БНТ 1 има нов програмен директор

Севда Шишманова ще се бори за модернизиране на програмното съдържание в медиата

Новият програмен директор на БНТ 1 Севда Шишманова
Новият програмен директор на БНТ 1 Севда Шишманова
Новият програмен директор на БНТ 1 Севда Шишманова    ©  Рада Петкова, БНТ
Новият програмен директор на БНТ 1 Севда Шишманова    ©  Рада Петкова, БНТ
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Управителният съвет (УС) на БНТ единодушно избра Севда Шишманова за поста Програмен директор на БНТ 1 и подкрепи концепцията й за развитието на новата програмна визия на телевизията.

За разлика от досега установената практика, когато програмните директори се назначаваха направо от генералния директор,  Шишманова бе избрана след като публично представи концепцията си за програмното развитие на БНТ пред УС и журналисти. Тя отговори на много въпроси.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Marriela
  • - 4
  • + 6

  Потресена съм :-(((
  „Облякъл се Илия и пак в тия!“
  Севда Шишманова беше два мандата член на УС на БНТ – през двата мандата управление на Уляна Пръмова – и като такава носи отговорност за всички порочни практики в БНТ през този период. Севда Шишманова беше и ръководител на най-мащабния и скъпоструващ проект на БНТ „Голямото четене“, за който се знае и че е бартерна сделка, а според журналисти бартерните сделки са един от начините по които е източвана БНТ.
  Вяра Анкова и новият УС направиха много безпринципен избор, с който противоречат на заявените си до този момент добри намерения за развитието на БНТ – прозрачност, конкурсно начало, избиране на няколко човека от Обществения съвет към БНТ, които да следят за критиките и препоръките на зрителите и да ги представят на заседания на УС. Вяра Анкова обеща да помоли Комисията за финансов контрол да извърши проверка на всички обществени проекти, реализирани от БНТ, за които я обвиняват конкурентите й, а „Голямото четене“ е най-големият сред тях и има най-много обвинения за него. По този начин Вяра Анкова предварително оневини Севда Шишманова, което е абсурдно. А становището на Етичната комисия преди няколко месеца?! Посочени бяха не малко случаи на конфликт на интереси, за които и Севда Шишманова като член на УС и ръководител на „Голямото четене“ би трябвало да носи отговорност. Въпреки че самата Етична комисия си затвори очите за самата Севда Шишманова, оневинявайки я напълно. Севда Шишманова не зачиташе като ръководител на „Голямото четене“ въпросите и критиките на зрителите, изразени във форума на официалния сайт на този проект. Като ръководител съсипа едно от малкото хубави неща, които се случиха благодарение на „Голямото четене“ – неговият форум (може би други хора от екипа имат вина за това, но тя беше ръководител). Севда Шишманова не проумя, че младите, към които най-вече трябваше да бъде насочен този проект, са в интернет – сайтът на кампанията се поддържаше в безобразно състояние. Севда Шишманова не проумя и че когато се прави проект, който трябва да е насочен най-вече към широката младежка аудитория, се избира подходящ водещ, а не такъв който да я приспива със скучността и суховатостта си. Севда Шишманова носи и отговорност за непрозрачното избиране на външна продуцентска фирма, която да реализира този проект. Ами фактът, че Севда Шишманова съвместяваше участието си в ръководството на БНТ като отразяваше едновременно с това и изборите за президент в САЩ преди около две години?! Ходи и в Пакистан за да снима документален филм... и въпреки че беше едновременно и член на УС, и ръководител на „Голямото четене“, това не й попречи да бъде и застъпник на един от 12-те класирани за финала романи. Беше и съсценарист на филмчето по романа, на който беше застъпник – и въпреки че това филмче можеше да бъде направено и в България, то тя не пропусна възможността да се разходи до Колумбия (филмчето стана много добро - факт, но както Стефан Командарев показа, че може да направи добро филмче по „На изток от рая“ без да ходи до Америка, а само прескачайки до Каварна, това можеше да стане и с филмчето по романа „Сто години самота“). Всичко това етично ли беше?! Не, според мен.
  Както споменах и Вяра Анкова, и новите членове на УС се изложиха с този избор, защото на практика показаха, че избират на ръководен пост човек, който с действията си и като член на УС, и ръководител на най-големия проект на БНТ, демонстрира точно обратното на това, което обявиха като добри намерения.
  Дали пък назначението на Севда Шишманова и като член на УС на БНТ за два мандата, и сега като програмен директор не е проява на политически натиск?! Преди около месец (на 12.07.2010) Кеворк Кеворкян (който независимо дали харесвам като журналист или не, предполагам, че е един от добре информираните български журналисти) в своя статия за един от централните ежедневници, написа следното за Севда Шишманова, въпреки че директно не спомена името й, но беше ясно, че става дума за нея: "Навремето една особа смяташе, че се е превърнала в нещо си, понеже засне - по поръчка естествено - как покойният вътрешен министър Начев дремеше на някакъв купон с манекенки. И какво сетне? Нищо и половина. Сетне малко дилетантски упражнения на тема изборите в САЩ, още по-сетне Емел Етем я доведе за ръчичката и я навря в УС на БНТ, и накрая - пустиня.".... Е, Кеворк Кеворкян сгреши - накрая не е "пустиня", а нов ръководен пост в БНТ.
  В крайна сметка, ако все пак "Голямото четене", с всичките му недостатъци, се оказа като цяло един добър проект, то заслугата е най-вече на създадения от БиБиСи интересен формат и на Милко Лазаров и приятелите му от "Студио 42" (въпреки начина по който бяха избрани да реализират този проект), според мен. Милко Лазаров се раздели с поста си на член на УС на БНТ (и правилно!), а пък Севда се сдоби с нов пост, след като вече няма право да е член на УС - вторият й мандат като такава изтече в края на м. май т.г.

  Нередност?
 • 2
  marriela avatar :-?
  Marriela
  • - 2
  • + 4

  Малка корекция - не изборите в САЩ преди около две години, а тези през 2004.
  Ето и един коментар, който намерих в сп. "Тема" в интернет по този случай:
  "БНТ командирова Севда Шишманова за изборите в САЩ.
  Членът на УС на БНТ Севда Шишманова е командирована да отразява президентските избори в САЩ на 2 ноември. Новината плъзна из коридорите на “Сан Стефано” 29 и предизвика недоволство. Причината е, че не някой международник, а именно Шишманова ще предава за Канал 1 битката Буш-Кери. Формално няма нищо нередно в това член на УС на БНТ да репортерства от мястото на събитието. Още повече че става дума за очакваните и у нас с голям интерес избори отвъд океана. Доколко обаче водеща в случая е професионалната етика, като се има предвид, че все пак Шишманова е в управата на държавната медия и мениджърският “ договор едва ли включва осъществяването на репортерски функции."

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 4
  • + 3

  Първо си изяснете какво означава на практика "разкраченото" определение "обществена телевизия" курирана от СЕМ с председател гутика, какво очаквате от нея след като влагате 60 млн. лева от бюджета, пък тогава критикувайте концепцията на Севда Шишманова или Шишман Севдин....
  Ако не знаеш за къде си тръгнал никога няма да стигнеш там където искаш....

  Нередност?
 • 4
  marriela avatar :-|
  Marriela

  @boby1945
  В случай че имате предвид моя коментар, вярно е, че в бързината и разочарованието ми този мой коментар може би изглежда малко неподреден и тавтологичен, а и поговорката вместо с "преоблякъл" съм я цитирала с "облякъл", но мисля, че е много ясен за това, какво точно е мнението ми за избора за нов програмен директор. Не обсъждам изобщо нейната концепция, и въпреки че не го споменавате, аз не коментирам и професионалните качества на Севда Шишманова като журналист. Гневът ми е насочен към принципите и добрите практики към които трябва да се придържа всеки един, който ръководи или участва в ръководството на определена държавна организация (най-общо казано). И Вяра Анкова, и новите членове на УС заявиха много добри намерения за управление на БНТ - посочих ги в коментара ми по-горе. В допълнение на това Вяра Анкова в едно от интервютата си - за в. "Дневник" - сподели, че в програмата на БНТ трябва да се промени почти всичко, също и че: "Ако телевизията трябва да отговори на лиценза си и на обществената си функция, трябва да даде друго програмно съдържание. Ние сме големи длъжници на области като образование, наука и дори забавление. Защото една телевизия, за да изпълнява обществената си функция, трябва да покрива максимално широка аудитория, което се постига и като предоставя на зрителя забавление. От друга страна, държавата е голям длъжник на БНТ и през нея на цялото общество. Трябва да бъде формулирана мисията. Тази мисия за момента, за мен като човек, който работи 20 години в телевизията, не е много добре дефинирана като приоритети, защото те се менят във времето." А в същото време избират за един от най-важните ръководни постове човек, който и като член на УС, при това в продължение на два мандата (шест години), и като ръководител на най-големия и скъпоструващ проект на БНТ "Голямото четене" (за който има не само най-много обвинения, като някои от тях, разбира се, подлежат на проверка и доказване, но сред тях има и съвсем категорични обстоятелства, като посочените от мен, които са факт - като непрозрачния (без конкурс) избор на външна продуцентска фирма, която да реализира този голям проект, например (да не ги изброявам отново всички)) изобщо не демонстрира тези добри практики, носи и отговорност за сегашното състояние на БНТ, което е достатъчно като основание (според мен), за да се направи извода, че изборът на Севда Шишманова е безпринципен и противоречащ на заявените намерения на новото ръководство; този избор трябва да се основава на опита на избрания човек - демонстрира ли необходимите качества Севда Шишманова и като член на УС, и като ръководител на голям проект, за да й се повери този толкова тежък пост на програмен директор на БНТ1?! Предвид състоянието на БНТ и немалкото недостатъци при реализирането на "Голямото четене" - едва ли (така мисля аз)! Севда Шишманова има една неоспорима добра заслуга като член на УС - идеята БНТ да закупи лиценза за "Голямото четене" от БиБиСи, независимо от начина по който беше реализиран той в последствие!

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 3

  До коментар [#4] от "Marriela": разбирам че сте може би обидена като човек "отвътре", но гледано "отвън" проблемът не е в ръководството на БНТ (която ТВ аз харесвам и редовно гледам, най-малкото заради новините, приличният облик, добрата картина а и малкото реклами) и в тези детайли, които изнасяте и в които не се съмнявам а в "разкраченият" статус на обществена телевизия курирана от СЕМ в който назначенията са майка плаче, грамофон свири.....
  -------------------------------------------------
  В момента в който директор Х опита нещо принципно ново, например "...да промени почти всичко...", както направи с успех от раз Ив. Славков преди 30 години, ще влезе в "устата" и на политиците и на кураторите от СЕМ и ще стане стой та гледай......
  -------------------------------------------------
  Зад него, Ив. Славков преди 30 години, стоеше името на тъст му,
  (и въпреки това едва не загърмя къде панделата).....
  Зад частните телевизии днес стоят интересите на собственика на капитала им,
  Зад БНТ кой стои?
  Група политици избрани за макс 4 години, СЕМ от пак избрани от последните устати трета ръка опортюнистчета (с малки вариации)
  и вечно недоволният и завистлив българин,
  който си дели от залъка за .... и има претенции 3 пъти по-големи от БВП на САЩ+Китай взети заедно!
  --------------------------------------------------
  В такова "обкръжение" умният директор търси хора вояки, ловки, опортюнисти, минали през огън и вода и се "позабравят" лозунгите от изборният ден ........ А В. Анкова е умна жена.....
  Само не ми опонирайте с примера на ВВС.... дълго е за форум.....

  Нередност?
 • 6
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 1

  @boby1945
  Не съм обидена, разочарована съм!
  Не мисля, че проблемът не е и в ръководството на БНТ.
  Вярно е, че съществува СЕМ, който от самото си съществуването не мисля, че е направил нещо добро за медийната среда; вярно е, че и политиците, които ни управляват, оказват натиск върху медиите; вярно е, че има и немалко икономически интереси, влияещи върху медиите, но не вярвам, че абсолютно нищо не зависи и от ръководствата на самите медии. В конкретния случай, с конкретните примери, не вярвам, че всичко е по вина на обстоятелства - като тези, които посочих, и от ръководството на БНТ нищо не е зависело. Когато един ръководител има качества, идеи, добри намерения, но постоянно му пречат, то той се отказва от ръководния си пост, в противен случай - оставяйки на поста си, той също поема отговорност за всичко, което се случва, и/или не се случва - а трябва да се случи. В крайна сметка, един човек, който държи на авторитета и професионализма си, си ги отстоява, правейки и необходимите компромиси, а не се снишава, с една единствена цел - да запази на всяка цена поста си...

  Нередност?
 • 7
  opo avatar :-|
  Шукри Шашкъноглу
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#6] от "Marriela":
  Цитат:
  -------------
  Не съм обидена, разочарована съм!
  --------------

  Драга Мариела ,
  Бг е територията на обидените и разочарованите...а от 2001 год...и станата на "Оправените за 800 дни"
  Бг-ецът никога не вижда собственото си участие в събитията , той просто коментира , говори,приказва,ругае,псув.........

  .http://www.slovo.bg/old/prs/nesmenar.htm .......
  .http://www.litclub.com/library/bg/botev/poezia/mechanata.htm.........

  .като че ли са писани по сегашните прототипи а са писани преди 150 год !!!!
  Очевидно е,че имате най-малко отношение / интерес към избора на Севда Шишманова , но къде е участието Ви ???
  във форумите има две категории хора - заинтересовани и такива ,които не заслужават внимание и уважение !
  въпросът е дали го знаете........проверете броя на изгубените битки (пребройте си раните) .....ако нямате такива ...........значи сте на "правилното" място ;)

  Нередност?
 • 8
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 1

  @"можеше да е комично , но е трагично"
  Участието ми във форума на ГЧ беше единственото ми и последно участие във форум. В началото, когато се появи, реших, че е по-различен - и той беше такъв, но стана като повечето съществуващи такива. Не категоризирайте всички участници във форумите в тези две категории, които сте посочили - абсурдно е. И, не, нямам личен интерес. БНТ е държавна телевизия и е на всички българи - те имат право да я харесват или не, да я критикуват, при това аргументирано... Не ми допада внушението ви, че за да критикуваш нещо в тази държава, значи трябва да имаш личен интерес :-( А къде тогава е мястото на гражданското общество?! Моето участие в случая е на съвестен данъкоплатец (а и на такъв гласоподатавател по време на избори) и на човек с гражданско самосъзнание, и като такъв искам уважение и качествен продукт (най-общо казано); а когато според моите разбирания аз не получавам тези неща, какво мога да направя, освен да изразя открито отношението си и да изисквам нещата да се променят!

  Нередност?
 • 9
  opo avatar :-P
  Шукри Шашкъноглу
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#8] от "Marriela":
  -----------
  Цитат:
  Не ми допада внушението ви, че за да критикуваш нещо в тази държава, значи трябва да имаш личен интерес
  ----------------------

  Опазил ме Горният от опити за внушения .......истината е в линковете !
  Кой,ако не Ботев или още повече Дядо Славейков ще ни обясни защо избират такива като Севда Шишманова (всъщност дори не я познавам , оценка на непознати , нямащи моят занаят е неприемливо да давам)
  Прочетете линковете на всички с претенцията да са граждани , пребройте им раните..за Вашите нищо не пишете.........Гражданите имат рани/опит , останалите имат.........."гражданска позиция"

  Отговорът Ви е очакван,предвидим....
  всъщност , независимо че това е форум , все пак е форум...........и във форума като във форум ;)
  Съвестните данъкоплатци трябва да си извоюват правата , желанието не е достатъчно....Севди Шишмановци ще има и след 100 год , но ние ще стиснем босилека преди да станем граждани..........за сега сме само "присъстващи обитатели" на БГ

  Нередност?
 • 10
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 1

  @можеше да е комично , но е трагично
  И как аз, като съвестен данъкоплатец, да си извоювам правото в конкретния случай да критикувам поредното шефско назначение в държавната ни телевизия?!
  Колкото до форума - да, възможността читателите на онлайн изданието на даден вестник да споделят мнението си за конкретна статия в него, също е един вид форум, макар аз самата да не го възприемам точно като такъв. Правя разлика между отделно регистрираните форуми, или обособени такива в даден сайт - като този на "Голямото четене" например, и писането на постинги под статии...
  Не се възприемам като "присъстващ обитател" на БГ, не искам и хората, които управляват държавата, както и всичките му там държавни чиновници, да ме възприемат като такава...

  Накрая, въпреки негативната ми реакция от избора на новия програмен директор на БНТ, пожелавам искрено успех на Севда Шишманова (и колегите й)! Надявам се, че като на интелигентен и опитен човек не й липсва самокритичност - направила е своите изводи и поуки и като бивш член на УС на БНТ, и като ръководител на мащабен проект, какъвто беше "Голямото четене". Надявам се и да е прочела всички коментари, въпроси и "отговори", отнасящи се до "Голямото четене" (в съответните теми на съответния форум - като единственото място, където зрителите можеха да споделят мнение, да зададат въпрос или да направят препоръка за тази кампания), и да не допуска повече такова немарливо, неуважително, на моменти и некомпетентно шикалкавене от страна на членове на екипа... Надявам се и че оттук насетне ще се избират водещи на предавания не на нечий приятелски принцип, или пък единствено и само на личната преценка на съответния шеф, а ще се избират наистина подходящи такива - за да не се получават такива приспивни резултати с водещи като Георги Тенев, например (надявам се и оттук насетне като проява на уважение към зрителите от водещите да се изисква да се появяват на екран в по-спретнат външен вид). Не на последно място (макар че списъкът с пожелания към новото ръководство може да е много дълъг), надявам се и повече да не се фаворизират само определени хора от БНТ и външни продуценти по някакви неясни правила - БНТ е на всички, нека се даде възможност чрез ясни и прозрачни процедури на повече хора да реализират различни проекти. Дано и повече членове на УС да не съвместяват и други функции - като на репортери да речем, както и шефове, зам. шефове на програми или дирекции също да не се изявяват като водещи на свои предавания - като Димитър Цонев, например.
  П.П. Интересен ми е още един въпрос - преди няколко месеца една от водещите на "Полет над нощта" трябваше да напусне като такава, защото взе участие в едно танцувално шоу в конкурентна телевизия. Защо това важи само за водещите, а не и за останалите членове на екипа на различните предавания. Например - допустимо ли е да си главен сценарист на външна продукция на шоу по конкурентна телевизия, и в същото време да си сценарист (или главен такъв) на не малко продукции в БНТ, които се водят за вътрешни такива?

  Още веднъж успех на новото ръководство на БНТ!!!

  Нередност?
Нов коментар