Кои са най-важните мийм явления на 2011г.?

Интернет миймът е идея, която се разпространява онлайн.
Интернет миймът е идея, която се разпространява онлайн.    ©  unknown
Интернет миймът е идея, която се разпространява онлайн.
Интернет миймът е идея, която се разпространява онлайн.    ©  unknown

Идват празници. До Коледа остават дни и за последния брой на "Капитал" за 2011г., вестникът подготвя и някои празнични изненади. Разбира се няма нищо по-сладко от издаването на една или две "строго пазени" тайни предварително. Още помня как претърсвах всички шкафове за скрити подаръци, намирах ги, играх си с тях, а накрая родителите ми ме изненадваха с нещо допълнително. Като част от коледната традицията.

Та една от изненадите е..., че в Коледния брой се заехме с начинанието да подредим най-значимите интернет мийм явления в България за изминалата година, сред които рожденият ден на Доби и нетърпимостта й към салата "Снежанка", хаштагът #siromahovfacts от края на 2010г., снимките на обувки и други предмети тип "гомбенки", от името на познат Twitter потребител и разбира се комиксите на dnevnik.bg, като част от проследяването на изминалите президентски и местни избори.

След като мийм са явления на интернет и по-специално на социалните мрежи и блоговете, които изискват голяма доза интерактивност, не може да не се допитаме до вас, читателите на "Капитал".

Кои според вас са миймовете, които се разпрострели до най-голяма група интернет потребители и са ви направили най-силно впечатление?

Какво представлява миймът

Терминът мийм произлиза от древногръцката дума mimema, която в буквален превод означава "нещо измислено". Идеята се базира върху еволюционните принципи на Дарвин и представлява културен феномен, който изниква като нов ген и се разпростира в обществото. От там и правилният начин за произнасяне мийм, който се римува с английската дума gene (джийн) и аналогично би трябвало да бъде прозинесена мем на български. Ние обаче ще се придържаме към международната тенденция за произнасяне.

С помощта на интернет обаче, миймовете пристъпват в съвсем различно измерение и мащаби.

Трудно е да се даде ясна дефиниция на терминът "интернет мийм", но накратко той е идея, която се разпространява чрез интернет. Дотук обаче приключваме с простичкото обяснение. Миймът може да придобие всяка една форма, популярна в интернет като линк(сигурно получавате средно 3 линка от 9gag на ден), #хаштаг в микроблогинг платформата Twitter, сайт, снимка, видео, конкретна фраза, преднамерено грешно изписване на дума и др.

Подобно на еволюционните теории на Дарвин, миймът може да се запази или да се развие с времето, като към него се добави всякакъв вид допълнителен материал, като имитации, пародии и др. Типичното за миймът, е че се разпространява изключително бързо и също толкова бързо да изчезва и се изгубва в мрежата. Разбира се голяма част от тях се използват с комерсиална цел като база на вайръл и герила маркетинга.

Още от Капитал