки на бившата шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, на вестници и телевизии, сред които "Телеграф", "Монитор", "Политика", BBT. Цветан Василев консултираше и придобиването на ТВ7 от австрийски фонд.

Wanchai e квартал в Хонконг. Някъде там между конструкциите от стъкло и стомана, на "Харбър роуд" 18 е Central Plaza - третият по височина небостъргач на острова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


7 коментара
 • 1
  press avatar :-|
  press

  странно защо, но държавните институции и медиите замълчаха след справката на финансовото министерство за държавните депозити в в банката на дпс-корпоративна. почти два месеца след това цари пълно мълчание.
  http://22chasa.blogspot.com/2010/05/63.html

 • 2
  cgrozev avatar :-|
  Christo Grozev

  До коментар [#1] от "press":

  Не се притеснявай. Скоро.

 • 3
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Заглавието трябва да бъде "По плана на БКП-ДС"

  Както прилапаха цялата държава, мръсните комунисти и ченгета, така опоскаха и това. Сега енджойвайте управление с марксистка идеология, азиатски заплати на пролетариата и построен комунизъм за червения мениджмънт (както и в цялата държава).

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А защо държавата, такива важни обекти не ги продава само във вид на публични дружества? В които няма акционери офшорки? И дружествата наистина да са публични, в смисъл да имат добър фри флоат, например 30%. И даже и държавата може да си запази някакъв % от акциите.

  Да не говорим за сегашните публично частни дружества, в които всичко е скрито покрито и накрая излиза, че са само частни.

 • 5
  rumenvl avatar :-|
  rumenvl

  За непрозрачните сделки ВИНАГИ ОДОБРЯВАНИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ.

  Както се вижда, управлението на ГЕРБ не е по различно от управлението на БСП или която и да е друга партия управлявала Бълрагия в последните 20 години.

  20 години държавата работи за тайни интереси на крупни бизнесмени с неясни доходи! 20 години пасем трева. Дали овачарят е Борисов или Станишев ЯВНО Е ЧЕ СМЕ ТРЕВОПАСНИ.

  Държавните чиновници одобряват ВСИЧКО НАРЕДЕНО ОТ ГОРЕ... все пак никой не иска да си загуби работата. Рибата смърди от към главата - сделките са одобрени от хората които управляват. Самите комисии изпълняват прищевките на господарите си които имат своите господари и така до върха.

  А НИЕ ПАСЕМ ТРЕВА - 20 години Българина е роб на свойте управляващи и това е поредното доказателство че промяна НЯМА!

 • 6
  anu avatar :-|
  Ronald Reagan

  Приликата с вече видяни лица и събития е очевидна.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  те това е котета, капитализЪм, "....Парица, Царица..." който може да плати, клати, който не, зяпа и завижда.....
  Затова са измислени паретата, да легитимират собственикът им....
  Така че не завиждайте, завистта е от дявола и е смъртен грях, ще се пържите на оня свят....
  "...Завистта е изначалното семе на всяко зло, първото порождение на всеки грях, първата отровна сквернота, разтляла небето и земята, първият тлетворен пламък, запалил огън за вечна мъка. ...."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал