Шанс за цифров рестарт

Дигитализацията на телевизионното излъчване в шест въпроса и отговора

Изказването на Дянков е първият сигнал от ГЕРБ срещу скандалния модел на цифровизация

1. Какво стана тази седмица?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


7 коментара
 • 1
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Боже кой ще гледа тия цифровизирани ТВ канали ? На тях ще има само боза. • 2
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  До коментар [#1] от "kiril petrov":

  Те и сега излъчват бози по ефирните телевизии, но след цифровизацията бозата ще е с кристално качество :)

 • 3
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  само така си мислиш.
  само Канал 1 ми е надеждата.

  нали съм работил за бозаджийте та знам

 • 4
  mihov_alexander avatar :-P
  йоан александър

  Ако 7ми канал го заеме Планета ТВ ще се смея с гъзъ си. Майтапа на страна, но те могат да си го позволят, как ще го постигне някоя локална телевизия в която рекламен клип действа като антиреклама и говори за ниския стандарт на рекламиращата се фирма?

 • 5
  objective avatar :-|
  objective

  Симеон Дянков има и съвсем резонни технологични основания за известна сдържаност във финансирането на този проект. Докато България се накани да я внедри, технологията DVB-T за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване започна все повече морално да остарява. За по-слабо урбанизираните райони вече се наложи като най-перспективн......а сателитната цифрова телевизия. В същото време в силно урбанизираните райони с ускорени темпове се налага още по–перспективната интерактивна IP ТВ цифрова технология, внедрена вече и у нас от редица национални телекомуникационни оператори, като МТЕЛ, ВИВАКОМ, Вестител и т.н. Още сега те предлагат управление (гледане, спиране, извозване напред/назад, запис и т.н) в желано от клиента време на предавания от над 150 ТВ канала със стандартна резолюция и над 25 ТВ канала с висока резолюция, както ползване на архивирани ТВ филми и програми, на YouTube и на други Интернет услуги ! Тъй че въпреки „Европейската директива“ с гръмкото име „цифровизация“ наливането тепърва на значителни финансови средства и прахосването за целта на ценен национален честотен ресурс представлява по същество раздуване на един безнадеждно изчерпан балон ! За мен като специалист при тези обстоятелства е рентабилно едно единствено решение за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване, а именно – внедряване на минимален брой DVB-T мултиплекси за осигуряване преди всичко на социално слабата аудитория с основните национални по обхват ТВ канали.

 • 6
  objective avatar :-|
  objective

  В допълнение към #5:
  За да ве бъда тълкуван погрешно ! Не съм против съществуването и у нас на алтернатива за DVB-T цифрово наземно ТВ радиоразпръскване. То ще задоволява нуждите от "безплатно" приемане на ТВ канали (адресирано преди всичко към социално слабата аудиторията), макар в много от Европейски страни тази услуга въобще не е "безплатна" за потребителите. По-точно съм изразил мнение, да не се наливат прекомерно много средства в една морално остаряла и неперспективна (в смисъл на ІТ конвергентност и интерактивност) технология, а да се ограничим в поддържане на онзи минимум от DVB-T мултиплекси, който ще осигури само разпространението на държавните и най-гледаните ТВ канали с национален обхват.

 • 7
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Ще се повиши качеството, да.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход