Людмил Христов: След три месеца ще има нов план за цифровизацията

Техническият директор на "Тауърком" разказва за бизнес модела на мултиплексите

Засега мултиплексите на "Тауърком" излъчват тестово bTV и PRO.BG
Засега мултиплексите на "Тауърком" излъчват тестово bTV и PRO.BG
Засега мултиплексите на "Тауърком" излъчват тестово bTV и PRO.BG    ©  Надежда Чипева
Засега мултиплексите на "Тауърком" излъчват тестово bTV и PRO.BG    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Профил

Людмил Христов участва в няколко интересни проекта на българския телекомуникационен пазар. Той има 12-годишен опит в техническите служби на БТК, преди да поеме изграждането на клетъчната мрежа на "Мобиком" през 1993 г. Десетилетие по-късно отговаря за строежа на мрежата на мобилния оператор "Вивател". През 2005 г. напуска бившия държавен телеком, за да се присъедини към Ericsson. От март 2010 г. е технически ръководител на "Тауърком".

На един от последните етажи на телевизионната кула в софийската Борисова градина са инсталирани две странни устройства, наречени мултиплекси. Това са системите, които ще излъчват част от цифровата ефирна телевизия в България след 2015 г. В телевизионната кула се срещаме с Людмил Христов, техническият директор на "Тауърком" - компанията, която поддържа двата мултиплекса. Разговаряме за бизнес модела на операторите, които ще управляват въпросните устройства и какво предстои да бъде свършено до 2015 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  redjy avatar :-|
  Redjy
  • - 1
  • + 3

  И какво излиза, хем е скъпо, хем е гадно, хем почти нищо не може да се направи. Особрнно след толкова години на инвестиране в нееферни проекти. А от другата страна стои Виваком тв за 5 лв over DSL среда... ;-)

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67
  • - 1
  • + 3

  Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина!
  Така е с мита за стотиците милиони, необходими за освобождаването на ефира от отбраната. Създаден от шапкаджиите на МО и повтарян безброй пъти от корумпираните и некадърни чиновници.
  Направете проста сметка - ако в момента разполагаме с 5 аналогови канала, при цифровизацията те могат да осигурят най-малко 30 програми (а според статията от 40 до 50).
  Така че проблемът, както винаги напоследък в нещастната ни Родина, е в безбройните замесени интереси на всякакви (най-вече жълто-червени, т.е. лайняни) медии, кабеларки, както и на обслужващите ги комисари и агенти (началници на агенции).

  Нередност?
 • 3
  a_tanas avatar :-?
  a.tanas

  И на края каква е позицията на тлевизиите:
  хубаво/лошо ли е за тях цифровото излъчване?
  евтино/скъпо ли е?
  Каква конкуренция ще бъдат латвийците на Тауър про, след като НУРТС само имат инфраструктура?
  Какъв голям проблем е да се подменят антенно-фидерните системи, след като мобилните оператори са инсталирали хиляди за 1 година (да има разлика в мащаба на една базова станция с няколко W и Тв-кула с 30 kW предавател, но те не са повече от 10-20...). Сигурно има поне 10-20 фирми подизпълнители, които биха се заели с тази дейност.
  Трябва ли да се запазят такива мощностти - дестки kW? Ако не - това би трябвало да свали цената на поддръжката.
  Дали няма поготвени кадри за ефирно излъчване или няма добри условия такива кадри да бъдат привлечени? Мобилните оператори не се оплакват от липса на кадри. НУРТС до приватизацията на БТК беше фирма със доста държавно/бюрократични черти и отърсването от тях е трудно. След като Тауърком е 100% на НУРТС - всъщност говорим за НУРТС.

  Нередност?
 • 4
  objective avatar :-|
  objective

  Съгласно новоприетия Закон за електронните съобщения, Министерският Съвет се задължава да осигури в страната след около две години преход от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Като IT мениджър с дългогодишен международен опит в производството, преноса и разпръскването на телевизионна информация, считам за свой граждански дълг да информирам Правителството за следното:
  Цифровизацията на телевизионното разпръскване у нас, за съжаление, предстои да се осъществи на базата на морално остаряваща технология DVB-T, която водещи Европейски държави се отказват да развиват в полза на въвеждането на далеч по-перспективната интерактивна IP телевизионна технология ! По-конкретно:
  1. Поради морално остаряване на технологията за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване DVB-T/DTT, Правителството на Великобритания /което първо в Европа внедри тази технология/ е взело решение - разпространението на всички локални и частни ТВ програми да бъде качено на IP телевизионна технология. С други думи, по технология DVB-T ще остане разпръскването само на държавните национални ТВ програми !
  2. В колаборация с You Tube, INTEL, SONY, SAMSUNG, LG, VIZIO и др., GOOGLE вече разработи GOOGLE IP телевизионна платформа, която се очаква да залее скоро световния ТВ потребителски пазар. На предстоящото през Януари 2012 г. световно изложение в Лас Вегас ще бъде демонстрирана поредица от интелигентни интерактивни ТВ приемници, съобразени с IP TV платформата на GOOGLE.
  3. На българския пазар има също голямо раздвижване. Наред с МТЕЛ
  /в партньорство с НЕТЕРА/ , през Януари 2012 г. ВИВАКОМ също така пуска в редовна експлоатация до своите абонати набор от интерактивни ТВ услуги с пакети от и над 150 ТВ програмни канала плюс внушителна видеотека с архивни ТВ материали изцяло на база на IP телевизионна технологична платформа.
  Повече информация по тия въпроси може да намерите на: http://www.viewtvgroup.com/local-tv-is-made-for-iptv-and-web-television/ http://www.fierceiptv.com/story/does-google-tv-have-horsepower-outrace-iptv/2010-05-25
  http://www.wethegamerz.com/2011/06/10/e3-microsoft-announcing-iptv-service-ahead-of-sonys-google-t-v/
  http://www.webpronews.com/ces-2012-google-tv-coming-to-a-lot-more-tvs-2012-01
  http://googletv.blogspot.com/2012/01/from-las-vegas-strip-to-your-living.html
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/08/30/1147516_vivakom_puska_ip_televiziia_do_kraia_na_godinata/ или http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2011/08/30/1147195_vivakom_puska_ip_televiziia_do_kraia_na_godinata/
  Моето разбиране е, че когато си закъснял твърде много с внедряването на една технология, свързана с големи капиталовложения (каквато е DVB-T), най-добре е да заложиш развитието на страната си на последната и най-перспективна технология. А в случай, че процесът на изграждане на морално остаряващата технология вече е започнал, какъвто е нашия случай, най-добре е да бъдат ревизирани плановете за нейното развитие в посока към възможно най-скромното и евтино проектно решение, например - внедряване на един-два мултиплекса, които да осигурят радиоразпръскване най-вече на държавните национални телевизионни и радиопрограми !

  Нередност?
Нов коментар