Мултихаос
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мултихаос

Мултихаос

Цифровизацията на ефира е под въпрос - за стотици милиони лева

Весислава Антонова
9624 прочитания

300 млн. лв. от бюджета са необходими за освобождаване на честоти за тв излъчването.

Най-накрая правителството прие план за прехода от аналогово към цифрово телевизионно излъчване, но парадоксално от това не следва, че процесът ще се случи. Причината е, че операцията ще изисква огромно финансиране от бюджета. А Брюксел се съмнява в процеса и затова образува наказателна процедура срещу България.

Проблемът: Разногласие

България като страна - член на ЕС, е длъжна да изпълни ангажимента си пред Европейската комисия. А той е да изключи аналоговия телевизионен сигнал и да премине към дигитално излъчване на 1 септември 2013 г. Преходът трябва да стане постепенно, в рамките на шест месеца преди тази дата, като за въпросния период се предвижда да има едновременно аналогово и цифрово излъчване. Идеята на цялата промяна е, че с новата технология в ефира ще могат да се излъчват много повече телевизионни канали. Ако сега има около четири телевизии със сериозно национално покритие, след цифровизацията те ще могат да бъдат близо няколко десетки. Това е възможно, защото цифровият сигнал заема много по-малка част от спектъра, на който се излъчва, и така на същите честоти ще могат да се съберат повече канали. Теоретично това е положително както за  зрителите, така и за конкуренцията в телевизионния ефир. Практически до момента цифровизацията не предполага революция в ефира, а по-скоро запазване на статуквото. Сегашните национални телевизии получиха в последните месеци на тройната коалиция без конкурс право да излъчват по няколко цифрови тв канала, а дигиталните платформи за разпространение на сигнала - т.нар. мултиплекси, бяха раздадени евтино на компании, за които се подозира, че са свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Управлението на ГЕРБ не направи нищо, за да промени тази ситуация и да създаде нормална конкуренция в ефира.

В становището си от миналата седмица до правителството Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) продължава да твърди, че към момента не е налице достатъчно основание преходът към ефирно цифрово излъчване да се отлага. Според транспортното министерство, ако все пак това се случи, България ще е в неизгодна позиция от гледна точка на международната координация и конкуренция спрямо съседните държави, които работят усилено по приключване на прехода, включително Румъния и Сърбия.

300 милиона аргумента

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обаче е на друго мнение. Според него в момента цифровизацията не е по силите на бюджета и държавата възнамерява да поиска отлагане на прехода към цифрово излъчване пред Европейската комисия. Мнението си вицепремиерът Дянков изрази минути след заседанието на кабинета, на който бе приет планът за прехода към дигитално излъчване в страната.

Дянков обясни, че средствата, които поне първоначално са поискани, изглеждат огромни – около 300 млн. лв. За такава сума настоява Министерството на отбраната, за да освободи заети от нея честоти за две-три години. "Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам", категоричен бе Дянков. Той обяви, че е възложил на министъра на транспорта Ивайло Московски да провери как стои въпросът в други страни от Европейския съюз, които също като България имат ангажимент да прекратят аналоговото излъчване до 1 септември 2013 г.

Според Симеон Дянков има и други страни, които се бавят заради свитите си в момента бюджети. "Ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на тази процедура. Не е по силите на бюджета, не съм убеден, че дори е смислено толкова стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение че междувременно технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо да се направи", коментира той.

Според плана

Планът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) с крайна дата за спиране на аналоговото телевизионно радиоразпръскване в България на 1 септември 2013 г.

Предвиждат се и мерки за подпомагане на граждани със "специфични социални потребности" за осигуряване на устройства, позволяващи достъп до цифрово телевизионно радиоразпръскване. Държавата е задължена преди прехода към дигитално излъчване да направи информационна кампания, чрез която да обясни на хората какво представлява преходът и какви са предимствата му. Осъществяването на мерките по информиране на населението съгласно законовите разпоредби следва да продължи най-малко до 30 ноември 2013 г. Общо за тези действия годишно се търсят 35 млн. лв. за тази и следващата година.

С постановлението, с което се приема планът, се възлага на министъра на финансите съобразно развитието на икономическите процеси в страната да предвиди необходимите финансови средства в закона за държавния бюджет за 2013 г. за осигуряване на дейностите на Министерството на отбраната.

След приемането на плана транспортното министерство побърза да информира, че при цифровизацията на ефира българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми още от септември 2013 г., когато приключва първият етап от дигитализацията. Ведомството по никакъв начин не изрази притеснение от думите на финансовия министър.

"Приемането на преработения план е важна стъпка в разговорите на българската страна с еврокомисията по повод въвеждането на цифрова телевизия. Между 100 и 120 милиона лева са необходими на Министерството на отбраната, за да освободи честоти за излъчването на цифровите програми", коментира зам.-министърът (отговорен за цифровизацията) Валери Борисов в съобщение до медиите. В него е цитиран и министър Ивайло Московски, че "средствата ще бъдат отпускани поетапно, като приоритет ще има осигуряването на честотен ресурс за комуникационната мрежа за жп линията Пловдив – Свиленград".

Предвидени са и разходи от 17.5 млн. лв. в бюджета на МТИТС за декодиращи устройства, т.нар. set top box (чрез които се приема цифрова телевизия), и за провеждане на информационна кампания. В изпълнение на плана в най-кратки срокове Министерството на труда и социалната политика трябва да  предостави данни за социално слабите българи, получаващи помощи за отопление. След попълване на декларации с определени критерии ще се прецени каква част от тях да бъдат подпомагани при осигуряването на декодиращи устройства.

Брюксел гледа

Междувременно срещу България тече наказателна процедура, открита от еврокомисията заради начина, по който са проведени търговете за цифровите мултиплекси. Брюксел ни критикува, че страната е ограничила без основание броя на компаниите, които могат да навлязат на този пазар. Една от препоръките на комисията е да се даде възможност на нов участник да навлезе на пазара.

ЕК поиска София да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да имат възможност да се подготвят и да участват, като конкурсът да приключи преди крайната дата на аналоговото разпръскване.

До 21 юли България трябва да отговори на ЕК по повод започналата наказателна процедура.

В приетия днес от правителството план за дигитализацията е записано, че ще бъде проведен конкурс за седми мултиплекс оператор. Този конкурс е част от мерките, които предприемаме, за да отговорим на забележките на Брюксел. Именно заради него военното министерство иска 300 млн. лв., за да освободи честоти.

300 млн. лв. от бюджета са необходими за освобождаване на честоти за тв излъчването.

Най-накрая правителството прие план за прехода от аналогово към цифрово телевизионно излъчване, но парадоксално от това не следва, че процесът ще се случи. Причината е, че операцията ще изисква огромно финансиране от бюджета. А Брюксел се съмнява в процеса и затова образува наказателна процедура срещу България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  zarco avatar :-|
  zarco

  Дянков да намали бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв. за другата година и после да им ги преведе за цифровата телевизия. Какви са тея суми, които искат, за да освободят някакви честоти???

 • 2
  chyene avatar :-P
  chyene

  "и не възнамерявам да дам" - е като не възнамеряваш, догодина друг ще възнамерява :D

 • 3
  thewho avatar :-|
  theWho

  Това са адски много пари за ъпгрейд на технология, която така или иначе твърде малко хора ползват. Отдавна бабите на село си имат сателитна телевизия, а малкото останали потребители на ефира (вероятно) намаляват прогресивно всяка година.

 • 4
  dravalanche avatar :-P
  DrAvalanche

  [quote#0:"статията"]...а дигиталните платформи за разпространение на сигнала - т.нар. мултиплекси, бяха раздадени евтино на компании, за които се подозира, че са свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Управлението на ГЕРБ не направи нищо, за да промени тази ситуация и да създаде нормална конкуренция в ефира. [/quote]
  Защо да правят, когато Цв.Василев е и техен фаворит, освен това имат удобно оправдание с предните управляващи

 • 5
  nogica avatar :-|
  nogica

  аа военните какво си предават толкова,те са толкова малко че с викане и ГСМ и са готови.

 • 6
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Ако питаме Дянков - трябва да копаем вързани на синджири (директно за НАП) камъни ,да добиваме злато ,да го предаваме на НАП (за което разбира се да плащаме ДДС) и ако случайно се изморим , огладнеем или ни се припие вода - ГЛОБА !
  А този конкурс до колко то си спомням ще се организира за втори път , понеже първият беше направен "под масата" и имаше недоволни играчи , които сезираха Европейската комисия , която намери причина да го разтури.
  И кой беше отговорен ? - КРС ( 5 членка начело с вечният г-н Божков)

 • 7
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Ще има нова лапачка, това е истината!

 • 8
  boikopln avatar :-|
  boikopln

  До коментар [#7] от "geordgeo":

  То лапачка винаги има!В нашата родина нищо не се прави за без пари!

 • 9
  g0nzi avatar :-?
  Моди трий нищо да не остане!

  Според Симеон Дянков има и други страни, които се бавят заради свитите си в момента бюджети. "Ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на тази процедура. Не е по силите на бюджета, не съм убеден, че дори е смислено толкова стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение че междувременно технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо да се направи"
  Абе Вдянков ами тоагва не използвай превозни средства, защото примерно след 50 години може да се телепортираме! По-тъпа логика до сега не бях чувал!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.