"Булсатком": Плячка или хищник

За кого е изгоден ударът по основния бизнес на сателитния оператор

Пламен Генчев, съсобственик в "Булсатком"
Пламен Генчев, съсобственик в "Булсатком"    ©  георги кожухаров
Пламен Генчев, съсобственик в "Булсатком"
Пламен Генчев, съсобственик в "Булсатком"    ©  георги кожухаров

"На първо място искаме да предложим на нашите сегашни клиенти нова услуга и ново качество на цена под тази на конкуренцията." Така от "Булсатком" отговориха през лятото на въпроса как биха накарали абонат на "Мобилтел", "Глобул" или БТК да смени оператора си. Звучи прекрасно, ако си клиент и... познайте как, ако си един от тримата играчи на и без това наситен пазар. Да се търси директна връзка между намеренията на "Булсатком" да навлиза в телекомуникациите и сегашния му конфликт с bTV може би е конспиративно. Но да се разглежда скандалът изолирано от общата позиция на доставчика със сигурност е наивно.

Пришълец от екрана

"Булсатком" всъщност се обозначи като значим субект на сцената на телекомуникациите в края на по-миналата година, когато взе от КРС лиценз да използва определен честотен спектър за доставка на пълен пакет телеком услуги независимо по каква технология. И за разлика от двамата други лицензирани (Красимир Стойчев и неизвестната дотогава "4Джи") се напъна да го използва. Дотогава "Булсатком" беше просто един от доставчиците на телевизия и интернет (макар и най-голям при първото), с добри перспективи за развитие. И логично изборът на собствениците му - основно Максим Заяков и Пламен Генчев, беше да останат такъв, да продадат компанията или по-трудното - да навлязат в чуждия за тях сегмент на мобилния пренос на глас и данни. Избраха последното. Още през пролетта и лятото, когато тази им амбиция ставаше все по-ясна, много от наблюдателите на този бранш предрекоха, меко казано, трудни времена за "Булсатком". Сега тези прогнози се сбъдват.

Притиснат от четири страни

За разлика от собствениците на опонента си в сегашния спор "Булсатком" не е публична компания и няма официално оповестени финансови резултати, включително в Търговския регистър (балансите си впрочем не предоставят и други тв доставчици). Това, което се знае за оператора обаче, показва, че той е притиснат от няколко посоки. Първо - по последни данни все още не е изплатил напълно лиценза си към КРС, който е 19 млн. лв. Второ - не е известно в сектора да си е осигурил финансиране за изграждането на самата телеком мрежа, нито пък партньор за него в лицето на някой от доставчиците на оборудване (което е декларирано като приемлива опция). А този проект е от порядъка на 200 млн. евро (макар че според изказвания от "Булсатком" сумата може да бъде свалена наполовина). Трето - още пари трябват, за да се реши проблемът с изтичащия живот на спътника, чийто капацитет ползва българският доставчик. Той обяви намерение да изстреля свой, но пак по оценки на самата компания това ще й струва 100 млн. евро.

Като се има предвид всичко това, сегашният удар, който "Булсатком" поема, е повече от централен: той е в неговия core business, който поне до момента беше незасегнат. Ако той бъде увреден, договарянето на финансиране за новите големи проекти става още по-трудно. Всъщност основните позиции на "Булсатком" са на тв пазара. Ако отстъпи от тях, се връща на момента с избора "голям или продаден". Но при други условия.

Кой може да е печеливш

При евентуален мрачен сценарий за "Булсатком", който би подтикнал собствениците му към продажба, евентуалните купувачи не са много. От една страна, ако чуждестранен оператор има желание на навлезе на българския пазар, той може да го направи по-директно през "Глобул". От българските играчи самият "Глобул" по очевидни причини за момента не може да е желаещ, поне докато не излезе от процедурата за смяна на собствеността. "Мобилтел" вече започна навлизане на тв пазара чрез покупките на "Спектър нет" и "Мегалан" и партньорството със "Сателайт БГ". Остава вариантът, който най-усилено се сочи от няколко източника: купувач да бъде новият съсобственик на БТК - банкерът Цветан Василев. От една страна, придобиването на сателитния доставчик ще даде на БТК с един ход огромно предимство при тв доставките, а всички данни категорично сочат, че пакетните услуги бързо изяждат дела на самостоятелните там. От друга - именно догонващата БТК би била най-заплашена от евентуалното стартиране на мобилна услуга от "Булсатком".

Тоест случващото се в момента може да не е с участието на никой от телеком пазара, но определено върши работа някому там. Или иначе казано, амбициите "Булсатком" да бъде купен на ниска цена най-вероятно не са причина за спора между bTV и "Булсатком", но със сигурност натягат допълнително и без това изнервената ситуация. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


29 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Доста конспиративна,сложна и оплетена теория.Всички имаме интерес Булсатком да навлезе на пазара на мобилния пренос на глас и данни и да има четвърти играч,след М тел,Глобул и Виваком,защото по-голямата конкуренция води до по-ниски цени и по-високо качество.И тук логиката ви издиша,защото винаги най-големия губещ е този с най-големия пазарен дял,а не този с най-малкия тоест М тел.Да се надяваме,че М тел сериозно са решили да развиват Сателайт БГ,защото като клиенти нямаме интерес от господстващото положение в момента на Булсатком при сателитната телевизия,а не да целят да ги превземат.

 • 2
  kapitalist avatar :-|
  kapitalist

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Просто не разбираш, колко компетентно е написана статията!...
  1:1 с действителността. Браво на журналистите и вестника!
  Ако се измени и ЗЗК /както се замисля от преди година/, ще стане фал не само с Булсаткома, но и с бТВ и наглото и пакетиране - който е с господстващо положение с даден свой продукт, няма право да пробутва други свои неуспешни такива, покрай него! Забранено е. Счита се че пренася пазарна сила... 8-и
  Та дано БСК не изпадне до продажба. За бТВ е ясно - пред продажба е. 8"-((

 • 3
  borko_to avatar :-|
  borko_to

  [quote#2:"kapitalist"]Просто не разбираш, колко компетентно е написана статията!... [/quote]

  Това е четвъртата статия по темата, която чета и всички са пълна "боза". Навсякъде поне по веднъж е изписан Цветан Василев, а извода който се налага е, че БСК ще фалира ако не излъчва Бтв и ще бъде купена на безценица.Много е смешно, защото КЗК не би позволила такова сливане (Виваком и Булсатком) или кажи речи над 50% пазарен дял.
  Нужда от четвърти мобилен оператор ще има, когато България придобие излаз на второ море, едва ли някой ще напада БСК заради това.
  Пакетните услуги са чудесни, спре ли интернета и започва сериалът Нежна е нощта - няма телевизия, няма телефон, прекрасно е....

 • 4
  jeklin avatar :-|
  Жаклин

  Според мен БТВ и Булсатком ще се споразумеят , защото и нямат изгода от този скандал . Според мен пак се въртят някакви далавери , които ние само можем да гадаем какви са .

 • 5
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  До коментар [#4] от "Жаклин":

  трябва да се спораумеят, а и не смятам, че проблемът е чак толкова голям, колкото тук го преувеличават. Нито Битиви, Нито Булсатком са цвете за мирисане,така че истината за този така наречен скандал, а тук силно преувеличен на "война", е някъде там, по средата:)))

 • 6
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Много добра статия!

 • 7
  zarpluh avatar :-|
  zarpluh

  Не се притесншжам въобще, че няма да получавам помията 6ТВ

 • 8
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Много добра статия!

 • 9
  anyen avatar :-|
  anyen

  Ами как да ви кажа - целта е Виваком да са монополист на пазара и да тормозят хората с договорите си от които не може да се измъкнеш доживотно.
  Но все пак държата /в частност самите ние/ все още търпип всичко това.
  Мая скоро време ще трябва да тръгнем по пътя на новата революционна промяна - да спрем диктатурата.

 • 10
  anyen avatar :-|
  anyen

  Ако и вестниците бяха обективни като капитал и телевизиите независими като НОВА щеше да супер!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал