"Стандарт"-на сделка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Стандарт"-на сделка

Тодор Батков все пак продаде, макар и част от "Стандарт"

"Стандарт"-на сделка

Тодор Батков продаде 34,5% от вестника, за да съживи медийния си бизнес

Весислава Антонова, Зорница Стоилова
11171 прочитания

Тодор Батков все пак продаде, макар и част от "Стандарт"

© Красимир Юскеселиев


Вълната на промени в собствеността на основните вестници достигна и в. "Стандарт". Преди повече от седмица малко над една трета от акциите в дружеството, което издава всекидневника, бяха прехвърлени от едноличния собственик Тодор Батков на новосъздадена компания. Тя се притежава от хора, които до момента нямат (поне публично) други участия във вестници. Това е важно, защото през последните две години всяка сделка на пазара на печатни издания е под подозрение, че "Нова българска медийна група" ("Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и вероятно "Уикенд" + "Шок") се опитва да завземе нови територии.

Цената на сделката за "Стандарт" засега не е публично известна, но причините за нея са ясни. След 2008 г. кризата доведе до катастрофален срив на рекламния пазар, като вестниците са може би най-силно засегнатият сектор. Противно на пазарната логика това не доведе до спиране на заглавия. Броят на изданията е непроменен и дори скоро може да се увеличи, ако издателите на "Труд" и "24 часа" осъществят плановете си да стартират нов евтин всекидневник. За да оцелеят, губещите вестници имат нужда от свежи инвестиции и това обяснява отчасти оттеглянето на ВАЦ и със сигурност сделката за "Стандарт". Въпросът е дали новите акционери във вестника разчитат да си върнат парите от издателска дейност, или мислят да използват изданието в подкрепа на други свои бизнеси.

Сделката

Слуховете, че всекидневникът си търси купувач, се търкалят на вестникарския пазар поне от две години. Собственикът му Тодор Батков обаче винаги ги е опровергавал. През януари 2009 г. под натиска на поредната информация, изтекла в публичното пространство по този повод, той коментира пред радио "Дарик": "Стандарт" не се продава и не възнамерявам да го продавам. Вестникът не е бизнес проект. Това е едно начинание, което аз придобих в памет на моя покоен баща, който беше известен журналист и за мен беше изключителна, голяма личност. Взех "Стандарт", за да продължа делото на баща ми, и в този смисъл последното нещо, с което бих се разделил, е "Стандарт", категоричен бе тогава Батков.

Тази седмица обаче изказването му загуби част от актуалността си, след като стана ясно, че Тодор Батков като едноличен собственик на "Стандарт нюз" е прехвърлил 34.5% от акциите на дружеството "ГМ прес". Останалите 65.5% от капитала на вестника остават в ръцете на мажоритарния собственик Батков. Сделката вече е отразена в Търговския регистър. Собственик на "ГМ прес" е президентът на волейболния клуб на ЦСКА и строителен предприемач Георги Георгиев.

Другите двама собственици в "ГМ прес" са Галина Пеева и Кирил Захариев. Захариев и Георгиев имат еднакъв дял (по 40% от акциите, Пеева притежава останалите 20%). Очевидно дружеството е създадено специално за тази сделка, защото според Търговския регистър съществува само от два месеца.

От информацията в регистъра става ясно също, че Кирил Захариев е управител на фирмата "Вектор Фикс", собственост на захарната компания "Сигма консултинг". Тя притежава пловдивския производител на цигари "Кингс табако", свързан със собствениците на най-големия алкохолен производител в страната "Винпром Пещера". Оттам обаче коментираха пред "Капитал", че нямат никакво отношение към сделката. "Този човек, чието име цитирате (Кирил Захариев - бел. ред.) няма нищо общо с "Винпром Пещера", категоричен беше Нешо Нешев, рекламен директор в компанията.

Неотдавна името на "Винпром Пещера" беше замесено и в споровете за собствеността на пресгрупата "Медийна група България холдинг" (издател на "Дневен Труд" и "24 часа"). Един от инвеститорите, Любомир Павлов, заяви, че доскорошният му партньор Христо Грозев се е опитал да включи в дружеството като акционер един от собствениците на "Винпром Пещера", който му бил съученик. Това беше публично отречено от компанията. Рекламният директор на "Винпром Пещера" Нешо Нешов обясни пред "Капитал", че този път не смятат да разпространяват официално опровержение, тъй като информациите, които се разпространяват по сайтовете, "не ги касаят".

Купувачът

Един от съсобствениците в "ГМ прес", Георги Георгиев, коментира пред "Капитал", че отдавна оглежда медийния пазар. Реалните преговори с Тодор Батков обаче са започнали преди два месеца. Георгиев отказа да каже дали преди това са отправяли оферти за покупка на други издания. "Спряхме се на "Стандарт", защото е един от водещите, сериозните вестници на пазара. Освен това имаме добри, близки отношения с Тодор Батков отдавна", обясни той.

Георги Георгиев няма опит в медийния бизнес. Твърди и че не го притеснява рецесията, която е сковала сектора и която се отрази най-тежко тъкмо на печатните издания. "Вярно, че е криза, но то е така на целия пазар, за нас е важно, че сме придобили дял в един от стабилните вестници", коментира той. И заключи: "Смятаме, че тази сделка е изгодна." Президентът на волейболния клуб на ЦСКА отказа да каже цената, на която "ГМ прес" са придобили акциите, с аргумента, че единствено Тодор Батков би могъл да съобщи сумата, ако прецени.

На въпроса за връзката на неговия бизнес партньор Кирил Захариев със "Сигма консултинг" и цигарената компания "Кингс табако" Георги Георгиев отговори: "Нямаме нищо общо с никакви цигарени компании. Няма други хора зад нас. Аз стоя зад сделката финансово. Това мога да ви го кажа 100%." И след това добави: "С Кирил (Захариев - бел. ред.) се познаваме отдавна. Още в началото на 90-те години изнасяхме цигари и други неща за Русия."

Делът, който новосъздадената компания придобива в "Стандарт нюз", позволява на собствениците й да участват в управлението на вестника. Георгиев обаче заяви, че няма да се меси и налага промени в редакционната политика на изданието.

Малко свежи инвестиции

Самият Тодор Батков не бе открит за коментар по сделката до редакционното приключване на броя. "Капитал" обаче успя да се свърже с неговия брат Мартин Батков, който е и член на съвета на директорите на "Стандарт нюз". Той заяви, че през годините мажоритарният собственик на "Стандарт" (Тодор Батков - бел. ред.) е получавал многократно предложения за покупка както на целия вестник, така и на дял от него. "Поводът сега да продадем миноритарен дял от вестника е опитът ни да открием финансов инвеститор, който да ни помогне да развием амбициите си за изданието и останалите медийни продукти, които имаме. Искаме да развием сайта, информационната агенция, списанията", коментира Мартин Батков.

На въпроса възможно ли е след време продаденият дял да се увеличи или да се стигне до продажба на целия вестник, той отговори: "Оттук нататък не трябва да си мислите, че ще правим опит да продадем "Стандарт". Брат ми е емоционално свързан с вестника и с медиите, знаете, че нашият баща беше известен журналист. Вестникът ще е последното нещо, с което бихме се разделили."

Мартин Батков потвърди още, че неколкократно са получавали оферти от Корпоративна търговска банка за придобиване на "Стандарт".

Основан още през 1992 г., "Стандарт" е един от най-тиражните всекидневници на пазара и на първите места по приходи от реклама. По данни от пазара през седмицата вестникът се отпечатва в 40 хил. копия, а през уикенда достига до 100 хил. бройки. С по-голям тираж са "Телеграф" (115 хил. бройки), "Труд" (60 хил.бройки) и "24 часа" (40 хил.бройки). Според маркетинговата агенция TNS/TV Plan през 2010 г. приходите на "Стандарт" от реклама възлизат на 7.118 млн. лева, или с 6% повече спрямо предишната година. Те обаче изчисляват брутните рекламни обеми, които компаниите инвестират, без да отчитат отстъпките и комисионите на рекламните агенции. Приходите на "Стандарт нюз" от основната дейност на компанията са се свили през 2010 г. на 10.144 млн. лева при 11.403 млн. лева през 2009 г. Данните са от годишния финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър.

Като член на борда на директорите на "Стандарт нюз" Мартин Батков увери, че изданието ще запази редакционната си независимост и при промяната на собствеността.

Вълната на промени в собствеността на основните вестници достигна и в. "Стандарт". Преди повече от седмица малко над една трета от акциите в дружеството, което издава всекидневника, бяха прехвърлени от едноличния собственик Тодор Батков на новосъздадена компания. Тя се притежава от хора, които до момента нямат (поне публично) други участия във вестници. Това е важно, защото през последните две години всяка сделка на пазара на печатни издания е под подозрение, че "Нова българска медийна група" ("Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и вероятно "Уикенд" + "Шок") се опитва да завземе нови територии.

Цената на сделката за "Стандарт" засега не е публично известна, но причините за нея са ясни. След 2008 г. кризата доведе до катастрофален срив на рекламния пазар, като вестниците са може би най-силно засегнатият сектор. Противно на пазарната логика това не доведе до спиране на заглавия. Броят на изданията е непроменен и дори скоро може да се увеличи, ако издателите на "Труд" и "24 часа" осъществят плановете си да стартират нов евтин всекидневник. За да оцелеят, губещите вестници имат нужда от свежи инвестиции и това обяснява отчасти оттеглянето на ВАЦ и със сигурност сделката за "Стандарт". Въпросът е дали новите акционери във вестника разчитат да си върнат парите от издателска дейност, или мислят да използват изданието в подкрепа на други свои бизнеси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  Труд и 24 часа с общ тираж 110 000, направо не можах да повярвам. А имаше време, когато само единият вестник имаше двойно повече. Батков закъсня с продажбата, очевидно никой вече не чете вестници. Потенциалните купувачи работят на загуба и си изкарват дивиденти с политически кампании.

 • 2
  1951 avatar :-P
  1951

  Ако се нелъжа през 1997 г. Труд или 24 часа претендираха, че имат тираж от 900 000 копия. Може и толкова да е било.
  Но тогава нямаше интернет (малцина го имаха), имаше една телевизия и едно радио, и вестниците бяха основен информационен източник.
  А иначе Стандарт не е чак толкова зле, особено на фона на Телеграф и 24 часа/Труд.

 • 3
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  900 000 имаше само "Работническо дело" ;-)
  Всъщност "Труд" стигаха до около 300 000...

 • 4
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  Много закъсняла сделка. Не знам какво става с вестникарския пазар, но ние ги плюем "Нова българска медийна група" ("Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач" и вероятно "Уикенд" + "Шок"), ала те държат горе-долу 50% от пазара в България ако не и отгоре. Какво да говорим повече.

 • 5
  telqk avatar :-|
  telqk

  До коментар [#4] от "stoiank":
  Как какво става?! Големите тиражи бяха когато нямаше тоалетна хартия, а сега има в изобилие дори с лика на любими люде.

 • 6
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  В скоро време трябва да очакваме продажба на допълнителен пакет акции от вестника; тези 34.5 % имат блокираща квота при решенията на мажоритарния собственик, а не дават право на прокарване на собствени решения на миноритарния. Икономическата логика подсказва, че това не е еднократен акт на прехвърляне на собствеността. Тук няма място за емоции - заради тате,заради брат ... Батков да си признае, че не е в състояние да издържа вестника повече, въпреки повишената цена и редуцирания обем.

 • 7
  aheloi avatar :-|
  Храбър

  Дали ще доживея да разбера кои са собствениците на вестниците в България? Защо тази информация е толкова секретна? А при

 • 8
  aheloi avatar :-|
  Храбър

  А причината не е ли, защото всички медии работят в услуга на БСП/ДПС/ДС толкова усилено, че в тях вече няма и едно честно изразено мнение.

 • 9
  veli26 avatar :-|
  Вели

  Ама този вестник не беше ли собственост на евреина от Русия Миша Черния ( Майкъл Чьорни или Михаил Шерной )???? Интресно, как един адвокат придобива активите на клиента си???? Ама като се има предвид политическото минало на адвоката ( преди 1989 година), май няма нищо за чудене! Само дето излиза, че евреинът Чьорни, дето сега го съдят в Израел, се явява подставено лица на бивш комосомолски деятел!!!! Нищо ново, нали??

 • 10
  veli26 avatar :-|
  Вели

  Ба - забравих да спомена, че адвокатът се оказа и ДОНОСНИК на ДС!!!! Сега вече всичко си пасна по местата....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.