Борисов до Нели Крус: Въпреки критиките, няма санкционирана медиа или журналист

Отговорът на премиера до еврокомисаря по цифровите технологии за свободата на медиите в България

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

В края на януари Европейската комисия представи доклад посветен на свободата на медиите. В доклада като проблем се посочват случаи на лоши журналистически практики, които са оценени като дългосрочна заплаха за достоверността на публикациите, а от там и за целия сектор.

Казва се също, че основната отговорност е на държавите в Европейския съюз (ЕС) и се препоръчва общността да взима отношение, когато медийната дейност подкопава свободата чрез въвеждането на медийни ограничения в някоя определена страна.

По време на представянето на доклада Раян Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, съобщи, че Европейската комисия няма да се намесва в уреждане на медийните проблеми в България, въпреки че разбира тяхната острота. Тя настоява в страната да се проведе широк дебат между обществото, медиите и управляващите, който да доведе до подобряване на медийната ситуация.

По думите на Хийт Крус е получила задоволителен отговор от премиера Бойко Борисов на критичното писмо, изпратено миналия октомври. В него тя поиска от министър-председателя да предприеме адекватни мерки за това да осигури медиен плурализъм в България.

По Закона за достъп до информация "Капитал" поиска от Министерският съвет писмото на премиера Борисов до Нели Крус. От държавната администрация ни го изпратиха. Можете да се запознаете със съдържанието му в прикачения файл.

В отговора си до комисар Крус, българският министър председател подчертава, че: "редакционната политика е в правомощията на медийните собственици. Не мога да приема, че всички позитиви и негативи в отношенията между собственици и журналисти, както и икономическите трудности на медиите са в допустимата за правителството сфера на въздействие и намеса".

Според Борисов, независимо от критичното и недобронамерено отношение, което всъщност намира за част от естествената роля на медиите спрямо управлението, няма случай, в който той и ръководеното от него правителство да са санкционирали българска медия или журналист.

През тази седмица премиерът обаче отново пострада от непремерените си думи към медиите и това стана повод организацията "Репортери без граници" да го разкритикува.

"Шокирани, разтревожени и възмутени сме от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов". Това се казва в специално съобщение на международната организация "Репортери без граници" по повод изявление на премиера пред журналисти, свързано с досието "Буда".

Преди два дни по повод разкритията за досието премиерът се обърна към журналистите и ги предупреди, че това, което било организирано срещу него, той може да "го спретне" и на репортерите. "Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви", заяви той на представителите на медиите.

Такива думи представляват сериозна и директна заплаха към медиите. Мислехме, че разследванията на тайните служби върху журналисти и медии принадлежат на миналото, на времето на Студената война", коментират "Репортери без граници".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


22 коментара
 • 1
  itoskov avatar :-|
  Woland

  На заден фон винаги дежурния Бареков ли виждат очите ми?

 • 2
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  Единственото което може и трябва да направи правителството е прозрачността на собствениците на медии,въпреки че пак няма гаранции,че истинските собственици няма да се скрият зад някой друг.Собствениците на медии ги използват единствено в собствен интерес,като една част са се наредили в лагера на управляващите,а останалата част в лагера на опозицията.Едните имат интерес сегашното управление да остане,а другите да дойдат техните хора и те да станат придворни медии.

 • 3
  demonoid avatar :-P
  demonoid - чао тирани!

  [quote#1:"itoskov"]На заден фон винаги дежурния Бареков ли виждат очите ми?[/quote]

  Чака да се освободи място за да подложи език :) Пардон, микрофон.

 • 4
  ham avatar :-|
  ham

  Тоя просто е един голям глупак

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Двата документа за "Писмото до Нели Крус" на български и на английстки са разменени.

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#5:"BlueWater"]Двата документа за "Писмото до Нели Крус" на български и на английстки са разменени.[/quote]По-точно имената им като файлове са разменени.

 • 7
  medunch0 avatar :-|
  Медунчо

  Като някой иска независима журналистика да си направи личен сайт и да публикува каквото си иска, за който си иска. Така се прави независима журналистика - хората лесно ще могат да преценят дали статиите/репортажите са платени или независими. Ако са независими ще има и публика. Единичните сензации не създават дълготрайна публика.

  Докато журналистите имат шеф над главите си - той винаги ще има последната дума кое да се отрази в дадена медия. Съответния шеф, може от своя страна да има интересни били те икономически или политически...

 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Цитирам от писмото:
  "Уважаема госпожо Крус, в нашата лична среща споделих с Вас и личните ми впечатления от състоянието на медийната среда. Това, което ме вълнува са случаите при които не се спазват етичните и професионални правила за работа на медиите както и спекулациите, с които се атакува българското правителство. Въпреки критичното и недобронамерено отношение, което намират за част от естествената роля на медиите спрямо управлението, мога да декларирам, че няма случай, в който аз и ръководеното от мен правителство да сме санкционирали българска медия или журналист. Считам, че редакционната политика е в правомощията на медийните собственици. Не мога да приема, че всички позитиви и негативи в отношенията между собственици и журналисти, както и икономическите трудности на медиите са в допустимата за правителството сфера на въздействие и намеса."

  "Що се отнася до искането за специални условия за достигане на европейските средства пряко до печатните издания, намирам това за неправомерно. Средствата за комуникационни кампании за еврофондовете не са предназначени да бъдат подпомагани определени медии, а да се осъществи определена кампания, която по преценка на нейните автори, спечелили конкурсите, се разпределят според професионалните изисквания за постигане на най-добрия за кампанията ефект."

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#2:"simeonov_"]Единственто което може и трябва да направи правителството е прозрачността на собствениците на медии,въпреки че пак няма гаранции,че истинските собственици няма да се скрият зад някой друг.[/quote]Това вече е направено. Прочетете отговора.

  Цитирам:"В българската конституция е записано, че пазарът на печатни издания не може да се регулира със закон. Загрижеността за прозрачността на медийната собственост, която споделих и с Вас не е основание за мерки, които нарушават принципите за защита на конкуренцията. За да установим правила и да направим публични собствениците на разпространяваните печатни и електронни издания още в началото на нашия мандат ние приехме Закон за задължителното регистриране на собствеността на печатните и интернет издания с цел прозрачността на медийната собственост. Той изисква в регистър, който се поддържа от Министерството на културата да бъде регистрирана собствеността на всяко разпространявано печатно издание. Функция по контрола е възложена на общините. Това е мярка в рамките на правомощията на правителството.

  Това е една легитимна възможност да се гарантира прозрачността на собствеността на печатните издания. Всяка друга намеса или изискване чрез законова разпоредба би било нарушение на българската конституция и принципите на свободния пазар."

 • 10
  the_shadow avatar :-P
  The Shadow

  При толкова "медийни ограничения" човек направо дъх не може да си поеме от писъци, крясъци, предавания, писания, мнения и съмнения от всякакъв вид, калибър и ориентация. Тежка цензура, ей!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал