Какво тук значи някаква си свобода

Посланикът на Германия сигнализира, че в. "Монитор" цензурира интервю с него

Посланик Матиас Хьопфнер заявява, че "за известно време" няма да дава интервюта за в. "Монитор".
Посланик Матиас Хьопфнер заявява, че "за известно време" няма да дава интервюта за в. "Монитор".    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Посланик Матиас Хьопфнер заявява, че "за известно време" няма да дава интервюта за в. "Монитор".
Посланик Матиас Хьопфнер заявява, че "за известно време" няма да дава интервюта за в. "Монитор".    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

В рамките само на месец посланикът на република Германия Матиас Хьопфнер за втори път цитира на българските медии Джордж Оруел: "Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят."  Този път цитатът е част от отворено писмо с остра критика към ръководството на вестник "Монитор", публикувано на интернет страницата на посолството на Федерална република Германия.

Писмото, подписано от посланик Хьопфнер, дава критична оценка на редакционната политика на медията, а повод за него е публикуваното на 23 октомври в "Монитор" интервю с дипломата. В писмото се казва, че публикуваното интервю е цензурирано и съкратено в частта, в която Хьопфнер говори за медийната свобода в България. Така посланикът, който преди няколко седмици публично заяви, че според неговата преценка медиите в страната изпълняват само частично своята задача, изпита на гърба си недостатъците на българските медии.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


28 коментара
 • 1
  hypopotam avatar :-?
  Хипчо

  ПОСЛАНИК
  НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ
  Матиас Хьопфнер
  София, 24.10.2012 г.

  Дo
  Вестник “МОНИТОР”
  госпожа Петя Бахарова и господин Тодор Варчев
  Отговорни редактори
  Бул. Цариградско шосе 113 А
  1784 София
  Уважаема госпожо Бахарова, уважаеми господин Варчев,
  интервюто ми, поместеното във Вашия вестник на 23.10.2012 г., предизвика у мен известно учудване и голяма загриженост. Имам впечатлението, че някои от
  споделените от мен мисли са били целенасочено съкратени, за да се избегне
  критичен сблъсък с темата за свободата на медиите в България. По този начин
  интервюто представя на читателите изопачена представа за актуалната ми оценка за политическото положение в страната.
  Миналия четвъртък Вашата кореспондентка г-жа Тодорова ми постави въпроса, в кои области България се развива положително, и къде са необходими още подобрения.
  Когато в отговора си засегнах проблематичните структури в българския медиен
  пейзаж и споменах, че тези проблеми дори са се задълбочили след присъединяването на България към Европейския съюз, госпожа Тодорова ми зададе допълнителен въпрос. Как да се разбира това. Отвърнах, че концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично.
  Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно, какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците.
  Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категирично забранен в германското медийно право.

  Имам разбиране, че поради ограниченото място някои въпроси от интервюто е
  трябвало да отпаднат. Версията, в която в края на краищата интервюто бе поместено, не бе обаче съгласувана в тази форма, и представлява смислово изопачаване, което не мога да приема.

  Госпожа Тодорова предварително ни съобщи, че някои въпроси от областта на
  културата и образованието не могат да се публикуват поради липса на място. С това се съгласихме. В одобрената от нас предварителна версия обаче споменатите по-горе и считани от нас за важни въпроси все още се съдържаха. В отпечатаното интервю липсва не само описания по-горе допълнителен въпрос на госпожа Тодорова, а също
  и споменатата само в половин изречение критика към медийния ландшафт във
  въпроса за положителните и негативните политически развития в България. Това несъгласувано съкращение събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто.
  Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам
  опити за подтискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: „Ако
  изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят.“
  Моля за Вашето разбиране, че с оглед на случилото се известно време не мога да давам интервюта на Вашия вестник.

  С уважение,
  п.
  Матиас Хьопфнер

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Много сериозен и звучен шамар!Не е малко за дипломат.Мисля си че ако български посланик в друга държава,Русия например,си позволи да се държи така достойно,ще бъде отзован по причина на това че се е забъркал в скандал.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Посланникът май е загрял фурната ....

 • 4
  valdim avatar :-P
  Dimov

  Ръкопляскам на НП. Щом дипломат действа и коментира така, значи доста му е прекипяло...

 • 5
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Върши си работата човека. Има си достойнство и си го пази. Между другото много елементарна постъпка на Монитор, какво са очаквали - да си замълчи или да е по- толерантен /както днес ни казва анализа в Дневник/, не има си основни принципи в демократичните общества и те трябва ежедневно да се бранят.
  Поздравления за НП Матиас Хьопфнер.

 • 6
  smooke avatar :-P
  xabren

  Хайде сега, къде сте Румен-Петковци, да се изкажете, че НП Хьопфнер е същият палячо като Уорлик и че мястото му е на гей-парадите. ГЕРБери, не се ослушвайте и вие, подайте тон за песен! :)

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  За съжаление, това ще си остане глас в пустиня.
  Сериозният въпрос е доколко общество ни има непоносимост към цензурата. Отношението към свободата на словото е пробен камък за зрялост. Приемайки да бъдем манипулирани, понасяме и всички "съпътстващи недъзи", нагласени изборни резултати, корупция, липса на справедливо "правосъдие", нездрава стопанска среда. Едва ли Делян Пеевски е бивш агент на ДС, предвид крехката му възраст. Но пък "мама" и г-н Василев вероятно са захранвали с информация съответния отговарящ офицер. Рискът да пропуснем някого е огромен - г-н Батков например...

 • 8
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Отговорът на Монитор:

  - А вие що биете евреите?

 • 9
  pc_none avatar :-P
  pc_none

  Ъслъ, я-я!

 • 10
  npaine avatar :-P
  NPaine

  До коментар [#4] от "Dimov":

  Да, действията са на немец на който на истина безумнго много му е кипнало...поведение като неговото се вижда изкючително рядко, почти само при накъврняване на личната чест и достойноство....да не говорим, че е и дипломат където има и допълнителни задръжки при откритата комуникация.

  Хубавото е че ситуацията със сигурност е описана подробно нагоре по дипломатическата стълбица, лошото е че точно в момента (ако изобщо някога) на никой не му пука за България.

  Меркел доколкото изобщо знае къде сме на картата е прекалено заета с вечно искащите внимание южни нам съседи, най-много Вивиан Рединг от ЕК да се позаинтересува, но пък тя няма никаква реална власт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход