Монополът, моят приятел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Монополът, моят приятел

Делян Пеевски беше единственият депутат от ДПС, който не се подписа под вота на недоврие към кабинета "Борисов"

Монополът, моят приятел

Комисията за защита на конкуренцията ще проверява медийната империя на Делян Пеевски

Димитър Пеев
13999 прочитания

Делян Пеевски беше единственият депутат от ДПС, който не се подписа под вота на недоврие към кабинета "Борисов"

© Надежда Чипева


Прессъобщение на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната. Ще бъде извършена проверка относно съществуващите условия за функциониране на ефективна конкуренция и отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове, както и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти. В рамките на проверката КЗК ще изследва наличието на евентуални форми на нарушение на разпоредбите на ЗЗК.

Четвъртък сутрин. В сградата на Министерския съвет влизат Кристина Патрашкова и Явор Дачков, които са част от екипа на вестник "Галерия". Те са придружени от Недялко Недялков, издател на вестниците "Ретро", "България днес" и неофициален съдружник в "Галерия". Тримата имат среща с премиера Бойко Борисов, който се е съгласил да ги приеме по тяхна молба. Темата е - монополизирането на разпространителския пазар на вестници от група фирми, свързани с депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, която е управител на "Нова българска медийна група" (издател на дузина вестници, сред които "Телеграф", "Уикенд" и "Всеки ден").

Близо час след като тримата напускат сградата на "Дондуков" 1, излиза официално новината, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на вестникарския пазар. Регулаторът ще проверява дали има ефективна конкуренция и дали има опит за овладяване на разпространението от един играч. По същото време Патрашкова, Дачков и Недялков дават пресконференция в БТА, на която разказват подробности от разговора си с министър-председателя, който лично обещал проверката да не е формална.

Тези детайли са важни, защото по закон КЗК би трябвало да е "независим държавен орган", който защитава конкуренцията. Той има право да се самосезира, когато има достатъчно данни за нарушаването й. Под "данни" може да се разбират както сигналите в комисията, така и публикации в медиите. А точно в този случаи КЗК имаше десетки поводи да се самосезира в последните две-три години, тъй като за никого не беше тайна, че депутатът Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева упорито и целенасочено се опитват да изградят монопол. Неговите "основи" бяха положени по време на тройната коалиция, но той продължи да се разраства и при управлението на ГЕРБ. Нещо повече - покупките на вестници се финансират от Корпоративна търговска банка, в която най-големите държавните предприятия предпочитат да държат парите си. В замяна на тази щедрост от страна на държавата вестниците на Пеевски и Кръстева се надпреварват да хвалят политиката на правителството. Получава се тройно критична комбинация "власт + пари + медии", която не само опорочава идеята за медиите като коректив на властта, но и директно разрушава свободния пазар в една толкова чувствителна сфера, каквато е пазарът на информация и свободата на словото.

За това е писано много пъти, включително и в "Капитал". Досега обаче КЗК не намираше за нужно да започне проверка на вестникарския пазар. Фактът, че антимонополната комисия се "сезира" точно сега, би могло да означава само едно - че тя е получила указание за това от "Дондуков" 1. Точно както обявиха Патрашкова, Дачков и Недялков на пресконференцията си след срещата с Бойко Борисов.

По-интересно е отношението на премиера към темата. За него има две възможни обяснения. Ако той е бил искрен в ангажирането си с казуса, това може би е знак, че Борисов вече си дава сметка до какво води формирането на такъв икономическо-медиен конгломерат. Групата на Пеевски-Кръстева, зад която стоят парите на "Корпоративна", вече успя да акумулира такава медийна и финансова мощ, която я превръща в политически фактор, много по-силен от "Синята коалиция" например. Да не забравяме и факта, че Пеевски е депутат от ДПС - партията, която внесе последния вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Няма как Борисов да не си дава сметка, че неглижирането на този политико-медиен "октопод" може рано или късно да се обърне срещу него и партията му. Другото възможно обяснение е случващото се да е само театър.

Проверка срещу "неизвестен извършител"

От прессъобщението на КЗК не става ясно кои ще са проверяваните субекти за нарушаване на конкуренцията на вестникарския пазар. На полицейски жаргон проверката се води срещу "неизвестен извършител". За никого не е тайна обаче кой е заподозреният - Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева. "Обърнахме се към г-н Борисов, защото медийната империя на депутат от ДПС, зад когото стои Ахмед Доган, завзе не само много медии, но и 80% от разпространението на вестници в България", заяви на пресконференцията Явор Дачков. "Ние преценихме, че е редно сами да се обърнем към премиера и да поискаме от него държавата да влезе в конституционните си задължения и да ги изпълнява", добави той.

Той изреди имената на няколко фирми - "Варна прес", "Национална агенция за разпространение", "Сенатор", "Оларт", "Прес", "Куриер Пловдив", "Жак прес", "Бургас прес", "Биз Бургас", "Комекс  медиа" - Горна Оряховица, които според него се контролират от медийната група на Пеевски и Кръстева. Заедно с още дузина по-малки фирми те формират 80% от разпространителския пазар според Дачков. "Казахме на г-н Борисов проверката да не бъде формална, тъй като Пеевски и Ирена Кръстева в повечето случаи не са формални собственици на вестниците и телевизиите, които те управляват. Те работят чрез подставени фирми и подставени лица", добави той.

Недялко Недялков, издател на "Ретро" и "България днес", съобщи, че поводът за срещата при премиера е била информация от разпространителски фирми, че са правени опити за умишлено саботиране на изданията му. "Ние имахме ясни сигнали - свидетелства и доказателства, че групировката на г-н Пеевски и лично той е издал заповеди за ограничаване и укриване на всички издания, представени на тази маса, както и още няколко свободни и независими български вестници, да не бъдат укривани и да не бъдат изваждани на сергията." Според Недялков това се правело по изключително циничен и вандалски начин. "Мога да ви обясня технологията: неговите фирми заявяват количества от нашите вестници, след това ги прибират директно в складовете си, не ги разпечатват и не вадят на сергията, след което ги връщат на издателя под формата на брак." По този начин се погазва основно конституционно право - правото на труд и правото на читателите за достъп до информация. Ние имаме ясни сигнали и доказателства за това и ще ги приложим в хода на тази проверка", заяви Недялков.

Тримата обявиха, че ще разкажат за това на посланиците на САЩ, Русия и Европейския съюз. "Получава се така, че чрез този обръч от фирми в разпространението на вестници Пеевски ограничава правото на читателите да достига до всички български вестници. И това се прави в угода на неговите корпоративни интереси. Това е изключително опасно. Тук не говорим за свободна конкуренция. Няма държава от Европейския съюз, в която един човек да е подчинил такова количество от издателския и търговския бизнес. Това е без прецедент", добави Недялко Недялков.

Премиерът - гарант за конкуренцията

По думите на тримата Бойко Борисов лично се заел със задачата да брани конкуренцията на вестникарския пазар. "Искам да предам точно думите на Бойко Борисов, че той лично ще гарантира всяко едно издание да достига до сергията свободно и да бъде купувано. Той лично няма да позволи монопол в този бранш и смята, че след като държавата се намеси така неочаквано агресивно в ситуацията с горивата и "Лукойл", това е следващият сектор, в който държавата ще се намеси активно", заяви Недялков.

Аналогията с проверката на КЗК срещу бургаската рафинерия е съвсем уместна в случая. И тогава антимонополната комисия се сезира да провери дали има господстващо положение на "Лукойл" едва след като държавата отне лиценза й, а икономическият министър Трайчо Трайчов изпрати официален сигнал. Преди това месеци наред от КЗК обясняваха, че няма данни за назначаване на такава проверка.

В нормалните държави няма практика лично министър-председателите да следят колко конкурентни са отделни пазари - за това си има регулатори. КЗК трябва да се бори с монополите постоянно, без да й се налага да й казват от "Дондуков" 1. По-същественият въпрос обаче е дали държавата има наистина воля и ресурс да прекрати порочното трупане на медийна и икономическа мощ от групата фирми, управлявани от Пеевски и Кръстева. Ако се съди по развитието на казуса "Лукойл", битката ще е трудна. Но не и лишена от смисъл.

Ако бъде обаче загубена, "Нова българска медийна група" ще спечели ценни точки - ще получи индулгенция, че моделът, по който работи през последните години, не може да бъде засечен от радара на властите.

Прессъобщение на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната. Ще бъде извършена проверка относно съществуващите условия за функциониране на ефективна конкуренция и отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове, както и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти. В рамките на проверката КЗК ще изследва наличието на евентуални форми на нарушение на разпоредбите на ЗЗК.

Четвъртък сутрин. В сградата на Министерския съвет влизат Кристина Патрашкова и Явор Дачков, които са част от екипа на вестник "Галерия". Те са придружени от Недялко Недялков, издател на вестниците "Ретро", "България днес" и неофициален съдружник в "Галерия". Тримата имат среща с премиера Бойко Борисов, който се е съгласил да ги приеме по тяхна молба. Темата е - монополизирането на разпространителския пазар на вестници от група фирми, свързани с депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, която е управител на "Нова българска медийна група" (издател на дузина вестници, сред които "Телеграф", "Уикенд" и "Всеки ден").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  lecoqnonsportif avatar :-|
  le coq non sportif

  "Тримата обявиха, че ще разкажат за това на посланиците на САЩ, Русия и Европейския съюз." Русия

 • 2
  lecoqnonsportif avatar :-|
  le coq non sportif

  ще се трогнат много, там свободата на словото и пресата цъфти.

 • 3
  radioglava avatar :-|
  soulwax

  Всъщност пазара е такъв още от миналата година,когато Жоро Калоянов клекна на Ирен Кръстева защото иначе щеше да фалира.Просто няма хляб за всички на този пазар,няма адекватно разпространение и да няма конкуренция.За последните 10 години това е поредния успешен опит за монопол.Като до преди 3 години топката си прехвърляха "Прес"ООД и НРА"Близнаци",но от както Ирен Кръстева влезе на пазара на разпространението нещата отидоха към абсолютен монопол на един кръг от фирми изкупени брутално.Сега формалния шеф на цялото разпространение е Жоро Калоянов с неговото 'Прес'ЕООД или там както му викат Национална Агенция за Разпространение.

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  ББ лично да се загрижи за монопола на разпространението на вестници, които не спират да го хвалят: нещо не ми се връзва... Има и друг момент при падащите тиражи: търсенето на вестници стремглаво намалява, поради огромния достъп на безплатна информация в Интернет.

 • 6
  haokarapora avatar :-P
  haokarapora

  Всъщност,проверката срещу монопола явно е от типа :"думам ти дъще,сещай се снахо!"-ще поразбутаме конфорта на Кръстева и Пеевси,та белким Кооп.банка и ДПС си направят изводи...:).Хитро!

 • 7
  debonair avatar :-|
  Joro69

  Така нареченият монопол си го има от сума ти време, само че тогава Патрашките не реваха. Сега реват, защото покрай новите таблоиди продажбите им съвсем спихнаха и искат някой друг да опере пешкира вместо тях. Никакво ембарго няма върху вестниците им - всеки може да си купи Галерия откъдето пожелае, друг е въпросът дали ще намери нещо интересно за четене там, освен дежурното оплюване на Цветан Цветанов а напоследък и на Пеевски.

 • 10
  tony avatar :-P
  Darth Plagueis

  До коментар [#5] от "J.J.":

  Че той лично се грижи за монопола. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.