Телевизионният "Босман"*

Как собственичка на бар в Портсмут може да промени пазара на тв права за футболни мачове

Табели с надписи Live Football Sky Sports са една от примамките за английски туристи в заведенията по Черноморието и зимните ни курорти. Излъчването на двубои с английски декодери в България не е много законно, но е практика. Нищо чудно обаче след години собствениците на барове в Англия да сложат чинии на български сателитни доставчици и да излъчват мачове с картината на "Диема". И това да бъде законно.

Пазарът на телевизионни права във футбола може да се промени тотално, ако съдът към Европейския съюз се съгласи с експертното мнение на генералния адвокат по делото "Карън Мърфи срещу BSkyB". Това е позиция в европейския съд, която няма аналог в българската правна система и представлява нещо като съветник на съдиите по дадено дело, който не участва във взимането на решение, но мнението му се смята за показателно за крайния изход. В този случай адвокатът се произнесе в полза на притежателката на бар в Портсмут Карън Мърфи, която съди компанията на Рупърт Мърдок относно правата за излъчване на двубои от английската Висша лига в заведението. Английските барове плащат лицензионна такса за правото да показват мачовете, като годишно се продават около 44 хиляди подобни лиценза. От тях BSkyB по оценка на експерт на Financial Times печели около 200 милиона паунда.

Тъй като в досегашната практика правата на големите спортни прояви се продават на национален принцип, Sky притежава ексклузивното право да ги излъчва на британския пазар, за което плаща 1.8 милиарда паунда за настоящия тригодишен договор. За сравнение - лигата получи около 1.4 милиарда паунда от продажбата на правата за останалата част от света. Една от възможностите за приходи е освен чрез продажбата на сателитни системи на индивидуални абонати и чрез получаване на лицензионни такси за колективно излъчване, какъвто е случаят със заведенията.

Давид срещу Голиат

Само че Карън Мърфи има друга идея по въпроса. Вместо декодер на Sky, когато придобива бара през 2004 г. си купила такъв от гръцкия доставчик Nova за десетократно по-ниска сума. Мърфи твърди, че не извършва нищо незаконно, а се възползва от сериозната разлика в цените на декодерите. "Купих Nova за около 800 паунда на година. Sky ми искаха около 7000 паунда на година", разказва Мърфи пред АФП. Гръцките телевизии плащат много по-малко за правата на английското първенство от BSkyB и нормално продават по-евтино услугата на зрителите. В България сумите са още по-ниски, затова и цените на кабелната и сателитната телевизия са по-ниски от останалата част на Европа.

Тази идея обаче не се хареса на английската Висша лига - най-богатата национална футболна лига, която подписва най-големите договори за телевизионните права и заведе дело. Първоначално английският съд се произнесе в полза на Мърфи, която беше принудена да плати глоба от 8000 паунда за нарушаване на националните авторски права. Тя обаче отнесе случая като национална дискриминация в съда към ЕС, тъй като смята, че трябва да има правото на избор. "Ако искате да си купите кола, отивате при който и да е  дилър. А аз трябва да отида при Sky и да платя десет пъти повече", коментира Мърфи.

Генералният адвокат Джулиан Кокот се изказа в полза на правата на потребителя да избира доставчика на картина, като мнението не е обвързващо съда, но по принцип служи като основа за взимането на решение. Според нея определянето на права за отделните национални пазари сериозно нарушава правото на свободно предлагане на услуги. Притежателите на правата нямат правото да изискват различни суми за различните части на съюза, добавя в становището си още тя.

Ако то бъде потвърдено от съда, това ще доведе до пълна либерализация в използването на доставчици на телевизионен сигнал. На практика всеки бар в Англия ще може да сложи чиния на български сателитен оператор и да плаща значително по-ниска цена от тази на Sky. А от своя страна Sky може да започне да губи клиенти. "Потребителите във Великобритания ще могат да избират от каквито и да е доставчици - гръцки, италиански или френски. Като се има предвид, че абонаментните такси в Европа са много по-скъпи от Sky Sports, вероятно много ще се откажат от тези абонаменти и ще преминат на по-евтини. Което ще се отрази на Sky и на Висшата лига", коментира Франк Дън, анализатор в TV Sports Markets.

Лоша новина за футбола

Експертите очакват в крайна сметка решението да рефлектира върху принципа и най-вече цената на телевизионните права, някои го наричат "революция", а други "телевизионния Босман" по примера на промяната в принципите на трансфери на футболисти.

В момента водещите европейски футболни лиги, а и спортни организации като ФИФА, УЕФА и МОК се издържат основно от продажбата на телевизионни права. Това е и основен приход за английските клубове, които в последното проучване за приходите на Deloitte заемат шест от първите 12 места в света по този показател. Без средствата от продажбата на телевизионни права клубовете трудно ще успяват да функционират по начина, по който го правят в момента и значително ще трябва да ограничат и без това сериозните си разходи - най-вече за трансфери и заплати на играчите.

Приходите от продажбата на тв правата доставя половината от приходите на английските клубове. "Ако решението на съда е същото, това е много повече от битка между Давид и Голиат. Парите от телевизионни права са в основата на развитието на футбола, но също така на крикета и ръгбито. Това са национални футболни лиги и те трябва да имат правото да сключват договори на национална основа", коментира британският депутат Ема Макларкин пред вестник Independent.

В последните си документи Европейският съюз препоръчва да се върви към колективна продажба на телевизионните права, какъвто е случаят в Англия и Германия, тъй като по-справедливо могат да се разпределят приходите между големите и малките клубове. По-неприемливата позиция е тази на испанската Ла Лига, където при индивидуалната продажба на правата се получава голяма разлика в приходите на "Реал" (Мадрид) и "Барселона" и останалите. Но ЕС до момента не е излизал със становище за националния принцип на продажба на правата и потребяването им от различни доставчици. Наскоро Бундеслигата продаде на Eurosport правата за излъчването на мачовете за 22 държави в Северна, Централна и Източна Европа. Международният олимпийски комитет също продаде голям пакет на Sportfive, но остави за индивидуална продажба най-големите европейски пазари като Англия, Германия, Италия и Франция.

Ако решението на съда е в посоката, която задава Кокот, това ще промени изцяло модела на продажбата на правата. Тогава BSkyB може да не се окаже толкова заинтересована, тъй като няма паневропейско покритие, смята Дейв Уолър от изданието Management Today. От друга страна обаче, наличието на един общоевропейски притежател на правата ще доведе до изравняване на цените за крайния потребител в Англия, Гърция или България. Това може да доведе до намаление за англичаните, но и за увеличение за българите. В крайна сметка на туристите по Черноморието или в бара в Портсмут ще им е все тая откъде идва сигналът, разликата ще е само в езика на коментара. Но на телевизионните компании и на клубовете няма да им е безразлично.

*Белгийският футболист Жан-Марк Босман е известен с делото, което заведе и спечели срещу плащането на трансферни суми за играчи с изтекъл договор. Решението по делото "Босман" промени изцяло правилата на пазара на футболисти

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


12 коментара
 • 1
  sssisko1970 avatar :-|
  sssisko1970

  хм,безобразна подготовка и липса на каквито и да е кадри в това място бг,ужасно,изглежда че авторката е без каквато и да е представа че богати общества като английското не се примирява с каквото и да е,както са ужасно бедните наций сред които е и българската,те(богатите) държат и то нямате представа как да си гледат мача с коментар на техния език,да не говорим че когато пусна диема е като да им пуснеш да гледат тв от ...да кажем 15-20 год. в Англия,някак романтично странно,без атмосфера,коментара..........е....оставям го без коментар,аз лично живея около 3-4 месеца и на острова и плащам с удоволствие макар никак не малко на скай за да гледам и слушам нещо найстина професионално,на възможно най-високо ниво и мисля че може би ще има един или двама бездомни англичани които ще направят компромис,но то ще е само защото найстина са я закъсали,и то здраво!Всъщност това важи за абсолютно всичко с марката бг,само идиот би казал обратното,не идиот просто,а завършен идиот!това е моето мнение за поредния "гениално"хрумване на поредния журналист в бг!и нищо лично,просто ми прозвуча неприлично тъпо това хрумване!

 • 2
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Дрън дрън е горният коментар. Познавам англичани с много добри доходи които нямат скай вкъщи защото да плащат стотина паунда месечно им се вижда безсмислено след кто могат да слезнат да гледат в пъба хем има и бира. За това и цените за пъбовете скачат все повече . Браво на дамата, че се е опълчила. Впрочем дотам го докараха във висшата лиига, че по стадионите на топ отборите са 20-30 процента туристи от цял свят - арсенал и ман ю не могат да напълнят стадионите с местни фенове при тези цени на билетите и за сега туристите спасяват положението


  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  bulgarus avatar :-|
  Емил А. Георгиев

  Казусът не е точно Мърфи срещу BSkyB -). Ако някой се интересива от правната страна - посетете http://reguligence.biz/broadcast-rights/football-without-frontiers/

 • 4
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute

  "Без средствата от продажбата на телевизионни права клубовете трудно ще успяват да функционират по начина, по който го правят в момента.."

