Любомир Павлов: Спечелихме, защото можехме да платим веднага
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Любомир Павлов: Спечелихме, защото можехме да платим веднага

Любомир Павлов: Спечелихме, защото предложихме незабавно плащане

Любомир Павлов: Спечелихме, защото можехме да платим веднага

14098 прочитания

Любомир Павлов: Спечелихме, защото предложихме незабавно плащане

© Георги Кожухаров


Според източници от ВАЦ на финала на сделката е имало две оферти за придобиването на медийните активи на компанията, като вашата е била с няколко милиона по-ниска. Защо избраха вас?

- Този въпрос трябва да го зададете на продавача. Не зная какви са били офертите на другите купувачи. Аз се боря за истинска, качествена, обективна журналистика. 

Кой беше другият кандидат, с който се състезавахте?

- Чувал съм, че е имало повече от един кандидат да придобие компанията, но преговорите се водиха от мажоритарния собственик на "БГ принтмедия", австрийската компания "БГ приватинвест", би трябвало да попитате тях.

Разбрахме, че за покупката на акциите е бил изтеглен банков заем. За каква сума е и кога трябва да бъде върнат?

- Това, което мога да кажа, е, че преговорите се водеха отдавна от австрийското дружество. Карл Фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев водеха отдавна преговори с ВАЦ и те се обърнаха към мен да се включа като български партньор и ме попитаха дали мога да препоръчам друг човек. Аз поканих моя приятел Огнян Донев и ние влязохме в тази сделка. През цялото време групата, която водеше преговорите, беше убедена, че ще постигнем оптималните резултати. За целта на сделката те образуваха новосформирано дружество "БГ приватинвест" и попитаха дали да регистрираме чисто ново българско дружество. Оказа се, че нашата система за регистрация е бавна и затова аз предложих едно мое дружество "Дриймхаус пропърти", което го създадох за инвестиции в недвижими имоти във Франция. Когато моите австрийски приятели, с които преговаряхме за продажбата на ТV7, се обърнаха към мен за сделката с ВАЦ, аз се съгласих, защото смятам, че за мен човек трябва да продава точно, преди да е започнала кризата, и да купува точно, когато се появят първите симптоми на излизане от кризата. Защото, когато се излезе от кризата, цените вече ще са скочили.  

Вие и Огнян Донев вложили ли сте пари в сделката?

- Да, вложили сме пари.

Колко?

- Това е конфиденциална информация. Основният финансов инвеститор е Огнян Донев, но и аз съм вложил пари, австрийската група също е вложила свои пари.

Има ли и банково финансиране?

- Да има и банково финансиране.

Вярно ли е, че вие двамата с Огнян Донев, както и австрийците, сте заложили лични активи, за да гарантирате връщането на парите на банката? Какви?

- Финансирането на сделката е направено със собствени и привлечени средства. И петимата в тази сделка сме дали собствени средства. Освен това имаме и банково финансиране за сделката, което е дошло от Уникредит Булбанк. Подписали сме много споразумения за конфиденциалност и оттук нататък нищо не мога да ви кажа.

В момента какво е разпределението на участието в "БГ принтмедия"?

- Австрийското дружество държи 53% в дружеството купувач. Какви са дяловете в австрийското дружество - не знам.

Предвижда ли се промяна в това съотношение?

- Не мога да ви кажа детайли, но разпределението на дяловете между нас ще бъде балансирано между  нас петимата.

Планирате ли бъдеща продажба на Полиграфическия комбинат, за да избиете част от вложените пари? Кога?

- Едно от условията, поради които ние спечелихме тази сделка, е решението ни да дадем незабавен bidding offer (обвързваща оферта - бел.ред.) без due diligence (финансов анализ - бел.ред.) с незабавно плащане. Интуитивно познавам този пазар и сметнах, че за нас е важно да спечелим веднага с незабавно плащане и цена, без да влизаме в детайлен due diligence, защото това са медии. Някои хора не го разбират, но е съвсем различно дали купуваш фабрика за производство на метали, дървен материал или медии. Тук психологията играе основна роля и ако се беше дигнал шум и се беше почнало наддаване, беше станало забавяне, щяхме да имаме проблеми. Както казах и на пресконференцията, най-ценното нещо в тези медии са екипите журналисти и с минаване на времето можеше да се развали точно тази стойност, журналистите да се разбягат, да се вдигне шум. По-добре да се плати незабавно, дори и повече пари, но веднага, за да се стопират слухове и проблеми и да се развиват медиите. Затова дадохме незабавна цена. Доколкото знам, от всички кандидати ние сме били единственият играч, който е дал оферта за незабавно плащане. Всяко забавяне щеше да намали стойността на активите.

Не отговорихте за Полиграфическия комбинат - ще го продадете ли, за да избиете цената?

- Винаги планирам нещо едва когато се запозная с информацията. Ние не сме се запознали с детайли. Това, че ВАЦ има печатница, е много добре. Оттук нататък ще се запознаваме само с детайлите и чак тогава ще вземаме решения. Ние сме купили компанията без гаранции от продавача, че тази година ще бъдат на печалба. Те са били няколко години на печалба, но тя е намаляла. Не съм сигурен дали фирмата ще завърши на загуба или на печалба. Аз съм сигурен обаче, че нашият мениджмънт ще покаже по-добри резултати от тези, които е показал досега мениджмънтът на ВАЦ.

Преди време стана ясно, че правителството проявява интерес към сградата, за да настани в нея районния съд и районната прокуратура. Готови ли сте да преговаряте за това с правителството?

- Това, което мога да ви кажа, е, че правителството няма да има приоритет пред никой друг кандидат. Готови сме да преговаряме с всеки, който е готов да предложи нещо разумно и което няма да наруши нашия бизнес.

Не е ли твърде голям риск да купувате нещо без due diligence, без гаранции от страна на продавача, без дори да знаете дали ще е на печалба или загуба фирмата?

- Аз смятам, че ако всички знаят всички данни, сделката изглежда прекалено елементарна. Големите умения в бизнеса са да сключиш сделка с минимална информация. Информацията, която имахме, беше достатъчна, за да дам моята дума пред моите партньори, че цената, която сме платили, си заслужава.

За колко години планирате за избиете инвестицията?

- Това, което е реалистично, за нашия регион е между 3 и 5 години.

Със или без продажба на сградата?

- Това са детайли...

Казано беше, че не се планират смени на главни редактори и други мениджъри на този етап. Колко дълъг ще е изпитателният срок за екипа?

- Ние трябва първо да видим годишните резултати, защото до момента сме получили само на база меморандума за деветмесечието. Ние влизаме в средата на месец декември и ще видим годишните резултати. Януари към края ние вече ще имаме становище какви са резултатите, как сме заварили компанията и какво ще правим. Края на януари можем да говорим отново и да ви кажа какви са нашите очаквания.  

Догодина има избори - каква редакционна политика ще имат двата вестника?

- Нашата категорична позиция е, че ние като национална медия трябва да имаме обективна балансирана позиция на тези избори. Ще ви дам един пример - моя лична позиция, не ангажирам никого, защото правя разлика между лична и издателска политика. Аз бих искал да процедираме както вестниците в Англия. Преди изборите там видях едно съобщение по телевизиите, че най-тиражният вестник "Сън" след 12 години сменя позицията си за изборите и ще подкрепя не лейбъристите, а консерваторите. Бих предпочел тази политика в България да не се променя през месец или през 24 часа, а в медиите да е последователна и балансирана. За нас е важна обективността, истината, а не подкрепата на една или друга политическа сила.

В България вестниците не си обявяват политиката.

- А би трябвало.

Обмисляно ли е сливане на двете издания "Труд" и "24 часа"?

- Според мен това е безумно предложение.

Вярно ли е, че планирате да направите фирмата - собственик на вестниците, публична компания до няколко месеца?

- Да, така е, това сме го обсъждали, но процедурата е по-бавна. Ние сме дискутирали дали единият или двата вестника да са публични. Моето мнение е, че и двете издания трябва да са публични, но това е дискусионен проблем. Водим такава дискусия и искаме да излезем на борсата.

Ще станете ли членове на одит бюрото, ще си обявите ли тиражите?

- За мен всички вестници трябва да си обявяват тиражите.

Как си представяте вестникарския пазар след тази сделка?

- Това, което мога да кажа в момента, че за пазара е добре, че няма един монополен собственик на огромна част от вестникарския пазар.

Интервюто взеха: Иван Михалев и Весислава Антонова

Според източници от ВАЦ на финала на сделката е имало две оферти за придобиването на медийните активи на компанията, като вашата е била с няколко милиона по-ниска. Защо избраха вас?

- Този въпрос трябва да го зададете на продавача. Не зная какви са били офертите на другите купувачи. Аз се боря за истинска, качествена, обективна журналистика. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  ysc33375808 avatar :-|
  Deyan Todorov

  Браво, ето това е бизнес. Как не се сетихме, че вестниците са толкова секси инвестиция? Просто не го проумявам.
  Е, дано ги листват на борсата, че да вкараме по някоя хилядарка, че да се удвои до 6-7 години (сигурно ще си сложат някоя премия за риска господа инвеститорите, ама дано не е висока), че да спечелим и да си намалим малко кредитите. Айде, и до 10 години да е, пак ще съм доволен, че на тая борса само загуби се трупат. А пък ако имах и аз някой милион, който да издърпам с два пръста от джоба като господата, ама нямам, нямам... Че то е било ясно, че те ще купят ВАЦ, как не сме се сетили, щом могат от днес за утре да извадят 50 милиона кеш, пък било и със заем срещу активи, щом имат свободни активи. Ей това е то бизнесът, пък ние като сме лукови глави, само ще четем и ще вярваме, вярваме...
  Де е сега Цоло Вутов, 400 милиона имал, ама завалията, сигурно са в капитала на фирмите му - в машини, техника, не е за всеки тая работа - да извади изведнъж милионите. Щом и конкуренцията за ВАЦ не се е справила, а за нея знаем, че само като щракнеше с пръсти и можеше да мобилизира всичките сметки на държавните фирми.

 • 2
  yordanstanev avatar :-|
  yordanstanev

  "Интуитивно познавам този пазар и сметнах, че за нас е важно да спечелим веднага с незабавно плащане и цена, без да влизаме в детайлен due diligence, защото това са медии."

  Покупката е по интуиция!!! Много интересно. Въобще теорията за психологията как влияела и чалъма в инвестирането е да го направиш при малко информация ... нещо гнило има тук.
  От всичко казано тези инвеститори показват, че са венчър-инвеститори, т.е. купуват с цел да продадат, както всички до един са правили до сега. Забравете за новите стандарти в журналистиката и прочие - бла, бла - те ще бъдат въведени доколкото могат да вдигнат цената на медията.
  Целият този шум с пресконференции и прочие ни крещи "ако искате да купите вацовите медии, вече трябва да преговаряте с нас"

  Понеже в края на януари ще стане истинското финансово положение на закупените фирми, ще изчакаме, защото съм убеден, че там ще има много големи изненади.

 • 3
  georgi_ch avatar :-|
  georgi_ch

  "Големите умения в бизнеса са да сключиш сделка с минимална информация."

  Е, това ме разби:) Мислех си, че уменията в това да добиваш най-много и качествена информация и така да вземаш решения, но явно съм бил в жестока грешка.

 • 4
  kalinas avatar :-|
  kalinas

  Страхотно интервю, браво! Всеки, който може да чете между редовете вече е разбрал, че след януари 2011 г. започва чистката в Труд и 24 часа, което ще е първият полезен ход на новите собственици. Продажбата на сградата също е много правилна стъпка – тази сграда трябва да бъде държавна собственост, а не свърталище на ченгета от ДС. Ако не знаете, цялата сграда е „прошнурована” с кабели и „проядена” от бръмбари, с които се подслушват телефоните, следят се компютрите и се наблюдават електронните пощи на целия персонал.
  Ето и най-новият виц:

  Попитали новите собственици на Труд и 24 часа:
  - Господа, казахте че няма да правите промени, значи ли това, че ще запазите Тошо, Гочева и компания на постовете им?
  - Нека не им разваляме празниците! Ще ги оставим и тази Коледа да се почувстват близо до Господ, а после ще им покажем вратата ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.