Шанс за цифров рестарт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шанс за цифров рестарт

Shutterstock

Шанс за цифров рестарт

Дигитализацията на телевизионното излъчване в шест въпроса и отговора

Весислава Антонова
7676 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Изказването на Дянков е първият сигнал от ГЕРБ срещу скандалния модел на цифровизация

1. Какво стана тази седмица?

В сряда правителството най-накрая прие официално план за прехода от аналогово към цифрово телевизионно излъчване, но парадоксално от това не следва, че процесът ще се случи. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че бюджетът не може да си позволи предвидената сума от близо 300 млн. лева. 
 
2. Какво означава това?


Така в момента има план, но не и парите той да се осъществи. Това на пръв поглед изглежда лошо, защото цифровизацията се блокира. От друга гледна точка обаче процесът в момента е толкова опорочен, че спирането му по финансови причини може да стане повод за неговото преразглеждане. Ако той бъде организиран по нормален начин, това ще позволи дигитализацията на ефира да се случи за по-малко пари и по честен начин. Това от своя страна ще направи възможно да се усетят всички положителни страни на този доста сериозен преход - в ефира да се появи по-голяма конкуренция, с всички произтичащи от това последствия за зрителите и рекламодателите. Именно възможността за пренареждане на силите в ефира прави процеса толкова важен за всички. Реалната конкуренция на телевизионни програми ще доведе до по-голямо разнообразие на гледни точки, а евентуалното разбиване на господстващото положение на рекламния пазар ще бъде оздравително за цялата икономика. Сегашният модел на цифровизация (изработен почти панически в последните месеци на тройната коалиция) не обещава да се случи нещо подобно. Той предполага запазване на статуквото в ефира плюс създаването на монопол в разпространението на цифровия сигнал. Накратко, голяма част от телевизиите пак биха останали в сферата на влияние на близки до властта олигарси и много далече от нормалния, конкурентен пазар.

Финансовото вето обаче не означава, че процесът на цифровизация ще бъде променен към добро. Дянков беше категоричен, че правителството ще иска от Брюксел отново да удължи срока за преминаване към ефирно цифрово излъчване заради липсата на средства и личното му мнение, че от това няма много смисъл. Часове по-късно Ивайло Московски обясни, че за следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапно въвеждане на цифровизацията. Накратко, в правителството изглежда, че има две гледни точки и засега не е ясно коя ще вземе превес. 

В становището си до правителството Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) продължава да твърди, че към момента не е налице достатъчно основание преходът към ефирно цифрово излъчване да се отлага. Според транспортното министерство, ако все пак това се случи, България ще е в неизгодна позиция от гледна точка на международната координация и конкуренция спрямо съседните държави, които работят усилено по приключване на прехода, включително Румъния и Сърбия.

3. Защо Дянков направи това изказване?

Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в момента цифровизацията не е по силите на бюджета и държавата възнамерява да поиска отлагане на прехода към цифрово излъчване пред Европейската комисия. Мнението си вицепремиерът Дянков изрази минути след заседанието на кабинета, на който бе приет планът за прехода към дигитално излъчване в страната.

Дянков обясни, че средствата, които поне първоначално са поискани, изглеждат огромни – около 300 млн. лв. За такава сума настоява Министерството на отбраната, за да освободи заети от нея честоти за две-три години. "Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам", категоричен бе Дянков. Той обяви, че е възложил на министъра на транспорта Ивайло Московски да провери как стои въпросът в други страни от Европейския съюз, които също като България имат ангажимент да прекратят аналоговото излъчване до 1 септември 2013 г.

Според Симеон Дянков има и други страни, които се бавят заради свитите си в момента бюджети. "Ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на тази процедура. Не е по силите на бюджета, не съм убеден, че дори е смислено толкова стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение че междувременно технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо да се направи", коментира той.

4. Защо цифровизацията струва толкова много?

По груби сметки на транспортното министерство ще са нужни близо 300 млн. лв. От тези пари близо 260 млн. ще отидат в Министерството на отбраната за реализиране на три приоритетни програми на ведомството.

Планът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) с крайна дата за спиране на аналоговото телевизионно радиоразпръскване в България на 1 септември 2013 г.

Предвиждат се и мерки за подпомагане на граждани със "специфични социални потребности" за осигуряване на устройства, позволяващи достъп до цифрово телевизионно радиоразпръскване. Държавата е задължена преди прехода към дигитално излъчване да направи информационна кампания, чрез която да обясни на хората какво представлява преходът и какви са предимствата му.

С постановлението, с което се приема планът, се възлага на министъра на финансите съобразно развитието на икономическите процеси в страната да предвиди необходимите финансови средства в Закона за държавния бюджет за 2013 г. за осигуряване на дейностите на Министерството на отбраната.

След приемането на плана транспортното министерство побърза да информира, че при цифровизацията на ефира българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми още от септември 2013 г., когато приключва първият етап от дигитализацията. Ведомството по никакъв начин не изрази притеснение от думите на финансовия министър.

"Приемането на преработения план е важна стъпка в разговорите на българската страна с еврокомисията по повод въвеждането на цифрова телевизия. Между 100 и 120 милиона лева са необходими на Министерството на отбраната, за да освободи честоти за излъчването на цифровите програми", коментира зам.-министърът (отговорен за цифровизацията) Валери Борисов в съобщение до медиите. В него е цитиран и министър Ивайло Московски, че "средствата ще бъдат отпускани поетапно, като приоритет ще има осигуряването на честотен ресурс за комуникационната мрежа за жп линията Пловдив – Свиленград", това е и приоритет №1 на военното министерство. Как точно цифровизацията е свързана с железниците (а според военните и с модернизацията на самолети и комуникационна техника) е отделен и доста сложен въпрос.

Предвидени са и разходи от 17.5 млн. лв. в бюджета на МТИТС за декодиращи устройства, т.нар. set top box (чрез които се приема цифрова телевизия), и за провеждане на информационна кампания. В изпълнение на плана в най-кратки срокове Министерството на труда и социалната политика трябва да  предостави данни за социално слабите българи, получаващи помощи за отопление. След попълване на декларации с определени критерии ще се прецени каква част от тях да бъдат подпомагани при осигуряването на декодиращи устройства.

5. Защитен ли е интересът на телевизиите при прехода от аналогово към цифрово излъчване?

"Капитал" потърси водещите ефирни телевизии bTV, "Нова тв" и БНТ, които са страна в процеса да коментират този въпрос. До редакционното приключване на "Капитал" bTV не изпрати коментар на зададените въпроси. От БНТ обясниха, че не става дума за удовлетвореност или неудовлетвореност от процеса на разговори между страните, заинтересувани от дигитализацията, а за определени принципи, които националната телевизия отстоява, а те са "максимално ефирно покритие и достъп на всички социални групи, както и икономически обусловено заплащане на услугата", бяха категорични от медията. От БНТ още не са запознати с новия план за преход, който тази седмица правителството прие и увери, че когато това стане, ще са готови за по-разширен коментар. 

От "Нова тв" обясниха, че  голяма част от исканията й са били взети предвид. "Оттук нататък най-важно е как процесът ще се реализира на практика", казаха от телевизията. На въпроса имат ли достатъчно гаранции,  че интересите на медиите ще бъдат защитени при прехода от аналогово към цифрово излъчване, от "Нова" коментираха, че независимо от това, че правителството в голяма степен се е съобразило с техните искания, за тях заплахата от санкции на еврокомисията е много по-силна мотивация за всички страни, участващи в процеса на цифровизация, да действат по правилата.

6. Прозрачен ли е процесът на цифровизацията?

Не. Не е случаен фактът, че срещу България тече наказателна процедура, открита от еврокомисията, заради начина, по който са проведени търговете за цифровите мултиплекси. Брюксел ни критикува, че страната е ограничила без основание броя на компаниите, които могат да навлязат на този пазар. Една от препоръките на комисията е да се даде възможност на нов участник да навлезе на пазара.

ЕК поиска София да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да имат възможност да се подготвят и да участват, като конкурсът да приключи преди крайната дата на аналоговото разпръскване.

До 21 юли България трябва да отговори на ЕК по повод започналата наказателна процедура.

В приетия тази седмица от правителството план за дигитализацията е записано, че ще бъде проведен конкурс за седми мултиплекс оператор. Този конкурс е част от мерките, които предприемаме, за да отговорим на забележките на Брюксел. Именно заради него военното министерство иска 260 млн. лв., за да освободи честоти.

Според БНТ дигитализацията е прозрачна поради факта, че медията е участвала в процеса на изграждане на плана за цифровизация и е била канена на всички  организирани срещи за обсъждането му. 

От "Нова Броудкастинг груп" обаче обърнаха внимание, че "конкурсите, които се провеждат в последните месеци от мандата на някое правителство, винаги пораждат съмнение по отношение на тяхната прозрачност. Такъв е случаят с лицензиите и на "Тауърком" и на "Хану Про". Добрата новина според "Нова" е, че ЕК не се влияе от подобни зависимости и има постоянни стандарти за законност и прозрачност. "Благодарение на внимателното наблюдение на целия процес от страна Европейската комисия, дигитализацията става по-прозрачна и това е тенденцията и за в бъдеще", казаха от "Нова".

Изказването на Дянков е първият сигнал от ГЕРБ срещу скандалния модел на цифровизация

1. Какво стана тази седмица?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Боже кой ще гледа тия цифровизирани ТВ канали ? На тях ще има само боза. • 2
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  До коментар [#1] от "kiril petrov":

  Те и сега излъчват бози по ефирните телевизии, но след цифровизацията бозата ще е с кристално качество :)

 • 3
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  само така си мислиш.
  само Канал 1 ми е надеждата.

  нали съм работил за бозаджийте та знам

 • 4
  mihov_alexander avatar :-P
  йоан александър

  Ако 7ми канал го заеме Планета ТВ ще се смея с гъзъ си. Майтапа на страна, но те могат да си го позволят, как ще го постигне някоя локална телевизия в която рекламен клип действа като антиреклама и говори за ниския стандарт на рекламиращата се фирма?

 • 5
  objective avatar :-|
  objective

  Симеон Дянков има и съвсем резонни технологични основания за известна сдържаност във финансирането на този проект. Докато България се накани да я внедри, технологията DVB-T за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване започна все повече морално да остарява. За по-слабо урбанизираните райони вече се наложи като най-перспективн......а сателитната цифрова телевизия. В същото време в силно урбанизираните райони с ускорени темпове се налага още по–перспективната интерактивна IP ТВ цифрова технология, внедрена вече и у нас от редица национални телекомуникационни оператори, като МТЕЛ, ВИВАКОМ, Вестител и т.н. Още сега те предлагат управление (гледане, спиране, извозване напред/назад, запис и т.н) в желано от клиента време на предавания от над 150 ТВ канала със стандартна резолюция и над 25 ТВ канала с висока резолюция, както ползване на архивирани ТВ филми и програми, на YouTube и на други Интернет услуги ! Тъй че въпреки „Европейската директива“ с гръмкото име „цифровизация“ наливането тепърва на значителни финансови средства и прахосването за целта на ценен национален честотен ресурс представлява по същество раздуване на един безнадеждно изчерпан балон ! За мен като специалист при тези обстоятелства е рентабилно едно единствено решение за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване, а именно – внедряване на минимален брой DVB-T мултиплекси за осигуряване преди всичко на социално слабата аудитория с основните национални по обхват ТВ канали.

 • 6
  objective avatar :-|
  objective

  В допълнение към #5:
  За да ве бъда тълкуван погрешно ! Не съм против съществуването и у нас на алтернатива за DVB-T цифрово наземно ТВ радиоразпръскване. То ще задоволява нуждите от "безплатно" приемане на ТВ канали (адресирано преди всичко към социално слабата аудиторията), макар в много от Европейски страни тази услуга въобще не е "безплатна" за потребителите. По-точно съм изразил мнение, да не се наливат прекомерно много средства в една морално остаряла и неперспективна (в смисъл на ІТ конвергентност и интерактивност) технология, а да се ограничим в поддържане на онзи минимум от DVB-T мултиплекси, който ще осигури само разпространението на държавните и най-гледаните ТВ канали с национален обхват.

 • 7
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Ще се повиши качеството, да.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.