  Всички бизнеси орязаха разходите в условия на криза, с какво е ПЛ по-специална?! Таван на трансферните суми, и рязане на заплатите наполовина на всички....какво ще стане...Бербатов ще откаже да играе и ще стане кардиолог?

 • 5
  angeloff avatar :-|
  Angeloff

  След като сиско се похвали, че живее на Острова и има пари да си плаща Скай, мисля и аз да дам някое мнение :)
  Добра идея е парите за телевизионни права да се излъчват спрямо миналогодишното представяне на отбора. Така тимовете ще имат по-голям стимул да играят, особено по-малките, които разчитат особено на тези пари(особено в България, където Сливен, Миньор и Академик май от това се издържат).

 • 6
  dundaky avatar :-(
  Dundaky

  Първоначално английският съд се произнесе в полза на Мърфи, която беше принудена да плати глоба от 8000 паунда за нарушаване на националните авторски права.
  . .
  Изтръпвам - какво ли би станало, ако не беше в ПОЛЗА на Мърфи...Изгубени в перевода переводчици, май?

 • 7
  asystolette avatar :-|
  Теодора

  Ако тоя казус се разчуе из български кабелни оператори, дали няма да вземат да се кодират всички спортни канали, за да поддържаме "европейски стандарт"... : )

 • 8
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Делото е наистина много интересно и в случай, че мнението на Кокот бъде последвано от съда в Люксембург (тя, в това отношение е най-успешният Генерален адвокат към съда, някъде четох статистика, че съда е следва мнението й в около 70% от случаите) със сигурност цялата система на разпределение на телевизионни права в Европа ще бъде променена. Разбира се, убеден съм, и Висшата лига и Скай и УЕФА, имат някакъв резервен вариант за свят, в който декодерите в различните европейски държави се разпространяват свободно (а и замислете се, при положение, че свободното движение на стоки е една от фундаменталните свободи в ЕС, да се забрани изнасянето на декодер от една държава-членка в друга е меко казано странно).

  Доколконо успях да схвана основната аргументация на Висшата лига се базира на защитата на авторските права. Ще видим какво ще каже съда. Много съм любопитен.

  Тук може да видите мнението на български - http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=bg&alljur=alljur&jurcdj=jurcdj&jurtpi=jurtpi&jurtfp=jurtfp&numaff=403/08&nomusuel=&docnodecision=docnodecision&allcommjo=allcommjo&affint=affint&affclose=affclose&alldocrec=alldocrec&docor=docor&docav=docav&docsom=docsom&docinf=docinf&alldocnorec=alldocnorec&docnoor=docnoor&docppoag=docppoag&radtypeord=on&newform=newform&docj=docj&docop=docop&docnoj=docnoj&typeord=ALL&domaine=&mots=&resmax=100&Submit=Rechercher

  За жалост, превода все още не е окончателен (и на моменти е направо лош). Оригиналния текст е на немски, аз лично, го четох в английски вариант, който беше доста добър, но да се има предвид, че все пак е 44 станици тежък юридически език

 • 9
  pesho1921 avatar :-|
  pesho1921

  Бях останал с впечатлението, че делото Босман беше за друго. Или поне И за нещо друго. За падането на ограничението в ЕС, да играят ограничен брой чужди(но от ЕС) играчи, понеже местоработата на другите професии в рамките на ЕС е неограничена. Ерго, защо да е ограничен за футболисти?
  След спечелването на делото, ограничението за брой чужденци(в игра едновременно) остана само за тия, извън ЕС, а целият отбор може да е от чужденци от ЕС + разрешените извън него.
  Оттогава мина време, сега може и други ограничения да са паднали.

 • 10
  voxy avatar :-|
  voxy

  потребителят има право да си избира доставчика, но гръцката телевизия няма права да излъчва мачове в Англия, от което следва че сигналът й за територията на страната трябва или да се кодира по време на мач, като таксата за декодера се определя и взима от правоносителя за Англия, или да се излъчва нещо друго останалото са глупости които много лесно ФА ще уреди в следващите си договори с Диема(MTG) и останалите извън острова... имаме много шум за нищо


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал