Посланикът на Германия: Не мога да толерирам опити за потискане на критика

В писмо до главните редактори на в. "Монитор" Матиас Хьопфнер изразява опасение, че част от негово интервю за медиата е била нарочно съкратена

Матиас Хьопфнер
Матиас Хьопфнер    ©  Георги Кожухаров
Матиас Хьопфнер
Матиас Хьопфнер    ©  Георги Кожухаров

"Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за потискане на критика". Това пише посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер в писмо до главните редактори на в. "Монитор". В него дипломатът изразява опасенията си, че част от негово интервю за вестника, в която той критикува концентрацията на собственост на българския медиен пазар, е била нарочно съкратена преди публикуване.

"В интервюто Посланикът изрази еднозначна критика към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, която обаче не се появи в отпечатаната версия. Съществува подозрението, че в случая това съкращение е целенасочено, за да се избегне дискусия по темата", се посочва на интернет страницата на германското посолство.

В съкратената част от интервюто посланик Хьопфнер призовава за прозрачност в отношенията на собственост и коментира, че трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медиа. "Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците", пише още в писмото си Хьопфнер. Според него голям проблем са също скритата реклама и платените статии.

"Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят". С тази мисъл на Джордж Оруел германският посланик завършва писмото си към ръководството на в. "Монитор".

"Монитор" е част от "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева - бивша шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. През последните години групата купи няколко издания, между които най-тиражния всекидневник "Телеграф", както и вестниците "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". Неофициално същата група най-вероятно стои зад покупката на най-тиражния седмичник "Уикенд", както и зад голяма част от разпространителите на вестници в цялата страна.

Цялото писмо да посланик Хьопфнер можете да видите в прикачения файл. Повече по темата очаквайте в утрешния брой на "Капитал Daily" и по-късно днес на capital.bg.

Още от Капитал