Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 10 дек 2010, 14:17, 5935 прочитания

#интернет етикет

Репутацията е още по-крехко понятие онлайн, където всеки е лидер на мнение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

И наградата отива при...

Българските PR агенции премериха сили на Bright Awards

15 апр 2011

Dislike

Купуването на приятели във Facebook не е морално и носи само краткосрочен ефект

3 фев 2011

Цялото Туитър войнство

Някои поуки от Туитър бомбата срещу Иво Сиромахов

26 ное 2010

#siromahovfacts

26 ное 2010
Максим Бехар е управител на PR агенция M3 Communications Group, Inc.и председател на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Автор е и на книга "111 правила във Facebook". Казва, че за него социалните мрежи са бизнес и начин на живот. Но че като всички все още се учи как да общува в тази нова среда. Неотдавна името  на Максим Бехар попадна в буря от гневни забележки на потребители на микроблогинг платформата Twitter заради остра и груба негова реакция срещу коментар, насочен към него.

Хаштагът (символът, обединяващ общи смислови теми в Twitter) с името на Бехар беше сред най-често употребяваните в разговорите в Twitter поне седмица. След това... дойде Иво Сиромахов. Сценаристът на "Шоуто на Слави" също беше подложен на "социална вълна" от провокативни реплики, след като блогър демонстрира как той присвоява статуси на хора от микроблогинг платформата и ги пуска от свое име във Facebook.

Казусите, заради които Максим Бехар и Иво Сиромахов влязоха в дневния ред на новите медии, са съвсем различни. Реакциите им спрямо онлайн атаките и поведението им в мрежата по принцип - също. Двете истории обаче се превърнаха в повод за няколко важни извода.

Онлайн общностите постоянно и в движение създават неписани правила за общуване в социалните мрежи и бързо и единно наказват онези бизнеси или публични личности, които ги нарушават (или просто не са автентични). Нещо повече, разговорите, които те водят помежду си рядко остават незабелязани от традиционните медии и се превръщат в източник на новини за тях. "Социалните вълни" срещу определени личности пък все по-често прескачат офлайн и оказват ефект върху репутацията и бизнеса им.  Освен това онлайн всички са публични личности и могат да попаднат в центъра на разговора. 

Следвай нетикета

Максим Бехар е извадил за себе си някои поуки от Twitter атаките срещу него: "Оценявам много внимателно всяко негативно мнение към мен и когато то има дори един-единствен аргумент, за мен е сто хиляди пъти по-полезно, отколкото един милион хвалебствия, които по принцип не понасям." Той обяснява, че когато каузата си струва, е склонен да спори разгорещено с други онлайн потребители. "В повечето случаи отговарям на нападки, които не са верни веднага. Имам аргументи, слагам ги "на масата", в случая в мрежата. Дискутираме и ако съм сгрешил или има мискомуникация - се извинявам. Като в реалния живот. Или поне не правя разлика между реалния и виртуалния, когато става дума за честност", коментира той. Въпреки упоритите опити на редакцията да се свърже с Иво Сиромахов за коментар, той продължи да пази мълчание по темата. Всъщност единственото място, на което той коментира обвиненията в плагиатство беше във Facebook кореспонденция: "Знам, че има хора, които живеят в мрежата, и единствената им радост е да наплюят някого, ако е известен човек - още по-добре. Но тяхното мнение не ме интересува", заявява той в тези съобщения.

Поведението му засили негативната вълна срещу него, тя продължава и до днес. Защото също като ятото птици, символ на микроблогинг платформата Twitter, дигитално свързаните индивиди действат като единен жив организъм и гласовете им са силни, защото притежават силата на многото.

Любомир Аламанов, управляващ директор на PR агенция APRA Porter Novelli и активен потребител на Twitter коментира, че в казуса "Иво Сиромахов" потребителите на социалната мрежа са демонстрирали, че който не зачита техните правила, не е добре дошъл в тази среда. Той припомня, че сценаристът, открил силата на телевизията като канал, е подценил значимостта на интернет. "Свидетели сме на създаването на правила в един бранш от самата общност. Също както в PR бизнеса в България навремето", коментира Аламанов, който не приема делението на традиционни и нетрадиционни медии. "Интернет не е място на анонимни хейтъри, а на реални хора и понятието репутация има същото значение онлайн, каквото и офлайн. Процесът на изграждането и поддържането й е дълъг и игнорирането на проблема не го решава", отсича той.

Д-р Десислава Бошнакова, зам.-ректор по PR и международни отношения на НБУ, PR практик и издател, също е на мнение, че спецификата на Twitter не позволява липса на реакция. Тя обаче трябва да бъде премерена и в никакъв случай да не повтаря типа поведение, породило вълната, уточнява тя. "В офлайн средата е общоприето да се снижим, докато лошото отмине. В онлайн средата лошото не отминава – остава си и ще седи там достъпно за всички, докато има интернет", припомня Бошнакова.

Мускулите на новите медии

Реакцията на публичните личности спрямо това, което се коментира за тях онлайн, е важна и защото, по думите на д-р Орлин Спасов, преподавател във факултета по журналистика и масови комуникации и ръководител проекти във фондация "Медийна демокрация", "социалните сайтове все по-често започват да произвеждат дискусии, които се превръщат в новини".

За д-р Десислава Бошнакова тази промяна е по-скоро позитивна, тъй като показва, че монополът на старите медии да определят темите, за които се говори в обществото, е приключил. "Много от традиционните медии вече нямат онази сила на влиянието, която имаха, когато ние – читателите, слушателите и/или зрителите – бяхме безмълвни получатели и напълно зависещи от тях, казва тя и продължава: Забелязва се спад в уменията да се влияе в традиционните медии и покачване на силата на влияние на социалните мрежи."

Това не означава непременно, че ефектите, които произвежда дискусия във Facebook и публикация в традиционна медия върху имиджа на дадена личност, са еднакви, но границата между тях става все по-размита. Според д-р Орлин Спасов обаче още е рано да говорим за изравняване на авторитета помежду им, тъй като, ако към онлайн сюжетите не проявят интерес вестниците, телевизията и радиото, те си остават затворени за широката публичност.

"Изразяването на отношение към публични личности в социалния интернет засега може да има по-сериозен ефект само когато отделни случаи привлекат вниманието на традиционните медии и бъдат "усилени" от тях", смята д-р Орлин Спасов. Той припомня позабравената история с любителския видеоклип, документирал през 2009 нашумялото изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган в село Кочан, където той заяви "Властта е в моите ръце". След появата на видеото в YouTube, то бързо се разпространи из останалите социални мрежи и скоро бе показано и в телевизионните канали.

Ръководителят "Проекти" във Фондация "Медийна демокрация" обръща внимание, че за постигане на сериозно влияние върху публичността е необходимо информацията да премине през филтъра на редакционната журналистика. "Дори Wikileaks се нуждае от посредничеството на най-авторитетните медии, за да постигне търсените ефекти", добавя той.

Сцена за компромати

Максим Бехар казва, че дели светът на две - f-Generation, поколението на тези, които са във Facebook и h-Generation (от hate - мразя). По думите му вторите се подвизават там, където анонимността позволява тази омраза да живее по-добре. "В това няма нищо нередно и това е част от свободата на словото", коментира Бехар. Той обаче вярва, че бъдещето принадлежи на "откровените, персонализирани, етичните и аргументирани дискусии".

Едва ли. Защото макар нападките към определени публични личности в социалните мрежи засега да са насочени срещу тези, които нарушават правилата на онлайн общностите, с наближаването на изборите е твърде възможно новите медии да се превърнат в поприще за компромати и черни PR тактики.

Директорът на "Центъра за развитие на медиите" Огнян Златев смята, че в малки общества като нашето социалните мрежи все повече стават арена за омаскаряване. "С наближаването на изборите партийните PR специалисти ще има с какво да ни "изненадат". При всяка кампания сме свидетели на нови подходи и стремителното разрастване на аудиторията на новите медии и практически неограничените им възможности за предоставяне на информация ще мотивират допълнително изборните стратези", смята той.

Както обаче са чувствителни към онези бизнеси и личности, които не умеят да общуват в тяхната среда, онлайн общностите реагират бързо, когато усетят неискреност и опит за манипулация. За професионалните специалисти по комуникации примерите от последния месец демонстрират, че репутацията е още по-крехко понятие онлайн, където всеки може да бъде лидер на мнение.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 февруари) 1 Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 февруари)

Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"; Илия Яков е новият дигитален творчески директор в All Channels | Advertising; "Монбат" премина през цялостно ребрандиране; Кампания на безалкохолна крафт бира спечели тазгодишната "Рекламна академия" и др.

20 фев 2018, 1599 прочитания

Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"* 11 Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"*

Чешкият му фонд PPF ще придобие 95% от бизнеса на медийната група, оценен на 185 млн. евро

19 фев 2018, 8413 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Кажи си, ще ти олекне

Рекламодателите изпратиха нота на издателите за одита на тиражите

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти и вече инвестира в свои фитнеси

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете