Нова компания влиза в TV7, Super7 и BBT
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова компания влиза в TV7, Super7 и BBT

Патрик Мартин (вляво), управляващ директор на Alegro Capital, и Александър Пайр, член на борда на директорите на TV7 на зарята за рождения ден на канала

Нова компания влиза в TV7, Super7 и BBT

Английската Alegro Capital купува каналите, но все още не е ясно дали има реална смяна на собствеността

Весислава АНТОНОВА
13687 прочитания

Патрик Мартин (вляво), управляващ директор на Alegro Capital, и Александър Пайр, член на борда на директорите на TV7 на зарята за рождения ден на канала

© TV7


Английската консултантска компания Alegro Capital е придобила 100% от капитала на "Краун медия", която е собственик на каналите TV7, Super7 и ВВТ. Новината официално бе съобщена от изпълнителния директор на медията Евелина Колева. Информацията за сделката съвпада със седемгодишния рожден ден на телевизията и беше представена като своеобразен подарък за служителите й.

За влизане на инвеститор се говореше още от лятото, но и досега в Търговския регистър не е отразена промяната в собствеността. "Вече е факт продажбата на акциите на групата. Става дума за продажба на 100% от едноличния капитал на "Краун медия", компанията - собственик на TV7, Super7 и ВВТ", уточниха от TV7.

"Транзакцията приключи и вярваме, че чрез сделката с Alegro Capital осигуряваме по-добро бъдеще на хората в медията", коментира Колева. Английската компания бе представена като "дружество, което прави инвестиции в Европа и САЩ". Управляващият директор на базиранaта в Лондон консултантска фирма Патрик Мартин обясни пред журналисти на специална пресконференция, че "това е първата сделка на компанията в медийния сектор в Югоизточна Европа", и уточни, че Alegro Capital се занимава "предимно с даването на корпоративни съвети за инвестиционно банкиране". От официалния сайт на дружеството става ясно, че дейността му е да консултира клиентите си къде и как да инвестират, като обещава "конфиденциален подход към задачите". От представените отчети в британския фирмен регистър Companies House се вижда, че тя не е фонд с портфейл от инвестиции. Компанията е и сравнително малка - за финансовата година, приключила на 30 септември 2010 г., оборотът й е 4 813 086 паунда и има 16 души персонал.

Доста неясно, доста странно

Патрик Мартин коментира, че свитият рекламен пазара в България не е пречка за компанията и вече вижда първите знаци за положителен ръст в сектора. С тези думи той защити решението Alegro Capital да застане зад медийната компания "Краун медия" и да дойде на българския пазар. Нито една от страните не пожела да коментира каква е цената на сделката. Неизвестните около смяната на собствеността са много. От инвестиционна гледна точка тя изглежда странна, защото българският телевизионен пазар в момента е изключително конкурентен. Основните играчи на него в момента - bTV и Nova, са в ожесточена надпревара, докато рекламният пазар през последните три години намалява чувствително. Навлизането на нов играч между сегашните два (три, ако броим и държавната телевизия) би изисквало много сериозна инвестиция и въпреки това успехът не би бил гарантиран. Освен това особеностите на българския медиен пазар са такива, че едва ли в момента биха привлекли чуждестранни инвестиции. Основният бизнес в него не е толкова продажбата например на реклама, колкото е търговията с влияние.

В същото време вероятният собственик на TV7 - мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев, е под сериозен натиск заради медийния монопол, който се опитва да сглоби. В неговата сфера на влияние са не само трите телевизионните канала, но и няколко вестника и печатни разпространители, както и вероятно компаниите, които ще разпространяват цифровия тв сигнал след цифровизацията. Ако за сделката сега трудно може да се намери пазарно обяснение, то вероятно трябва да се потърси в опит да се създаде впечатление, че банкерът се разделя с част от медийната си собственост. Дали сделката е само привидна ще си проличи и от това какво ще се случва през следващите седмици. Ако управлението на телевизията, както и структурата на рекламодателите остане без промяна, то най-вероятно смяната на собствеността е само камуфлаж. От друга страна, теоретично е възможно Alegro да е сформирала консорциум от инвеститори, които чрез специално създадено за сделката дружество да придобият телевизиите.

Предистория

През октомври 2009 година тогавашното ръководство на ТВ7 официално обяви, че "през май 2009 г. в "ТВ Седем" ЕАД са настъпили промени в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите. Цветан Василев беше представен като техен финансов консултант, без да има собственост, който работи за процент от печалбата и носи определен риск от потенциалната загуба. Пред "Капитал" източници, запознати със сделката, казаха, че КТБ е финансирала частично сделката. По този начин се разпределя рискът. Така при печалба двете страни ще делят при определено съотношение след покриване на инвестициите. Според отчета на "Краун медия" за 2011 г. основен кредитор на дружеството с близо 60 млн. лв. заем е компанията на Василев ТЦ-ИМЕ, с който се финансират загубите от телевизиите (виж таблицата). BBT дори доскоро беше собственост на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева, но през лятото беше прехвърлена в "Краун медия", така че тези числа не включват и нейния отрицателен резултат.

Австрийският фонд не е стратегически инвеститор. Схемата, по която придобива канала, е с цел да я препродаде след увеличаване на пазарния дял по примера на "Диема" и ТВ2 (после ProBG). Бяха планирани нова програмна схема, нови лица, нови предавания, като задачата бе да се вдигне пазарният дял в рамките на три до пет години, след което каналът да бъде продаден на стратегически собственик. Вероятно затова днес на пресконференцията (три години по-късно) изпълнителният директор Евелина Колева обяви, че TV7 е трета по гледаемост в българския ефир и през последните години отчита много добри резултати.

Рекламни приходи

Според данните от мониторинга на Be Media Consultant TV7 е телевизията с най-голям ръст на оборота за последните девет месеца на годината. Рекламните приходи в канала са се увеличили с 407% спрямо същия период на миналата година (от 5.4 млн. лв. до 27.3 млн. лв.). Другите два канала от групата - Super 7 и BBT, също бележат ръст на този показател от съответно 236% и 299%. Според екипа на телевизията резултатите се дължат на програмата на телевизията, която включва атрактивния турски сериал "Великолепният век", както и на много успешни авторски и чуждестранни риалити формати. Не е тайна обаче и че основен рекламодател на телевизията са КТБ и други фирми, свързани с Цветан Василев. Тъй като мониторингът на Be Media Consultant обхваща периода до септември, реалният ефект от новите попълнения в програмната схема на телевизията все още не е видим. От началото на следващата година ръководството на медията предвижда промени в програмата и смяна формата на ВВТ на новинарски, но засега повече подробности официално не се коментират.

Ребрандиране

Освен новия си собственик на пресконференцията днес TV7 представи и новия имидж на двата си телевизионни канала - TV7 и Super 7. От медийната компания не коментираха ребрандирането, но наскоро специализираният уебсайт за маркетинг и реклама The Drum съобщи, че TV7 са наели британската компания Red Bee Media да създаде нов образ на телевизията и предаванията в портфолиото й.

Брийфът към британската компания е включвал създаването на нова идентичност за основния телевизионен канал, за детския Super 7, както и за предаванията "Добро утро, България" и "Добър вечер, България". Целта на ребрандирането е била каналът да се отличи от конкуренцията и да отговаря по-точно на новите амбиции на телевизията да се ориентира към повече развлекателно съдържание като лицензните формати Dragon’s Den и The Apprentice.

Red Bee Media е компания за медиен мениджмънт с централа в Лондон и офиси в Австралия, Франция, Германия, Испания и Индонезия. Сред клиентите й са британските телевизионни канали BBC, UKTV, Virgin Media Television и Channel 4.

Английската консултантска компания Alegro Capital е придобила 100% от капитала на "Краун медия", която е собственик на каналите TV7, Super7 и ВВТ. Новината официално бе съобщена от изпълнителния директор на медията Евелина Колева. Информацията за сделката съвпада със седемгодишния рожден ден на телевизията и беше представена като своеобразен подарък за служителите й.

За влизане на инвеститор се говореше още от лятото, но и досега в Търговския регистър не е отразена промяната в собствеността. "Вече е факт продажбата на акциите на групата. Става дума за продажба на 100% от едноличния капитал на "Краун медия", компанията - собственик на TV7, Super7 и ВВТ", уточниха от TV7.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

44 коментара
 • 1
  sisi_s avatar :-P
  Сиси

  Интересно, но позитивно.

 • 2
  kalinkadrawel avatar :-|
  kalinkadrawel

  "в същото време вероятният собственик", "сериозен натиск заради медийния монопол, който иска да сглоби" - абе вие сериозно ли се излагате толкова. Хем е вероятен, т.е несигурен дали е той, хем монопол, ама хем още го няма, но се опитва да сглоби - усещате ли се колко неиздържано и странно звучи статиятабви, особено втората част. Направо се оливате. А, да, поредната статия за евентуалнито нещо си там около КТБ, но, разбира се, във ваш стил евентуално, несигурно, непотвърдено, по неофициална информация. Втора статия за деня, смяяяях:)))))))))))))))))))

 • 3
  kalinkadrawel avatar :-|
  kalinkadrawel

  апропо, защо не е ясно дали има реална смяна на собствеността?пак подхвърлено, но без доказателства:)))зле, много зле

 • 4
  kalinkadrawel avatar :-|
  kalinkadrawel

  две статии едни и същи през няколко аса за една и съща сделка. Вие само за ония ли пишете? да не сте им пиари?:)))

 • 5
  townboy avatar :-|
  townboy

  Цветан Василев е възложил на външна фирма да му представлява телевизиите срещу скромна комисионна. Така и вълка сит и агнето цяло. Аз предполагам че Бареков ще продължи да хвали Бойко Борисов и компания и ще ни разяснява как вървим към светлото бъдеще.

 • 6
  roman_jordanov avatar :-|
  roman_jordanov

  Капитал, как може да си помислите дори, че: "Ако управлението на телевизията, както и структурата на рекламодателите остане без промяна, то най-вероятно смяната на собствеността е само камуфлаж."
  Това е Английската консултантска компания с традиции и милиарди инвестиции във всякакви пазари! Каква е тази конспиративна теория, която ви е подгонила в последните дни? Нали писахте вчера по темата, или това ви беше малко и сега трябваше да си развиете мисълта? До кога ще продължавата да сипете помия по банковата институция и собствениците ѝ, търсейки под вола теле? Ако така се правеше журналистика като вас, до сега да са съботири правителството на ГЕРБ...тотална излагация е за мен това.

 • 7
  moloko_ avatar :-P
  moloko_

  Вие да не сте жълт вестник,че работите със слухове? Кога ще напишете една сериозна статия,а не този казал на онзи,а ние чухме от другия? Разбирам,че Цветна Василев ви е трън в очите,защото има личен конфликт със собственика ви Прокопиев и вие правите мръсна кампания срещу него,но поне напишете нещо качествено,а не вашите елементарни опити за манипулации.

 • 8
  smallhausen avatar :-|
  smallhausen

  "TV7 са наели британската компания Red Bee Media да създаде нов образ на телевизията и предаванията в портфолиото й" - нов собственик, нов подход, нова медийна политика като цяло. Определено телевизията има нужда от рефреш, най-вече откъм лица и собствени предавания. Бареков може и да прави добри репортажи от време на време, но е до болка омръзнал на всички с цинизма си.
  Ще ме прощавате обаче, но не прави добро впечатление това позоваване на теоретични възможности и цял абзац с изречения от типа - ако..., то... Подобни съждения са най-малкото несериозни.

 • 9
  gogich avatar :-P
  Гогич

  Ако изгонят Дудука, значи има нов собственик. Ако остане, значи лисицата замита с опашката.

 • 10
  evelina_borisova avatar :-|
  evelina_borisova

  До коментар [#5] от "townboy":

  Цветан Василев няма нищо общо с Алегро Капитал. Не мога да разбера защо търсите под вола теле. Алегро Капитал са независима компания, която с тази сделка цели да разгърне дейността си и да застъпи повече области.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK