Пазарни вълнения

Отлагането на цифровизацията устройва телевизиите

Експерименталната система на "Виваком" за излъчване на цифрова ефирна телевизия, разполжена в кулата на Копитото над София
Експерименталната система на "Виваком" за излъчване на цифрова ефирна телевизия, разполжена в кулата на Копитото над София    ©  Надежда Чипева
Експерименталната система на "Виваком" за излъчване на цифрова ефирна телевизия, разполжена в кулата на Копитото над София
Експерименталната система на "Виваком" за излъчване на цифрова ефирна телевизия, разполжена в кулата на Копитото над София    ©  Надежда Чипева

Мениджърите на големите ефирни телевизии изреждат няколко ключови фактора, заради които решението на правителството за отлагане на цифровизацията е уместно.

Според техническия директор на "Нова тв" Ивайло Илиев "мрежите за разпространение на цифрова телевизия, собственост на спечелилите конкурсите за мултиплекси, не са напълно изградени. Пускането на програми в незавършена мрежа би компрометирало услугата още в нейното начало. Това би довело и до лоши бизнес резултати", каза Илиев.

Директорът "Корпоративни отношения" в bTV Mеdia Group Яна Иванова коментира, че "отлагането ще даде възможност да се проведе комуникационна кампания, зрителите да разберат предимствата на цифровата телевизия и да бъде осигурена техническата обезпеченост на приемането от цялото население. Само така инвестицията на операторите и тежестта на допълнителния разход през периода на едновременно аналогово и цифрово излъчване ще има смисъл - ще има кой да гледа цифровите програми", според Иванова.

Изпълнителният директор на Асоциацията на радио- и телевизионните операторо (АБРО) Гриша Камбуров е на мнение, че "отлагането на крайната дата, но не по-късно от 2015 г., ще даде възможност на доставчиците на аудиовизуални медийни услуги в най-пълна степен да развият своите мултиканални стратегии, които да бъдат разпространени цифрово. Аудиторията би предпочела цифровото приемане на телевизионен сигнал не заради самия метод на излъчване, а само когато за нея е достъпно интересно и привлекателно съдържание".

От държавната БНТ, коментираха че "от гледна точка на зрителския интерес това отлагане ни дава допълнително време за подобряване на качеството на програмата ни, така че да сме достоен конкурент на множеството комерсиални телевизионни програми".

Най-широко застъпената теза в сектора е, че от отлагането на цифровизацията най-много ще спечелят кабелните оператори. Изпълнителният директор на blizoo Ищван Полони обаче не е на това мнение.

"Самият факт, че пълното превключване от аналоговите честоти към цифрови ще бъде отложено до 2015 г. няма да има незабавен ефект върху кабелната индустрия. Ще бъде интересно да видим каква стратегия ще предложат работните групи на правителството за прехода на цифровизация, защото дяволът винаги е в детайлите".  Според Полони "основните въпроси, на които трябва да се отговори са: дали преминаването към цифрово излъчване ще се случи концентрирано: едновременно превключване на повечето или на всички аналогови честоти към цифрово излъчване за кратък период от време, или прехода ще бъде поетапен - т.е. някои честоти, ще станат цифрови по-рано от други".

Първият начин запазва статуквото си по-дълго време и дава възможността на кабелните и на другите тв платформи да продължават да привличат клиенти към платформите си за платена телевизия за по-дълъг период от време. Подходът "стъпка по стъпка" ще означава появата на друга многоканална телевизионна платформа с възможност да се конкурира със съществуващите платформи е убеден Полони. Според него "частните телевизионни канали и БНТ няма да бъдат задължени да използват паралелно двата начина за дистрибуция - частните канали имат силно лоби пред правителството, а за БНТ е всеизвестно, че е пред банкрут и държавата може да я спаси само ако я поддържа аналогова.

Това предположение също означава, че поетапното цифровизиране на честотите и наложителната поява на нова мултиканална платформа могат да се случат единствено ако инвеститорът зад такъв оператор има достатъчно финансови ресурси да субсидира междинния период до пълна цифровизация, когато всички големи тв канали ще имат желание да платят за дистрибуцията - това обаче не е много вероятно да се случи. Като цяло не очаквам големи промени в индустрията на телевизионно разпространение в България - кабелните оператори ще доминират, а сателитната телевизия определено ще е на второ място".

Другият голям играч на пазара, който е заинтересуван от цифровизацията и участва в конкурса за мултиплекси, телекомът "Мобилтел", коментира, че "към настоящия момент са изчерпани механизмите, предвидени във вътрешното законодателство, за провеждане отначало на цифровизацията по отношение на националните мултиплекси. Решенията, с които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предостави 5 от общо 6 национални мултиплекса, са потвърдени от съда и са влезли в сила. Решението по отношение на  непрозрачността при провеждане на конкурсните процедури за националните цифрови мрежи и монополното положение, създадено в ползва на двете дружества "Хану Про България" и "Тауърком България" опорочава процеса на цифровизация и поставя под съмнение законосъобразното изпълнение на поетите от България ангажименти, свързани с прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване".

През 2010 г. стана ясно, че "Тауърком" ще бъде закупена от "НУРТС България", джойнт-венчър между "Виваком" и офшорната компания "Манселорд лимитед", представлявана у нас от Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка. Тя на практика държи контрола над медийната група, управлявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Лицензите за мултиплексите се издават от КРС, техният срок на валидност е по-голям, няма да има нужда от преиздаване", коментира пред медиите министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков.

Още от Капитал