Правителството отложи цифровизацията за 2015

Новосъздадена работна група ще подготви проект на план за въвеждане на цифровата телевизия

Спирането на аналоговото наземно телевизионно радиоразпръскване се измества за 1 януари 2015 г., съобщи министърът на транспорта Александър Цветков. Досегашният срок бе 31 декември 2012 г.

Причината за удължаването на срока с две години е значителният финансов ресурс, който трябва да осигури министерството на отбраната за освобождаване на честоти от порядъка на около 200-300 млн. лв., широката информационна кампания, която трябва да се проведе сред населението, както и осигуряването на декодери за социално слабите, обясни министър Цветков.

Министърът обясни, че сегашният срок за цифровизация до края на 2012 г. бил препоръчителен и "неговото удължаване не е в разрез с правилата на ЕК". "Последният пример е Румъния, преди това Великобритания", допълни той.

По този повод днес министерският съвет прие за преразглеждане "Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т)". Необходимостта от преразглеждане на сега действащата стратегия и нормативна уредба произтича от липсата на национален консенсус при първоначалното приемане на плана.

"Заложени са трудности от финансово, правно и пазарно естество в процеса на преход от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, които допълнително задълбочиха противоречията в периода 2009 - 2010 г. Това прави обективно невъзможна успешната реализация на прехода до 31.12.2012 г., при адекватна защита на интересите както на телевизионните зрители, така и на останалите заинтересовани страни в процеса", се казва в официалното съобщение на Министерският съвет.

С решението се създава работна група, включваща представители на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министерството на финансите, министерството на отбраната, Министерство на вътрешните работи, министерството на труда и социалната политика, министерство на културата, Комисията за регулиране на съобщенията, Съветът за електронни медии, Комисията за защита на потребителите, предприятията, притежаващи разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, Българска национална телевизия, Българско национално радио и представителна организация на доставчици на аудиовизуални медийни услуги и радиоуслуги.

Задачите на работната група са в срок до 31 януари 2011 г. да подготви проект на план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в Република България и окончателно спиране на наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване, не по-късно от 1 януари 2015 г., както и предложения за изменение и допълнение на нормативна уредба.

С оглед гарантиране на успешния преход към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в Република България, работната група ще продължи работата си като постоянно координационно звено. ,След влизане в сила на измененията в законовата и подзаконовата уредба то ще следи за изпълнението на дейностите по осъществяване на прехода, до момента на окончателното изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване и ще докладва за напредъка на всеки шест месеца.

Не става ясно обаче дали само липсата на средства в бюджета за освобождаването на честоти и законовите поправки налагат удължаването на срока, или то е поискано и от фирмите, които спечелиха лицензи за изграждането на платформите за цифрово радиоразпръскване.

Словашката "Тауърком" още миналото лято бе определена с конкурс да изгради два от мултиплексите за частните телевизионни оператори, а "Хану Про" - другите три частни платформи и мултиплекса за разпръскването на държавните БНТ и БНР.

През 2010 г. " стана ясно, че "Тауърком" ще бъде закупена от "НУРТС България", джойнт-венчър между "Виваком" и офшорната компания "Манселорд Лимитед", представлявана у нас от Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка. Тя на практика държи контрола над медийната група, управлявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, депутат от ДПС.

"Лицензиите за мултиплексите се издават от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), техният срок на валидност е по-голям, няма да има нужда от преиздаване. Предстои диалог със тях, не само с телевизиите и радиостанциите. Създаваме една работна група, която включва всички министерства, плюс КРС и тези, които трябва да се цифровизират. Ще се изготви екшън план, реалистичен и според финансовите възможности на държавата", коментира пред медиите Цветков.

Още по темата четете в новия брой на "Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


10 коментара
 • 1
  plamenj avatar :-|
  alderweireld

  Да почерпят кабелните телевизии... Въобще да не се ослушват даже - имената са посочени :-)

 • 2
  nasakoto_yakata avatar :-|
  Чингиз Хан

  за глупаците-лобисти това сигурно изглежда като победа на "здравите сили" само че нещата в този сектор се развиват много динамично... днес задържат DVB-Т само че утре зрителят вече няма да е пред техният телевизор и никога повече няма да го върнат. Ако въведат днес DVB-Т то поне имат шанса да запазят някаква част от пазара, утре ще са изгубили всичко...

  на мен не ми пука защото така или иначе не им гледам тъпите телевизии и още по-тъпите реклами

 • 5
  epoc avatar :-|
  epoc

  Веднъж вече го коментирах в друг постинг по темата - DVB-T тунер към SCART (какъвто име всеки телевизор, произвеждан за Европа в последните 20 години) струва 20 USD в интернет. Тоест, сумата за подпомагане на социално слабите няма да е космическа. Още повече, че това вече беше направено в щатите миналата година, където на социално слабите им раздадоха ваучери за по 100 USD с които можеха да се купят 1-2 модела евтини сет топ боксове. Така че който иска да до прави - право го. Който не иска - търси причина.

  Оттук нататък по същество. Явно лобито на кабелджиите и телевизиите с ефирни лицензи е надделяло - при една цифровизация няма проблем националните телевизии да станат 20-30. Като са описани и претенциите на ПРАВИЛНИТЕ хора да закупят фирмите, изграждащи мултиплексорите (интересно с какви средства и дали прокуратурата не би трябвало да се самосезира), веднага става ясно кой точно не иска да има конкуренция на телевизионния пазар в България. Изобщо вървим по пътя на Италия, където Берлускони владее 80% от медиите. Да ние честито.

 • 6
  greenhrast avatar :-P
  greenhrast

  "С решението се създава работна група ..." - ясна е работата - Догс драгс, ноу тракс .../куче влачи, диря няма/

 • 7
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Към Весислава Антонова.
  Не мога да разбера дали се бъзикате с читателите или просто не следите какво сте писала досега по темата.
  "Причината за удължаването на срока с две години е значителният финансов ресурс... от порядъка на около 200-300 млн. лв."
  Добре де, 200 или 300? За бюджет като българския плюс-минус 100 милиона имат значение.

  "Не става ясно обаче дали само липсата на средства в бюджета за освобождаването на честоти и законовите поправки налагат удължаването на срока..."
  Айде бе, не ставало ясно?
  Още преди три години утвърждаването на националния цифов честотен план беше закъсняло. Тогава шефът на парламентарната медийна комисия каза, че сумата е 368 млн. лева, и изрази съмнение, че явно ще дойде множко на бюджета.

  Половин година по-късно вие самата цитирате същата сума (статия от 18.01.2008). И допълвате, че няма изгледи кабинетът скоро да приеме нов финансов план.

  Почти година по-късно в парламента още вървят предварителни разговори за промени в ЗРТ, заедно с един зам.-министър, СЕМ, КРС, ДАИТС, АББРО и Сдружение за електронни комуникации - стенограма на комисията от 1.10.2008.
  Не стига, че членовете на комисията се чудят какво е bitrate и го наричаха "бит рейд", ами и тепърва спорят дали само телевизиите ще се цифровизират до 2012 или и радиостанциите.

  Промените в закона станаха факт, чак през февруари 2009. Но през цялата 2009 вече се говореше, че няма да сме готови до 2012. Самата Вие писахте: "ЕС ни задължава това да стане до края на 2012 г. (което никой не вярва, че ще стане)" - статията е от 6.02.2009.
  И бяхте права - ето, че новата работна група освен всичко останало пак ще трябва да дава предложения за изменение на нормативната уредба.

  И сега в края на 2010 Весислава Антонова се чуди: "Не става ясно обаче дали само липсата на средства в бюджета..."
  Очевидно не е само това. ЦЕЛИ ТРИ ГОДИНИ ЗАКЪСНЯВАМЕ СЪС СРОКОВЕТЕ. Например през юли тази година БНТ и БТВ също поискаха отсрочка за крайния срок 2012.
  Вие новини и анализи не четете ли? Искам да кажа: поне тези, които сама сте писала?

 • 8
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Цифровизацията беше нещо ново преди 5 -6 години .
  Сега в момента 3D HDTV 1080p е минимум стандарт за телевизия а цифровизацията е толкова остаряла и безполезна технология че все едно че сравнявате черно бял руски телевизор тежащ 50 кила с 3D Led Дипслей.
  Много държави поддържат пълен бродкаст в 3D HDTV Full1080p
  До 2015 може 8К телевизия да пуснат хората .Както винаги изоставаме с десетилетия и после се бием в гърдите че сме напреднали технологично .

 • 9
  bohrmottelson avatar :-|
  BohrMottelson

  До коментар [#8] от "Seola":

  "Сега в момента 3D HDTV 1080p е минимум стандарт за телевизия а цифровизацията е толкова остаряла и безполезна технология"

  ВТФ??? HDTV според теб аналогов стандарт ли е?

 • 10
  jerman avatar :-|
  jerman

  Въпрос за 100 000 лв.
  Кое решение правителството не е променило или отложило


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал