"Труд"-ен изход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Труд"-ен изход

Любомир Павлов и Огнян Донев все още не коментират с кого преговарят за продажбата на "Труд" и "24 часа"

"Труд"-ен изход

Огнян Донев и Любомир Павлов подготвят оттеглянето си от медийния бизнес

Димитър Пеев
19470 прочитания

Любомир Павлов и Огнян Донев все още не коментират с кого преговарят за продажбата на "Труд" и "24 часа"

© Георги Кожухаров


Преди време изпатил от медийния бизнес в България бизнесмен обясни изтеглянето си от него с доста вярното наблюдение, че на този пазар съотношението шум-пари е изключително неблагоприятно. Парите са малко, а шумът и неприятностите, свързани с него – много. Това беше преди поне десет години, а днес наблюдението е дори по-вярно. Парите са много по-малко, а неприятностите – много по-сериозни. Ако преди десет години вестникарските войни бяха забавно публицистично упражнение, сега те са борба на живот и смърт. Залогът в тях често е оцеляването на цели бизнес структури. Този урок очевидно са научили собствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов. През последните седмици стана ясно, че те търсят активно изход от сделката за някогашната пресгрупа, която купиха от германската WAZ през декември 2010 г. Официална информация за смяната на собствеността на етапа няма. Всички основни участници в тази история категорично отказват коментар.

Бъдещата сделка обаче заслужава внимание дори преди да се осъществи, защото е изключително важна по няколко причини. От няколко години насам българският вестникарски пазар се намира в сериозна криза. Тя идва не само от намаляващите рекламни приходи, а и от опитите за  пълзяща монополизация, която преследва "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Ирена Кръстева - бивша шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, която изкупи дузина вестници и телевизии с финансиране от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. През последните години групата около Ирена Кръстева и Делян Пеевски закупи най-тиражния всекидневник "Телеграф", както и вестниците "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Неофициално същата група най-вероятно стои зад покупката на най-тиражния седмичник "Уикенд", както и зад голяма част от разпространителите на вестници в цялата страна.

Опитите на Цветан Василев да купи "24 часа" и "Труд" датират още откакто се разбра, че WAZ се разделят с медийната си собственост в България. Едно от категоричните условия на германската компания тогава беше продажбата на притежаваните от тях вестници да не допринесе за монополизирането на пазара, тоест да няма сделка с тандема Пеевски-Цветан Василев. Част от огромния интерес към бъдещата сделка сега е именно заради опасността "Труд" и "24 часа" да станат част от монопола. Проблемите от подобно развитие на ситуацията са в две посоки. От бизнес гледна точка това би доубило вестникарския пазар – монополът ще задуши и малката останала нормална конкуренция. Моделът на тази група не стъпва толкова на нормални търговски практики, колкото на търговия с влияние. Именно редакционната политика на изданията около "Нова българска медийна група" е и най-големият проблем, погледнато откъм хората. В техния модел вестниците не съществуват, за да дават обективна информация на читателите си, а за да защитават силово интересите на собствениците си. Това означава безусловна подкрепа за управляващите (които и да са те), както и безмилостна атака към конкурентите в различните бизнеси, където конгломератът има интереси. А те напоследък стават все повече.

В началото

Когато в края на 2010 г. германската група ВАЦ предпочете да продаде българския си бизнес на консорциума между  Огнян Донев и Любомир Павлов, от една страна, и техните австрийски партньори с медиен и финансов опит, от друга, това изглеждаше като добро решение. При преговорите тогава ВАЦ отказа оферта за повече пари само заради съмнения, че кандидатът е свързан с Цветан Василев и Делян Пеевски. Само три месеца по-късно обаче новите акционери стигнаха до открит конфликт, изходът от който вероятно ще доведе нечисти интереси да придобият контрол върху още една важна част от българските медии.

Австрийските инвеститори (Карл фон Хабсбург и Даниел Руц), представлявани от Христо Грозев, обвиниха Донев и Павлов, че опитват да им откраднат контрола върху пресгрупата ("Медийна група България холдинг"), след като без тяхно знание са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата.

Донев и Павлов от своя страна обясниха действията си, че партньорите им не са си внесли дължимите вноски в капитала в срок и са се опитали да компенсират липсата на финансиране, като прехвърлят акциите си на бизнесмени със спорна репутация и политически зависимости, от което опитват да защитят вестниците.

Едно от основните обвинения на Донев/Павлов тогава беше, че зад Грозев стоят интересите на Цветан Василев и Пеевски. Скандалът между тях тогава се задълбочи и стигна до сложна съдебна разправа. В нея, уви, имаше много повече "мерене" на връзките, отколкото право. Първо по жалба на Христо Грозев съдийката Мария Георгиева (подбрана внимателно чрез процедурни трикове) запорира имуществото на групата. Впоследствие Апелативният съд, чийто председател е близкият и до Донев и до Павлов ген. Веселин Пенгезов, отмени запора.

През това време собствениците на "Труд" и "24 часа" започнаха фронтална атака срещу Цветан Василев и Делян Пеевски. Войната между тях ескалира до невиждани досега нива. От войната косвено пострада дори и рейтингът на правителството. В опит да уязвят конкурентите си медиите, свързвани с Пеевски и Цветан Василев, започнаха атака срещу притежаваната от Донев "Софарма" с обвинението, че тя продава лекарства на нереално високи цени. Създаде се толкова голяма истерия, че правителството беше принудено да се оправдава и да предлага мерки за намаляване на цените. Тогава според проучването на агенция "Алфа рисърч" одобрението на правителството спадна с два процентни пункта, като една от причините беше именно скандалът с цените на лекарствата. Дали заради това или заради друго, войната между двете групи беше временно прекратена. След известно затишие обаче спорът се премести на терена на прокуратурата, където с помощта на верига близки до Делян Пеевски следователи и прокурори беше повдигнато обвинение на Павлов и Донев (което юристи определят като правен абсурд). И най-важното – по искане на прокуратурата съдът запорира дяловете на Донев и Павлов в компанията, която притежава вестниците, печатницата и сградата на Полиграфическия комбинат. Мотивът – за да бъде обезпечена евентуалната глоба, ако двамата бъдат осъдени някога по обвинението за пране на пари.

Именно това дело в момента е и най-голямата пречка пред евентуална сделка. На етапа няма как дяловете да бъдат прехвърлени на нови собственици, без този запор да бъде вдигнат. Последното може да стане с решение на съда или с постановление на наблюдаващия прокурор по делото. Юристи коментираха пред "Капитал", че няма пречка новите собственици оперативно да поемат контрола над дружеството, а самото вписване да бъде осъществено при вдигането на запора.

Стъпка по стъпка - сделка

В началото на седмицата "Медийна група България холдинг" (МГБХ) публикува във вестниците си "Труд" и "24 часа" съобщение, че се променя структурата на управление. Бившият главен редактор на "24 часа" и досегашен вицепрезидент на пресгрупата Венелина Гочева става управител на всички компании в групата. Тя поема поста от Любомир Павлов. Преди месец Венелина Гочева замени Любомир Павлов и като председател на Съюза на издателите в България.

Междувременно стана ясно, че Гочева е регистрирала фирма заедно с бившия изпълнителен директор на "Феста холдинг" Димитър Димитров. Справка в Търговския регистър показа, че на 20 август те са учредили дружеството "Нюз Про" ООД, където основен акционер и управител е Венелина Гочева. Съдружникът на Гочева - адвокат Димитър Маринов Димитров, е бил и в надзорния съвет на ТБ Инвестбанк като представител на холдинга на Петя Славова. Дружеството "Нюз Про" ООД е регистрирано на същия адрес, на който се намира и кантората на Димитров - на столичната улица "Три уши".

Това беше разтълкувано като подготовка или част от предстоящата сделка. Любомир Павлов и Венелина Гочева бяха потърсени за повече информация и коментар, но предпочетоха на етапа да се въздържат.

Според три независими източника на "Капитал" в последните седмици са водени разговори с поне две групи от потенциални купувачи. С едната от тях преговорите са били доста напреднали и (според двама от източниците) се е стигало до съгласие сделката да бъде официално оповестена. Това, което най-вероятно е попречило, е запорът върху дяловете на Донев и Павлов. В момента всякакво прехвърляне на тяхната собственост минава през "сделка" и с прокуратурата. Справка на "Капитал" в сайта на прокуратурата показа, че делото срещу Донев и Павлов от десет дни се намира за "решаване" при наблюдаващия прокурор Момчил Георгиев.

Слуховете

В един от първите слухове за купувачи се сочеха двама от съсобствениците в Първа инвестиционна банка (ПИБ) - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В края на миналата седмица от ПИБ изпрати официално съобщение до медиите, с което отрече появилите се публикации, че институцията купува вестниците "24 часа" и "Труд". Замесено бе и името на бившия главен редактор на "24 часа" Петьо Блъсков. Според два източника на "Капитал" той наистина е имал интерес за сделката, като се е опитвал да намери финансиране и политическа подкрепа за покупката. "Като участник в медийния свят проявявах интерес какво се случва с "Труд" и "24 часа". Фактически обаче нищо не се е случило", коментира лаконично Блъсков пред "Капитал".

В публичното пространство се появи и името на бизнесмена Максим Димов. Вероятно защото  бе още сред преговарящите с германците от ВАЦ, но дори отново да е имал интерес, според източниците на "Капитал" той няма шанс за сделка.

Сред проявявали интерес към покупка на медийната група беше подредена и компанията "ГМ Прес", която също през последната година придобива активно медийна собственост. Тя притежава 34.5% от "Стандарт", 50% от "Интермедиа" - издател на "Шоу", "Доктор" и др. и собственик на сайта blitz.bg. В началото на лятото "ГМ Прес" придоби "Новинар" и най-влиятелните регионални вестници "Струма" и "Марица". Представители на компанията отказаха коментар.

Сделката за двата вестника е сложна не само заради съдебните битки. Зад нея има както сложна плетеница от бизнес интереси, така и тесни връзки с политиката. Факт е, че Донев и Павлов излизат от вестникарския бизнес заради огромния натиск, който им беше оказан. Напрежението започна от медийната група около Цветан Василев и Пеевски, но непосилната жега беше създадена и с други средства - за нея помогнаха също политици и магистрати. Всъщност случаят стана толкова скандален и защото собствениците на "Труд" и "24 часа" се опитаха да се съпротивляват и имаха инструменти да отговорят на натиска. И един от многото въпроси, които трябва да бъдат зададени, е колко още подобни случаи има, които минават доста по-тихо, защото жертвите нямат възможност да ги направят публични? И прави ли се нещо те да не се случват или точно обратното - стават все по-чести и все по-откровени?

За силния политически отенък на сделката говори и фактът, че всеки от потенциалните купувачи на пресгрупата със сигурност е търсил одобрение от управляващите. Което обаче, длъжни сме да припомним, имаха и Огнян Донев, и Любомир Павлов само преди година и осем месеца. Когато двамата още не се бяха замислили за това, че в медийния бизнес парите са малко, а негативите могат да бъдат огромни.

Преди време изпатил от медийния бизнес в България бизнесмен обясни изтеглянето си от него с доста вярното наблюдение, че на този пазар съотношението шум-пари е изключително неблагоприятно. Парите са малко, а шумът и неприятностите, свързани с него – много. Това беше преди поне десет години, а днес наблюдението е дори по-вярно. Парите са много по-малко, а неприятностите – много по-сериозни. Ако преди десет години вестникарските войни бяха забавно публицистично упражнение, сега те са борба на живот и смърт. Залогът в тях често е оцеляването на цели бизнес структури. Този урок очевидно са научили собствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов. През последните седмици стана ясно, че те търсят активно изход от сделката за някогашната пресгрупа, която купиха от германската WAZ през декември 2010 г. Официална информация за смяната на собствеността на етапа няма. Всички основни участници в тази история категорично отказват коментар.

Бъдещата сделка обаче заслужава внимание дори преди да се осъществи, защото е изключително важна по няколко причини. От няколко години насам българският вестникарски пазар се намира в сериозна криза. Тя идва не само от намаляващите рекламни приходи, а и от опитите за  пълзяща монополизация, която преследва "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Ирена Кръстева - бивша шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, която изкупи дузина вестници и телевизии с финансиране от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. През последните години групата около Ирена Кръстева и Делян Пеевски закупи най-тиражния всекидневник "Телеграф", както и вестниците "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Неофициално същата група най-вероятно стои зад покупката на най-тиражния седмичник "Уикенд", както и зад голяма част от разпространителите на вестници в цялата страна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И за какъв двамцата разлаяха кучетата.... живееха си живота, кеф ти тук, кеф ти в Кан, никой не ги закачаше и те ти сега прокурорът ще решава кой какво да продаде и кому!!! Щовешката алчност и простотия край нямат....!

 • 2
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Медийния бизнес,може и да не е пряко много печеливш,но косвено е изключително печеливш и не случайно "бизнесмени" като Донев и Павлов купиха Труд и 24 часа,като измамиха съдружниците си и им отмъкнаха дяловете.Павлов и Донев използваха вестниците си като бухалка и щит,но вече не им минава номера защото под тяхното управление авторитета на Труд и 24 часа изчезна безславно и вече никой не вярва на писаниците там,така че това може да е причина да искат да се отърват от тях,въпроса е,че не виждам как това ще стане като Христо Грозев ги съди.

 • 3
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  Откакто труд и 24 часа попаднаха в ръцете на Огнян Донев и Любомир Павлов - те вече не бяха същите вестници. За мен те се превърнаха в едни жълти издания, която не правеха истинска журналистика - такава, която да си служи само с факти, а не с догадки, предположения и слухове. Отделно обвиненията в пране на пари срещу Донев и Павлов допълнително показаха, че не им е чиста работата на тия двамата господа. Сега сложиха Венелина отпред - за да се опитат поне за пред хората да се абстрахират от случващото се и малко или много да се разграничат от собствените си медии. Факт е обаче, че техните издания правеха положителен ПР на човек като Меглена Кунева. На фона на това Любомир Павлов излиза и говори, че медиите му били честни и почтенни. После излиза запис на Павлов, в който той казва, че "рязал" глави на хора като Костов и Първанов чрез своите медии. Не знам дали са се разбирали нещо с Бойко или не, само се надявам качествените журналсити от тези медии, на които се е налагало да пишат определи неща под строй, да запазят работата си.

 • 4
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Почти всички замерсени в Труп и 24 гафа са или доносници или мафиотчета..

 • 5
  kalinkadrawel avatar :-|
  kalinkadrawel

  оуу, милите, чак да вземеш да ги съжалиш - е, няма как да ги съжалим тези олигарси от прехода

 • 6
  lisco avatar :-|
  lisco

  изстискване на пъпки води до разпространението им

 • 7
  shwarzspeht avatar :-?
  Клюводървец

  Ами, ченгетата завладели този бизнес не допускат други.Така е навсякъде. БЪЛГАРИЯ е разпределена..В В. мутри недосегаеми,във всеки град мутри.Тоест, от социализъм България се превърна във феодална държава.Явно социализъмът на другаря Маркс е целял руският феодализам от времето на последните руски царе-и после революцията на другарите Ленин и Сталин ,да стане обществен строй в бившите задунайски губерний

 • 8
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  "Едно от основните обвинения на Донев/Павлов тогава беше, че зад Грозев стоят интересите на Цветан Василев и Пеевски" - Е нали Грозев е двигател на сделката , просто е търсел партньор инвеститор (намерил най-добрия).
  Ако защитава според обвинението интереси на Ц.В. защо от началото не е с него?
  Относно павлов и донев народа е казал-"да би мирно стояло не би чудо видяло"

 • 9
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  До коментар [#4] от "bestbuy":
  "почти всички" - кой по-точно ? надявам се не Карл фон Хабсбург и Даниел Руц :)) , Грозев е доста млад 1987 е бил на 18 години така , че надали е имал време да е доносник след това е бил извън БГ .

 • 10
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  Донев и Павлов ги атакуваха защото 24 и труд писаха за 500 милиона държани пари, които Борисов е пласирал в КТБ на Цветан Василев и Доган.
  ТОва са си едно 30-40-50 илиона печалба за Мустака от КТБ, зад койот наднича и Агата Доган.
  Този кокал не се пуска лесно. Василев захапа тази далавера още при Станишев и тройната коалиция, и няма намерение да пуска кокала. И на Борисов това му е изгодно, защото медиите на Мустката - ТВ7 и Уикенд/Телеграф/Монотор му вършат пропагандната работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.