ВАЦ излиза от вестникарския пазар в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВАЦ излиза от вестникарския пазар в България

Полиграфическият комбинат в София, където са офисите на ВАЦ в София и редакциите на вестниците

ВАЦ излиза от вестникарския пазар в България

Новият собственик на издателската група е "БГ Принтмедиа" на Христо Грозев и Карл Хабсбург, партньори са й Огнян Донев и Любомир Павлов

19777 прочитания

Полиграфическият комбинат в София, където са офисите на ВАЦ в София и редакциите на вестниците

© Мария Съботинова


"Вестникарска група България" (ВАЦ - собственик на всекидневниците "24 часа" и "Дневен Труд") е стигнала до споразумение за продажба на медийния си бизнес в България", съобщиха източници, близки до сделката. Купувач е базираната в София компания "БГ Принтмедиа".

Продажбата ще включва освен "24 часа" и "Труд", седмичникът "168 часа", портфолиото им от списания плюс печатницата, фирмата за разпространение "Стрела" и сградата на Полиграфическия комбинат в София.

"БГ Принтмедиа" е компания, създадена специално за целта на придобиването. Мажоритарен собственик в нея има регистрираната във Виена компания "BG Printinvest GmbH", притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Според германският вестник "Виртшафтсблат" Грозев има 34% от компанията, а другите двама собственици притежават по 33% от дяловете.

Австрийско-българската медийна група има опит и на други европейски пазари, като притежава дялове и в радио и списание в Холандия. Източници на "Капитал" коментираха, че "БГ Принтмедиа" ще си партнира с играчи от българската медийна среда по сделката. В дописка на вестник "Дневен Труд" от днес се съобщава, че местните им партньори ще бъдат Огнян Донев и Любомир Павлов. Те ще имат миноритарен дял в дружеството.

Цената на сделката не се обявява публично и най-вероятно няма да бъде оповестена на този етап .

Продажбата на българското подразделение на ВАЦ се подготвя от близо година. Намерението на немския концерн да се раздели с инвестициите си в източна Европа беше официално оповестено това лято. "За нас Югоизточна Европа не е пазар на бъдещето. Нямаме намерение да засилваме позициите си там", заяви управителят на медийната група Бодо Хомбах в интервю за германският в. "Ханделсблат". Основната причина за това според него е, "липсата на свободна конкуренция на вестникарския пазар". "Ханделсблат" допълва в анализа си по темата, че решението на ВАЦ да се оттегли от Източна Европа се дължи на масовата злоупотреба с власт в региона. "Тясната обвързаност на олигарси с политическата власт отравя пазара", казва Бодо Хомбах. Според него в държавите от Югоизточна Европа няма честни конкурентни условия. Като единствено изключение той посочва Хърватия.

За Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц това не е първата медийна инвестиция в България. През лятото на 2009 г. собственикът на телевизия "Европа" Емил Стоянов обяви на специална пресконференция, че тримата, през компанията STEVIA Communications, придобиват 50% от телевизия "Европа". Сделката обаче очевидно не е била приключена, защото към днешна дата в регистъра на Съвета за електронни медии (СЕМ) и в Търговския регистър като собственик на канала фигурира компанията "ТВ Европа АД".

Грозев има опит на българския медиен пазар и като директор по развитието на ирландската медийна компания Communicorp Group (в България собственик на БГ радио", "Радио 1" и др). През 2004 г. тя се сля с радиогрупата на Metromedia International Inc. Христо Грозев имаше интерес и към телевизиите BBT и TV7. И двете обаче бяха купени от компании, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Грозев и Карл Хабсбург имат участие и в медиа агенцията "АргентА".

Карл Хабсбург е австрийски бизнесмен и на теория пряк наследник на трона на Австро-Унгарската империя, ако тази държава съществуваше. След кратка политическа кариера в Европейския парламент в периода 1996 г. и 1999 г. се отдава на бизнес. Член на борда на национална радиостанция в Холандия и издава политическо списание в Австрия. За кратко е бил водещ на тв играта Who is who по австрийската обществена телевизия ORF.

Един от настоящите партньори в сделката за ВАЦ - Любомир Павлов, също има опит в медийния бизнес. Той беше свързан със собствеността и управлението на TV7 и всекидневника "Експрес". Официално телевизията се притежаваше от кипърска офшорка. В края на 2008 г. двете медии влязоха в орбитата на Нова българска медийна група на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. С финансовото рамо на Корпоративна търговска банка те придобиха през последните години няколко всекидневника и две телевизии.

Според източници близки до сделката за ВАЦ интересът от страна на тази група към "Труд", "24 часа" и другите български издания, е бил сериозен. Едно от категоричните изисквания на германските собственици обаче е било купувачът да не е свързан с Нова българска медийна група и хората зад нея. И наистина връзка между обявените купувачи на ВАЦ и медиите, свързани с Корпоративна търговска банка не се открива.

Другият партньор по сделката - Огнян Донев е основен акционер и главен изпълнителен директор на най-голямата българска фармацевтична компания "Софарма". Той приватизира 67% от капитала на дружеството през 2000 г. за 24 млн. долара, като сега пазарната му капитализация е  515 млн. лв. Компанията има 12 завода и в страната и 3 в чужбина, като в групата влизат още дружества специализирани в аптеки, дистрибуция, офисни площи и др. Любомир Павлов, чрез Финансова консултантска компания има 16.2% в "Софарма". От октомври 2010 г. Донев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Изданията на "Вестникарска Група България" (ВГБ) - компанията на ВАЦ тук са лидери на пазара на печатни медии по рекламни приходи, макар и да са засегнати от кризата през последните две години.

За първите шест месеца на 2010г. "24 часа" и "Дневен Труд" (двете издания се отчитат като едно в мониторинга на TNS/TV Plan заради принципа на "огледална реклама", т.е. продажбата на рекламни площи едновременно в двете издания - бел. ред.) са привлекли с 20% по-малко рекламни инвестиции в сравнение със същия период от предходната година. През 2009г. официалният спад, който регистрират е около 10%, като постъпленията им от реклама възлизат на 26 046 млн.лева срещу 29 015 млн.лева за 2008г. През 2008г. пък пазарните лидери "24 часа" и "Труд"отчитат общ спад на привлечените инвестиции от 13.4% спрямо 2007 г.

Трябва да се има предвид, че TNS/TV Plan изчисляват площта на рекламите в изданията и пресмятат на база официалните тарифи, обявени от съответните издания. Мониторингът не включва отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори.

Според източници на "Капитал" тиражът на "Дневен Труд" към 2010г. е около 82 хил. бройки (в събота -131 000), на "24 часа" около 70 хил. бройки (в събота-111 000). Седмичникът "168 часа" се разпространява в тираж 56 хил. бройки.

В консолидирания отчет на "ВАЦ Медийна група България" за 2009г. спадът в приходите на дружеството от продажба на реклама и разпространение на вестници се обясняват с лошите пазарни условия и кризата на рекламния пазар. За 2009г. приходите им от продажба на рекламна площ възлизат на 25 712 млн.лева, което е с около 30% по-малко от резултатите им през 2008г. Приходите от продажба са надолу с 24% до 80.69 млн.лева според отчета на компанията. Приходите на медийната група от разпространение на вестници са се свили със 17% до 40 091 млн.лева. Приходите от печат са пораснали с 13%, но те формират само около 11% в общия дял на продажбите. В дружествата на "ВАЦ Медийна група България" влизат "Вестникарска група България", "Медиа холдинг" АД, "168 часа" ЕООД, Издателство за списания "Медия" ЕООД, Печатница "София" ЕООД, разпространителската агенция "Стрела" ЕООД, "Сант" ЕООД, "Аудиофон България" ООД.

Очаквайте подробности и коментари за сделката в хартиеното издание на вестника.

"Вестникарска група България" (ВАЦ - собственик на всекидневниците "24 часа" и "Дневен Труд") е стигнала до споразумение за продажба на медийния си бизнес в България", съобщиха източници, близки до сделката. Купувач е базираната в София компания "БГ Принтмедиа".

Продажбата ще включва освен "24 часа" и "Труд", седмичникът "168 часа", портфолиото им от списания плюс печатницата, фирмата за разпространение "Стрела" и сградата на Полиграфическия комбинат в София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  khmerrouge avatar :-|
  khmerrouge

  след Сърбия,и България - Балканската авантюра на немците is over.

 • 3
  gt avatar :-P
  гт

  Той не изчезна при германците, та сега, при своите, ли?!

  Обикновено продава изключително добре подареното му!...

  :-)

 • 4
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Толкова ли не разбраха тея големи "Безнесмени", че бизнес с очернени имена не се прави.

  Сложете някой честен и почтен главен редактор, бъдете неутрална и критична медиа и няма да ви падат приходите бе.

  То сложили неква ебати емблематичната с корупция и ДС личност начело, дето ми се появява по конкурси за красота примерно и ...

  Айде в ляво. Друг вестник освен Капитал и Пари не съм си купувал скоро!

 • 5
  gt avatar :-P
  гт

  Честен и почтен главен редактор не е потребен никому от по-горе изброените [и неизброените]...

  Неутрална и критична медия приходи няма как да има в по-горе изброената [и неизброена] компания!...

  :-)

 • 6
  james1 avatar :-|
  james1

  Така е, като не вървят парцалите, които пишат всеки ден пасквили се бият кепенците. "Труд" особено се превърна в рупор на политико-икономическата олигархия и се занимаваше основно с това да хвърля кал срешу хора и партии, които не изнасят на властта. Срещу пари естествено, както и да прави обратното.
  Логичен завършек!

 • 7
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Ураааааааааа!!!

 • 8
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Новите червено-сини - Огнянчо и Любо Пъплата, отново са в играта. И СДС и БСП явно ще останат вовеки свързани с едни и същи лица. Сега оставада видим дали Костов и Първанов са замесени в сделката задкулизно и картината ще стане още по свежа.

 • 9
  kalinas avatar :-?
  kalinas

  Страхотна новина! Време беше за промяна! Най-напред новите собственици трябва да сменят старото ръководство. Във фирмата работят много съвестни хора, отлични журналисти и маркетингови специалисти, но проблемът е в ръководството. Добре е новите собственици най-напред да махнат Пламен Тенев, Тодор Атаносов, Мелания Рашева, Цецка Александрова, Пепа Казакова, Радослав Ненков, Нина Дерменджиева, Радомир Чолаков, Лъчезар Павлов, Тошо Тошев, Венелина Гочева, Бистра Дойкова и Александър Хранов. След това е добре да се смени цялата охрана на сградата и не на последно място да се отстранят всички скрити камери и микрофони. След като бъдат направени тези промени трябва да се изберат нови ръководители и да се промени моделът на управление и заплащане. Не е допустимо разликата между заплатите на служителите да е 20 пъти. Тогава и само тогава нещата ще тръгнат в правилната посока и фирмата отново ще е печеливша, както беше някога при Петьо Блъсков. Приятна вечер!

 • 10
  birdman avatar :-|
  birdman

  Отдавна весникът институция Труд е изпразнен от съдържание като вестник .. не бих си пръскал 90-те стотинки (мисля ,че толкова беше) за това , по-добре да си взема една баничка !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.