"Булсатком", bTV и неочакваните жертви
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булсатком", bTV и неочакваните жертви

Shutterstock

"Булсатком", bTV и неочакваните жертви

Държавната намеса в търговската война вещае неприятности за трети лица

Поли Михайлова, Весислава Антонова
24473 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Войната приключи. Да живее войната. Така може с едно изречение да се обобщи развитието на събитията около спора между "Булсатком" и bTV от изминалата седмица. От гледна точка на зрителя всичко е ясно: сателитният оператор възстанови излъчването на програмите на bTV* и присъединилата се към бойкота й TV7, увеличение на тарифите за потребителя няма да има и, както се казва, всяко чудо за три дни (в случая - един месец.) Ако се погледне обаче малко по-дълбоко зад събитията и изказванията на определени личности от последните дни, прозира наличието на договорки, които вещаят неприятности за незасегнати до момента участници на пазара, а именно малките доставчици на тв сигнал.

Развръзка с връзки

След близо месец публичен раздор в сряда вечер "Булсатком" и bTV съобщиха, че вече имат договор за сътрудничеството си. Два часа по-късно същото беше обявено и за TV 7. "Двете страни поднасят извиненията си към тяхната огромна и лоялна аудитория за временно причинените неудобства", пише в съвместното съобщение между доставчика и TV7. В същия дух беше и съвместната информация от "Булсатком" и bTV: "В интерес на милионите зрители двете компании направиха взаимни отстъпки, които да позволят възстановяване на сигнала, без да се вдигат цените за крайните абонати."

Към момента без отговор обаче остават няколко въпроса. Първо - на каква тарифа са си стиснали ръцете спорещите страни. Според информация, разпространена от bTV по време на скандала, искането на телевизията е било за 2 лв. на абонат за пакета от всичките й програми. Според "Булсатком" - това е представлявало тройно увеличение на плащаната до края на миналата година такса, макар и тя да не се е смятала точно на абонат, а по схема, изчислена на тази база. Единственото, което от сателитния доставчик казаха в четвъртък вечер, е, че отстъпката, която са направили, за да стигнат до договор, не е била голяма. Към момента обаче не е ясно какво значи това в числа. Разминаването в търговските позиции беше още по-драстично между "Булсатком" и TV 7 - според сателитния оператор исканото увеличение на плащанията от тази телевизия е било 17 пъти.

Второ - освен размера на таксата за абонат в основата на спора беше твърдението на bTV, че "Булсатком" лъже за броя на клиентите си, занижавайки ги, за да плаща по-малко. След подписването на новия договор обаче не беше обявено нито колко са абонатите на сателитната компания, на базата на които той е сключен, нито пък да е уточнен нов метод за изчисляване на таксите.

Трето - макар и да има договор, срокът му е сред условията, които засега също не се обявяват. Тоест примирието може и да е временно.

И ако двете компании не са длъжни да отговарят на горните въпроси, има един по-важен, който заслужава повече внимание - каква е ролята на държавата в разрешаването на спора. Публичните изказвания до момента засилват съмненията, че изпълнителната власт, която открито се намеси, за да се разреши конфликтът, е поела ангажименти да облагодетелства поне една от двете страни за сметка на трети участници на пазара.

Сиви, малки и нежелани

Показателно е, че след месец кавга "Булсатком", bTV и TV 7 започнаха да излъчват радостни сигнали до зрителите някъде около осем часа след като министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски обяви, че това ще се случи. Намесата на държавата изобщо не беше прикрита - напротив. "По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни под егидата на министерството на транспорта заедно с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) положихме много усилия, за да бъде решен спорът между "Булсатком", bTV и ТV7", каза Московски в сряда. По думите му държавата е влязла в ролята на арбитър след изрично настояване на спорещите страни да се вземат мерки за борба със сивия сектор сред кабелните оператори. Нещо повече - съставена е работна група с представители на КРС, НАП и МВР, която да се заеме с "изчистването на проблема"."Нашият ангажимент заедно с комисията е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.

На пръв поглед всичко това звучи разумно: сивият сектор ощетява държавата (не че само часове по-рано bTV не причисляваше към него и "Булсатком"). Въпросът обаче е доколко борбата с неплащането на данъци и укриването на абонати, което е масова практика сред тв доставчиците, няма да се превърне в обикновено разчистване на територия за големите участници на пазара за сметка на по-малките. Според източници от бранша притесненията са, че ангажиментът на представителите на властта в случая е именно такъв. Тоест атаката срещу малките кабелни и интернет доставчици може скоро да стане много ожесточена и в нея наистина ще са включени всички средства на съобщителния регулатор, данъчните, полицията, строителния контрол, а много вероятно - и на собствениците на инфраструктура, необходима на т.нар. лан-мрежи.

Принципно никой не иска да защити каквито и да било незаконни практики, независимо дали се прилагат от малки или големи компании. Въпросът е защо точно сега държавната машина се активизира да ги преследва. Очевидно тази намеса (само две седмици след като КРС излезе с официална позиция, че не може да се меси в спора) и обещаните "последствия" за малките играчи е по вкуса и на двете воюващи групи. За "Булсатком" разчистването на територия е добре дошло. Същото обаче важи и за опитващата се да пробие на същия този пазар БТК, чиито мажоритарен акционер Цветан Василев е свързван и с TV7. Показателно е изказването на изпълнителния директор на TV7 Николай Бареков по същата телевизия: "Така че се надявам оттук нататък този пазарен проблем повече да не съществува. Защото в този сектор има много сива икономика и е редно и държавата да се намеси по-сериозно, за да си плащат, особено малките играчи, данъците, които дължат от таксите на абонати."

При това положение е ясно, че малките тв доставчици ги чакат сериозни... проверки. Жалкото ще е, ако доста от тях не се преборят с това - защото този пазар в момента е един от най-конкурентните и би било зле той да се окупира с помощта на държавата.

Рейтингова криза

Кризата в отношенията между телевизия и оператор даде отражение на бизнеса и на двете компании. Заради спад в рейтингите bTV дори намали цените на рекламата. От телевизията коментираха пред "Капитал", че отчитат известен спад в гледаемостта през първите дни на спора, но "bTV e най-гледаният канал, от който зрителите трудно биха се лишили. Тъй като bTV се разпространява безплатно по ефир на територията на цялата страна, нашите зрители, абонати на "Булсатком", много бързо се ориентираха към безплатното ефирно приемане на bTV, както, разбира се, и към други доставчици", похвалиха се от телевизията. От bTV обясниха, че това е довело до постепенно повишаване на резултатите на канала. "Тази тенденция беше потвърдена и от количествено проучване на "Маркет ЛИНКС".

Данните на агенцията, която мери зрителския интерес, GARB обаче показват следното. Преди кризата пазарният дял (хората, гледали bTV  точно по това време) от аудитория на телевизията е бил 30% (на 3.12.2012 г.) за всички домакинства в панела на GARB, които приемат само сателитен сигнал ("Булсатком", БТК, "Сателайт БГ"). В разгара на кризата в този сегмент делът на аудиторията пада до 10% (7.01.2013), а до 14 януари остава 11%. "22.2% от домакинствата в панела са абонати на "Булсатком", което означава, че 77.8% от зрителите в панела нямат проблем с приемането на каналите на bTV, а абонатите на сателитния доставчик също могат да я гледат с антена за ефирен сигнал", обясниха от GARB.

Поради факта, че каналите на медийната група не се излъчваха по "Булсатком", от 17 януари bTV промени и рекламната си тарифа. Медията е намалила значително цените на рейтинг точка – средно с 15% в сравнение с валидната досега тарифа. На пазара усилено се коментираше, че медията е стигнала до това решение след намеса на рекламодателите.

ТV7 също отчита загуба, но интересното при нея е, че аудиторията ѝ от 3.12.2012 до 7.01.2013 е от 3% до 2.5% и едва на 14.01. спада до минималните 0.5% за всички домакинства в панела на GARB, които приемат само сателитен сигнал. От медията не са обявявали публично промени в рекламната си тарифа.

*До редакционното приключване на броя "Булсатком" беше възстановил излъчването само на ефирната bTV

Войната приключи. Да живее войната. Така може с едно изречение да се обобщи развитието на събитията около спора между "Булсатком" и bTV от изминалата седмица. От гледна точка на зрителя всичко е ясно: сателитният оператор възстанови излъчването на програмите на bTV* и присъединилата се към бойкота й TV7, увеличение на тарифите за потребителя няма да има и, както се казва, всяко чудо за три дни (в случая - един месец.) Ако се погледне обаче малко по-дълбоко зад събитията и изказванията на определени личности от последните дни, прозира наличието на договорки, които вещаят неприятности за незасегнати до момента участници на пазара, а именно малките доставчици на тв сигнал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  blader avatar :-|
  blader

  Булсатком се оказа голям залък за преглъщане...нищо, да се готвят следващите жертви - няма спасение от държавно подкрепен олигопол.

 • 2
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Жалко ще е ако малките оператори продължат да не плащат данъци?
  Капитал, излагате се. Нека има еднакъв аршин за всички.

  Иначе от спора е ясен кой е победителя.

 • 3
  greenhrast avatar :-?
  greenhrast

  Мился че веднага след изборите ще има 2ра серия...
  :|

 • 4
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  Жалко, че всички тези договорености рано или късно ще доведат до покачване на цените. БТВ си пробутаха покрай основният канал нароените боклуци, които бяха на загуба и скоро зрителите ще плащат за неща които не гледат.

 • 5
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka

  До коментар [#3] от "greenhrast":

  Разбира се :) , когато тиквун не е на върха на хранителната верига ще има пак балтия за бтв което лично мен ме устройва . Аз пари за тази медия няма да дам .

 • 6
  navuhodonosor avatar :-|
  navuhodonosor

  Всички кабелни и сателитни оператори требваше да се обединят и да поставят следните условия:
  1. Без такса за каналите, свободно разпространявани по ефир и сателит.
  2. Без пакетиране на канали.

  А от своя страна, зрителите да се организират и обединят около искането всеки канал да е в отделен пакет. Да плащаш само за каналите, които искаш да гледаш и така да се формира месечната такса.

 • 7
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Прилича ми на оня виц от преди десетитина години за мутрите ,дето, поред яли лайното за хиляда лева ,и накрая си стиснали ръцете,с уговорката -важно е парите да се въртят.

 • 8
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Поздравления за мениджментът на БУЛСАТКОМ! Под носа на бюрократите и милиционерите е успяла да се изгради корпоративна структура,която се оказа трудна за пречупваме по стандартните методи. Сега остава да видим дали тя може да се разрастне в една нормална европейска компания с прилична бизнес етика и качествен продукт.

 • 9
  edno_balgarche avatar :-P
  Едно_Българче

  Както вече казах, скоро чакаме акция "Кабеларът".... който слага кабели да се готви за гости.

 • 10
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Нещо като нищо е тази статия. Как може фирми които не плащат данъци, пък било то и малки, да ги наричаме жертви? Отделно от това въпроса защо точно сега започвала битката срещу сивия сектор- крайно неуместно, има ли значение какъв е повода? Трябва по скоро да питате защо ЧАК СЕГА е започнала тази битка, ако въобще има такава


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ускорена дигитализация

Ускорена дигитализация

Смелите решения печелят

Смелите решения печелят

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK