Зона, свободна от реклами

Експерти по пътна безопасност предлагат да се премахнат билбордовете по магистралите

Билбордовете крият опасност от директен сблъсък, предупреждават експерти по пътна безопасност
Билбордовете крият опасност от директен сблъсък, предупреждават експерти по пътна безопасност    ©  Надежда Чипева
Билбордовете крият опасност от директен сблъсък, предупреждават експерти по пътна безопасност
Билбордовете крият опасност от директен сблъсък, предупреждават експерти по пътна безопасност    ©  Надежда Чипева

Пътят към морето да бъде свободно от реклами пространство. Без усмихнати красавици по бански, които любезно да ви канят в черноморските курорти, или весели картинки на напитки, които да ви напомнят, че е време да спрете и да се разхладите в някое от крайпътните заведения.

Наскоро експертите по пътна безопасност припомниха публично старото си убеждение, че билбордовете край магистралите трябва да бъдат премахнати, тъй като разсейват шофьорите и крият опасност от непосредствен сблъсък, ако водачите загубят контрол върху автомобилите си по някаква причина.

Предложението беше отправено от браншовата асоциация "Пътна безопасност" (ББАПБ) на кръгла маса, посветена на пътната безопасност по магистрала "Тракия". Специалистите в организацията се решили да увлекат в дебат по темата представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи, агенция "Пътна инфраструктура" и рекламния бизнес, за да обсъдят заедно промени в Закона за движение по пътищата, които ограничават поставянето на рекламни съоръжения по пътя или да регламентират по-ясно начина, по който те да бъдат разположени.

Цената на разсейването

"Няма да намерите експерт, който разбира от движение по пътищата, който да ви каже нещо различно - билбордовете са препятствие, което представлява опасност от директен сблъсък. В почти всички европейски страни няма билбордове по магистралите, а информационните табели са поставени над платното чрез метални или конзолни рамки", обяснява Николай Иванов, председател на Управителния съвет на асоциация "Пътна безопасност".

Според официалната статистика на МВР миналата година 11 души са загинали при сблъсък в крайпътно съоръжение, или това са 1.4% от жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2011 г. "От една страна ще се срещнем с недоволството на рекламния бизнес, но от другата страна трябва да се сложат човешките животи и сигурността", казва Николай Иванов.

Инж. Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККБПДП) се съгласява: "Ние работим постоянно по подобряването на крайпътната инфраструктура и гоним намаляване на жертвите." Според него основният проблем с рекламните съоръжения е, че разсейват шофьорите. "Погледът към един билборд може да разсее водача и той да спре да следи пътя. Когато скоростта е висока, дори тази част от секундата, която отнема от времето за реагиране, може да е от значение", коментира инж. Кесяков.

От асоциация "Пътна безопасност" предлагат три варианта като решение - или да се обезопасят рекламните съоръжения, или да бъдат преместени на безопасно разстояние от пътя или да бъдат изцяло премахнати. "При първата опция пред всеки един билборд трябва да сложим предпазна ограда или мантинела. Такова обезопасяване по груби сметки ще струва между 6 и 8 хиляди лева на съоръжение за магистрала, а за първокласен път между 4 и 5 хиляди лева. Тук идва и въпросът за чия сметка", обяснява Николай Иванов от "Пътна безопасност". Според него е необходима законодателна промяна, която да дава една или повече възможности на фирмите за външна реклама и да бъде изготвен одит, който да прави оценка на безопасността на всяко едно от съоръженията. По данни на агенция "Пътна инфраструктура" в обхвата и обслужващите зони на автомагистрала "Тракия" към момента има разположени 1092 рекламни съоръжения, а в обхвата на пътя I-1 от Перник към Кулата (бъдещата автомагистрала "Струма") 437 броя.

Реакцията на рекламния бизнес

Рекламният бизнес не чува за пръв път идеята за премахването на билбордовете, разположени край пътя. Последните разговори между сектора и институциите са преди около две години след трагичен инцидент на магистрала "Тракия", при който загиват двама души след сблъсък в колона на рекламно съоръжение. Те обаче не са довели до конкретно решение, а оттогава се е сменило и ръководството на агенция "Пътна инфраструктура".

Сега браншът подготвя официално писмо, с което да изрази несъгласието си с това, че в публичното пространство се отправят предложения за премахване на билбордовете, без да се търси становището на рекламните агенции и рекламодателите. Това заяви пред "Капитал" изпълнителният директор на Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда (в която членуват 15 от най-големите фирми за външна реклама) Борис Луканов. Според него секторът е отворен за диалог по темата и подкрепя въвеждането на правила.

Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за външна реклама (в нея членуват 30 фирми за външна реклама) Георги Ненков определи като абсурдно предложението да бъдат премахнати билбордовете изцяло. "Имам чувството, че се търси по всякакъв начин да се унищожи този бизнес", коментира той, отправяйки и към продължаващия с години хаос с регламентацията на външната реклама в София. Георги Ненков настоя да се направи оценка за безопасността на всяко конкретно рекламно съоръжение и заяви, че преместването на съоръженията също трябва да бъде обмислено внимателно. "В Гърция билбордовете са изнесени встрани, защото пътищата им го позволяват. Ние къде да изнесем нашите съоръжения - в гората ли?", попита риторично той.

"Дали премахването на билбордовете ще намали пътнотранспортния травматизъм, искрено се надяваме да е така, но силно се съмняваме", коментира Нели Луски, управляващ директор на Metropolis Outdoor Media Group. Според нея в Европа разполагането на рекламни съоръжения край автомагистралите се практикува, тъкмо защото те са най-обезопасените отсечки от пътната мрежа заради широчината на пътя, качеството на настилката, наличието на мантинели и еднопосочното движение. Нели Луски обаче заяви, че в Metropolis подкрепят премахването на рекламните съоръжения от останалите класове пътища, тъй като именно по тях се случват най-много пътнотранспортни произшествия.

"Все пак сме в период на криза. Рекламните съоръжения по автомагистралите са важно перо в нашите приходи. Важно перо са и от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", обяснява Нели Луски и продължава: "Наясно сме, че хаосът трябва да спре и сме готови да направим инвестиции в реконструкции или преместване на рекламните съоръжения, ако имаме ясни правила и регламент, по който това да става."

Преместването на билбордовете по-навътре от ръба на настилката ще означава навлизане в частни терени, а все още няма диверсификация как ще става плащането в такива случаи. Към момента фирмите за външна реклама заплащат годишна държавна такса за поставяне на рекламни съоръжения на републиканската пътна мрежа, която се събира от агенция "Пътна инфраструктура". Тя варира 1000 до 1900 лв. без ДДС взависимост от размера на рекламното съоръжение и класа на пътя, на който се намира. Голяма част от билбордовете обаче и към момента попадат на частни терени и фирмите за външна реклама плащат наем и на собствениците им. "Така излиза, че плащаме два пъти за една и съща дейност", коментира Нели Луски. Според нея, ако се вземе решение за преместване на съоръженията на разстояние встрани от пътя и те навлизат в частни терени, би следвало да се заплаща само административна такса за издаване на разрешение за поставяне на рекламно съоръжение, както и наем на собствениците на земята.

"Няма да е евтино да се преместят рекламните съоръжения, защото имаме сериозна инвестиция във фундамента на самия билборд. Правилата за конструктивна безопасност на съоръженията, разполагани по пътна мрежа изискват максимална издръжливост на стоманобетонните основи. Да, ще ни струва средства, но ако се въведат правила за всички, ще направим тези инвестиции", коментира Нели Луски.

Компаниите за външна реклама неслучайно настръхват при мисълта за премахването на билбордовете от магистралите. Това е един от най-тежко пострадалите от рецесията сектори на рекламата. По данни на Асоциацията на рекламните агенции през 2010 г. спадът в брутните инвестиции във външна реклама спрямо 2009 г. е около 12%, а целият пазар възлиза на около 74 млн. лева. Причините за свиването са както в редуцирането на рекламните бюджети на големите рекламодатели, така и в намалението на цените и комисионите на агенциите, а и повишаването на наемните цени на съоръженията в повечето общини. Допълнителна спънка в привличането на инвестициите на рекламодателите в сектора е, че трудно се измерва ефективността от външната реклама. Въпреки че големите агенции влагат средства в софтуери и проучвания, за да предложат на клиентите си по-конкретни числа, липсват публични данни за трафика по пътищата например. Такива не предоставят нито общините, нито агенция "Пътна инфраструктура".

Обичайната заетост на рекламните съоръжения по магистралите през годината е около 40% (може и да варира за различните агенции), но през летния сезон тя рязко се вдига. Най-активно това лято рекламират банки и застрахователни компании, безалкохолни и слабо алкохолни напитки и мобилни оператори. В отделните региони рекламират местни фирми и заведения. В агенциите коментират, че като заетост и инвестиции сезонът се движи в рамките на миналата година. И силно стискат палци да не се окаже последният.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


9 коментара
 • 1
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  трудно ще стане това, рекламната мафия командва парада, за това и сме затрупани от бордове навсякъде - пътища, градове

  ужас и грозотия, каквато има в турция и ориента, а не в европа...

  аз съм твърдо ЗА премахването на билбордите НАВСЯКЪДЕ, не само по магистрали

 • 2
  powerman avatar :-|
  Красимир Ръджов

  И аз съм ЗА премахването на рекламите по всички пътища.

 • 3
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Бе аз като прост човек да попитам, като махнем билбордовете, ще махнем ли и крайпътните дървета?

 • 4
  voxy avatar :-|
  voxy

  първо да махнат точно крайпътните дървета сложени на всеки завой, не знам що за идиоти го правят това, също и канавките

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  "В Гърция билбордовете са изнесени встрани, защото пътищата им го позволяват. Ние къде да изнесем нашите съоръжения - в гората ли?", попита риторично той."
  Честно казано изобщо не ме интересува вашият бизнес. Държавата и обществото не са задължени да го гарантират. Има предостатъчно други пазарни нисши в рекламния бизнес, към които да се насочите. В почти всички страни в ЕС билбордите около пътя са забранени, и то не само защо хората се блъскат в тях, ами и защото разконцентрират водачите на пътя. Дано този път обществото да даде достатъчно ясно становище: пълно премахване на билбордите в отстояние поне няколкостотин метра от пътя. Никакви премествания и т.н., защото това ще бъдат половинчати истории...

 • 6
  ngrudev avatar :-|
  ngrudev

  Мене не ми пречат билбордовете, пречат ми дупките, неравностите, пропадането и лошата или никаква маркировка - те са опасни. Билборда ако искам го гледам ако не искам не го гледам. Ако може приходите от реклама на съответния път да се използват за поддръжка на същия ще е най-добре.

 • 7
  grosskopf avatar :-|
  Grosskopf

  Колегите съвсем резонно задават въпроса с крайпътните дървета и тяхното рязане, ако приемем, че махаме билбордовете, за да не се блъскаме в тях. Само дето аз не смятам, че в това е опасността. Защото обожавам да карам по път с тунел от дървета. Билбордовете обаче ме натоварват. Вместо в периферното ми зрение да е зелено или синьо - то е натоварено от на места малоумните реклами. Не стига, че и пътят раздрънкан и той уморява допълнително.

 • 8
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Като почнем да плащаме такса за всяко ползване на магистралата, ще си спомняме с умиление за времето, когато "голям проблем" са били билбордовете край безплатните магистрали....

  Вместо да ги махат, може да се сложат ПВЦ бидони с вода, пред всяка основа на билборд, пред всеки стълб и разклонение на магистралата. Така при катастрофа, тези варели ще убиват инерцията безопасно. Такива неща се слагат на много места по света.

 • 9
  antea avatar :-|
  antea

  абе тия от рекламните агенции нормални ли са? криза било, някой търсел начин да им съсипе бизнеса... и без това са един от най-паразитните браншове, в които само се въртят едни пари без реален ефект за ония с бюджетите, които имат да ги харчат и то без да отчитат полза - та сега да седнем да ги мислим как ще оцеляват, ако разкарат дебилните билбордове край пътищата

  такова малоумие съм виждала наистина само покрай нашите магистрали - милион пъти по-полезно би било на тяхно място да има указателни табели накъде се отклонява пътя, най-близък град и от сорта, както е в нормалните държави, вместо ДОРИ и с GPS да се чувстваш загубен в нищото, ама кво от тва - нали насреща те гледа някаква мастика


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал