BBC под натиск да си върне доверието
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

BBC под натиск да си върне доверието

BBC под натиск да си върне доверието

В устава й е записано, че "ние сме независими, безпристрастни и честни", но това започва да се променя

6258 прочитания

Отправянето на необосновани обвинения в педофилия срещу влиятелни британци предизвика дълбока криза в най-голямата и най-уважаваната радио-телевизионна компания в света. Трудно е да се преувеличи ролята на BBC в британското общество - влиянието на медията се разпростира в цялата бивша Британска империя, а и отвъд нея. През годините BBC отразява почти всички важни събития в Обединеното кралство, изпълнявайки ролята на гласа на британската нация. Нейните вълни понасят звъна на камбаните на Биг Бен, военновременните послания на Уинстън Чърчил и музиката на Битълс - изнасяйки британска култура за глобална аудитория, пише в анализ AP.

Шефът на BBC Trust в неделя призова за радикална реформа на медията. Това може да означава много неща за огромната организация, която отдавна изтъква своите задължения към обществото. За да се разбере какво ще е нужно, е важно да се знае какво е BBC, както и мащабите на кризата, пред която се изправя.

Какво се случи

Джими Савил е първият водещ на популярното шоу "Top of the pops". Сигналите за педофилия срещу него вече надхвърлят 300.
Източник: youtube.com

Миналия месец BBC си навлече критики, след като предаването й Newsnight прикри разследване на твърдения за педофилия срещу Джими Савил - именития телевизионен водещ от медията, който почина миналата година.

От полицията казват, че откакто започнало разследването им, са получили оплаквания от около 300 жертви на платиненорусия, носещ анцузи Савил и съучастниците му - и че някои от случаите на педофилия може да са ставали в помещения на BBC. Скоро изникнаха въпроси за това дали неизлъчването на предаването на Newsnight не е част от прикриване на факти и дали шефове от BBC не са чули, но са пренебрегнали твърденията за педофилия срещу Савил, докато е бил водещ на предавания като Top of the Pops.

В разгара на общественото възмущение генералният директор на медията Джордж Ентуисъл обяви вътрешно разследване на причините за прекратяването на разследването на Newsnight, както и на "културата и практиките", докато Савил е работел там. Но тогава Newsnight погрешно отправи обвинения в педофилия срещу британски политик в предаването си от 2 ноември.

BBC не назова предполагаемия педофил, но слуховете в интернет се съсредоточиха върху Алистър Макалпайн от Консервативната партия. В петък той яростно отрече това и малко след това интервюираната от Newsnight жертва на тормоз призна, че грешно е идентифицирал насилника си.

BBC се извини за излъчването на предаването, за което Ентуисъл каза, че не е бил уведомен. Тази позиция предизвика недоверието на политици и медийни наблюдатели, които се зачудиха дали той не е наясно какво става в медията му или е некомптетен. Критиките се изостриха прекалено много и в събота Ентуисъл реши да се оттегли. Ден по-късно Крис Патън, който е председател на управителния съвет на BBC, призова за "цялостни, радикални структурни промени" в радио-телевизионната компания.

Еволюцията на BBC

Според някои наблюдатели огромните мащаби на BBC и бързото разрастване на медията са създали децентрализирана структура без ясни граници на отговорност, оставяйки отворена вратата за безотговорна журналистика. Но макар днес BBC да е световна марка, през ноември 1922 г. медиата е създадена с проста мисия - да осведомява, да образова и да забавлява. Тя започва да играе ключова роля в началото на Втората световна война, когато предава по радиото известните речи на Чърчил.

BBC увеличава задграничните си програми на чужди езици, а радиопредаванията на медията стават важен източник на информация - дори и за командването на нацисткия лидер Адолф Хитлер, твърдят от радио-телевизионната компания.

Телевизията започва да играе по-голяма роля в компанията след войната, постигайки рекорд, когато 20 млн. зрители гледат коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 г. BBC увеличава предлаганите услуги, пускайки обзорното предаване "Панорама" - което все още е хит - и първата сапунена опера.

Медийният бегемот доказа солидните си новинарски основи през 80-те години, отразявайки Фолклендската война, първия концерт Live Aid, както и кралската сватба на принц Чарлз и принцеса Даяна, която събра една от най-големите телевизионни аудитории в историята.

През последните години BBC сериозно увеличи дигиталните си радио и телевизионни предавания и интернет услугите си.

Колко голяма медиа е BBC?

Днес от компанията казват, че в световен мащаб събират седмична аудитория от 166 млн. души чрез многобройните си платформи, включително радио, дигитални, сателитни и кабелни програми.

BBC се гордее с десет национални телевизионни канала в добавка към регионалните британски канали, десет национални радиостанции, 40 местни радиостанции и уебсайт, посещаван средно по 3.6 млрд. пъти на месец.

BBC World Service се излъчва по целия свят по радио, телевизия и в интернет, осигурявайки новини и информация на почти 30 езика. Самата компания излъчва и златни телевизионни продукции като научнофантастичния сериал "Доктор Ху" и дългогодишната сапунена опера "Истендърс".

BBC World News се излъчва 24 часа в денонощието в повече от 200 страни и области.

Как успява и на каква цена?

Повечето от предаванията на BBC в Обединеното кралство се финансират от такса на домакинствата, които имат телевизори или гледат телевизия на компютър или на други устройства, докато приходите от програми с търговска цел като BBC Worldwide и BBC World News се използват за инвестиции в нови програми и услуги.

Все пак в миналото конкурентни медийни компании се оплакваха, че от BBC са използвали публични средства, за да финансират програми, които се осигуряват от търговски оператори, изоставяйки мисията си да служи на обществото в търсене на аудитория, пише в анализа, цитиран от БТА.

Под натиска на критици да оправдае бюджета си от 3.5 млрд. лири във времена на икономии през последните години в BBC беше извършена поредица от съкращения на работни места, орязване на дейности и непопулярни промени в пенсионните програми за служителите.

Повечето от тези реформи бяха въведени от Марк Томпсън - предшественика на Ентуисъл на поста генерален директор. Днес Томпсън ще заеме поста изпълнителен директор на "Ню Йорк таймс ко.", но към него има въпроси относно решението на BBC да се спре предаването на Newsnight за Савил - което се появи, докато той още беше шеф.

Минали предизвикателства пред BBC

BBC многократно се е изправяла срещу правителството заради редакционната си независимост. Първият голям сблъсък е по време на общата стачка през 1926 г., когато Чърчил безуспешно лобира министър-председателят да може да реквизира радиовълните, защото стачката ограничава начините за комуникация между правителството и обществото.

BBC по-късно е под натиск да подкрепи кампанията за Фолклендските острови през 1982 г., разгневявайки кабинета на Маргарет Тачър, като изразява съмнение в официални източници. Генералният директор на BBC по това време настоява, че медията трябва да "пази репутацията си, че казва истината".

През 2003 г. репортер на BBC предположи, че тогавашният министър-председател Тони Блеър е подвел парламента с твърденията, че Ирак разполагал с оръжия за масово унищожение. Правителството призова за извинение, но BBC не го направи. Източникът на BBC - оръжейният експерт Дейвид Кели, беше назован от медията и трябваше многократно да се обяснява. По-късно се самоуби. В разследването на смъртта му се казваше, че той е направил "необосновани изявления" и редакционната политика на радио-телевизионната компания се определяше като погрешна.

Заключенията на разследването доведоха до оставките на председателя на BBC Гавин Дейвис и на генералния директор Грег Дайк и назначаването на Томпсън като негов наследник.

Какво следва

Според устава на радио-телевизионната компания "доверието е в основата на BBC: ние сме независими, безпристрастни и честни". Но общественото доверие в BBC отслабва от десетилетия, сочат резултатите от социологически проучвания, а последните скандали надали ще го повишат.

Ентуисъл може да се е оттеглил, но според наблюдатели BBC Trust, който осигурява средствата за радио-телевизионната компания, също заслужава критики.

Кевин Марш, който е бивш главен редактор в BBC, казва, че радио-телевизионната компания трябва да разяснява по-добре политиката си и да признава грешките си. Дори и никога да не се съвземе напълно, BBC вероятно може "да се научи да живее с" нова реалност на по-слабо обществено доверие, допълни той.

Тим Дейвис, който е бивш изпълнителен директор в "Pepsi Co." със стаж в сферата на маркетинга и без журналистически опит, е определен за изпълняващ длъжността генерален директор. Макар някои хора, които работят в BBC да се отнасят към него с подозрение, "това, че във вените му не тече кръвта на BBC, честно казано, в момента може да е предимство", каза Марш.

Двата последни скандала разтърсиха силно доверието в британската медиа.
Източник: Reuters

Отправянето на необосновани обвинения в педофилия срещу влиятелни британци предизвика дълбока криза в най-голямата и най-уважаваната радио-телевизионна компания в света. Трудно е да се преувеличи ролята на BBC в британското общество - влиянието на медията се разпростира в цялата бивша Британска империя, а и отвъд нея. През годините BBC отразява почти всички важни събития в Обединеното кралство, изпълнявайки ролята на гласа на британската нация. Нейните вълни понасят звъна на камбаните на Биг Бен, военновременните послания на Уинстън Чърчил и музиката на Битълс - изнасяйки британска култура за глобална аудитория, пише в анализ AP.

Шефът на BBC Trust в неделя призова за радикална реформа на медията. Това може да означава много неща за огромната организация, която отдавна изтъква своите задължения към обществото. За да се разбере какво ще е нужно, е важно да се знае какво е BBC, както и мащабите на кризата, пред която се изправя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  ВВС да си върне доверието? Кой има доверие на ВВС? Там и викат Burka Broadcasting Corporation защото те най-много облъчват хората колко страхотен е мултикултурализма. те са някаква комунистическа мафия, която със закон събира лицензионна такса от всеки който има телевизор. Имат си преверяващи, които ходят по къщите на хора дето не са платили такса да видят дали има телевизор. При мен дойде един в студентско общежитие, точно като мафията идват да си събират парите. После най безсрамно си разпределят милиони щото били най талантливите и същевременно си играят на социални инженери с хората които със закон са задължени да ги издържат. Тия са нещо като изтърсачето на имаперията. взимат с техен си закон парите на хората за да си живеят царски, но това е за доброто на хората, защото ВВС ги учи какво да мислят и кое е правилно и кое е грешно и съответно им спестява доста неща дето не им трябва да ги знаят, като това за тоя техен педофил и още безброй много.

 • 2
  zo avatar :-|
  zo

  Вземете най-сетне и проумейте, ча на български ВВС означава "военновъздушни сили"!!! Би Би Си е начинът, по който се изписва абревиатурата на British Broadcasting Corporation.

  Би Би Си!
  Би Би Си!!
  Би Би Си!!!
  Би Би Си!!!!
  Би Би Си!!!!!

  НАБИЙТЕ СИ ГО В ТИКВОУМИЯТА!

 • 3
  ilkail4ewa avatar :-|
  ilkail4ewa

  след тоя педофилски скандал?съмнявам се

 • 4
  kukuband avatar :-|
  kukuband

  До коментар [#2] от "zo":

  Присъединявам се към тази забележка, в първият момент като прочетох заглавието се зачудих каква е тази абревиатура (не го свързах с Български ВВС, а по скоро си помислих дали не е някакъв нов СЪД, който е загубил доверие преди да бъде създаден :)...и след като видях снимката на нова страница разбрах, че става въпрос за Би Би Си...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK