"Дневник" + "Пари" = "Капитал Daily"

Bonnier и "Икономедиа" сключиха сделка за стратегическо партньорство и в."Пари" вече ще е част от портфолиото на българската група

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

След по-малко месец на вестникарския пазар в България ще се появи нов бизнес всекидневник, който ще събира в себе си най-доброто от досегашните два на този пазар - "Дневник" и "Пари". Новото издание ще се казва "Капитал Daily" и ще предлага познатия микс от качествена журналистика, анализи и коментари на най-важните новини от деня, така че активните хора да имат достоверна и смислена информация, за да планират по-добре работата и живота си.

Това ще е най-видимото последствие от сделката за стратегическо партньорство, която беше сключена преди седмица между "Икономедиа" (издател на "Капитал") и шведската медийна група Bonnier.

"Логиката на сделката е да се обедини бизнес аудиторията на бг пазара и да има повече потенциал за създаване на качествена журналистика", казва Лилия Апостолова. Досега тя беше изпълнителен директор на българското дружество на Bonnier и главен редактор на "Пари". След сделката Апостолова става изпълнителен директор на Икономедиа. "Със сливането на двете издания техните силни страни ще се допълнят и новият всекидневник ще бъде доста по-добър от двата досегашни", казва още тя.

Преговорите за сключването на сделката продължиха няколко месеца, като към бизнес всекидневника са проявявали интерес и други участници на медийния пазар. "Към "Пари" имаше много голям интерес, но Bonnier избраха като най-логична сделката с "Икономедиа", казва Лилия Апостолова.

Според Андерс Ериксон, изпълнителен директор на Bonnier Business Press International, неговата компания и "Икономедиа" ще формират "по-силна комбинация по отношение на бъдещото развитие на продуктите". "Bonnier очаква дългосрочното си партньорство и сътрудничество с "Икономедиа", което ще последва от подписването на днешното споразумение", каза той.

За Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа", подписването на договор ще позволи на двете компании да обменят информация, ноу-хау и добри практики. "Това ще помогне за подобряването на качествената журналистика и ще заздрави независимостта на изданията", категоричен е Прокопиев.

След сливането на "Дневник" и "Пари" издателите ще положат усилия съвпадащите рекламодатели и абонати на двата вестника да получат повече стойност за инвестициите си. "Ще бъде удължен периодът на абонамента, а компаниите, които са предплатили да получават вестниците, ще получат възможности и за контекстуални реклами, които да представят техния бизнес в сайтовете на "Икономедиа", казва Лилия Апостолова.

Непроменен ще остане фокусът на различните продукти, които групата издава. "Трите информационни продукти под марката "Капитал" (седмичника "Капитал", "Капитал Daily" и capital.bg) ще бъдат насочени към групата на активните хора, които взимат решения", обяснява новият изпълнителен директор на "Икономедиа". Промяна ще има в dnevnik.bg. "Той ще се развива като най-широката медийна платформа на издателската група, която ще е насочена към всички активни интернет потребители", казва Апостолова.

Според нея "Икономедиа" ще продължи да бъде водеща компания, която произвежда качествено съдържание и дава цялостни маркетингови решения на своите партньори през всички информационни платформи: хартия, уебсайтове, мобилни приложения за таблети и смартфони, събития и директен маркетинг.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


62 коментара
 • 1
  voxy avatar :-|
  voxy

  добро решение, капитал > дневник > пари

 • 2
  hypopotam avatar :-?
  Хипчо

  "Промяна ще има в dnevnik.bg. "Той ще се развива като най-широката медийна платформа на издателската група, която ще е насочена към всички активни интернет потребители", казва Апостолова. "

  Това какво означава в превод?

 • 3
  yurukov avatar :-|
  Боян Юруков

  Излязоха спекулации в мрежата, че това е било планирано отдавна с влизането на Бедров вътре :) Хайде да направите една web телевизия или поне няколко предавания по подобие на Булеварда!

 • Гочоолу - премиер без порфтейл!

  Питайте некое друго въпросче...
  Пример за успешно изкупуване на конкуретна медия, да речем. Изкупуване ли казах? Простете. По-скоро поднасяне на тепсия. Тая сделка е типичния пример за българската взаимоизгодна сделка. За единия е взаимна за другия изгодна.
  И когато качеството на един продукт се подобрява със затваряне на конкурентния му, ела ме ритни.

 • 5
  gope avatar :-|
  Gopeто

  От една страна Икономедия е един от малкото свестни издатели. И сигурно обединяването на "Дневник" и "Пари" ще е добро. Поне за аудиторията на "Дневник". Сега се чудя дали ще може да се появи подходящо издание на мястото на "Пари" ? Или ще се окаже, че няма интерес към нещо подобно?

 • 6
  sir_makarenko avatar :-|
  Гочоолу - премиер без порфтейл!

  До коментар [#5] от "Gopeто":

  Я дефинирай "нещо подобно". Че след обединението може да се зададеш въпроса дали ще се намери какво да замести "нещото" "Дневник". А и отговора е ясен - нема такова животно.
  Впрочем, чувал съм Валери Найденов да дефинира много точно "Дневник" - това е чудесен вестник, само дето може да приспи и галопиращ кон от скука.

 • 7
  1951 avatar :-|
  1951

  Нещата са ясни.
  Купува се "Пари" за да не се намъкне друг в нишата на бизнес всекидневниците. След това от "Дневник" и "Пари" правим един вестник и го кръщаваме "Капитал Дейли" (тъъъъъъъъпо заглавие). А по-просто казано, купуваме "Пари" и го закриваме, а след това ребрандираме "Дневник".
  Фактът, че ще се казва "Капитал Дейли" показва, че в слуховете, че в седмичния "Капитал" не е останал много живот са верни. Така, че може да очакваме до година вестник "Капитал" да изчезне, а сайтът му да остане място за аналитични статии и коментари (по подобие на Медиапул), дневник.бг си остава информационен сайт, а "Капитал Дейли" излиза, колкото да не се забрави, че "Икономедия" прави вестници.

 • 8
  avp01573010 avatar :-P
  Monika LOVEinsky

  Капитал Daily е смешльовско име, да не кажа хм...комплексарско и претенциозно. О, времена! О, нрави!

 • 9
  cheta avatar :-|
  cheta

  Чета тези вестници и мисля, че планираното сливане ще засили позициите, но честно казано избраното заглавие "не лепва"!

 • 10
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#8] от "umberta":

  съгласен, "Капитал Daily" не е сполучливо название.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход