Две е по-малко от едно

Главният редактор на сп. "Тема" Валери Запрянов оглави новия медиен съюз

Две е по-малко от едно

Вместо да решават проблемите на пазара, два издателски съюза ги увеличават

Весислава Антонова
8503 прочитания

Главният редактор на сп. "Тема" Валери Запрянов оглави новия медиен съюз

© Цветелина Белутова


Трудностите по принцип би трябвало да сплотяват хората в общности. На обраслия с проблеми и притиснат от икономическата криза български вестникарски пазар обаче обединението, изглежда, не е ценност. По всичко личи, че бизнесът е по-разединен от всякога. След броени дни демаркационната линия на пазара ще бъде институционализирана - ще бъде учреден втори съюз на издателите. 

Две е повече от едно, но...

След като оглави вестник "Преса", бившият главен редактор на "Труд" и ескпредседател на Съюза на издателите в България (СИБ) Тошо Тошев не закъсня да обяви и създаването и на нов вестникарски съюз. Алтернативен на този, който той доскоро оглавяваше. Противно на очакванията обаче той не зае председателското място в новото сдружение. Организацията оглави Валери Запрянов. Тошев остава  сред учредителите. С този ход бившият главен редактор на "Труд" минава от другата страна на барикадата и застава срещу доскорошните си работодатели - бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев. В инициативния комитет освен Тошо Тошев ("Обединени свободни медии") влизат още, Делян Пеевски ("Нова българска медийна група"), Тодор Батков ("Стандарт нюз"), Димитър Друмев ("Санома Блясък България"), Светлана Шаренкова (издател на в. "Земя") и Валери Запрянов ("Обединени свободни медии" и главен редактор на сп. "Тема"). Всички те отправиха покана към останалите издатели на вестници и списания да станат членове на новата медийна организация, която се учреди в петък след редакционното приключване на "Капитал".

Амбицията на създателите е да обединят не просто собствениците на печатни издания, а крупните играчи в медийния бизнес по принцип. Затова покани за членство са изпратени и до Асоциацията на рекламните агенции (оглавявана от съсобственика на bTV Красимир Гергов) и Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО). И двете организации потвърдиха, че са получили покани да се присъединят към новосформиращия се съюз. Те обаче уточниха, че само управителните съвети и общото събрание на сдруженията могат да решат дали да участват. За момента обаче поне АБРО (асоциацията обединява почти всички частни радио- и телевизионни оператори) гледа положително на бъдещо членство.

Очаква се в новото формирование да участва и Съюзът на вестникарите и разпространителите на печатни изделия (СВРПИ), чийто председател е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Организацията бе създадена през февруари 2010 г. и в нея влязоха 14 фирми. За почти всички от тях - издателски и дистрибуторски компании, има подозрения, че по един или друг начин са под контрола на организираната медийна група, ръководена от Пеевски.

Учредителите на новото сдружение твърдят, че целите му са "да решава професионалните проблеми и предизвикателствата пред печатните медии, които са твърде големи, за да може всяко отделно издание да ги решава само. Това е причината за създаването на много по-широко представен издателски съюз, който да привлече за участие и други организации, които имат пряко отношение към медийната дейност".

Според инициаторите на българския медиен съюз и в момента в България на практика съществуват две издателски организации. След отказа на съда да впише промените в ръководството на СИБ в края на миналата година дейността му реално е блокирана. "Издателите, които напуснаха в знак на протест срещу избора на Любомир Павлов за председател, предпочитат да насочат енергията си към създаване на нов, действащ съюз, вместо да я посветят на съдебни спорове", гласеше откритото писмо до медиите.

Тошо Тошев отказа да направи предварителен коментар, преди новият съюз да бъде учреден. Изпълнителният директор на "Санома Блясък България" Димитър Друмев каза за "Капитал", че независимо че ще участва в новия съюз, не смята да напуска стария. "Искам да участвам във всички форуми, които са загрижени за състоянието и бъдещето на пазара. Освен това учредителите изявиха желание за одитиране на тиражите, за което ние винаги сме настоявали", коментира Друмев. И допълни, че пазарът има нужда от действащ съюз, тъй като работата на стария е на практика замразена. Относно участието на "Нова българска медийна група", той коментира, че "тъй като издателската компания е фактор на пазара и без нея нищо не става, не е вариант тя да бъде игнорирана от съюза".

Председателя на СИБ Любомир Павлов и съсобственик в "Медийна група България" емоционално коментира, че "новото обединение ще е съюз на болните амбиции на Делян Пеевски, който иска да контролира... даже по-точно това ще е съюз на Пеевски и агенти на Държавна сигурност". Според него не е вярно, че "Нова българска медийна група" не са били допускани да станат членове на СИБ. "Съюзът е на всички сериозни медии, само че "Нова медийна група" не спазиха условието. Всеки, който иска да стане член на СИБ, трябва първо да подпише етичния кодекс на българските медии, а те не пожелаха. Кодексът е важен, защото подписването му означава, че поемаш ангажимент пред обществото да не лъжеш през страниците на медиите си", каза Любомир Павлов. Той направи уточнението, че тази седмица Апелативният съд е отменил забраната за вписването му като председател на съюза и съвсем скоро СИБ ще продължи да работи нормално.

Минало незабравимо

До неотдавна в България имаше само един Съюз на българските издатели (СИБ), в който членуваха повечето големи собственици на вестници и списания (национални и регионални). Той бе създаден преди повече от десет години с основната цел да защити интересите на печатните медии в страната. Организацията трябваше да работи за изграждане на лоялна конкуренция между играчите на пазара, както и да защитава професионалните и етичните стандарти в професията.

Представените в СИБ медии отразяваха адекватно състоянието на вестникарския пазар за периода преди бума на жълтата преса. Това беше и една от организациите, които участваха активно в създаването на етичен кодекс на българските медии. Създадена бе и комисия, която да съблюдава спазването му. Въпросната система за саморегулация обаче сега обхваща малка част от вестникарския пазар.

В СИБ неведнъж е имало напрежение. Въпреки всичко различните издатели досега винаги се намирали начини то да бъде преодоляно. В края на миналата година обаче разногласията в съюза станаха прекалено големи. Представителите на няколко издания заявиха официално, че напускат организацията в знак на протест срещу избора на Любомир Павлов за негов председател. От организацията излязоха издателите на "Стандарт", "Тема", "Банкер", "Земя", "Новинар" и дългогодишният председател Тошо Тошев (сега главен редактор на "Преса"). Това беше логичен финал на конфликтите между издателските групи, които ескалираха през последната година. Сериозен аргумент за създаването на съюза вероятно е и че той ще е удобен за легитимацията на депутата от ДПС Делян Пеевски. Новата организация и нейните членове ще му послужат за удобно алиби - позиция, която официално да показва, че той е фактор на вестникарския пазар.

Причината да се появи новата организация всъщност е, че СИБ не успя да изпълни една от най-важните си функции - да спре вестникарските войни. В периода преди създаването му подобни медийни престрелки бяха сравнително чести и доста цветни. Скандалите между издателите обаче носят много и дългосрочни негативи за цялата медийна индустрия. Те сриват доверието на читателите във вестниците като достоверен източник на информация. Резултатът е, че в момента печатните издания се възприемат повече като инструменти за реализиране на личните интереси на собствениците им. Съюзът на издателите трябваше да бъде инструмент за това, враждуващите да седнат в една стая и да разрешават противоречията си по пътя на дипломацията. Тази формула обаче може да е успешна, само ако има една подобна организация. Създаването на новия съюз може и да излекува нараненото его на едни, да даде така търсената легитимност на други, но вестникарският бизнес по-скоро ще е големият губещ.

Трудностите по принцип би трябвало да сплотяват хората в общности. На обраслия с проблеми и притиснат от икономическата криза български вестникарски пазар обаче обединението, изглежда, не е ценност. По всичко личи, че бизнесът е по-разединен от всякога. След броени дни демаркационната линия на пазара ще бъде институционализирана - ще бъде учреден втори съюз на издателите. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


6 коментара
 • 1
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  Махнете коментара след като го видите, че няма полза от имейлите.

  "Организацията оглави Валери Запрянов. Тошев остава сред очередителите."

  Учредител
  учредителен
  учредявам

  Значи трябва да пише "сред учредителите".

  Поне според Български Тълковен Речник е така.

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#1] от "Росен":

  И тук са напъплили комунетата >:-), явно очередители спред тях произлиза от руското очеред. :)

 • 3
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo

  Но важно е майка и син да си имат издателски съюз!

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Без малко щях да напиша: Да правят каквото искат, аз вестници не чета. Но не е така, все още твърде много хора четат вестници и това, което става сред издателите, е отвратително.

 • 5
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  Толкова долнопробни хора на едно място... журналисти :) Нямам представа какви хора си купуват вестници и списания в България... Аз лично не съм виждал продукти с толкова ниско качество... Ама щом сте си харесали тошо тошев, любо пъпката и синът на свинята майка за морални стожери на нацията.. мисля, че и Германия не може да помогне на тази сган, наречена държава ;)

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#4] от "evpetra":
  Много-много, колко много да са? Скоро, като забранят външните тоалетни, и ще видим точната бройка на истинските читатели...
  :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал