Рокади в ръководството на "Нова телевизия"

Светлана Василева се оттегля от поста след съвместно решение, Дидие Щосел поема поста й

Дидие Щосел
Дидие Щосел    ©  Редакция
Дидие Щосел
Дидие Щосел    ©  Редакция

Изпълнителният директор на "Нова броудкастинг груп" Светлана Василева се оттегля от поста, а на нейно място от вчера компанията поема Дидие Щосел, съобщиха от телевизионната група. Василева управляваше групата, собственост на шведската Modern Times Group (MTG), от началото на 2011 г. Портфолиото на "Нова броудкастинг груп" включва каналите "Нова тв", "Кино Нова", "Нова Спорт", "Диема", "Диема Фемили", както и сп. "Ева". Под нейно ръководство са и четирите платени канала на MTG – TV 1000 Balkan, Viasat History, Viasat Explorer и Viasat Nature. Според официалното съобщение на компанията Василева напуска групата, за да "поеме нови професионални предизвикателства". "Предстои ми почивка, малко се изморих в последните няколко години. Доста неща свърших, от които имаше нужда в "Нова тв". Съвместно решение е, че това, за което бях назначена в "Нова", беше свършено. Аз самата имам нужда от малко творческа почивка и презареждане на силите", коментира пред "Капитал Daily" тя.

Светлана Василева беше първият управляващ директор на bTV, като заемаше този пост между 2000 и 2005 г. От 2005 до 2009 г. тя беше начело на кабелните канали от групата на Fox, а преди да поеме управлението на "Нова тв" през 2011 г., в продължение на година тя ръководеше и частния телевизионен канал TV7.

Ново начало за "Нова тв"?

Според публикувания в Търговския регистър финансов отчет на "Нова броудкастинг груп" консолидираните приходи на компанията са се свили през изминалата година. Докато през 2010 г. те са били 87 млн. лв., за 2011 г. са 76 млн. лв., т.е. спадът е с почти 13%, докато според доклада на дружеството рекламният телевизионен пазар се е свил с 5%. Тревожен е и финансовият резултат - през 2011 г. дружеството е на загуба от 51 млн. лв., като година по-рано минусът е бил 9.9 млн. лв. От отчета не става ясно откъде е натрупана загубата, но се вижда рязко увеличение в графата "Други разходи за дейността" (които са 30 млн. лв. при 1 млн. лв. през 2010 г.). За разлика от "Нова" първата по приходи телевизионна група bTV Media Group повишава оборота си за миналата година до 126 млн. лв. при 114 млн. лв. през 2010 г. Печалбата на компанията обаче се топи от 28 млн. лв. до 6.6 млн. лв.

"Назначаването [на Дидие Щосел] ясно потвърждава твърдия ангажимент на МТG да продължи развитието на медийната си група в България и аз ще се радвам да работя с него в бъдеще", коментира в официалното съобщение Андерс Нилсън, изпълнителен вицепрезидент на поделението за Централна Европа в MTG и председател на борда на директорите на "Нова тв". Пред "Капитал Daily" Щосел обеща допълнително да коментира посоките, в които ще се развива телевизионната група под негово ръководство в края на август.

С опит

Дидие Щосел е заместник-председател на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп" от 2009 г. насам, а между 2007 и 2009 г. е председател на борда на директорите на "Болкан медиа груп" (издател на списанията "Жената днес", "Наш дом" и "Голф & SPA"). През 2005 г. управляваната от него британската медийна компания Apace Media купи 66% от "Телевизия ММ" ООД (телевизионните канали ММ и М2 и продуцентската къща ММ Records) - стъпката, с която той стъпва на българския пазар. По-късно музикалната телевизия става част от BMGL (Balkan Media Group Limited), съвместно дружество между Apace Media Group UK и шведската медийна компания Modern Times Group (MTG AB), а през 2010 г. нейното излъчване беше спряно.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


13 коментара
 • 1
  rouri avatar :-?
  rouri

  При положение, че според шведите пазарът се е свил с 5%, а приходите им с 13%, то това означава, че не просто състоянието на пазара е причина за провала на Нова. Рейтингът им също, колкото и да не е задоволителен, не се е свил със сигурност с цели 13%. То това означава, че търговската им политика куца. Не само програмата трябва да се стегне, но и рекламната им политика. Без приходи от реклама, няма и как да се правят по-скъпи и качествени продукции, колкото и да наливат шведите от. Докато не се направи цялостна и радикална промяна в ръководството и на средно ниво, няма да настъпят промени в положителна посока.
  А за Бтв е ясно - надцениха се. Дадоха куп пари за долнопробни предавания и сериали като "Домашен арест", Седем часа разлика" и пр. Затова побързаха да се отърват от "Господари на ефира" - просто не са им рентабилни.

 • 2
  graf_fonpur4evi4 avatar :-|
  Граф фон Пърчевич

  Ех бре, ако не знаем как се пазарува реклама в БГ и що е това практически монопол в рекламния пазар да приемем ,че Светлана е виновника за търговския провал. Куцат правилата в тази страна. И интституциите удобно блеят.
  Но е възможно доказаната телевизионерка да смени примерно бездарната Генова и да направи от БНТ2 гледаема програма. Възможности има.

 • 3
  rouri avatar :-|
  rouri

  До коментар [#2] от "graf_fonpur4evi4":

  Кой пък ти каза, че Светлана е виновна за търговския провал?! Затова си има миниджърчета. Но след като тя ги е оставила да доведат нещата дотук, явно има някаква вина. А на този монопол ако не можеш да въздействаш като голяма национална частна телевизия, каква телевизия е това?! След като хората накараха бтв да се извинява за какво ли не...
  И какво означава "доказана телевизионерка"?! Хахахах Такива изтъркани комунистически лафчета бяха модерни преди години. Такава професия не съществува. И едно е д асе докажеш при почти нулева конкуренция на развиващ се пазар, друго е на пренаситен такъв. При втория вариант имаш възможност да се докажеш.

 • 4
  graf_fonpur4evi4 avatar :-P
  Граф фон Пърчевич

  За да бъде сменена си има причина. Цитирам те:"При положение, че според шведите пазарът се е свил с 5%, а приходите им с 13%, то това означава, че не просто състоянието на пазара е причина за провала на Нова. Рейтингът им също, колкото и да не е задоволителен, не се е свил със сигурност с цели 13%. То това означава, че търговската им политика куца. Не само програмата трябва да се стегне, но и рекламната им политика." Може телевизията да е източвана. Това не е станало чрез рекламната им политика.А до колкото знам, няма съществени промени в ръководството на рекламата там. Светлана има определено някои постижетия, има явно и не дотам добри такива.Аз лично предпочитам Нова пред БТВ, но това е въпрос на вкус.

 • 5
  technokapital4o avatar :-|
  technokapital4o

  Какво ще правя сега продуцентите - тарикати с тъпите си и скъпи шоута ?
  Нико Тупарев и Маги Халваджиян - лишени от всякаква креативност, само бюджети са им в главите, а нищо на среща.

 • 6
  rouri avatar :-|
  rouri

  Е нали това казвам - точно защото не е имало промени в ръководството на рекламата, са зле откъм приходи. Колкото до източване - едва ли. Със шведи начело няма как да се случи. Че Бтв не става, това е ясно. И точно това е глупавото от страна на Нова. При положение, че нямаш кой знае каква конкуренция от програмно отношение, да се оставиш да ти вземат все по-голям дял от рекламния пазар с всеки изминал месец, е просто нелепо, пък дори и да съществуват нечестни приоми в тази сфера - винаги може да противодействаш, когато си един от големите играчи на пазара. Кой между другото се занимава с рекламата там?

 • 7
  cheta avatar :-|
  cheta

  Предубедени, иронични репортери, кой и как конструира рекламната политика...Светлана обра задръстеното, а то благоденства на средно равнище...КАТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА и това го погуби, май!

 • 8
  stefanovs avatar :-|
  stefanovs

  Дааа, това дали е само в България... когато има успех - ръководителят го е постигнал, а когато има провал - тези под него не са си свършили работата и затова така е станало.
  А формулировката от където и да я погледна си е уволнение...

 • 9
  stefanovs avatar :-|
  stefanovs

  До коментар [#2] от "graf_fonpur4evi4":

  Не можах само да се сетя къде се е доказала "телевизионерката"...

 • 10
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  До коментар [#9] от "stefanovs":

  Ами чувал съм да я хвалят за стартирането на каналите на Fox


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал