Цифрови игри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цифрови игри

Цифрови игри

След като формално собствениците на компаниите с лицензи за шестте мултиплекса напълно се смениха, държавата подготвя конкурс за седми

Весислава Антонова
7675 прочитания

© shutterstock


Процесът на цифровизация в България със сигурност има много повече тъмни отколкото светли страни. Оплетен е в сложни схеми и зависимости, така че след него контролът върху ефирното разпространение на телевизионен сигнал да бъде контролиран от една група свързани компании.

Порочният начин, по който протича цифровизацията до момента, доведе до това, че европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който са проведени търговете за мултиплексите. Критиките на Брюксел са, че страната е ограничила без основание броя на компаниите, които могат да навлязат на този пазар. Една от препоръките на комисията е да се даде възможност на нов участник да навлезе в сектора.

Още през миналата година ЕК поиска София да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да имат възможност да се подготвят и да участват, като конкурсът да приключи преди крайната дата на аналоговото разпръскване т.е. преди септември 2013. Идеята зад това е да се създаде поне някаква конкуренция на пазара на ефирно разпространение на тв сигнал, защото в момента има сериозни съмнения, че всички издадени досега лицензи за мултиплекси всъщност се контролират от едно място.

В края на миналата година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заяви намерение да проведе конкурс за седми мултиплекс оператор. Регулаторът даде срок до 10 януари тази година на желаещите да участват в бъдещото състезание да подадат документи.

Тази седмица бяха обявени компаниите, които имат желание да участват в предстоящия конкурс за седми частен мултиплекс. Засега те са трима: "Ди Ви Би Би" АД, "Булсатком" АД и "Динамикс" ЕООД.

Заради заявения интерес и поради факта, че кандидатите са повече от един, предстои КРС да вземе решение за обявяване на конкурсна процедура. В бъдещия конкурс могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред регулатора.

Кой, кой е

"Булсатком" е практически най-големият доставчик на телевизионен сигнал в България, по неофициални данни с дял от около 35% от пазара като брой абонати. Фирмата нашумя с това, че взе лиценз за четвърти мобилен оператор от КРС и обяви проект за изстрелване на свой собствен спътник. Точно в момента "Булсатком" е във вихъра на шумна война с bTV, която прекрати подаването на програмите си към клиентите на сателитния доставчик. Досега обаче от компанията не беше обявяван и интерес към цифровия ефир. Мениджърите на сателитния оператор на този етап не пожелаха да коментират участието си в конкурса на КРС.

"Ди Ви Би Ти" е консорциум от български фирми, който преди време участва в конкурса за обществения мултиплекс (мрежата, по която ще се излъчват програмите на БНТ и БНР). Тогава Ди Ви Би Ти и "Мобилтел" бяха конкуренти на латвийската "Хану про", която в крайна сметка спечели конкурса. Бойко Бочев, изпълнителен директор и акционер в "Ди Ви Би Ти", коментира пред "Капитал", че участва в новия конкурс, защото е убеден, че компанията може да предложи конкурентна услуга с високо качество. "Очаквам правителството да освободи необходимите честоти в най-кратък срок", допълни Бочев.

Изненада сред кандидатурите е тази на "Динамикс" ЕООД, който се оказва непознат играч на пазара. Дружеството е регистрирано на името на Диян Ерменков. Според отчета на фирмата в Търговския регистър общо приходите й за 2011 г. са 77 хил. лв., а през 2010 г. са били 115 хил. лв. Любопитно е, че според регистъра основният предмет на дейност на компанията е строителни дейности и изграждане на охранителни системи. "Капитал" не успя да се свърже с Диян Ерменков на посочения в търговския регистър телефон.

Заради предстоящия конкурс военното министерство иска 260 млн. лв., за да освободи честотите за него. В приетия през юли 2012 г. от правителството План за въвеждане на цифрово телевизионно излъчване е записано, че освобождаването на заетия от Министерството на отбраната спектър е в пряка зависимост от осигуряване на финансов ресурс в рамките на бюджета на военното ведомство за съответната година. Така че КРС е в ситуация да проведе конкурс, без за него да има честоти. Поне засега.

Пазарът досега

Досега държавата е провела три конкурса за общо шест цифрови мрежи. Пет от тях ще излъчват програмите на търговските телевизии и един е предназначен за обществените БНР и БНТ. По време на целия процес на обявяване и провеждане на конкурси от КРС на пазара имаше съмнения относно прозрачността на провеждането им. Заради това още в средата на 2011 г. ЕК образува наказателна процедура срещу България. В момента процедурата е във втората си фаза, преди срещу България да бъде образувано дело в съда в Люксембург.

Първият конкурс, който КРС обяви за двата търговски мултиплекса, бе спечелен от словашката компания "Тауърком". По-късно тя бе купена от "НУРТС България" - тогава джойнт венчър между БТК и Mancelord Limited. Последното е кипърска офшорка, представлявана в България от мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. На практика "НУРТС България" притежава мрежата, по която в момента се разпространява телевизионният сигнал на всички български ефирни канали. В края на ноември 2011 г. компанията се преименува на "НУРТС диджитъл", а контролът на компанията "Тауърком" остана в групата на Василев.

При втория конкурс другите три частни мултиплекса бяха дадени на латвийската "Хану про" през 2009 г. Година по-късно в условията на нова конкурсна процедура дружеството получи разрешение да изгради и мрежата, която ще разпространява програмите на обществените БНТ и БНР. Така на практика "Хану про" получи правото да контролира 1/3 от тв пазара при дигитализацията. През лятото на 2012 г. "Хану про" прехвърли собствеността си върху трите търговски мрежи на ново дружество - HD Media Services. Компанията обяви, че си запазва правото да развива само обществения мултиплекс, но през декември формално е променила името си на "Фърст диджитъл" ЕАД.  От КРС потвърдиха, че става дума за промяна името на дружеството от "Хану про България" ЕАД на "Фърст диджитъл" ЕАД за което комисията е била уведомена.

Освен, че компанията е сменила името си, вече не е с латвийска регистрация. Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД според търговския регистър е швейцарската компания Publitel Holding SA. Проверка на "Капитал" установи, че дружеството е с регистрация в кантон Женева. Publitel Holding SA е създадена през февруари 2012 г. с наличен капитал от 100 хил. франка. Президент на компанията е базираният в Дубай Едуард Клаус Шмит, който има участие в още две други швейцарски компании. Българското дружество има и нов управител - Антон Зафиров, който дълги години е работил в структурите на излъчвателния комплекс НУРТС (сега част от групата фирми около Цветан Василев от КТБ).

До редакционното приключване на "Капитал" управителят на латвийската компания "Хану про" Гинтарс Кавацис не успя да отговори на въпросите ни.

Процесът на цифровизация в България със сигурност има много повече тъмни отколкото светли страни. Оплетен е в сложни схеми и зависимости, така че след него контролът върху ефирното разпространение на телевизионен сигнал да бъде контролиран от една група свързани компании.

Порочният начин, по който протича цифровизацията до момента, доведе до това, че европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който са проведени търговете за мултиплексите. Критиките на Брюксел са, че страната е ограничила без основание броя на компаниите, които могат да навлязат на този пазар. Една от препоръките на комисията е да се даде възможност на нов участник да навлезе в сектора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Цифровизацията е много хубаво нещо,колкото и да се опитвате да я изкарате лоша.Или проблема е,че кабелните и сателитни оператори ще изгубят доста от клиентите си,когато гражданите ще могат да гледат няколко десетки канали само със тайна антена и с цифрово качество безплатно? Там ли е заровено кучето? Колкото и да им се иска на операторите които сега правят доста големи печалби,да не стартира връщане назад няма.Сега ще има по-голяма конкуренция от което единствено печели зрителя.

 • 2
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  и тази новина я писахте? нещо съм учуден. Защо се повтаря едно и също, което бе написано преди ден-два?

 • 3
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  purple_rain,

  Да, хубаво нещо е, но нещо не ги виждам тези телевизии, които ще излъчват ефирно - тоест без приход от абонатите.

  Да се опитаме да ги изброим:
  канал1
  бнт2
  бнт свят
  нова
  босфор
  тв 7
  канал3
  скат
  българия он еър
  европа

  Други дали ще има? То има още десетина програми(балканика, фен, тянков...) но се съмнявам да могат да си платят за излъчването.

 • 4
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  И да не забравяме: тези телевизии ще се наложи да плащат за разпространение за да може да ни облъчват с реклами.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK