ЕК съди България заради цифровизацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК съди България заради цифровизацията

Транспортният министър Ивайло Московски (в средата) заяви на извънреден брифинг, че правителството е изпълнило всичко, което Брюксел е поискал по цифровизацията. Според ЕК обаче България не се е съобразила с изискванията в евродирективата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекса) само чрез две конкурсни процедури и така е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

ЕК съди България заради цифровизацията

Транспортният министър Ивайло Московски недоумява защо е заведено делото, след като правителството е изпълнило всички искания на Брюксел

Весислава Антонова
9284 прочитания

Транспортният министър Ивайло Московски (в средата) заяви на извънреден брифинг, че правителството е изпълнило всичко, което Брюксел е поискал по цифровизацията. Според ЕК обаче България не се е съобразила с изискванията в евродирективата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекса) само чрез две конкурсни процедури и така е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

© Надежда Чипева


Европейската комисия (ЕК) реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър.

Комисията е установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Според ЕК това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия.

Късно след обед транспортният министър Ивайло Московски даде извънреден брифинг, на който заяви, че правителството е изпълнило всичко, което Брюксел е поискал.

Въпреки обяснението на министъра от комисията считат, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекса) чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

Освен това в нарушение на три директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

От този коментар на ЕК комисия става ясно, че като пример се посочва участието на австрийската компания ORS в конкурса за изграждане на цифрова мрежа. С лобистки текст в Закона за електронните съобщения компанията беше отстранена от конкурса поради факта, че е собственост на австрийската оществена телевизия ORF. 

През март 2012 г. Брюксел поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за цифрова телевизия. България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти - седми мултиплекс. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за цифрова телевизия. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Това е и причината ЕК да заведе дело срещу България в Люксембург. Днешното решение за завеждане на дело срещу България пред Съда на ЕС е трета и последна стъпка от производството на ЕС.

Българската позиция

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски даде късно след обед извънреден брифинг по повод решението на ЕК.

"Всичко, което поиска от нас ЕК ние го направихме", коментира Московски и недоумяваше защо е заведено делото. По думите му тепърва ще се разбере какво иска комисията от България, защото официалното писмо не било пристигналов в транспортното министерство.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков твърди, че всички конкурси са проведени според законите в България. На въпроса на "Капитал" има ли полезен ход от тук нататък държавата и очаквали се да бъдат анулирани проведените до момента конкурси, той отговори "Аз не коментирам държавата. КРС е орган който действа според законите на страната". Веселин Божков уточни, че от тук нататък държавата ще има 2-3 месеца на разроложение да обжалва заведеното дело.

Транспортния министър Ивайло Московски е на мнение, че датата за преход към цифрово излъчване няма да бъде променена – 1 септември 2013 г. "Ако не успеем да спазим срока, пак ще ни накажат и пак може да се стигне до глоби. България, Гърция и Румъния са най-изостанали", зави Московски.

Целият тон на пресконференцията беше подчинен на това двете ведомства да обяснят как не са виновни и как няма препятствия цифровизацията да започне. "Не можем да отговаряме за грешки допуснати по време на тройната коалиция", каза в заключение Ивайло Московски. Брюксел обаче не се интересува при кое правителство е започнало нарушението, а иска да види конкретни резултати и прилагане на евродирективите.

Кой печели досега

Процесът на цифровизация в България е оплетен в сложни схеми и зависимости, така че след него контролът върху ефирното разпространение на телевизионен сигнал да бъде контролиран от една група свързани компании.

Досега държавата е провела два конкурса за общо пет цифрови мрежи, които ще излъчват програмите на търговските телевизии. Има и трети конкурс, но той е предназначен за обществените БНР и БНТ.

Първият конкурс, който КРС обяви за двата търговски мултиплекса, беше спечелен от словашката компания "Тауърком". По-късно тя беше купена от "НУРТС България" - тогава джойнт венчър между БТК и Mancelord Limited. Последното е кипърска офшорка, представлявана в България от мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. На практика "НУРТС България" притежава мрежата, по която в момента се разпространява телевизионният сигнал на всички български ефирни канали. В края на ноември 2011 г. компанията се преименува на "НУРТС диджитъл", а контролът на компанията "Тауърком" остана в групата на Василев.

При втория конкурс другите три частни мултиплекса бяха дадени на латвийската "Хану про" през 2009 г. Година по-късно в условията на нова конкурсна процедура дружеството получи разрешение да изгради и мрежата, която ще разпространява програмите на обществените БНТ и БНР. Така на практика "Хану про" получи правото да контролира 1/3 от тв пазара при дигитализацията. През лятото на 2012 г. "Хану про" прехвърли собствеността си върху трите търговски мрежи на ново дружество - HD Media Services. Компанията обяви, че си запазва правото да развива само обществения мултиплекс, но през декември формално е променила името си на "Фърст диджитъл" ЕАД.  От КРС потвърдиха, че става дума за промяна името на дружеството от "Хану про България" ЕАД на "Фърст диджитъл" ЕАД за което комисията е била уведомена.

Освен, че компанията е сменила името си, вече не е с латвийска регистрация. Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД според търговския регистър е швейцарската компания Publitel Holding SA. Проверка на "Капитал" установи, че дружеството е с регистрация в кантон Женева. Publitel Holding SA е създадена през февруари 2012 г. с наличен капитал от 100 хил. франка. Президент на компанията е базираният в Дубай Едуард Клаус Шмит, който има участие в още две други швейцарски компании. Българското дружество има и нов управител - Антон Зафиров, който дълги години е работил в структурите на излъчвателния комплекс НУРТС (сега част от групата фирми около Цветан Василев от КТБ).

Европейската комисия (ЕК) реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър.

Комисията е установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Според ЕК това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  ехее - дълги години работил еди къде си, ама сега работи еди къде си:)))))латвийци, ама после швейцарци, ама пък и български управител, който някога работил някъде си, което тогава не, ама сега вече било част от фирми, близки до дъра бъра. "хану про" пък си сменила името си, е и?А пък словашката Тауърком била спечелила и после продала - ми кой я е карал да продава? съшито с бели конци отвсякъде. Иначе наистина е лошо, че са звели дело срещу България, но все пак всичко правим по техни директиви, хората не са загинали да минавта на цифрова.

 • 2
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Три компании заявиха намерения за участие в предстоящия конкурс за изграждане на цифрова телевизионна мрежа в България, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.С решение от 19 декември 2012 г. КРС обяви намерение да проведе конкурс за издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.В срока до 10 януари своите заявления в КРС са подаликомпаниите "Ди Ви Би Ти" АД, "Булсатком" АД и "Динамикс" ЕООД. - Има нов конкурс,така че няма опасност да ни осъдят.

 • 3
  penkagk avatar :-?
  penkagk

  2009 г. - означава ли, че в игрите е намесено бившето мнозинство...
  Пък макар и да не е очаквало мощното присъствие днес на Цв.Василив...

 • 4
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  До коментар [#1] от "todortrifonov":

  Проблемът според мен е по-скоро в това, че са дали повече мултиплекси с по-малко конкурси - то и затова си е тази наказателна процедура. Хубаво щеше да бъде за всеки мултиплекс, да се прави отделен конкурс, ама нали знаеш българската администрания колко е мудна и колко я мързи да организира конкурси. След като мине конкурса за седми мултиплекс предполагам, че ще спрат делото. А иначе - те Капитал винаги задълбават, ама в случая държавата е тази, която я е домързяло да раздели мултиплексите в отделни конкурси и така да се избегне наказателна процедура.

 • 5
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  До коментар [#4] от "georgi_colov74":

  да бе, просто ми направи впечатление, че първата част от статията - тя е взета наготово де, е коректно дадена, а втората е някак си нереално седяща, съшита с бели конци, детински написана, и аз не знам как да кажа, търсеща под вола теле. Иначе щом заслужаваме, ще ни съдят. Но си мисля, че след като мине конкурса за седмия, нещата ще се укротят

 • 6
  georgi_colov74 avatar :-P
  georgi_colov74

  До коментар [#5] от "todortrifonov":

  Е, ти пък сега! За първи път ли виждаш в този сайт да се търси под вола теле? :))) Да, определено след седмия конкурс, където се явиха до момента "Ди Ви Би Ти" АД, "Булсатком" АД и "Динамикс" ЕООД, би трябвало да я спрат процедурата. Пак опираме според мен до мързела на държавните чиновници, до тромавата бюрокрация. Да я видим тая пуста цифровизация наесен какво ще представлява, че само се пише и говори до момента :)

 • 7
  coldplay avatar :-|
  coldplay

  До коментар [#3] от "penkagk":

  Много ясно,че е намесено бившето мнозинство,защото конкурсите се провеждаха когато те бяха на власт.Капитал ги остави, те си пеят една и съща песен,нескопосано се опитват да накиснат Цветан Василев,но нещо не им се получава,защото както виждаш той няма нищо общо с Хану про,която е собственост на някакъв швейцарец.

 • 8
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  До коментар [#6] от "georgi_colov74":

  да бе, баба ми постоянно ме пита какво е това? за какво й е? единствено успях да я убедя, че ако гледа малко канали и то основните, след като мине цифровизирането, ще й сложа една антена и няма да плаща вече кабелна. Това я успокои:))))

 • 10
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  До коментар [#9] от "mili_mileva":

  И защо реши, че цифровизацията е тъпотия?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK