С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 19 ное 2010, 14:17, 6982 прочитания

Всички печелят освен зрителя

Правителството отложи цифровизацията на телевизиите до 2015

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Какво е свършено досега
"Бяхме изненадани. Честотите би трябвало да са свободни. Отдавам го на неправилно регулиране". Така Людмил Христов, технически директор в "Тауърком", коментира забавянето в цифровизацията. Той заяви за "Капитал", че спомената такса от 1 млн. лева на мегабит за качване на телевизия на мултиплекса е приблизително точна. Людмил Христов допълни, че "Тауърком" вече е изградила мрежа в 7 зони от общо 12. В два от районите, Видин и Русе, има проблеми със съществуващи аналогови предаватели, за чието решаване Комисията за регулиране на съобщенията е назначила работна група, обяснява той. Все пак Людмил Христов е убеден, че до края на годината или най-късно през януари мрежата на "Тауърком" ще покрива 75% от населението. Техническият директор на "Тауърком" уточни, че двата мултиплекса вече работят в тестов режим. Всеки от тях ще излъчва по 8 цифрови телевизии. Компанията използва оборудване на Thomson Grass Valley, NEC и Rohde & Schwarz. 
Гинтарс Кавацис, изп. директор на "Хану про", коментира пред "Капитал", че компанията се нуждае от още време, за да анализира причините за решението на Министерски съвет. Латвийската фирма ще бъде включена в работната група, която ще формулира новата политика за цифрово тв разпространение. Гинтарс Кавацис увери, че въпреки забавянето, цифровизацията на сигнала на БНТ и БНР няма да бъде засегната.
Микадо (сигурно си спомняте) е онази игра, в която се разпиляват няколко десетки остри пръчици и след това трябва да се съберат една по една, като винаги се взима най-горната. Това трябва да се прави внимателно, защото те са оплетени в сложни конфигурации.

Подобно е и положението с цифровизацията на телевизионния ефир. През последните две години силните и противоречиви интереси към ефира успяваха да пробият на различни нива в управлението на държавата и сътвориха невероятен хаос. Тази седмица правителството призна, че няма да може да се справи с него в първоначално определения срок до края на 2012 г. и го удължи с две години.


Всъщност това решение в момента устройва почти всички играчи на медийния пазар. Единствените, които имат основание да бъдат недоволни, са зрителите. За тях цифровизацията означава да получават безплатно от ефира много повече програми с по-добро качество. Големите телевизии в момента нямат никаква изгода от цифровизацията. За тях тя означава много по-големи разходи, особено по време на периода, в който ще трябва да излъчват едновременно аналогов и дигитален сигнал.

Ценовата политика на операторите, които ще разпространяват цифровия сигнал (т.нар. оператори на мултиплекси) засега е неясна, но опасенията са, че създадения от предишното управление олигопол (конкурсите за мултиплекси бяха спечелени от две компании) ще поддържа високи тарифи за пренос. Това би увеличило разходите на телевизиите за пренос на сигнала в момент, когато приходите им са сериозно намалели заради колабиралия рекламен пазар.

От решението за отлагане на цифровизацията най-вероятно са доволни и кабелните оператори. При положение че е в ефира безплатно ще се излъчват няколко десетки програми с перфектно качество, техният бизнес едва ли ще се развива особено бурно.Отлагането е и глътка въздух за правителството, което трябва да разплита сложния законов възел, оплетен от предишната власт, за да раздаде ключовите позиции в цифровизацията на близките до нея компании. Само един пример: Конституционният съд отмени част от текстовете в закона, които определяха начина за провеждане на конкурсите, но те вече бяха приключили.

Сега целият пазар е в особена правна клопка - конкурсите са противоконституционни, но законни към момента на провеждането им. Този абсурд е една от причините Европейската комисия да проверява официално целия процес на цифровизация. Отлагането на крайния й срок ще позволи на правителството да се съобрази с евентуални препоръки от Брюксел, за да избегне неприятна наказателна процедура.

Губещи от решението на правителството може да са операторите на мултиплекси. Те вече са започнали да инвестират в техниката за пренос на сигнала и отлагането на крайния срок със сигурност променя сметките им.

Пълен назад

Решението за отлагане на цифровизацията беше обявено от министъра на транспорта и съобщенията Александър Цветков. Той обясни, че сегашният срок до края на 2012 г. бил препоръчителен и "неговото удължаване не е в разрез с правилата на ЕК". "Последният пример е Румъния, преди това Великобритания", обясни той.

Причината за удължаването на срока с две години е значителният финансов ресурс, който трябва да осигури Министерството на отбраната за освобождаване на честоти от порядъка на около 200-300 млн. лв., широката информационна кампания, която трябва да се проведе сред населението, както и осигуряването на декодери за социално слабите, обясни министър Цветков.

Тук си заслужава да припомним, че в стария вариант на цифровия план от май 2007, който дълго време стоя в чекмеджетата на тогавашното правителство, оглавявано от Сергей Станишев, бяха записани огромни суми, предвидени за цифровия преход. Само Министерството на отбраната искаше за освобождаване на честоти в периода 2008-2012 г. 368 млн. лв. През 2008 г. Държавната агенция за информационните технологии и съобщенията (ДАИТС) написа нов вариант на плана, в който бе "спестен" размерът на средствата за заетия от Министерството на отбраната ресурс.

С днешна дата министърът на транспорта и съобщенията Цветков твърди, че става дума за сума между 200 и 300 млн. лв, макар че отново не беше оповестена каквато и да било обосновка за тази сума."Сумата, която се споменава от 200-300 млн. лв. е завишена", коментира Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. На въпрос на "Капитал" защо досега не са били освободени военните честоти, председателят на регулатора отговори: "Това е в сферата на изпълнителната власт. Освен това държавата няма пари".

Според интервю в "Стандарт" на Бойко Бочев, представител на консорциум, който беше класиран на второ място в конкурса за обществен мултиплекс, "Тауърком" ще иска такса от телевизиите от 1 млн. лв. на мегабит. Председателят на КРС отрече тази информация. "Цената, която ще взимат операторите на мултиплекси за качване на телевизиите, се споменава грешно в пресата. Това е контра-дезинформация. Преди дни "Тауърком" изпрати предложение на КРС, според което на мястото на сегашен аналогов канал ще се събират 3 цифрови. Спомената в пресата цена от 1 млн. лв. на мегабит в предложението на "Тауърком" е по-малка. КРС ще настоява за по-ниски цени", обяснява Веселин Божков.

Според ресорния зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов причините за отлагане на прехода са няколко - част от честотите за излъчване все още не са свободни, не са осигурени средства за подпомагане на социално слабите за приставки за новите програми, както и за провеждане на разяснителна кампания. Така след едногодишни усилия се оказва, че заложените проблеми не могат да бъдат разрешени в рамките на установените правила за преход до края на 2012 г. Според него е необходимо пътят да бъде извървян правилно - първо постигане на консенсус и след това обличането му в норми, възлагащи ангажименти.

Нов план

След като гласува новия срок за цифровизацията, Министерският съвет прие за преразглеждане "Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т)".

"Заложени са трудности от финансово, правно и пазарно естество в процеса на преход от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, които допълнително задълбочиха противоречията в периода 2009 - 2010 г. Това прави обективно невъзможна успешната реализация на прехода до 31.12.2012 г., при адекватна защита на интересите както на телевизионните зрители, така и на останалите заинтересовани страни в процеса", се казва в официалното съобщение на Министерския съвет.

С решението се създава работна група, включваща представители на няколко министерства, Комисията за регулиране на съобщенията, Съветът за електронни медии, Комисията за защита на потребителите, операторите на мултиплекси, БНТ, БНР и "представителна организация на доставчици на аудиовизуални медийни услуги и радиоуслуги".

Задачите на работната група са в срок до 31 януари 2011 г. да подготви проект на план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в Република България и окончателно спиране на наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване, не по-късно от 1 януари 2015 г., както и предложения за изменение и допълнение на сега действащите закони.

Работната група ще съществува като постоянно координационно звено. След влизане в сила на измененията в законовата и подзаконовата уредба то ще следи за изпълнението на дейностите по осъществяване на прехода до момента на окончателното изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване и ще докладва за напредъка на всеки шест месеца.

Предстои да видим дали този път държавата адекватно ще си направи сметката и ще балансира по-успешно между интересите на различните играчи. А, да - и на зрителите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Критична година за медиите Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

17 яну 2020, 1920 прочитания

Без вода няма индустрия Без вода няма индустрия

Промишленото водоснабдяване засега е осигурено на повечето места в страната, но за някои компании има притеснения

17 яну 2020, 1156 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Пазарни вълнения

Отлагането на цифровизацията устройва телевизиите

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10