Година преди крайния срок за цифровизация на телевизиите: Мъгла в кристален ефир

По-важно от технологията все пак е съдържанието в медиите, подчерта президентът Росен Плевнелиев

Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни.
Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни.    ©  Надежда Чипева
Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни.
Инициатор на дискусията е най-новият член на СЕМ Мария Стоянова, която влезе в Съвета от президентската квота през юни.    ©  Надежда Чипева

По-малко от година преди да изтече крайния срок за цифровизация на телевизионния ефир в България, натоварените с процеса институции все още нямат отговор на основните въпроси как той ще се случи. И ако изобщо нещо е ясно по тази тема, то единственото е, че нищо не е ясно. Камо ли пък на крайните потребители на телевизионната услуга.

Това са основните изводи от дискусията за цифровизацията, озаглавена "Година преди старта: дигитална България", организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) в сряда. Целта на мероприятието бе да се срещнат гледните точки на всички участници в процеса: държавните институции, доставчиците на съдържание и операторите на мултиплексите. Сред може би най-важните неща, които трябваше да разберем по темата, са: готова ли е България за прехода, ще приключи ли той навреме, колко ще струва на държавата, ще има ли прозрачност при харченето на тези пари, какво ще е поведението ни под стриктния надзор на Брюксел.

Може би да, а може би не

Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС) на 1 септември 2013 г. аналоговият телевизионен сигнал ще спре окончателно и ще се премине към цифров. Шест месеца преди тази дата ще има едновременно и аналогово, и цифрово излъчване, за да може гражданите по-лесно да се адаптират към промяната. Стартът на този преход бе отлаган няколко пъти и ако се наложи нова промяна, България много вероятно я очакват глоби. А и по пътя към дигиталния си преход няма много с какво да се похвалим - срещу страната ни има наказателна процедура в Европейската комисия за начина, по който бяха дадени лицензите на мултиплексите. При посещението си в София преди две седмици ресорният по медиите комисар Нели Крус потвърди това, добавяйки, че в момента комисията обмисля как да продължи процедурата.

Единадесет месеца преди същинския преход трябваше да стане ясно има ли готовност страната ни да проведе дигитализацията безпрепятствено и съобразено с всички важни страни на пазара. Вместо това обаче по-скоро стана очевидна несигурността по тази тема.

Главният експерт в Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията Никола Манчев беше категоричен, че не очаква ново отлагане на датата за преход към цифрово излъчване. Председателя на СЕМ Георги Лозанов обаче далеч не изглежда толкова сигурен. На въпроса ще има ли цифровизация той отговори лаконично "Дай Боже!". И очевидно той е по-голям реалист. Особено на фона на изявлението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че държавата няма пари за дигитализацията. Макар че то беше преди близо два месеца, нова информация по темата няма.

"Дойде последният момент и ако се чувстваме европейска държава и част от ЕС, догодина по това време, трябва да гледаме цифрова телевизия. Процесът трябва да завърши през септември 2013 г.", коментира председателят на СЕМ.

Ако все пак цифровизацията не бъде въведена на 1 септември 2013 г., тогава страната ни остава встрани от международното развитие. "Честотната политика в България и около страната ще бъде трудна, защото всички съседни държави ще са въвели цифровия ефир и когато една държава остава назад, спира развитието на съседките си", каза Валтер Бернер, технически директор на медийния съвет в Баден-Вюртемберг.

По германски или по български

СЕМ вече е издал цифрови лицензи на 20 предприятия (медии - бел. ред.), които имат право да разпространяват 27 програми. За да приемат новия тип сигнал, по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални set top box устройства, за които държавата е отделила 7.5 млн. лв. За да се постигне обаче крайният ефект от цифровизацията (по-добро използване на наличните честоти и по-добро качество и разнообразие на програмите), има да се свърши много работа. А на този етап като че ли никой не иска да признае това.

Именно за да се ползва чужд опит по темата, като специален гост на събитието бе поканен Валтер Бернер, технически директор на медийния съвет в Баден-Вюртемберг и експерт по цифровизация. И ако се проследи изложението му, факт е, че процесът може да бъде проведен доста организирано, професионално и в диалог със заинтересованите страни. Както и да се установят фундаменталните разлики с хода на събитията в България.

"Дигиталната телевизия носи предимства не само за гражданите, но и за медиите, които ще плащат по-ниски такси на собственика на цифровата мрежа от тези, които сега плаща за аналогово излъчване. Ще спечели и държавата, която ще има предимства, защото чрез дигитализацията ще се освободят честоти, които тя да пусне на пазара за по-съвременни технологии, коментира Бернер. По думите му дълго преди старта на дигитализацията в Германия темата се е дискутирала, за да може още в началото да бъдат минимизирани съпротивите.

Какво е цифровизация?

Само 14% от българите знаят какво е цифровизация, каза на срещата президентът Росен Плевнелиев, цитирайки данни от проучване, проведено през месец март. Технологиите са важни, но по-важно е съдържанието, подчерта президентът при откриването на дискусията. Широк обществен разговор за процеса на цифровизация е в интерес както на хората, така и на медиите в България. Затова Плевнелиев призова всички ангажирани с темата институции да обединят усилия, за да бъде успешно завършен процесът. Основите и предпоставките за дигитализацията на медийното съдържание са налице, но има още много работа, коментира още президентът и определи дигиталния ефир като част от каузата за модернизацията на България.

Според Георги Лозанов цифровизацията в България дори ще допринесе да се случи преходът на страната ни от тоталитаризъм към демокрация и плурализъм, защото тя е "модерна форма на защита на свободата на словото". Процесът има и социални измерения, тъй като е в защита на бедните и на хората в неравностойно положение и ще разшири достъпа им до медийно съдържание, подчерта Лозанов.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер обаче изтъкна като тревожен сигнала, че "Репортери без граници" поставя България на 80-о място в света по независимост на медиите. Той цитира Джордж Оруел, че свободата на мнението и на пресата е "правото да казваш на хората това, което не искат да чуят". "Тази централна задача на медиите ще бъде изпълнена само ако медиите кажат на определени хора това, което не искат да чуят", посочи Хьопфнер (виж карето). Изявлението му, макар и издържано в дипломатичен тон, е поредната сериозна критика, отправяна към свободата на българските медии - факт който не пожела да коментира нито един от участниците в кръглата маса. Вместо това водещия по ТВ7 и изпълнителен директор на ВВТ Николай Бареков (част от медийната група, която по-скоро илюстрира не решенията, а проблемите на медийния пазар) патетично заяви: "Тук сме се събрали само приятели на цифровизацията. Ние като медии я приветстваме и вярваме във възможностите, които тя ще даде на нас и на зрителите." TV7 е собственост на кипърска офшорна компания, чийто консултант е мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. С неговото име се свързва компанията, която спечели конкурсите за изграждане на две от цифровите мрежи, т.нар. мултиплекси. Именно заради тези конкурси е и наказателната процедура в ЕК.

С няколко думи обаче, ако някой е очаквал конкретни отговори след дискусията, такива няма. Събитието бе просто поредната проява, на която се чуха познати констатации, а цифровото бъдеще остана все така обвито в мъгла. Известно е само, че на 1 септември 2013 г. аналоговият сигнал ще спре и тогава, който няма set top box ще гледа само черен екран.

Германският посланик Матиас Хьопфнер:

Българските медии не изпълняват най-важната си задача


"Журналистика е да публикуваш нещо, което други хора не искат да бъде публикувано. Всичко останало е връзки с обществеността (Public Relations - PR)." С тeзи думи на Джордж Оруел германският посланик Михаел Хьопфнер започна изказването си на форума.

По думите му в България медиите изпълняват само частично своята задача, а бъдещето, демокрацията и просперитетът на страната зависят от това дали българските медии ще удържат на предизвикателствата и дали ще са в състояние да казват истината директно. "Свободата и независимостта на медиите са сред основните блага на нашето общество - на тях разчитаме проблемите да бъдат решавани, а не покривани. По този начин се създава почвата, върху която цветето на демокрацията да може да разцъфне. Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество", каза посланикът, като допълни, че тази най-важна задача на медиите ще бъде изпълнена именно тогава, когато медиите съобщават това,  което определени хора не искат да бъде съобщено.

"За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в класацията на "Репортери без граници" по независимост на медиите България е паднала на последно място сред страните от Европейския съюз, каза още германският дипломат. По думите му Европейският съюз ще следи много внимателно тези въпроси, защото съюзът не е само една зона за свободна търговия, а в основата си е една общност на споделени ценности. "Независимостта и свободата на медиите е точно такава ценност, която ЕС ще защитава срещу всякакви атаки и опити за ограничаване", посочи Михаел Хьопфнер.

В началото на седмицата новият американски посланик  Нанси Рийс също постави свободата на медиите сред приоритетите на мандата си в България заедно с установяването на върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност и насърчаването на енергийната независимост.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


10 коментара
 • 1
  salinarka avatar :-|
  salinarka

  Към "Капитал Дейли" - към малката статия с изказването на Посланика на ФРГ Матиас Хьопфнер сте сложили снимка на друг човек, а не на г-н Посланика. Очаквах малко повече професионализъм от Вас! Извинете се на човека.

 • 2
  objective avatar :-|
  objective

  Да, населението трябва да бъде информирано за прехода към цифрово ТВ радиоразпръскване. Но, моля, без драматизиране на нещата ! Цифровизацията няма да доведе до задължителна подмяна на аналоговите цветни ТВ приемници с цифрови ТВ приемници ! Потребителите с аналогони цветни ТВ приемници ще се наложи просто да подвключат към тях един интерфейсен модул - кутийка, наречена Set-Top-Box, която струва 50-100 лева. За социално слабите тя ще бъде раздадена безплатно. Това е цялата работа.

 • 3
  chuvalcheto avatar :-|
  chuvalcheto

  Прав е Бареков - всички участници в дискусията са фенове на цифровизацията, особено Цв.Василев, на когото ЕК обръща специално внимание заради честно спечелените мултиплекси...

 • 4
  rome_ avatar :-?
  rome_

  Къде видя Цветан Василев в цифровизацията,като мултиплеските ги спечелиха два чуждестранни фирми латвийска и словашка и кой изобщо е казал,че трябва да прави цифровизация чрез мултиплекси,сега има и по-евтини и модерни варианти,а изискването на ЕК не е това да става точно с мултиплекси? Държавата няма от къде да извади 300 милиона,за да освободи честотите на военните,а и трябват устройства за по-старите телевизори с които да приемат цифровия сигнал,които струват пари,а всичко може да стане много по-евтино посредством интернет.

 • 5
  mishon avatar :-|
  mishon

  Дигитализация без мултиплекси няма как да стане, а за наказателната процедура на Брюксел Н.Крус даже поясни, че била във втората си фаза, т.е. продължава. Нищо добро не ни очаква, защото за забавянето на прехода към новия начин на транслиране тв сигнала ще ни наложат и допълнителна глоба, извън тази за търговете!

 • 6
  fellix avatar :-|
  Божикравов

  Докато се натъкмят различните му там интереси около тая цифровизация, по-мислещата част от населението съвсем ще потули що е това телевизия, а на останалите (пенсионери и "малцинства") и преди и сега им е все тая дали ще гледат аналогов или "безаналогов" сигнал -- сапунките и чалгата няма да станат изведнъж по-просвещаващи. Добре, че здравата конкуренция на пазара за Интернет свързаност през годините създаде една от най-добре развитите мрежови инфраструктури в Европа с евтин и високоскоростен достъп. Така поне има действаща алтернатива за потребление на новини и звук и образ, прескачайки прокажените от корупция, слагачество и шуробаджанащина традиционни канали -- телевизия и вестници. Последните вече изпяха лебедовата си песен още преди 5-6 г., когато беше последният напън с филмите на ДВД. Ред е на телевизиите, където по-прозорливите от известно време започнаха да се разширяват към Интернет пространството, без много да поглеждат назад.

 • 7
  mima2 avatar :-|
  Горгона Медуза

  Всичко ще се случи по естествен път, когато му дойде времето. Имаме срок до 2015, не само ние, но и останалите европейци. Лека полека ще се вдига и информационното затъмнение по темата.

 • 8
  vesi_antonova avatar :-|
  Весислава Антонова

  До коментар [#4] от "rome_": само така ви се струва, еч чужди компании са спечелили конкурса....на пръв поглед така изглежда, но защо не проверите в Търговския регистър, кой управлява "НУРТС Диджитъл"? Защото вероятно "Капитал" не сте чел.

  "НУРТС диджитъл" e новото име на "Тауърком България". Дружеството започна дейността си у нас като представителство на едноименната словашка компания, но през 2010 г. бе придобито от "НУРТС България". В края на ноември 2011 г. новият собственик променя името на компанията, системата й на управление, заменя вида на акциите й и вдига капитала от 50 хил. на 80 млн. лв. Документът за вноската на увеличения капитал е издаден от Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев официално е консултант на един от собствениците в "НУРТС България" - кипърската офшорка Mancelord Limited, както и на компанията, собственик на ТV7.

 • 9
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  До коментар [#8] от "Весислава Антонова":

  е, и? да разбирам ли от коментара ви, è сте пряко заинтересована и , ако това е вярно, спечèлилият пряко ви бърка някъде? кой трябваше да спечели?какво значение има за обикновения българин кой точно е спечелил скапания търг?тук говорим, че доста хора са с туби, не с елсидита или лед-ове

 • 10
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Според Георги Лозанов цифровизацията в България дори ще допринесе да се случи преходът на страната ни от тоталитаризъм към демокрация и плурализъм, защото тя е "модерна форма на защита на свободата на словото".

  Просто култово изказване - нямам думи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще