След намесата на Борисов "Булсатком" се договори с bTV и ТВ7

Седмица по-рано премиерът обяви спора за търговски и че не е работа на правителтсвото да се меси в него

"Булсатком" ще поднови излъчването на каналите на bTV и ТВ7.
"Булсатком" ще поднови излъчването на каналите на bTV и ТВ7.    ©  Цветелина Белутова
"Булсатком" ще поднови излъчването на каналите на bTV и ТВ7.
"Булсатком" ще поднови излъчването на каналите на bTV и ТВ7.    ©  Цветелина Белутова

Намалял брой зрители и абонати, по-ниски цени на рекламата, взаимни обвинения, акция на "Икономическа полиция", намеса на премиера Бойко Борисов в търговски спор между частни компании и... поне засега happy еnd.

Така в едно изречение може да се опише продължилата близо месец и приключила в сряда вечерта търговска война между "Булсатком" и bTV и ТВ7. Тя започна в края на миналата година, след като двете телевизии спряха да се излъчват каналите си по сателитния оператор заради спор за цените за разпространение.

В сряда вечерта, само няколко часа след като транспортният министър Ивайло Московски обяви, че премиерът Борисов се е намесил в решаването на конфликта, спорещите страни се договориха. Двете телевизии съобщиха, че са постигнали споразумение с "Булсатком" да бъде възстановено излъчването на каналите. Засега липсва официално съобщение от страна на оператора, но в изявлението от ТВ7 се цитира съсобственикът на "Булсатком" Максим Заяков, който заявява, че: "Преговорите бяха трудни и за двете страни. Много се радвам, че постигнахме споразумение, което ни позволява и занапред да предлагаме на нашите клиенти разнообразно съдържание на балансирани цени."

От съобщението на bTV Media Group става ясно, че двете компании са направили взаимни отстъпки, "които да позволят възстановяване на сигнала, без да се вдигат цените за крайните абонати".

Правителствената намеса

По-рано в сряда стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е намесил за решаването на спора между сателитния оператор и двете телевизии. "По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни, под егидата на министерството на транспорта, заедно с Комисията за регулиране на съобщенията положихме много усилия, за да  бъде решен спорът между "Булсатком", bTV и ТВ7", обясни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Московски оправда намесата с това, че търговските дружества са потърсили помощ от държавата за борба със сивия сектор. И обясни, че последните искания от страна на всички участници в спора е да се вземат допълнителни мерки, тъй като "всички отчитат факта, че има наличие на сив сектор в кабелното излъчване". Вече е съставена работна група с представители на Комисията за регулиране на съобщенията, НАП и МВР, която ще се заеме с изчистването на проблема, добави министър Московски.

Само преди седмица премиерът отрече да се меси в работата на медиите в страната. Аз се пазя от всяка намеса в медиите, по наше време нито е създаден вестник, телевизия или медийна група, заяви той в интервю за ТВ+. Повод за изказването му беше въпрос, свързан с медийната среда в  България.

Тогава Борисов посочи още, че спорът между bTV и оператора "Булсатком" е търговски и не е работа на правителството да се меси в него. Но тъй като били нарушени правата на потребителите, той е разпоредил на Комисията за защита на потребителите да направи проверка.

Намесата на правителството обаче изглежда меко казано неуместна, защото това е търговски спор между частни компании в сектор, който не е регулиран от държавата.

Как започна всичко

Конфликтът между страните започна по коледните празници. Тогава най-гледаната телевизия bTV (в която акционер е Красимир Гергов) поиска тройно увеличение на таксите за доставка на каналите си и след като "Булсатком" не се съгласи, просто спря сигнала към него. После същото предприе свързваната с банкера Цветан Василев TV7. Нов фронт на атаката беше отворен, когато в офисите на свързваната със сателитния оператор телевизия ТВ+ нахлуха служители на "Икономическа полиция", които по информация от вътрешни източници са иззели документи.

Освен това "Булсатком" получи лиценз за мобилен оператор и след месеци чакане беше финансирана с кредит от 41.7 млн. евро за изграждане на мрежата си за мобилни услуги. Така сателитният оператор се опитва да влезе на GSM пазара, на който скорост набира наскоро купената от Цветан Василев заедно с руската VTB БТК. Самата "Виваком" пък прави опити да завземе позиции при телевизионните доставки.

Щетите

Кризата в проточилите се преговори дава отражение на бизнеса на спорещите компании - отказали се абонати и намалял брой зрители. Тъй като каналите на bTV Media Group не се излъчваха по "Булсатком" от началото на годината, от 17 януари bTV промени и рекламната си тарифа. Медиата е намалила значително цените на рейтинг точка* (показва процент от достигната целева аудитория, която телевизиите гарантират на рекламодателите) – средно с 15% в сравнение с валидната досега тарифа. До това решение се е стигнало и след намесата на рекламодателите, които са подписвали договорите си при условия, които в момента са променени.

"Булсатком" ще може да отчете броя загубени абонати обективно в началото на февруари, тъй като клиентите на сателитния оператор са платили таксите си за януари, преди да се беше разгорял спорът с bTV. По неофициални данни обаче само в София от сателитиня оператор са се отказали 300 души. На националана база числото се очаква да е много по-голяма. bTV пък е загубила над един милион от зрителите си.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще