Ефир на съд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ефир на съд

Ефир на съд

Брюксел официално обяви конкурсите за мултиплекси за непазарни, но правителството не смята да промени нищо

Весислава Антонова
11374 прочитания

Знаехме си, но вече е факт: Европейската комисия дава България на съд заради зле проведените конкурси за цифрово разпространение на телевизия. Причината в най-сбит формат е, че в края на мандата си тройната коалиция организира конкурси за мултиплексите, в които конкуренцията беше максимално ограничена. Нещо повече, те бяха предрешени и начинът на провеждането им създаде сериозни подозрения за нов монопол. Получи се точно обратното на това, което Европейският съюз цели с цифровизацията на ефира - разширяване на ограничения аналогов капацитет на ефира, за да влязат повече играчи и засилената конкуренция да доведе до намаляване на цените на рекламата и увеличаване на качеството на програмите. В българския вариант цифровизацията се изроди в нагласени конкурси, възпроизвеждане на монопола и несъразмерни държавни разходи за рекламиране на процеса.

Това трудно можеше да остане незабелязано от Брюксел. Още повече че почти четири години сегашното правителство просто бездействаше. Транспортното министерство сега обяснява, че е твърде късно за разваляне на договори заради многомилионни неустойки и за да не пропусне друг срок, поставен от Брюксел - за старт на цифровизацията от 1 септември. Така, вместо още като дойде на власт правителството да развали конкурсите и да организира нови прозрачни процедури, сега и държавата (разбирай данъкоплатецът) може да бъде глобена, и потребителят ще страда от монополизирания цифров пазар.

Доказано неконкурентно

Европейската комисия (ЕК) съобщи официално в сряда за решението си да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър. Проверката е установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Според ЕК това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия.

От комисията считат, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекси) чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

Освен това в нарушение на три директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

Ето и един конкретен пример - австрийската компания ORS, която искаше да участва в конкурса за мултиплекси, беше изгонена чрез лобистки текст в Закона за електронните съобщения, защото компанията беше собственост на австрийската обществена телевизия ORF.

В същото време състезанието за изграждане на два от мултиплексите бе спечелено от словашката компания "Тауърком", която бе закупена от "НУРТС България" - джойнт венчър между БТК и Mancelord Limited. Последното предприятие е кипърска компания, представлявана в България от банкера Цветан Василев. "НУРТС България" притежава мрежата, по която в момента се разпространява телевизионният сигнал на всички български ефирни канали. Цветан Василев е и човекът, който дълго време бе свързван с TV7 (телевизията, която спечели национален ефир при раздаването на последните свободни честоти). Преди близо месец беше съобщено, че собствеността на каналите TV7, BBT и Super7 е сменена и те бяха придобити от английската консултантска компания Alegro Capital. Цена на сделката не бе обявена и последващи действия около каналите от групата не свалиха съмнението, че банкерът Василев продължава да е свързан с медийната група. Какво точно става със собствеността на TV7 не може да се потвърди от независими източници, тъй като компанията, която я притежава, е собственост на кипърска офшорка.

Това не е краят

През март 2012 г. Брюксел поиска официално от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за цифрова телевизия. В отговор България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти - седми мултиплекс. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за цифрова телевизия. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Това е и причината ЕК да заведе дело срещу България в Люксембург. Днешното решение е трета и последна стъпка от производството на ЕС.

Ако България загуби делото в съда в Люксембург, глобите, които ще плащаме, могат да бъдат от 20 до 200 хил. евро на ден. "Глобите се определят по различни механизми и не мога да кажа какъв би бил размерът им, ако се стигне до тях", коментира Ивайло Московски, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Реакцията в България: предишните са виновни

Московски даде вчера извънреден брифинг по повод решението на ЕК. "Всичко, което поиска от нас комисията, ние го направихме", коментира Московски и недоумяваше защо е заведено делото. По думите му тепърва ще се разбере какво иска комисията от България, защото официалното писмо не било пристигнало в  транспортното министерство.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков твърди, че всички конкурси са проведени според законите в България. На въпроса на "Капитал" има ли полезен ход оттук нататък държавата и очаква ли се да бъдат анулирани проведените до момента конкурси той отговори: "Аз не коментирам държавата. КРС е орган, който действа според законите на страната." Веселин Божков уточни, че оттук нататък държавата ще има 2-3 месеца на разположение да обжалва заведеното дело.

Ивайло Московски е на мнение, че датата за преход към цифрово излъчване няма да бъде променена – 1 септември 2013 г. "Ако не успеем да спазим срока, пак ще ни накажат и пак може да се стигне до глоби. България, Гърция и Румъния са най-изостанали", заяви Московски.

Целият тон на пресконференцията беше подчинен на това двете ведомства да обяснят как не са виновни и как няма препятствия цифровизацията да започне. "Не можем да отговаряме за грешки, допуснати по време на тройната коалиция", каза в заключение Ивайло Московски. Брюксел обаче не се интересува при кое правителство е започнало нарушението, а иска да види конкретни резултати и прилагане на евродирективите. Освен това, като изключим обявения в последния момент конкурс, правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да развали схемата на тройната коалиция. Схема, която е в интерес само и единствено на схемаджиите, които са я сглобили, и техните съучастници. Всички останали - почтените компании, които играят по правилата, и телевизионните зрители, получиха само шумните им и нагли подигравки.

Кой владее мултиплексите

Процесът на цифровизация в България е оплетен в сложни схеми и зависимости, така че след него контролът върху ефирното разпространение на телевизионен сигнал да бъде контролиран от една група свързани компании. Това призна дори наскоро министър Московски, който пред ТВ+ заяви, че "България е допуснала монополно положение при мултиплексите".

Досега държавата е провела два конкурса за общо пет цифрови мрежи, които ще излъчват програмите на търговските телевизии. Има и трети конкурс, но той е предназначен за обществените БНР и БНТ.

Първият конкурс, който КРС обяви за двата търговски мултиплекса, беше спечелен от словашката компания "Тауърком". По-късно тя беше купена от "НУРТС България" - тогава джойнт венчър между БТК и Mancelord Limited. Последното е кипърска офшорка, представлявана в България от мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. На практика "НУРТС България" притежава мрежата, по която в момента се разпространява телевизионният сигнал на всички български ефирни канали. В края на ноември 2011 г. компанията се преименува на "НУРТС диджитъл", а контролът на компанията "Тауърком" остана в групата на Василев.

При втория конкурс другите три частни мултиплекса бяха дадени на латвийската "Хану про" през 2009 г. Година по-късно в условията на нова конкурсна процедура дружеството получи разрешение да изгради и мрежата, която ще разпространява програмите на обществените БНТ и БНР. Така на практика "Хану про" получи правото да контролира 1/3 от тв пазара при дигитализацията. През лятото на 2012 г. "Хану про" прехвърли собствеността си върху трите търговски мрежи на ново дружество - HD Media Services. Компанията обяви, че си запазва правото да развива само обществения мултиплекс, но през декември формално е променила името си на "Фърст диджитъл" ЕАД. От КРС потвърдиха, че става дума за промяна името на дружеството от "Хану про България" ЕАД на "Фърст диджитъл" ЕАД, за което комисията е била уведомена. На въпрос на "Капитал" защо се е наложила промяна в собствеността на "Хану про" Гинтарс Кавацис, мениджър и член на УС на дружеството, коментира: "Ние сме частна компания и това е решение, взето от търговски съображения."

Освен че компанията е сменила името си, вече не е с латвийска регистрация. Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД според Търговския регистър е швейцарската компания Publitel Holding SA. Проверка на "Капитал" установи, че дружеството е с регистрация в кантон Женева. Publitel Holding SA е създадена през февруари 2012 г. с наличен капитал от 100 хил. франка. Президент на компанията е базираният в Дубай Едуард Клаус Шмит, който има участие в още две други швейцарски компании. Българското дружество има и нов управител - Антон Зафиров, който дълги години е работил в структурите на излъчвателния комплекс НУРТС (сега част от групата фирми около Цветан Василев от КТБ).

Транспортният министър Московски не обяви какво конкретно ще предприеме
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Знаехме си, но вече е факт: Европейската комисия дава България на съд заради зле проведените конкурси за цифрово разпространение на телевизия. Причината в най-сбит формат е, че в края на мандата си тройната коалиция организира конкурси за мултиплексите, в които конкуренцията беше максимално ограничена. Нещо повече, те бяха предрешени и начинът на провеждането им създаде сериозни подозрения за нов монопол. Получи се точно обратното на това, което Европейският съюз цели с цифровизацията на ефира - разширяване на ограничения аналогов капацитет на ефира, за да влязат повече играчи и засилената конкуренция да доведе до намаляване на цените на рекламата и увеличаване на качеството на програмите. В българския вариант цифровизацията се изроди в нагласени конкурси, възпроизвеждане на монопола и несъразмерни държавни разходи за рекламиране на процеса.

Това трудно можеше да остане незабелязано от Брюксел. Още повече че почти четири години сегашното правителство просто бездействаше. Транспортното министерство сега обяснява, че е твърде късно за разваляне на договори заради многомилионни неустойки и за да не пропусне друг срок, поставен от Брюксел - за старт на цифровизацията от 1 септември. Така, вместо още като дойде на власт правителството да развали конкурсите и да организира нови прозрачни процедури, сега и държавата (разбирай данъкоплатецът) може да бъде глобена, и потребителят ще страда от монополизирания цифров пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  balyk avatar :-|
  batak

  Амииии честито мили сънародници! Те предишните са виновни ама пак няма да ги осъдим. Ааа и Цветан Василев да почерпи!

 • 2
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  И сега какво излиза от цялата работа? Предишното правителство неизличимо е страдало от мързел! Имали сме една мързелива администрация, която е трябвало да направи нещо много елементарно - да раздели мултиплексите с отделни конкурси, ама нали сме свикнали като сме държавни служители да прецапваме нещата през пръсти, че да работим по малко. Ами смея да твърдя, че сегашните управляващи има за какво да се сърдят на предишните и смятам, че именно Сергей Станишев е човека, който трябва да поеме персоналната отговорност за това. Капитал - статия по темата нали пуснахте следобяд? Защо повтаряте едно и също с много малки допълнения? Можеше просто да допълните предишната статия :)))

 • 3
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  г-жа Антонова ми се затвърждава в очите като тенденциозно пишещ журналист.Нима я нямаше същата статия с подобно звучене вчера следобяд?както вече казах хубава първа част, много зле втора - защото наистина са виновни предишните, а най-зле е допълнението, което е копи пейст втората част на предната статия - някой някога купил, после продал, друг се свързва, какво и да означава това, с някой си, ама се играе за седми, в който играят трети като яко защитаваните тук булсатком и т.н - глупост след глупост, а просто мудния държавен апарат не си е свършил работата. сефте

 • 4
  bst avatar :-|
  Стефан

  До коментар [#2] от "georgi_colov74":

  Извинете, но мислите ли че има нещо случайно в действията на администрацията!?

 • 5
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  До коментар [#4] от "Стефан":

  Не знам дали има нещо случайно, господине, но съм неприятно изненадан от поредната издънка на някой мързелив служител, от самия факт, че голяма част от държавните служители ги мързи да работят и сега ще плащаме глоби за това. Има си директиви от ЕС, които трябва да се спазват.


  До коментар [#3] от "todortrifonov":

  И на мен това ми направи впечатлени, явно когато искат възможно най-много хора да прочетат статията, я пускат по два пъти - интересът клати феса. Много по-логично е като има нещо да се напише към дадена статия - то просто да се допълни към нея, както се е случвало преди. А тук защо не е направено така?

 • 7
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Нито е първото,нито е последното дело заведено срещу България.Никой не е виновен,че предишното правителство не направи почти нищо за целия си мандат за да тръгне цифровизацията.Може и да са защитавали интересите на кабелните и сателитните оператори,защото те ще загубят най-много от цифровизацията.Сега след като завърши успешно новия конкурс на КРС за още един мултиплекс и делото ще бъде прекратено,така че няма да се налага да плащаме глоби.

 • 8
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  а и според мен има референдум скоро. Според вас? не е ли това по-важната тема? Колко статии има за нея и колко за някаква си евентуална цифровизация, която евентуално - ама не се знае - ще влезе в сила от чак 1 септември? а референдумът е през уикенда?Ето за това ваше тенденциозно говорене говоря, Антонова.

 • 9
  deftones avatar :-P
  deftones

  Поредната n-та на брой статия на Капитал която цели да очерни Цветан Василев.Очевидно е,че Василев няма нищо общо с Хану про,защото както сами са написали тя е собственост на някакъв швейцарец.Ако искате и 1000 поръчкови статии да напишете,това няма да накара Василев да започне да си плаща на шефа ви Прокопиев за да спрете с черния ПР,каквато ви е целта.

 • 10
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  До коментар [#6] от "todortrifonov":
  До коментар [#8] от "todortrifonov":

  Има доста логика в нещата, които твърдите. На фона на приближаващия референдум, който би трябвало да е основна тема на изданието предвид факта, че евентуално строителство на АЕЦ "Белене" си е икономическа тема и обхваща пряко целия български народ, аз чета в две поредни статии, които трябва да са различни, пък казват едно и също, за тази цифровизация. Вместо да се търсят претенциите на този държавен служител и агенция, който/която е направил така, че да има не 5-6 конкурса, а само два за мултиплексите, статията по-скоро тенденциозно ни тласка към собсвениците на мултиплексите, а не се съсредоточи върху генералния проблем. За мен той е именно прехвърлянето на горещия картоф (отговорността) между правителствата на Тройната коалиция и това сега на ГЕРБ. Темата по-скоро е политическа, отколкото икономическа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK